Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
OK, ovaj Leapmotor B10 deluje kao stvarno dobra kupovina čak i za nas koji živimo po zgradama (plug-in hibrid, tj. REEV). Otići ću ovih dana da probam to čudo - jedino što me kopka u toj priči je što ima ikakve veze sa Stellantis-om 🙂 Ali ajd sad, ne može sve... Za ove novce, deluje da je besmisleno kupiti bilo šta drugo u ovoj cenovnoj klasi...

Ili nemogućnost ili nesposobnost da se napravi dobar prozivod koji je jeftiniji od trenutne ponude. Šta misliš što je Northvolt bankrotirao, Porsche ugasio Cellforce, a ACC otkazao planirane izgradnje gigafabrika? Nakon toliko uloženih milijardi. Misliš da je neko lobirao da oni propadnu, a BYD i CATL ne mogu da stignu da naprave baterija kolika je potražnja? A baterije su i dalje najveći trošak EV-a, inače bismo imali 80kWh u autima ispod 20.000€
Nisu baterije bitne samo za EV, već i za mnoge druge stvari i to je u vrhu tehnoloških prioriteta bar 100 godina. Ovo što sad imamo je odlično, ali i sami znamo da nije još dovoljno dobro, inače ne bismo ni diskutovali o težini vozila, dometu, trajanju, reparaciji, osiguranju, sigurnosti, itd.

Bukvalno kako brat Si kaže, ako su prioritet ove godine telefoni baterije idu tamo, ako je priortet ove godine auto industrija onda idu tamo.

Kako je B10 hibrid, zar postoji išta osim čiste BEV verzije?
I ja nisam baš ispratio, ali tako je: https://www.leapmotor.net/rs/b10hybrid

Uglavnom, oni ga zovu plug-in hibrid, ali zapravo je REEV. Po ovome što sam ja video, sve mi stavke čekira, osim što je Stellantis - najbaksuznija grupacija u auto svetu.

Bilo kako bilo, moram da prošetam ovih dana i provozam, jer ovo deluje kao razuman izbor.

Nekako mi žao da kupim novi auto i uzmem benzinac opet... ne ide 🙂 Iako u zgradi živim.

Dobro da, lobiranje protiv nečega iz ekonomskih interesa spada u ekonomiju.

Razvoj baterija je trenutno jedna od najvećih tehnoloških trka 21. veka, kakvo crno lobiranje protiv... Stotine milijardi su upumpane u taj posao... Za sada, jedino SAD i Kinezi imaju opipljive rezultate, uz par obećavajućih proboja, opet na dalekom istoku. Evropa je izduvala u toj trci maestralno, tako da to ostaje za velike igrače - SAD i Kinu. Mi ostali možemo da navijamo uz semenke...

Ako nekome uspe da napravi solid state bateriju i industrijski je proizvodi, taj će da bude drmator kao što su SAD bile drmator sa petro-dolarom. Doduše, ovako laički, mislim da od tog posla nema ništa, i da će biti potreban neki potpuno novi pristup, ali videćemo, nisam stručnjak, samo ovako uz pivo ispred zadruge... i na forumu 🙂

Dobro da, lobiranje protiv nečega iz ekonomskih interesa spada u ekonomiju.
Pa nisu samo automobilima bile potrebne kvalitetne i moćne baterije, pa da je neko lobirao protiv i da je to bila glavna kočnica razvoja. Nafta je dugo bila jeftina i lako dostupna pre svega zapadnim zemljama... Tu ulogu ima i politička volja, razvoj drugih tehnologija i opreme... Promena životnog stila i navika

Da zaključimo posle 4+ hiljade km na struju, ću sipam benzin samo dok budem morao.

Čak i sa maksimalno rezervisanim punjenjem na DC (sa 180 je spuštao na 60kw) na 400kW punjaču, opet žena nije stigla da završi šoping na pauzi usput. Najsporija moguća pauza od 30 do 85% je bila svega 35 minuta, a može duplo kraće barem.

Doslo vreme da se bezi iz gradova. NS i BG postaju pakao za zivot generalno. Jos kad veliki procenat ljudi sto zivi u zgradama krene da prelazi na elektricne automobile (usled kojekakvih zelenih taksi), visice lijane sa prozora na sve strane. Renta/cena garaze sa sopstvenim brojilom ce verovatno dostici cenu garsonjere.

Doslo vreme da se bezi iz gradova. NS i BG postaju pakao za zivot generalno. Jos kad veliki procenat ljudi sto zivi u zgradama krene da prelazi na elektricne automobile (usled kojekakvih zelenih taksi), visice lijane sa prozora na sve strane. Renta/cena garaze sa sopstvenim brojilom ce verovatno dostici cenu garsonjere.
Ja baš mislim da bi onaj kamion-baterija-punjač za ev auta bio bolja investicija.. Parkiraš negde pored puta i ko nekad kuvana flaša koka kole od 2l.

Jel gledao neko Alvirovica pre neki dan? Isao do Karlovih Vari i gde god je stao prikazivao punjace usput. Meni je zapalo za oko sto su svi punjaci bili prazni. Generalno mislim da ce u buducnosti spori punjaci u naseljenim mestima biti kljucni za elektrifikaciju. Da svaka garaza u zgradi ima punjace, da svaki javni parking ima mesta sa punjacima, da firme imaju punjace za zaposlene... Pa nek budu to punjaci i od svega 3kw, za 8 sati eto novih 24kwh u bateriji, malo li je.

Da kažemo problem sa Alvirovićem je što uglavnom ide pre/početkom ili krajem/posle sezone. Treba jednom da ode do CG ili Grčke u sred sezona, u EV, pa da kaže kako je i šta, ima li gužvi na punjačima, kako se EV ponaša tokom par sati čekanja na granici i tako to.

Napisao sam pre par strana, ja išao do Pelopneza u Grčkoj u sred avgusta, tamo i nazad. Tamo zapadnom rutom, nazad istočnom, preko Atine.

Sva pumpe gde sam obratio pažnju, imaju brze punjače. Čak i neke starije pumpe, inače ofucane.

Na jednom il možda dva mesta sam video da se zaista neko puni.

Takođe sam pisao da idem često za Grčku preko Bugarske i uvek je bilo slobodnih punjača.

• Like
Reagovanja: mnt
Skoro svuda su punjači prazni. Pa sad, mož se desi da se zaglaviš, ali biraš za usput DC sa više priključaka, plus se zauzeće u svim tim aplikacijama prikazuje. Oni ne samo da znaju da su zauzeti i informišu, znaju i koji auto je tačno na kom. Samo prvi put kad sam se registrovao sam nešto petljao sa aplikacijom, posle toga samo bocneš.

• Like
Reagovanja: mnt
Pazite dobro sa novim Teslama van garancije sa Matrix LED farovima kako možete loše da se provedete, ili generalno kod svih kola sa ovim farovima - nov far 1375 evra, ruke 135 evra - laganih 1500 evrića.

Pre jedno 3,4 nedelje primetio da mi se skuplja nenormalna količina vode u faru sa suvozačeve strane, bukvalno se slivala voda, nikako klasična kondenzacija i nije se nikako sušilo, drugi far je suv ko barut uvek, jasno se videlo da tu nešto ne štima. Prijavio odmah u Tesla aplikaciji, odmah mi odobrili sutradan, zakazao prvi slobodan termin za servis koji je bio za nešto tipa dve ipo nedelje, danas bio, izblejao nekih sat ipo vremena dok su ga zamenili - ćao zdravo đaci.

868e3374-f28b-400e-965d-d1b3af710bd8-1_all_55322.webp

Pitao servisera kako se ovo dešava - kaže obično ga lupi kamenčić pa napravi mikroskopsku pukotinu pa tako krene da se skuplja vlaga/voda, ali kaže baš je detaljno pregledao ovaj moj i kaže nije ništa uspeo da nađe, nikakvu tačku udarca. Šta mu se desilo, nije mogao da mi kaže, a ovo se ne popravlja, takav je sklop, to se menja i staro baca u kantu - deluje kao šteta tako skup deo, ali šta da se radi. Kaže mi lik ćuti, šta te briga kako i šta mu se desilo, sreća pa si u garanciji, inače bi te klepili lepo po ušima 😁

Screenshot_20260929-202339~2.webp

To se inače ne menja samo zato što ima vlagu, upravo zbog cene. Tebe je garancija pokrila pa nema glavobolje, a tvoj far će verovatno završiti na oglasima, jer je ispravan. Verovatno je zapušen ventilacioni otvor pa vlaga ne može da izađe, sve se to lako rešava bez nekog ulaganja.

Pazite dobro sa novim Teslama van garancije sa Matrix LED farovima kako možete loše da se provedete, ili generalno kod svih kola sa ovim farovima - nov far 1375 evra, ruke 135 evra - laganih 1500 evrića.

Pre jedno 3,4 nedelje primetio da mi se skuplja nenormalna količina vode u faru sa suvozačeve strane, bukvalno se slivala voda, nikako klasična kondenzacija i nije se nikako sušilo, drugi far je suv ko barut uvek, jasno se videlo da tu nešto ne štima. Prijavio odmah u Tesla aplikaciji, odmah mi odobrili sutradan, zakazao prvi slobodan termin za servis koji je bio za nešto tipa dve ipo nedelje, danas bio, izblejao nekih sat ipo vremena dok su ga zamenili - ćao zdravo đaci.

Pogledajte prilog 555181

Pitao servisera kako se ovo dešava - kaže obično ga lupi kamenčić pa napravi mikroskopsku pukotinu pa tako krene da se skuplja vlaga/voda, ali kaže baš je detaljno pregledao ovaj moj i kaže nije ništa uspeo da nađe, nikakvu tačku udarca. Šta mu se desilo, nije mogao da mi kaže, a ovo se ne popravlja, takav je sklop, to se menja i staro baca u kantu - deluje kao šteta tako skup deo, ali šta da se radi. Kaže mi lik ćuti, šta te briga kako i šta mu se desilo, sreća pa si u garanciji, inače bi te klepili lepo po ušima 😁

Pogledajte prilog 555182

Uuu, 1375 evra je džabe... Bolje da ne znaš koliko koštaju onda LED farovi na Hyundaiu - jeftinije bi mi bilo Audi da vozim... 😁

Farovi se popravljaju. Njegov neće na oglas, ide nazad u Teslu, biće pregledan i uništen.

Ја не нађох овде да се неко бави таквим поправкама, може да се узме нов оригинал, некад афтермаркет ако постоји, или полован са отпада. Управо око фара сам имао ситуацију са Опелом, па ми је то дошло као добар изговор да се гледа нешто новије. Слично као код Гизма, попустила заптивка, ушла вода, зезнула електронику и баласт. Додуше тај је издржао 15 година, па са те стране не могу да се жалим на квалитет.
Ови нови лед-матрикс и сл. су озбиљно скупи, за е-Трон је типа 3-4.000 евра, за Волво око 3000 евра и сл.

Vise zarade na rezervnim delovima, nego na prodaji novog vozila. Meni su pre 8 god na suzuki vitari za display (tablet) sa krsh specifijacijom u ovlascenom 2300 eur trazili. A zamenski kineski display sa 3x jacom specifikacijom (rambi cpu) i boljim ekranom kostao 130 usd na Aliexpresu. Cist bezobrazluk, u redu je da zarade, ali mi nije jasno kako neko ne moze da im zabrani da uzimaju tipa x10 na nekom delu. Isto tako i sa farovima, cuj 3k far....

Одувек тако било, још пре више од двадесет година доплата за најобичнији фабрички радио/цд плејер за Октавију, без mp3 или било каквих додатних функција је била преко 500 евра. За 100 евра је могао да се бира Pioneer по жељи.
Проблем конкретно са фаровима је што су изложен део који се лако оштећује и било би битно да постоји могућност набавке и афтермаркет опција. Ја сам се врло изненадио кад сам за 15 година стар ауто узео да тражим и схватио да не постоје никакве употребљиве афтермаркет варијанте, фар се може наћи само оригинал Hella, баласт наводно може и да се нађе неки кинески крш, али према коментарима јако кратко трају, а захтевају после замене да се посебно додају преко дијагностике да би радили, све у свему скупља дара него мера.

9800 круна је равно 900 евра, све ово је за уради-сам опцију, значи без радова и било каквих гаранција за исте.
1790750206666.webp

Kod nas se sve što može reparira, tako i farovi.

Мени за дигиталну таблу на Јарису мк1 тражили 1000 еура за нову + уградња. Цео ауто вредео тада 1500. Купљена половна за петину цене са све уградњом. Додатни проблем је био то што тим старијим аутомобила више нико неће да се бави, јер у неким ситуацијама исход поправке не мора бити позитиван. Тако да сам два месеца јурио неког електроничара који би хтео да се позабави овим проблемом, али чим чују годиште аута, сви су редом одбијали (чувени БГ електроничари), а увек сам наглашавао да сам свестан да проблем можда неће бити могуће решити прелемљавањем табле, али да сам спреман авансно платити утрошено време.

Онај ко може да купи нов ауто у принципу најбоље прође. Возиш га лепо 5 до 7 година и продаш (рецимо да је то период отплате кредита). Онај што га је купио задовољно трља руке мислећи како је добро прошао и да је добро што има оваца који купују нове аутомобиле од којих он после за 50 % купи нов, нов, нов...

Nazad
Vrh Dno