Šta je novo?

Električni polovnjaci sa velikom kilometražom stare bolje nego benzinci i dizelaši

Probao, više puta i razne modele, neke vrlo ozbiljne i skupe. I ne, neću kupiti električni
Ja sam takodje probao par istih i jedva cekam da napravim deal da kupim EV, pa bih voleo da cujem ako je moguce, koji su to razlozi zasto ti ne bi?
Hvala unapred na odgovoru.

Jedna istinita priča...

Sredinom '90-ih (dakle pre 30 godina), drugar i ja otišli stojadinom za Beograd, iz NS.

Kada smo trebali nazad, stojadin neće da upali. Vergla, ali ne pali

Dakle ovako:

1. Dijagnostika:
  • Vergla, akumulator/anlaser/bendix, ok su
  • Skineš kabel od bobine prema razvodnoj kapi, prisloniš na motor, zaverglaš nja-nja-nja, baca varnicu, struja je ok
  • Skineš polopac sa filtera vazduha, zaviriš unutra, naglo pripušiš gas, ne pljucne gorivo... ...aha, nema goriva u karburatoru.
  • Skineš crevo od pumpe do karburatora, zaverglaš, ne pljucka gorivo... ...možda nema (pošto pokazivač goriva svakako ne radi već 2-3 godine)
  • Skineš čep sa rezervoara, zaljuljaš auto, bućka unutra, aha, ima goriva
Zaključak dijagnostike: Pumpa za gorivo!

2. Nabavka delova:
  • Podigneš se na prste na nogama, staviš ruku nad oči ono da ih zakloniš, osmatraš malo okolo, aha! Eno je prodavnica autodelova!
  • Odeš, imate li pumpu za gorivo za stojadina.... ... jel 1100 il' 1300? ...1100... ...evo izvolte...
  • Kupiš pumu za gorivo, dva studenta devdesetih, imaju toliko para u džepu (recimo da je bilo kao jedna i po pizza...)

3. Popravka:
  • Ključ br.10, veći krstasti šrafciger
  • Zamena pumpe, 20-ak minuta
  • Verglanje 10-15sec da povuče gorivo
  • Stara krpa u gepeku da obrišeš ruke

5. Rezime:
Bili kući u NS do poslepodne....

E neće to da može sa EV!!!
😛 🙂😀

@NShappy jeste, upravu si za EV i menjač, samo ne možeš kao švedski sto navoditi samo prednosti. Sa tim jednostavnim EV menjačem tj odsustvom istog, ide i mali domet na auto putu i visoka cena vozila naspram SUS vozila. Ljudi nisu glupi ovde, kao što se misli. Kao balkanci ne vole struju i samo vole dizel. Ne, nego nemaju u proseku luksuz da se ponašaju neracionalno. Kada imaš mnogo ljudi sa mnogo viška prihoda u odnosu na rashode oni mogu svi da voze novi Volvo na struju. Ili Teslu. Ali hajde da vidimo izbore kada u proseku nema mnogo viška.

Jedna istinita priča...

Sredinom '90-ih (dakle pre 30 godina), drugar i ja otišli stojadinom za Beograd, iz NS.

Kada smo trebali nazad, stojadin neće da upali. Vergla, ali ne pali

Dakle ovako:

1. Dijagnostika:
  • Vergla, akumulator/anlaser/bendix, ok su
  • Skineš kabel od bobine prema razvodnoj kapi, prisloniš na motor, zaverglaš nja-nja-nja, baca varnicu, struja je ok
  • Skineš polopac sa filtera vazduha, zaviriš unutra, naglo pripušiš gas, ne pljucne gorivo... ...aha, nema goriva u karburatoru.
  • Skineš crevo od pumpe do karburatora, zaverglaš, ne pljucka gorivo... ...možda nema (pošto pokazivač goriva svakako ne radi već 2-3 godine)
  • Skineš čep sa rezervoara, zaljuljaš auto, bućka unutra, aha, ima goriva
Zaključak dijagnostike: Pumpa za gorivo!

2. Nabavka delova:
  • Podigneš se na prste na nogama, staviš ruku nad oči ono da ih zakloniš, osmatraš malo okolo, aha! Eno je prodavnica autodelova!
  • Odeš, imate li pumpu za gorivo za stojadina.... ... jel 1100 il' 1300? ...1100... ...evo izvolte...
  • Kupiš pumu za gorivo, dva studenta devdesetih, imaju toliko para u džepu (recimo da je bilo kao jedna i po pizza...)

3. Popravka:
  • Ključ br.10, veći krstasti šrafciger
  • Zamena pumpe, 20-ak minuta
  • Verglanje 10-15sec da povuče gorivo
  • Stara krpa u gepeku da obrišeš ruke

5. Rezime:
Bili kući u NS do poslepodne....

E neće to da može sa EV!!!
😛 🙂😀
Zamisli ovako 2026 kupim Senika 3 2015to godiste čist benzinac-nesto me zezalo i gusilo motor gasio se stalno. Odem kod mehanicara kaze pumpa visokog pritiska. Zamenska 1000e orginalna reno-ova 220.000 dinara. Ne vozim porche ili q7-obican hebeni 10.godina star auto malo veca klasa od punta i toliko kosta pumpa vis.pritiska...srecom otisla neka gumica pa me kostala tipa 3-4 hiljede dinara. Ta prica je u rangu pukao mi kais na fici i kupim najlon carape i vratio se kuci. Nekad su limari uzimali 70-100 maraka za spricanje celog auta 90ih a danas 20-30x vise.

Tvoja je greska, kupio polovnog "Francuza" starog 10+ god, to se ne radi.

То важи и за старије аутомобиле, ја сам на крају због ксенона уз неке друге ситнице дигао руке од аута. Нов ксенон фар и баласт кошта преко 1500 евра, за ауто стар 15 година. Да нисам био у могућности, као што многи нису, крпило би се како може.

...i sad će te zamena fara koštati preko 1000€

...нов ксенон фар и баласт кошта преко 1500 евра, за ауто стар 15 година. Да нисам био у могућности, као што многи нису, крпило би се како може.

Evo je jedna veoma zanimljiva vest koja je prošla nezapaženo:

Sledeća velika akcija regulatora koji brinu o održivosti i zaštiti potrošača bi trebala biti regulativa koja zahteva "rasklopljivost" i "popravljivost" sklopova do osnovnih komponenti
(a ne samo da će celi skopovi biti dostupni kao rezervni delovi još XYZ godina (što sada rade))

LED far kada čuknete, ili eto samo ne radi, morate da menjate ceo far. Neka popravljivost je gotovo nemoguća, a možda je napuklo samo spoljno staklo, ili unutra crko jedan kondenzator, ili ima ladan lem. Kada bi far bio rasklopljiv, i kada bi se mogao nenasilno rastaviti do baznih komponenti, reparacija starih delova bi dobila novi zamah.

Ovo bi moralo da važi za sve delove modernih vozila.
Ako invertor EV-a zalijete u epoxy, može da ide samo na mlevenje, a crk'o jedan tranzistor.
Ako se može prići komponentama, biće moguća i popravka.

U homologacije bih uveo da proizvođač mora da prikaže da se sklopovi mogu rastaviti do baznih komponenata.

@NShappy Ljudi nisu glupi ovde, kao što se misli. Kao balkanci ne vole struju i samo vole dizel. Ne, nego nemaju u proseku luksuz da se ponašaju neracionalno.
Interesantno kako ti isti što nemaju izbora sem da budu racionalni imaju 200eur mesečno za cigare i varijabilni budžet za kladionicu a DPF ne postoji jer je skup da se popravi.

Do prioriteta i mentaliteta je primarno.

Zamisli ovako 2026 kupim Senika 3 2015to godiste čist benzinac-nesto me zezalo i gusilo motor gasio se stalno. Odem kod mehanicara kaze pumpa visokog pritiska. Zamenska 1000e orginalna reno-ova 220.000 dinara. Ne vozim porche ili q7-obican hebeni 10.godina star auto malo veca klasa od punta i toliko kosta pumpa vis.pritiska...srecom otisla neka gumica pa me kostala tipa 3-4 hiljede dinara. Ta prica je u rangu pukao mi kais na fici i kupim najlon carape i vratio se kuci. Nekad su limari uzimali 70-100 maraka za spricanje celog auta 90ih a danas 20-30x vise.
znaci i tebi popravka bila pizza ipo 🙂

Inflacija je velika, treba pice kupovati i cuvati. Nekada su dve pice bile 10.000 bitkoina, ko zna koliko ce to da skoci jos.

"Right to repair" EU se već uveliko sprema i ponegde primenjuje.

Ko bre provodi 18h u cugu, ako zaista to radis idi kod psihijatra. Da li zaista vozis i 5h da ne stanes nigde da ispruzis noge da popijes kafu, da se istegnes?!
Sinko to nije bezbedno uopste ni po tvoj organizam ni po druge ucesnike u saobracaju!
Sinko može da ti bude tata. Da sam osetio da ne mogu stao bih. Verovatno sam mentalno neuporedivo stabilniji od tebe
Kad kažem u cugu, ne znači da nisam stao na pumpu, popio par kafa usput i pojeo nešto
U cugu je upotrebljeno u kontestu SUS vs EV

Sinko može da ti bude tata. Da sam osetio da ne mogu stao bih. Verovatno sam mentalno neuporedivo stabilniji od tebe
Kad kažem u cugu, ne znači da nisam stao na pumpu, popio par kafa usput i pojeo nešto
U cugu je upotrebljeno u kontestu SUS vs EV
Izvinite gospodine Supermene nisam Vas prepoznao.

Pf
Nisam ništa posebno u poređenju sa turcima koji redovno migriraju par puta godišnje na relaciji Germanija-domovina
Pa ni sa našim gatarbajterima koji izvode slične "podvige"

Ponavljam, ovo je u kontekstu EV vs SUS

Evo nas na jednoj dužoj turi, a u oktobru će migriramo do vas za glasanje. Auto će da traži pola sata do 45 punjenja za 1450km, svakako će meni trebati duže.

Da imamo i dalje sus došli bi avionom. Malo se zezamo.

Nazad
Vrh Dno