Što se tiče panela, razlike su stvarno male. Treba gledati konkretno da je
n-type, oni su manje više svi u istoj klasi efikasnosti, i onda tu gledati šta je najjeftinije po kWp i šta se najbolje uklapa u dimenzije krova. Ako nema nekog ograničenja (ogroman krov), samo šta je najjeftinije po kWp.
Bifacijalni ili ne? Ako je na limenom krovu, i ako je krov svetao, možda, ali možda ima smisla bifacijalni. Prinos će biti 1-5% na godišnjem nivou. Ne bih doplaćivao za bifacijalni. Ja kada sam kupovao, bifacijalni je bio jeftiniji od običnog. Inače snaga bifacijalnih panela se odnosi samo na prednju stranu, sa zadnje strane ima još 60-80% od te snage.
Konstrukcija: najjeftinija je za trapezni lim. Nema nekih razlika, tražiti da ima adekvatne sertifikate - ali suštinski je sve isto. K2 je evropski lider, postoje klonovi koji su manje-više isti, ne bih preplaćivao bez posebnog razloga.
Invertor: ovde su razlike najveće. Najvažnija odluka je da li želite opciju da priključite i baterije ili ne. Ako želite baterije tražite hibridni invertor. Moja je preporuka da idete na hibridni ako razlika nije prevelika, jer će kasnije retko ko odlučiti da kupi potpuno novi invertor da bi priključio baterije.
Obični on-grid invertori: Razlike u efikasnosti su minimalne. Svi su unutar 0.5% efikasnosti, svi imaju iste zaštite. Razlike su u garanciji naravno (90% daje 5 ili 10 godina, ne bih išao na invertor koji ima ispod 5 godina garancije).
Hibridni invertori mogu da se povežu sa baterijama, da ih pune i prazne tako da minimizujete potrošnju iz mreže, ili da ih punite noću kada nema viška solara i da to trošite preko dana (da ne trošite energiju u skupoj tarifi). Ovde su najvažnije razlike da li invertor prihvata samo baterije istog brenda (ovde recimo spada Huawei, a njihove baterije su generalno jako skupe), i da li mogu da rade sa low voltage baterijama (48V) koje su generalno najjeftinije. Od nekih brendova koje srećem kod nas, ovako bih ih poređao:
Tier 1: Fronius, SMA, Huawei, Sig - najskuplji, provereni, duge garancije.
Tier 2: Sungrow, Solax, Deye, recimo moj GoodWe bih ovde smestio - za mene je ovo sweet spot, nešto niža cena, većina feature-a su isti, efikasnost neznatno niža.
Tier 3: Growatt, SAJ, Afore - kraće garancije, manje feature-a, kažu nešto niža trajnost
Tier 4: (za izbegavanje) MUST, Felicity (potvrđeno problematični - ovde mi je pomogao LLM)
Unutar istog brenda postoje različiti modeli koji podržavaju samo visokonaponske ili i niskonaponske baterije. Ko planira baterije, vredi se malo duže raspitivati dok se ne nađe pravi izbor. Takođe, da odlučite koliko ste spremni da se cimate sa traženjem ponuda, izvođača... Ili da samo poručite bateriju, neko to priključi i pusti u rad. Ova druga opcija ozbiljno košta. Meni je jedan od razloga za odluku bio i ovaj projekat:
Documentation (Wiki) for Battery Emulator
dalathegreat.github.io
Gde se baterije iz EV-ova koriste za storage. Mnogo jeftinije se može proći, ali je baš DIY.
Kablovi: generalno bih išao na 6mm2 solar kabl za DC stranu, bez obzira na struje i napone u stringu, mala je razlika ali se smanjuje zagrevanje. Na krovu bude 60+ stepeni, znači koji stepen manje za duži životni vek kablova. Obavezno uzmite kopče da kablove vežete iza panela da se ne naslanjaju na krov ako imate metalni krov. Može da propadne izolacija dosta brže. Čak iako je crep ili tegola ja bih to uradio, mene je koštalo ispod 1000din za kopče od inoxa.
Na kraju, rasklopna oprema. Ovde stvarno ne bih štedeo. Čak i vrhunska oprema nije toliko skupa. ABB, Schneider, Eaton je sam vrh. Postoje specifične komponente koje su bolje od nekih drugih proizvođača, recimo Raycap za DC osigurače i odvodnike prenapona, Dehn. ETI, Iskra, Hager su neka sredina. Noark i Chint su neki minimum koji treba tražiti, a postoje brendovi koji su baš dno i to ne bih ni u ludilu uzeo, recimo Tomzn neki sam viđao u ponudama. Cene variraju od 200e za dno do 1000+e za vrh. Kod mene je Raycap za DC i Iskra za AC stranu. Hager orman sa IP65 sertifikatom.
Probao sam da navedem najvažnije detalje. Ako imate još neko pitanje, pucajte.