Šta je novo?

Zastita potrosaca kroz zakone i praksu (FAQ u II Postu)

• Začetnik teme Začetnik teme ABCD
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Meni su napisali u mejlu da odbijaju reklamaciju ali nastavljaju sa testiranjima, cirkus

Nista, spremio dokumentaciju, 28 septembra istice 30 dana za resavanje reklamacije, pa inspekcija i javicu se Efektivi isto, videcu i oko vansudskog poravnjanja kako ide, to jos nisam istrazio

Poslednja izmena:
Efektiva gubljenje vremena i navlakusa da sebi zarade pare. Kada dodjes do toga da angazujes njihovog pravnika oni ti kazu verovatno dobijamo spor, ali da znate ako ne dobijemo vi snosite sve troskove. Meni je tako bilo kada sam pokusao da isteram pravdu sa winwin-om pre mnogo godina.

Odbijeno, a testiraju, je genericka poruka, da kupe sebi vreme da stvarno provere jer u trenutku slanja te poruke ga oni verovatno nisu ni ocima videli, kamoli uradili test. U narednih par dana, do 30og dana ces imati siguran i tacan odgovor. Nakon toga ne smeju nista da rade bez tvoje saglasnosti i u obavezi su da vrate novac ili uredjaj kao ispravan

Po zakonu, posto je ovo druga reklamacija za isti tv, imam pravo da biram izmedju zamene ili povrata novca, trazio sam povrat novca. Sacekacu do ponedeljka pa da vidimo, hvala za info oko Efektive, ostaje inspekcija i pokretanje vansudskog poravnjanja.

Inspekcija ih nece naterati nesto da urade, mogu samo da vide da li je procedura ispostovana. Vansudsko ili dobar pravnik pa da istera svoje. Mi smo jednom izgubili spor posle 5-6 godina, ali pravnik je potrosacu bio bas dobar i za svakakve sitnice se hvatao i isterao svoje. Posto vidim da je tehnomanija, drzavna firma, tesko ce se bilo sta uraditi. Ali, sacekaj par dana jos, oa ces videti. Mozda sve bude kako treba, pa da ne tupimo bezveze

Kako mislis tesko ce se uraditi bilo sta? Sta ce da urade, da zadrze tv za sebe ili da ga vrate popravljenog bez mog odobrenja ili mogu da kazu da je ispravan?

U proslom postu mi rece drugacije, ali nema veze, videcemo sta ce biti.Mozda zato sto je ova firma u pitanju.

Da pitam onda gde kupovati tehniku, ko ne pravi probleme ovakve vrste?

Poslednja izmena:
Zna se na sta mislim, a i ljudi koji prate forum sigurno znaju na sta mislim kada kazem drzavna firma. Ovo je vlasnik rominga, tehnomaniju je preuzeo prointer, ciji je vlasnik malo vise blizi vlasti

Da li je neko ikad cuo da prilikom prenosa broja, Ratel kaze operateru da datum prenosa koji operater izabere za prenos (za 2 dana) nije validan pa prenos mora da se uradi kasnije.

Niko mi se nije javio,danas zadnji dan za rešavanje reklamacije,sutra ide prijava trzisnoj za probijanje zakonskog roka,kakvi cirkuzanti.

Zna se na sta mislim, a i ljudi koji prate forum sigurno znaju na sta mislim kada kazem drzavna firma. Ovo je vlasnik rominga, tehnomaniju je preuzeo prointer, ciji je vlasnik malo vise blizi vlasti
Znam na šta misliš ali kažem da se nisi lepo izrazio jer "bliži vlasti" i "vlasnik je država" ipak nisu dve iste stvari bez obzira što smo mi najbliži izrazu "Država to sam ja".

Niko mi se nije javio,danas zadnji dan za rešavanje reklamacije,sutra ide prijava trzisnoj za probijanje zakonskog roka,kakvi cirkuzanti.
Nisu oni cirkuzanti, nego im se može.
Zato mi ovde i trubimo na sav glas, a ja lično uopšte ne gledam šta imaju da ponude kada planiram nešto da kupim, ponašam se kao da ne postoje.

Ma jasno,ali da lagano probiju rok od 30 dana,očekivao sam da me otkace sa zamenom,ili da kazu da je TV ispravan,ali ni da se jave 😀

Tržišna ti neće pomoći ništa, jedino da se sudiš sa njima sa neizvesnim ishodom.
I oni to znaju, pa se zato tako i ponašaju.
Kao što rekoh, može im se.
Na kraju će ti možda dati vaučer da kupiš opet nešto kod njih, ako uopšte prihvate da je TV neispravan.

Kako nece,kad su probili rok od 30 dana za rešavanje reklamacije?
Kako ce da me otkaci trzisna zivo me zanima
Ni vansudsko ne pomaze,pretpostavljam,samo gubljenje vremena?

Jel prvo moram na vansudsko,ili mogu da ih tuzim odmah?

Tržišna inspekcija neće da ti obezbedi zaštitu tvojih prava, ona je tu samo da proveri pravno lice da li radi kako treba i da ga kazni ili ne.
Tržišna ne može da ih natera da ispoštuju ugovor koji su sklopili sa tobom u trenutku kupovine, to može samo sud.

Ako im inspektor bude pisao prijavu.
A tebi sigurno neće taj isti inspektor da polaže račune da li je napisao ili nije, a pogotovo neće Tehnomanija da te obavesti o tome.
Obaška što prijava može i da se zagubi, pa da zastari i bude puj pike.
Na kraju, šta ti imaš od toga da li će da im pišu prijavu ili ne?

Ok,onda vansudsko za pocetak,pa i tuzba protiv njih licno,videh da je besplatna do 500000 dinara,spor male potrosacke vrednosti

***,bukvalno lopovi,koji su zaštićeni od drzave,no i za takve stvari ima resenja.

Budi fin i uporan.
Pročitaj zakon, naoružaj se znanjem i obavezno pisan trag.
Kad vide da si dosadan i da ne odustaješ verovatno će ti ponuditi neku kompenzaciju, pa ti vidi da li ti ona odgovara ili ne.
Možda je jednostavno u pitanju aljkavost, neko je zaboravio na tebe, a možda i bahatost.
Ako ne odgovore na mail, pomeni advokata i sud, pa ćeš da vidiš kako će da reaguju.
Moraš da budeš smiren i strpljiv, a kad završiš ovu epopeju jednostavno ih precrtaj iz svog života i reci svima koje znaš da ih i oni precrtaju.

Hvala,sad mi dali isti savet.Sutra ide mejl upozorenja pred tuzbu,ako me otkace(verovatno),ide tuzba pred sud.

Jel moze savet gde kupiti TV a da su pouzdana kompanija oko ovakvih stvari.

Imam dobra iskustva sa BC Group i GIgatronom, narocito sa ovim drugim od pre par dana, sto ne znaci da ces i ti naravno, tvoja je odluka.

Kod prvih menjao 2x za redom TV jer je stizao sa zaglavljenim pikselima, kod drugih zamenio monitor pre neki dan, bukvalno uvazili odmah reklamaciju i zavrsio sve za cirka 7-8 dana.

Postoje i ovde fore. Tehnicki si ti trebao da ides na vansudsko odmah cim si dobio poruku o odbijanju, jer zakonski rok vise ne postoji. Zakonski je reklmacija zavrsena, ti si odbijen. Mogao si da trazis da ti vrate uredjaj nakon odbijanja i onda da ides na vestacenje, gde ce se kvar ustanoviti ili ne. Da su napisali da prihvataju, tada moraju da rese u roku od 30 dana od datuma predaje. Ako ne rese idu pare ili ako recimo cekas ram za laptop, cekas i 3 meseca jer je tebi tako povoljnije sa ovim cenama ( banalan primer). Treba da zoves sutra i pitas gde ti je tv, ako kazu ceka vas u radnji odavno, to je to, vracen ko zna kad. Ako kazu u servisu jos uvek, onda ima nade da ce proci pa zamolis da neko proveri jer je vec mesec dana proslo. Ima normalnij radnika, proverice neko. Ako se to pucketanje cuje uvek, isprobaj u radnji. Zavrsi stari zapisnik, uradi novi uz napomenu da uredjaj nisi preuzeo jer je i u radnji pucketao. Ako te odbiju 8 dan, odmah vansudsko pa sansa da prodjes je velika, osim u TM, tamo se nikad ne zna. Mozda budu ok jer idu izbori, da ne ljute narod 🙂

Licno kupujem gde stignem, a reklamacije uvek resavam u servisu ili sa kancelarijama, ako ih ima u Srbiji. Radnje su nemocne, ma sta ostale kolege clanovi pricali da one uzimaju novac, da one odgovaraju itd, itd.

Nemoćne su jer smo mi država u kojoj ne funkcioniše zakonodavni sistem, već zakon jačeg, tako da i nismo država, već plemenska zajednica.

Cekaj,ako te razumem da ne saljem mejl i ne idem na tuzbu,sad si me zbunio

Sad sam pitao,kazu mi da odbijanje reklamacije posle 8 dana ne znaci zavrsetak reklamacije i da su duzni je rese do 30 dana iako su je odbili.

@ivan

Poslednja izmena:
Da, napisao ti je da najpre vidiš gde ti je fizički TV, jer nemaš nikakav info.
Pa kad utvrdiš gde je, onda ide pisanije.
Tebi je poenta da dobiješ ili ispravan TV koji si kupio ili pare, nije ti do suđenja. Ako možeš da ne ideš na suđenje tim bolje, ako bude moralo, ***, šta da se radi.

Cekaj,ako te razumem da ne saljem mejl i ne idem na tuzbu,sad si me zbunio

Sad sam pitao,kazu mi da odbijanje reklamacije posle 8 dana ne znaci zavrsetak reklamacije i da su duzni je rese do 30 dana iako su je odbili.

@ivan
Samo u plemenskoj zajednici koja se zove Srbija firma može da odbije reklamaciju i onda da je rešava.

Naravno,nista, oticicu cu sutra u radnju da vidim gde je TV,pa onda saljem mejl TM,ocekujem da me otkace ,onda ide tuzba.

Jos jedno pitanje,zbog čega je bitno gde mi je TV?Zbog tuzbe ili mejla ili nečeg drugog posto mi nisu javili apsolutno nista ,a rok probijen.

Hvala za odgovore i sorry za smaranje,***,plemenska zajednica.

Naravno,nista, oticicu cu sutra u radnju da vidim gde je TV,pa onda saljem mejl TM,ocekujem da me otkace ,onda ide tuzba.

Jos jedno pitanje,zbog čega je bitno gde mi je TV?Zbog tuzbe ili mejla ili nečeg drugog posto mi nisu javili apsolutno nista ,a rok probijen.

Hvala za odgovore i sorry za smaranje,***,plemenska zajednica.
Bitno ti je da znaš da li su rešili reklamaciju u zakonskom roku ili nisu.
Obaška što su morali da te obaveste, a nisu, ali da to ostavimo po strani, tebi treba ispravan TV, a ne sud.
Ako je tvoj TV u radnji, ti ćeš pre nego što ga preuzmeš da zahtevaš da se na licu mesta testira i da vidiš u prisustvu radnika/svedoka da li je sređen ili nije. Ako jeste, to je to, ideš kući pevajući i zaboraviš na TM za vjeki vjekov. Ako i dalje postoji problem tražiš da se napravi zapisnik da kvar nije otklonjen i na licu mesta tražiš od maloprodaje novac ili drugi isti takav TV. Ako nije u radnji znači da je rok za otklanjanje kvara probijen i onda vidi dalje da li ćeš odmah da zapretiš sudom ii ćeš da primeniš neku drugu taktiku. Zapamti, po našem zakonu za otklanjanje saobraznosti koju pokriva fiskalni račun odgovorna je maloprodaja, ti nemaš ništa sa servisom, niti on treba da te zanima, to je stvar maloprodaje.

Hvala,ovo o neobaveštenosti,samo ide za trzisnu inspekciju jer su prekršili zakon,ali mi ne vraca ispravan TV ili kintu.

Imam neki osećaj da oni ni prvu reklamaciju nisu resavali,tacnije,TV su vratili u istom stanju,nisu ga ni popravljali,zanimljivo ni da nema potpisa servisera na papiru .

Nazad
Vrh Dno