Šta je novo?

Ručni akumulatorski alati - bušilice, brusilice, trimeri, čekići...

Pozdrav svima. Planiram da kupim set akumulatorskog alata brenda Ingco. Da li može savet kupiti ili zaobići. Kakva su Vaša generalno iskustva sa ovim brandom.Ovo je link do ponude Ingco Seta
kupio sam aku mini brusilicu pre dve godine i nisam je nesto ni koristio ali nije bila skupa pa neka stoji dibra je za neoristupacna mesta, anedavno sam kupio ubodnu aku testeru i koristio sam je sa 2amh baterijom sekao sam laminat sa njom i mogu da kazem da je katastrofa na jednu sobu dva puta moram da punim bateriju. platio sam ubodnu 8500 din za 10000 sam mogao uzeti i bosch cije baterije takodje imam ali je nisam nasao kod mene u gradu, u zurbi sam se debelo zaj...

Probao sa napunjenom baterijom juce i odmah je doterala sraf do kraja. Mene je zbunilo sto je pokazivala dve crte pa sam mislio da i tako treba da bude operativno, bar za lake radove.
Vrato sam ovaj aku alat jutros i isplatili me sa kase. Nije bilo potrebe da im se nesto posebno demonstrira. Nisam uzimao istu ponovo jer mi sa tolikim bacanjem nema smisla. Inace svidela mi se kako lezi u ruci i sto je kompaktna.

Inace hteo sam da uzmem ovu malu brusilicu ali otislo tako da sam odustao onda i od ove vece 12V baterije posebno. Ove moje udarne sto sam vratio ostala puna tezga dok ove slabije isto nema vise, zanimljivo. Mozda pokusam jos sutra i ponedeljak ujutru ali mislim da je mrka kapa.

Imam Prkside PAUGB A1 i dobro mi izduva kompjuter. Ali nije kompaktan kao taj što si naveo. Više je predviđen da izduvaš nešto na podu dok stojiš, ali to mi i odgovara, pošto kućište bez stranica iznesem napolje i stavim ga na pod dok ga izduvavam i stojim pored njega.
Naleteo sam i na ovaj kombo, PALP 20-Li + PAK 20-Li kompresor i vazdušna pumpa:

Obe stvarčice su kompaktne i rade posao dovoljno dobro, rekao bih. Kompresor mi deluje dovoljno jak za kompjuter a pumpica je bonus...imaju i hrpicu nastavaka

Malopre svratio do Lidla. Alata koliko hoces. Sve iz kataloga + dosta zelenih srafilica i jos kojecega sto nije katalogu.

Obe stvarčice su kompaktne i rade posao dovoljno dobro, rekao bih. Kompresor mi deluje dovoljno jak za kompjuter a pumpica je bonus...imaju i hrpicu nastavaka

Imas i ovo
Imo je pre mali jak duvac Black & Decker sad ga ne mogu naci, mislim da ga ima i koristi Dule AXE

Ako vam nije hitno, bolje preskocite tu PBSPA 12 E4 i sacekajte ovu, malo je skuplja a bolja, jaca i ima cekic.
Probao sam taj model, jeste jaca 45nm, na prvi pogled deluje robusnije izradjena...
Ali, tezina je najveci problem, takodje i povecani gabariti u odnosu na klasicnu srafilicu 12v.
Rekao bi da je preko 20% sire kuciste, pored toga solo varijanta bez baterije prelazi 1kg tezine.
Plus je nezgrapan raspored tezine u gornjem delu, pa zbog toga se ima osecaj da lose lezi u ruci i da je dodatno teza.
To je prilicno blizu 20v seriji, pa samim tim po meni nema smisla.
Svi kupujemo 12v seriju zbog manjih gabarita, kompaktnosti i male tezine.

Poslednja izmena:

Ako ces za komp onda pumpa, kompresorom neces nista uraditi jer nema veliki protok vazduha, to i nije namena kompresora. Inace, odlicno rade i pumpa i kompresor. Pumpao sam gumu nekoliko puta, iznenadjujuce brzo napumpa ali laze malo. Moram da stavim 2.6 bara da bi naduvao na 2.3. Jako sam zadovoljan kako rade.

Ako ces za komp onda pumpa, kompresorom neces nista uraditi jer nema veliki protok vazduha, to i nije namena kompresora. Inace, odlicno rade i pumpa i kompresor. Pumpao sam gumu nekoliko puta, iznenadjujuce brzo napumpa ali laze malo. Moram da stavim 2.6 bara da bi naduvao na 2.3. Jako sam zadovoljan kako rade.
Dvoumim se između te pumpe i PAUGB B2 duvača za lišće...

Potpuno su razliciti alati, za potpuno razlicitu namenu... Ne mogu da se porede.

Probao sam taj model, jeste jaca 45nm, na prvi pogled deluje robusnije izradjena...
Ali, tezina je najveci problem, takodje i povecani gabariti u odnosu na klasicnu srafilicu 12v.
Rekao bi da je preko 20% sire kuciste, pored toga solo varijanta bez baterije prelazi 1kg tezine.
Plus je nezgrapan raspored tezine u gornjem delu, pa zbog toga se ima osecaj da lose lezi u ruci i da je dodatno teza.
To je prilicno blizu 20v seriji, pa samim tim po meni nema smisla.
Svi kupujemo 12v seriju zbog manjih gabarita, kompaktnosti i male tezine.
Pa nije bas, 20V je bar 300-400g teza. Samo baterije su 200-300g teze. Ne znam, meni ta od 35Nm deluje poluupotrebljivo. Ko kupuje "za po kuci" tj. za sve po malo bolje ovako nesto, ima gomila neprodatih. Ili ona 12V udarna srafilica/zavrtac.
45Nm.webp

Težina i debljina nikada nisu problem,
Problem je radna dužina alata, to jest gde se može zavući alat i nešto zašrafiti/probušiti.

200-300g teže baterije 20V?
20V baterije imaju 5 ćelija, 12V baterije imaju tri ćelije. Masa 16850 ćelije je između 43 i 50g, što u zbiru daje 88-100g težu bateriju. Ako pričamo o 2Ah kod oba sistema, za veće kapacitete, to se multiplikuje.

Što se tiče ovih malih performance 12 V bušilica,
Aktuelna (megaproblematična, Owim-ova) PBSPA 12 E4, je od vrha futera do leđa dugačka 170mm, dok
PSBSAP 12 A1 (Kompernasova, dosta hvaljena i pritom jača) od vrha futera do leđa 153 mm.
Toliko o praktičnosti.

Ova koju predlažeš zelena, imam njenu varijaciju
parkside-3-u-1-aku-udarna-busilica-odvijac-psbsa-20-li-c3-solo-6798d1716a5f9.webp
(samo sa funkcijom vibracionog bušenja i ručkom), identičnu po dimenzijama kao ta predložena, i.... korektno je to, ali to je 195mm dugačko, mnogo puta pri korišćenju nisam mogao da je zavučem gde sam hteo(majstorisanje oko auta, montaža nameštaja, šrafljenja u kućištu kompjutera, rek ormanu..itd). Za bušenje u metalu je očajna, spora, nejaka. Pri pranju nameštaja, enterijera auta, tepiha sa montiranom roto četkom, počele da smrduckaju četkice, i imaju miris od tada pri svakom korišćenju.

Onda je bila neka akcija i kupim PABSP 20-li C4 i PSBSAP 20-li C3 odjedno (impulsivna kupovina)
images.webp409e92e4-ebb1-4ea9-965b-6c5fd4332b35.webp
Do tada je zelenko bio korektan, mogao da zabuši i nešto sitno u zidu, malteru, ali sa ovom manjom crnom sam progledao!
Razlika u radu, snazi, dimenzijama...neuporedivo. Manja, snažnija, brža, ne smrdi uopšte....bukvalno progledao!

Ovu drugu malo jaču...i ne koristim, stoji u kutiji, nova novcijata, korištena kad je probana i još jednom dok je ova manja crna bila vraćena na garanciju (čuveni Owim prenos/otkaz prve brzine), jednostavno mnogo znači ta razlika u dužini u realnoj upotrebi. Zgodna mala bušilica sposobna.

Zato mislim da što se tiče ovih od 12V treba birati kraću, dužina znači mnogo(bez obzira šta mi muškarci tvrdili 😬 ), a ako se pri tom uzme u obzir i snaga, plus iskustva sa prethodnim i aktuelnim verzijama istih, kao i činjenica da jednu pravi najgori proizvođač, a drugu najbolji u grupaciji....izbor je i više nego očigledan.

Pa nije bas, 20V je bar 300-400g teza. Samo baterije su 200-300g teze. Ne znam, meni ta od 35Nm deluje poluupotrebljivo. Ko kupuje "za po kuci" tj. za sve po malo bolje ovako nesto, ima gomila neprodatih. Ili ona 12V udarna srafilica/zavrtac.
Pogledajte prilog 554890
Ta je velika i teska srafilica. Govorim iz iskustva, nije zgodna da se duze vreme radi s njome. S druge strane imam i 12-icu za koju kazes da je poluupotrebljiva... To je primarna srafilica, samo se za nju hvatam. To su mi najbolje potrosene pare za bilo koji alat u zivotu ako mi verujes a imam dosta alata. Ima dovoljno snage za 95% stvari koje radim, mala je, kad se futer skine jos je kraca, moze da se zavuce na uska mesta...
Pre bih uzeo ovu 12-icu i jednu udarnu umesto te velike. Nisam je 3x koristio sve ukupno.

Ja imam PBSA 12 i to je dovoljno samo za neke lagane radove (a po testovima je neznatno slabija od PBSPA 12).
200-300g teže baterije 20V?
20V baterije imaju 5 ćelija, 12V baterije imaju tri ćelije. Masa 16850 ćelije je između 43 i 50g, što u zbiru daje 88-100g težu bateriju. Ako pričamo o 2Ah kod oba sistema, za veće kapacitete, to se multiplikuje.
12V 2Ah 185g https://www.lidl.de/p/parkside-12-v-2-ah-akku-papk-12-a4-mit-cell-balancing/p100406214
20V 2Ah 415g https://www.lidl.de/p/parkside-20-v-2-ah-akku-pap-202-a1/p100397988
12V 4Ah 404g https://www.lidl.de/p/parkside-12-v-4-ah-akku-papk-12-b4-mit-cell-balancing/p100406229
20V 4Ah 711g https://www.lidl.de/p/parkside-20v-akku-4-ah-pap-204-a1/p100407757
20V 4Ah smart 579g https://www.lidl.de/p/parkside-performance-20-v-4-ah-smart-akku-papp-204-a1/p100398333

Što se tiče ovih malih performance 12 V bušilica,
Aktuelna (megaproblematična, Owim-ova) PBSPA 12 E4, je od vrha futera do leđa dugačka 170mm, dok
PSBSAP 12 A1 (Kompernasova, dosta hvaljena i pritom jača) od vrha futera do leđa 153 mm.
Toliko o praktičnosti.
Slazem se, rekao sam da se E4 ne isplati.
Ova koju predlažeš zelena, imam njenu varijaciju
Pogledajte prilog 554900
(samo sa funkcijom vibracionog bušenja i ručkom), identičnu po dimenzijama kao ta predložena, i.... korektno je to, ali to je 195mm dugačko, mnogo puta pri korišćenju nisam mogao da je zavučem gde sam hteo(majstorisanje oko auta, montaža nameštaja, šrafljenja u kućištu kompjutera, rek ormanu..itd). Za bušenje u metalu je očajna, spora, nejaka. Pri pranju nameštaja, enterijera auta, tepiha sa montiranom roto četkom, počele da smrduckaju četkice, i imaju miris od tada pri svakom korišćenju.
A E4 je jos slabija. Zato kazem treba sacekati bar PSBSAP, onu udarnu srafilicu (to je univerzalno i dovoljno jako ali nema bas preciznosti) ili neku od 20V (Parkside, Ingco, zeleni Bosch, Einhell, Womax).

Poslednja izmena:
Sveze upecano u Pancevu po dobroj ceni, nisam mogao da propustim.

IMG_20260927_191553.webp

Nazad
Vrh Dno