@duki92, sad već zalaziš u neku filozofiju koja nema smisla u kontekstu koji pominjemo. Ukoliko posmatramo fotografiju na taj način, kroz kompziciju, umetničko oko i fotografski profesionalizam, odnosno entuzijazam, može biti ispravno i argumentovano i jedno i drugo.
Ako si majstor, dovoljan ti je ***** fotoaparat od pre 30 godina i napravices remek delo, takodje čudo ćeš napraviti i sa opremom od 10k jura. Msm da poenta kod gedzeta, posebno telefona, nije ta primena, ali avaj.. Molim moderatore da nas ne kazne zbog blagog offtopic-a. 😅
Ne znam samo od kad su prosečni korisnici postali kompetentni za fotografiju da se njihovo mišljenje koristi kao zvezda vodilja. 😀 Odvukoše me u filozofiju nepotrebno, a cela poenta moje priče je bila, ono što me je trigerovalo, da se ne može reći da je neki model kralj fotografija samo na osnovu par fotografija u auto modu, mogućnosti kamera na telefonu su mnogo veće, i tu telefoni poput Vivo X200-X500 Pro odskaču sa svojim velikim telephoto senzorima, a ovde se nepotrebno degradiraju jer ljudi ne znaju ili ne žele da iskoriste njihove mogućnosti, pa im onda ne valja što u auto modu slika nije kao sa Cannon 5D jer niti može, niti je predviđena da bude. Apropo majstorstva, da,
@thebatman nam je tu kao prvi primer, čovek će verovatno i frižiderom napraviti fantastičnu fotografiju.
Ko kaže da Vivo ima loš point and shoot može da baci telefon. Fotkanje nije za njega.
To mišljenje nažalost preovlađuje, iako Vivo ima najsvestraniji point and shoot mode, tj. modove, od auto, landscape, potrait, long exposure do humanistic. Jeste, Vivo ima, kao i skoro svaki telefon tenedenciju preosvetljavanja i preteranog izoštravanja, sada uz AI crtanje, u auto modu, ali u tom istom auto modu može da se isključi HDR, što će smanjiti i crtanje, smanjiti izoštravanje, podesiti default underekspozicija u svega 5 sekundi, ili jednostavno prebaciti u humanistic mode, ali avaj, to je previše posla. Pri defaultu Vivo nije ni moj prvi izbor, ali ima toliko načina prilagoditi ga skoro svačijem ukusu.
Mislim da je to sakaćenje starih telefona neminovno
Nisu ni do sad osakatili npr. X200 Pro, naprotiv, samo su doradili postprocessing softverski, pa ne vidim ni da će sada da ih osakate.