Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Može i kraće, 15-18 sec. Zavisi koju kafu imaš, šta želiš da izvučeš iz kafe, šta voliš. Eksperimentiši dok ne pogodiš po svom ukusu.

Dodjoh na par dana u CG i reko ajde ovde da vidim za štampanje grind diala za Mignon mlin. Naidjoh na skroz kul momka sa odličnim štampačem i materijalima. Odradio mi je i prezadovoljan sam. 25€ je naplatio.

Ako nekog zanima još mogu da mu tražim da odradi još jedan-dva pa u četvrtak-petak kad se vratim da Vam pošaljem ili lično da preuzmete?

Ima to i na linku tu i jos nekih dodataka za neke druge mlinove

^ da da video sam, full aluminium i bolje je nego 3d print naravno. Ali je u Germaniji na Amazonu 42€. I kad se neka dostava nešto ubaci tu ispada neisplativo, bar za mene.

Izgleda da šrinkflacija udarila i na kafu.
Nakon nedelju dana, neka količina se pojavila u Kafeteriji ali ne leži vraže.
Novo, jeftinije pakovanje, manja gramaža i skuplja za oko 12%.

Na slici sa leve strane novo pakovnje iste kafe u neto težini 204gr po ceni 1255 din, dok je na desnoj strani pakovanje od 250gr u kojoj je ranije prodavana ista kafa po ceni od 1355 din.
Neće nadalje imati u ponudi Kubu koja mi je bila najomiljenija kod njih a uveli su neku arabiku iz Tanzanije sa notama mlečne čokolade, bobičastog voća i duvana, pa kome to godi ...

Prilozi

• Kafeterija.webp
    Kafeterija.webp
    77.9 KB · Pregleda: 34
Bilo je na Ananasu ovih starih pakovanja, dva su mi stigla pre neki dan. Nisam ih još probao.

Bilo je na Ananasu ovih starih pakovanja, dva su mi stigla pre neki dan. Nisam ih još probao.
Vidim sada da na Ananasu imaju baš dobre cene starih pakovanja Kube i Brazila ali nigde datum pečenja.
U jednoj njihovoj radnji sam našao par pakovanja od 250gr ali datum pečenja Maj 2026 pa sam čekao da stigne nešto upotrebljivog datuma pečenja.

Nisam imao priliku pre da koristim i ne pijem često kafu ali bih ga isprobao i malo eksprimentisao, neki su na popustu i nije velika cena

Da li mogu sa ovim da pravim toplu čokoladu/kakao, tj. da napravi toplo mleko sa penom kao sa kapućino ali bez vode koju bi povuklo za kafu...?

Konkretno je Beko CEP 5464 DX ne znam da li ima šta bolje u tom cenovnom rangu, ali koliko sam shvatio ima opciju za kapsule ili ručno da se stavlja espreso kafa...

Znam da imaju oni što imaju onu posebnu lulu gde se mleko greje možda bi to bilo bolje, ne znam koja je razlika da li aparat lošije napravi kada sve ide samo (oko mleka i pene)

Evo našao sam ove np. Xiaomi BHR9798EU i Gorenje ESCM 15 DBK, oni nemaju opciju za kapsule ali imaju sve ostalo

1790418590023.webp

1790418006321.webp

Vidim sada da na Ananasu imaju baš dobre cene starih pakovanja Kube i Brazila ali nigde datum pečenja.
U jednoj njihovoj radnji sam našao par pakovanja od 250gr ali datum pečenja Maj 2026 pa sam čekao da stigne nešto upotrebljivog datuma pečenja.
Ja sam pocetkom septembra porucio Columbiu sa ananasa, datum pecenja je 12.08.2026. Iznenadio sam se da je tako sveza, s obzirom da su ranije uglavnom slali kafu koja je nesto duze odstajala.
U svakom slucaju je lutrija sta ces dobiti tj koji ce biti datum pecenja. Ali sve u svemu uvek postoji opcija da se vrati paket, ako ti ne odgovara.

• Like
Reagovanja: G17
Da li mogu sa ovim da pravim toplu čokoladu/kakao, tj. da napravi toplo mleko sa penom kao sa kapućino ali bez vode koju bi povuklo za kafu...?

Imam taj Beko samo model koji ne podržava kapsule, a što se tiče toplog mleka sa penom odlično ga pravi ali mora i malo vrele pare da pomeša sa mlekom jer kako bi je drugačije napravio... To se ne primeti sigurno 😉
Inače posudu možeš da napuniš mlekom i praviš koliko ti treba a ostatak ako ostane skineš posudu i držiš u frižideru. Opereš je na 3-4 dana

• Like
Nisam imao priliku pre da koristim i ne pijem često kafu ali bih ga isprobao i malo eksprimentisao, neki su na popustu i nije velika cena

Konkretno je Beko CEP 5464 DX ne znam da li ima šta bolje u tom cenovnom rangu, ali koliko sam shvatio ima opciju za kapsule ili ručno da se stavlja espreso kafa...

Znam da imaju oni što imaju onu posebnu lulu gde se mleko greje možda bi to bilo bolje, ne znam koja je razlika da li aparat lošije napravi kada sve ide samo (oko mleka i pene)

Evo našao sam ove np. Xiaomi BHR9798EU i Gorenje ESCM 15 DBK, oni nemaju opciju za kapsule ali imaju sve ostalo

Pogledajte prilog 554712

Pogledajte prilog 554711
Od nedavno posedujem aparat za espresso, pa ću ti preneti svoje utiske. Moj aparat ima sistem za pravljenje mlečne pene - nešto kao na donjoj slici desno. Toplu čokoladu pravim tako što u šolju za čaj sipam malo mleka (možda 30-40 ml) i prah za toplu čokoladu, to zagrejem 30 sec. u mikrotalasnoj i promešam da se prah rastvori. Potom na aparatu izaberem opciju za toplo mleko (ima poseban program za to) i pustim da napravi gustu penu u šolji i potom još jednom promešam da se sve sjedini. Rezultat nije loš... klincima se sviđa ta pena. Na isti način može da se pravi i kakao.

Kod aparata koji imaju samo lulicu za pravljenje pene (kao na prvoj slici), mislim da bi morao da rastvoriš prah u pola šolje toplog mleka i da potom praviš penu od toga. Rezultat/ukus je verovatno dosta sličan, ali moraš na kraju dobro da očistiš nastavak za pravljenje pene.

Ako uzimaš neki aparat koji podržava kapsule, onda možeš da kupiš posebne kapsule za toplu čokoladu.

Nisam probao, ali mislim da bi bilo još bolje da se nekoliko kockica mlečne čokolade rastopi u toplom mleku pa da se preko toga doda pena. Ili (kao za kapućino) da se u šolju prvo sipa pena, pa preko toga dodaš toplo mleko sa čokoladom. U svakom slučaju, možeš da se igraš 🙂

Prednost aparata za kafu je što ujedno možeš da napraviš i dobru kafu i toplu čokoladu za ukućane sa različitim zahtevima. Aparat za kapsule je jeftiniji i jednostavniji, ali je i kvalitet napitaka dosta lošiji. Ako retko piješ kafu, treba uzeti u obzir i aparat za pravljenje pene iz Lidla (od ponedeljka je u prodaji) jer ti je onda sve dosta jednostavnije. Razmisli kakve su ti potrebe.

Prilozi

• Lidl ponuda.webp
    Lidl ponuda.webp
    63.5 KB · Pregleda: 16
Od nedavno posedujem aparat za espresso, pa ću ti preneti svoje utiske. Moj aparat ima sistem za pravljenje mlečne pene - nešto kao na donjoj slici desno. Toplu čokoladu pravim tako što u šolju za čaj sipam malo mleka (možda 30-40 ml) i prah za toplu čokoladu, to zagrejem 30 sec. u mikrotalasnoj i promešam da se prah rastvori. Potom na aparatu izaberem opciju za toplo mleko (ima poseban program za to) i pustim da napravi gustu penu u šolji i potom još jednom promešam da se sve sjedini. Rezultat nije loš... klincima se sviđa ta pena. Na isti način može da se pravi i kakao.

Kod aparata koji imaju samo lulicu za pravljenje pene (kao na prvoj slici), mislim da bi morao da rastvoriš prah u pola šolje toplog mleka i da potom praviš penu od toga. Rezultat/ukus je verovatno dosta sličan, ali moraš na kraju dobro da očistiš nastavak za pravljenje pene.

Ako uzimaš neki aparat koji podržava kapsule, onda možeš da kupiš posebne kapsule za toplu čokoladu.

Nisam probao, ali mislim da bi bilo još bolje da se nekoliko kockica mlečne čokolade rastopi u toplom mleku pa da se preko toga doda pena. Ili (kao za kapućino) da se u šolju prvo sipa pena, pa preko toga dodaš toplo mleko sa čokoladom. U svakom slučaju, možeš da se igraš 🙂

Prednost aparata za kafu je što ujedno možeš da napraviš i dobru kafu i toplu čokoladu za ukućane sa različitim zahtevima. Aparat za kapsule je jeftiniji i jednostavniji, ali je i kvalitet napitaka dosta lošiji. Ako retko piješ kafu, treba uzeti u obzir i aparat za pravljenje pene iz Lidla (od ponedeljka je u prodaji) jer ti je onda sve dosta jednostavnije. Razmisli kakve su ti potrebe.
Fora je u tome što ne razumem kako sad ovaj sa druge slike, pošto nema opciju samo da pravi penu, ne znam kako sve ovo funkcioniše ali koliko vidim ima opcija za kapućino ali ne i za mleko i penu samo, pa ako izaberem samo kapućino on će nasuti vodu koja bi išla za kafu + mleko ili?

Koliko vidim ovaj drugi je bolji što radi sam, za ovaj prvi pitao sam Ai kako mi je on rekao, ova cevčica sto ide sa strane ako cu kapućino, stavom samo koliko da potopi mleko malo samo i para će da napravi penu i onda pred kraj polako pomeram to metalnu posodu gde se greje to mleko da zagreje mleko dole do dna što je ostalo jer kao napraviće penu a dole će ostati malo hladnije...i to sve lepo naspem u renku koju je on spremio tj spremio je espreso i samo izručim tu to mleko sa penom...

A ako hoću toplu čokoladu reče mi da stavim što niže kako bi rastopilo čokoladu i onda polako pomeram ranku da posle počne da pravi penu.

Kako sam shvatio ovo ovako funkcioniše zato što čokolada/kakao ima više masti od samog mleka i da bi se rastopiča čokolada, pa te masti mogu da stvore penu a da sam tako uradio za mleko kao ne bi?

Sad ako ovaj dole beko nema opciju samo za mleko i penu onda mi ne vrši posao?

a što se tiče toplog mleka sa penom
To me sad buni jer ne vidim da ima neka opcija samo za to, napisao sam malo opširnije iznad

Nekako bi gledao da uzmem nešto da može da mi služi za više namena, ali koliko vidim tako nešto bi baš izašlo skupo pa onda daj šta ima najbolje za taj neki niži cenovnik okvir 🙂 te kapsule, te držač filtera/portafilter te mleko te ovo te ono a na kraju se pola ne koristi baš sam naišao na neki video da je Nestle izgubio patent za te kapsule ali ne ceo pa kao mogu i drugi da prodaju ali ne odgovaraju 100% (za nestle aparatе? i neka fora ima još oko pritiska da se voda ravnomerno rasprši preko celog filtera) 😆

Poslednja izmena:
Fora je u tome što ne razumem kako sad ovaj sa druge slike, pošto nema opciju samo da pravi penu, ne znam kako sve ovo funkcioniše ali koliko vidim ima opcija za kapućino ali ne i za mleko i penu samo, pa ako izaberem samo kapućino on će nasuti vodu koja bi išla za kafu + mleko ili?
😆
Mislim da ima... Evo iz zvaničnog uputstva (imaš program za mlečnu penu):

Prilozi

• Bez naslova.webp
    Bez naslova.webp
    72.8 KB · Pregleda: 9
  • Topla cokolada.webp
    Topla cokolada.webp
    90.2 KB · Pregleda: 6
  • Like
Aha to je to dugme sad sam svhatio, hvala. Ne znam da li sad ima neke razlike da li ja pravio preko one cevčice ili mašina

Beko CEP 5464 DX 17.000
Gorenje ESCM 15 DBK 12.000 ~
To su sad slatke muke. Šalim se, odluči na osnovu toga koliko ćeš to koristiti i šta ti je jednostavnije za pravljenje pene i održavanje. Po meni, obe opcije su OK.

Možda da vidiš koje još opcije nude jedan i drugi aparat kada je pravljenje kafe u pitanju i šta ćeš od toga koristiti.

• Like

Jul 2027. je rok, ako je bitno. Meni nije 🙂

Gde u NS može da se kupi dobra, sveže pržena kafa u zrnu za espresso aparat? U Maloj radionici kafe sam kupovao mlevenu kafu za tursku (domaću) kafu ali nemaju poseban blend za espresso. Kupio sam Brazil, ali je u odnosu na Lavazza Crema e Aroma bila svetlija (slabije pržena) i jako slaba za mlečne napitke.

Mi smo probali od njih Brasil Caramelo Selection i Honduras Caballero la Isabel, i iako su jako i jedna i druga jako lijepe arome, izuzetno su kisele u espressu. Od Caballero maltene namigujem, kao sirće da sam sipao u šolju.

Imam Jura A1 full automatic aparat i trazio sam kafu koja je najmanje kisela i opet je bila kisela. Posle su mi rekli da ako je ta kisela, ostale su još više, tako da tamo ne vredi dalje probavati.

Nazad
Vrh Dno