Šta je novo?

Električni polovnjaci sa velikom kilometražom stare bolje nego benzinci i dizelaši

Ја сам 100% убеђен да тролује и спрда се, сигурно није озрачен 2,4 Ghz сигналом са рутера који је угашен пола ноћи. Нафтна испарења додуше већ могу да направе различите последице. Још ако држи и тубу тигар лепка и кесу у резерви…
1790864328775.webp

@MegaSkot nema šta da smrdi ako je dobro zatvoreno. Miris ne prolazi kroz plastiku. Meni više smeta kada neko tera masno pečenje i slično, pa kada uđem u auto usmrdim se na užeglo ulje i spaljeno meso koje posle ne mogu da izluftiram, a od goriva i ako se oseća, možeš samo da se naduvaš. 😀 Ahahahahahaha, bez zezanja, ništa se ne oseća. Zatvoren balon lepo i u kesu umotan za svaki slučaj.

To je sasvim legitiman scenario i tu SUS ima praktičnu prednost - sipaš gorivo za par minuta i nastavljaš kad ti odgovara. Ali to više govori da EV nije idealan za nekoga kome su česte ture od 1000+ km bitan deo korišćenja, nego da je generalno lošiji. Nekome ko 95% vremena vozi grad i okolinu i puni kod kuće, baš taj scenario sa gastarbajterima ne znači skoro ništa. Problem nastaje tek kad svoj način korišćenja proglasimo univerzalnim.
neka vozi ko šta hoće, samo neka ne zavlači ruku u moj džep, EV automobili i struja bi bili nekonkurentni na tržištu da ih država ne subvencioniše masivno

Tvoj lični džep i državne subvencije za EV su asimptota, a taj podsticaj što daju je samo jedna od raznih tačaka uštede na duže staze. Nekonkurentni su na ovom tržištu svejedno jer ljudi nemaju uslova gde da ih pune, što je infrastruktura brzih punjača nikakva i što populacija jednostavno nema budžetnih uslova da ih kupi nove, bilo to sa subvencijom ili bez.

Ne znam kako moze da se poredi trajnost elektricnog vozila i dizela. Moj dizel ima 19 godina i do sada je imao 2-3 manja kvara. Jos uvek me sluzi kao da je nov.
A ovi sto zagovaraju elektricna vozila, uglavnom niko ne pominje sta biva kada se vozilo optereti sa 5 osoba i teretom, da li onda staju na svakih 100km da cekaju da se napuni, ako uopste brzo nadju prikljucak. I koliko im vremena treba da predju 1000km sa putnicima.
A sto se tice trajanja voznje, tu nema pravila. Meni se jednom zadesilo da sam vozio 3 dana i noci vozilo 45 tona ukupne tezine, stajao sam par puta po sat dva zbog istovara i utovara, ali sve se izdrzi. Sila zakon menja.

@Zuel svaka čast na postu. Slažem se sa tobom u potpunosti. Dosta ljudi oko mene izbegava dizel, kaže imao sam, koštaju popravke, mora ovo da se menja ako se prethodno ne zameni sve zajedno, ima turbinu od koje strahuje... Ja mu kažem, prijatelju, kupiš stariji auto sa proverenim motorom i nema zime. Dva dizela imam, jedan je kod mene 8 godina, nikad ni jedna lampica i da me ostavio negde Toyota Corolla 1.4 D4D, drugi Škoda Fabia II 1.6 2014 godište, nikada ni jedna lampica, a isto kupljen od proverenog vlasnika i servisiran unazad redovno. Poenta je, što sve traži održavanje, pa i auto. Drugo, svaki model auta ima koji motor se dobro pokazao, a sada ako neko hoće da bude IN i vozi noviji, lepšiji, brži, to ima svoju cenu. Tako da, većina ovih oko mene sada kupuje benzince i kuka na svećice, da je loše gorivo, ne vuče mu kako treba, više troši... Nije do auta, do ljudi je i za takve nije auto, već da ide pešaka i štedi paru na paru.

Nazad
Vrh Dno