Šta je novo?

Yunet optika - mts

Standardno,najveci monopolista moze sve da ih minira sto i radi.

Posle 20 godina kablovskih, presao sam na a1 5g i sasvim je ok, net mi uglavnim ide od dl 400-600, a ul 50-80, ping oko 20, Izmeri njihov signal tamo gde ti treba pa ako ti odgovara...
Nekako mi je suludo dati iste pare za mobilni net kada optika izadje isto.

Tužna istina je da jedino mts optika valja.
Da, a to su namerno uradili.
Kao monopolista jedini imaju infrastrukturu i svima ostalima diktiraju uslove.
Pa ko hoće da mu internet radi 24/7 po specifikacijama neka masno plati, ostali ima da se zadovolje sa onim što drugi nude, a to podrazumeva kompromise.
Meni je npr. NAT neprihvatljiv i zato sam i uzeo YUnet. Za sada mi radi prihvatljivo, imam još 18 meseci UO i nadam se da će tako i da ostane. Ne gledam TV, ne strimujem HBO i Netflix, AppleTV radi (a nešto ga i ne koristim, nema ništa pametno), pa je za sada okay. MOVE aplikacija radi kako treba, nadam se da hoće i ubuduće, zbog juniora i evrolige.

Juce i meni Iris radi perfektno,ni da stucne. Da se razumemo,nemam ja nista protiv Move,iris ili Xplore, jednostavno navikao sam na Eon,imam premium i mnogo kanala,koje gledam,nema ni na jednoj platformi. Na stranu ona dva famozna kanala,nekad su bili imperativ ali danas ne gledam ni to tako da prelaz nije tezak zbog toga nego bas smesna ponuda kanala kod svih ostalih.

Posle 20 godina kablovskih, presao sam na a1 5g i sasvim je ok, net mi uglavnim ide od dl 400-600, a ul 50-80, ping oko 20, Izmeri njihov signal tamo gde ti treba pa ako ti odgovara...
Evo kako stoje stvari,sa ovakvim rezultatima,nedelja pre podne,sve rastereceno. Ne bih se igrao sa kucnim netom,neprihvatljivo je ovo. U najguscem, delu Ns-a sam.

Prilozi

• IMG_0411.webp
    IMG_0411.webp
    25.4 KB · Pregleda: 120
ovo sto si okacio je sta? A1 5G ? vidim odlican UP

Jes, A1 5g. Kod mene A1 uvek ima upload oko 10,gde god da testiram. Mozda u 1% slusajeva nabije do 50-60. Od a1 upoload-a,nisam se ogrejao poslednje 3,4g.

• Like
Reagovanja: J__
Ma sto bi isao na bezicni net kad imas optiku?
Cim imas YuNet, to znaci da je Telekomova optika u pitanju.
Znaci MTS, A1, Yettel, YuNet, i neki manji provajderi (XNet, onaj BrzNet od kog bese nema nista, ...).
A1 300/150 za 2000 je okej ponuda, ali imas CGNAT koji tebi ne verujem da ce praviti problem.

Tacno,ne pravi mi problem,najpovoljnije,ne treba veca brzina i samo me interesuje koliko je taj internet konstantan i pouzdan. a1 mi dodje uvek kao najjeftinija opcija i takva i usluga. Kod njih sam na postpaidu 3,4g i ne mogu reci da sam impresioniran,samo su najmanje zlo.

Imas temu A1 opticki internet pa procesljaj.

pravio sam tracert pre ovog "pobojsanja" sad je ping drasticno veci posle edge-bg-4-bez.eunet.rs [194.247.197.50]
4 5 ms 4 ms 4 ms edge-bg-4-bez.eunet.rs [194.247.197.50]
5 48 ms 50 ms 51 ms 212.200.40.225
.......

Raspada se mreža u NS, jezivo. Koliko sam ljudi navukao na taj yunet, aj što sam druge nego sam i sebe *****o da uvedem u stanu koji izdajem. Bolje je radila SBB kablovska 20 puta.

Kod mene u Kuli isto jezivo. Od sutra testiram Ratel Nettest i trazim raskid. Jel mora aplikacija ili moze i browser verzija? U aplikaciji nemam ISP Yunet vec samo MTS ponudjen...

• Like
Reagovanja: J__
Mislio sam da mi je Yunet Optika dobra, živim na Telepu.
Ali iz nekog razloga od 8 sati naveče ping mi nenormalno poraste.

Igram CS2 na Faceitu i evo ovakav je ping na svim serverima u cijeloj evropi čim dodje 8 sati naveče.....

1790533788245.webp

Ovo je najgore do sad!
Ništa oni nisu radili.

Screenshot_20260927_211937.webp
Dok je u telekomu, sve je ok, na prvom ruteru u YuNetu raspad.

Tacno,ne pravi mi problem,najpovoljnije,ne treba veca brzina i samo me interesuje koliko je taj internet konstantan i pouzdan. a1 mi dodje uvek kao najjeftinija opcija i takva i usluga. Kod njih sam na postpaidu 3,4g i ne mogu reci da sam impresioniran,samo su najmanje zlo.

Za sad je slican kao Yunet. 300/150 u poredjenju sa yunet 200/100. staticka je dodatno placena radi pppoe parametara i skidanja sa cg nat-a. Do sada ni jedan outage. U yu netu je bio jedan vise od 24h gde je bila "grupna" smetnja sto bi trebalo da se resava brze u teoriji ali u praksi nije tako. Uglavnom ako ste na yunet-u i imate problem sa internetom korisnije je pisati mts-u neko dok to oni proslede vide sta ce sa tim i sl.

A1 je bio kosmar za uvodjenje, da li je do a1 ne znam. Srecom kad sam to ispeglao na pocetku za sad traje nadam se da ce tako ostati do kraja ugovora.
Zeleli su da mi prodaju 600+tv umesto 300 bez tv-a. Predpostavljam da imaju bonuse od toga, nazalost nisam u prilici da ih finansiram.

U toku procesa uvodjenja svako je pricao neku svoju pricu, tako da sam shvatio da lazu, lupaju i ne znaju. Srecom imao sam njihov 4g ruter koji mi je sluzio
dok sam odjavio yu.net. Pre odjave sam kontaktirao yu.net u vezi sa promocijom 2000 za 500/100 i nikad mi nisu odgovorili ni na mail ni na facebook poruku...
Tako da sam zahvaljuci tome dao A1 sansu...

Svima je tako, uveče se sve raspada.

Agregacija kapaciteta i rasprodatost mreze 300% onda se to resava u peak terminima nekim jadnim modeliranjem saobracaja i rezultat vidite sami. Dno dna.

To vazi za yu.net i mts.

Nadam se da ce taj brznet moci da ponudi nesto posto je drugi provajder iznad njega. Da li ce nesto biti od toga, ostaje da vidimo. Ako racunamo predhodno iskustvo, flat 0.

od mladje publike ako neko zeli da oseti kako je izgledao internet u dialup eri moze otvoriti steam sajt. 56k iskustvo zagarantovano.

1790540181864.webp

Evo večeras ovako, sedim ispred televizora i smejem se sam sebi šta sam uradio prelaskom sa yettel-a...

Prilozi

• IMG_20260927_222029.webp
    IMG_20260927_222029.webp
    54.6 KB · Pregleda: 87
Par merenja večeras... Može split sa ovom mojom poslednjom porukom.

Prilozi

• InShot_20260927_231254034.webp
    InShot_20260927_231254034.webp
    71.3 KB · Pregleda: 65
Sox i sbb su u kanalu već 10 dana... Zato i ne radi eon uveče.

Samo da napomenem ljudima ako u bilo kom slucaju brzina uploada ili downloada padne ispod 50% od ugovorene brzine ratel smatra da je to jednosmerni raskid ugovora od strane provajdera zbog neispunjenja ugovorne obaveze.
E sad da li ce ratel prihvatiti da je uglavnom problem brzine najizrazeniji ka SBB-ovim peering linkovima, i da li ce prihvatiti da ka nekim rutama imaju brzinu preko 50% ali da sa vecinom od 20-24H nemaju. Koliko znam Telekom nedozvoljava reklamiranje Yunet-a, pokusali su da otkupe preostali deo shareholda, ali nisu uspeli, ne daju im prosirenje ili i ako im daju ponudjena cena je preskupa.
Svim silama Telekom pokusava da otkupi Yunet do kraja i da podigne cene.

Sad sam se cuo sa “mojim “covekom u Yunet da raskidam i da vratim opremu pa rece da sve zna,svi su upuceni u problem,svesni su da petak nije resio problem uopste i da danas i novi pokusaj.
Zamolio me da sacekam dan,dva da vidimo hoce ovoga puta resiti tj hoce li “povecati” link pa ce mi se javiti da ili je reseno ili da raskidamo.

Eto cekamo danas novi pokusaj.

Nazad
Vrh Dno