Šta je novo?

Vivo x500 Serija

Stvarno bih voleo da imam vremena za raw i pro mode. Bez sarkazma. Tako da ti telefoni nisu za mene. Eventualno Vivo za point and shoot.

Ali koliko to ima smisla? 99.9% korisnika koristi i uvek ce koristiti automatiku. Valjda je logično da je naprave da iskoristi sav potencijal hardvera. U promilima se mere ljudi koji se zezaju sa fotografijom na telefonima na taj način. Point and shoot i to je to.
99% korisnika (a mogu reći i 99% korisnika koji koriste automatiku) neće ni videti razliku niti diskutovati o takvim telefonima na taj način. Tih 99% korisnika ne zna ni da promeni kameru, niti bilo šta o frejmingu, koristi glavnu kameru da zabeleži trenutak u fazonu da se što više toga vidi, gde je bitan veći kadar i HDR, a ta ista fotografija će se najčešće gledati na istom tako malom ekranu u galeriji ili na instagramu, i za takve situacije je dovoljan I Samsung A52 a odabraće radije "AI kameru". A uzeti neki od telefona sa 1" ili 1/1.4" senzorom i ograničiti se samo na automatiku je kao voziti se S klasom ili Land Cruiser-om do pijace.

Ljudi se itekako voze do pijace i sa S klasom i sa Lend Kruzerom. Stvar je udobnosti. Automatika nece isto raditi na tom A52 i telefonu sa jednoinčnim senzorom. Rezultati mogu biti uporedivi iskljucivo u idealnim uslovima osvetljenosti i kadriranja. U svim ostalim, taj skuplji opremljeniji telefon pravi mnogo lakše mnogo bolje fotke. E zato ga kupuju i ljudi koji koji koriste samo automatiku.
Mi koji se bavimo tehnikalijama i pišemo po ovakvim forumima se merimo u promilima i to u drugoj decimali. Mi smo entuzijasti.
Pritom, gledajuci unazad 5-7 godina, sva unapredjenja, ne vidim ništa novo ni epohalno. Prepakuju sve već vidjeno, odrade degradaciju starog modela preko softvera, minorno ili pak nikako ne unaprede novi model, kvalitet fotografije je gotovo identican. Pogledajte i model iz ove teme, sve njegove prethodnike i rivale. Svodi se na isto.

Naravno da se voze S klasom, i da je 50% svih prodatih automobila SUV iz istog razloga. Iz istog razloga se bira slika napucana AI, HDR-om, na kojoj je sve izoštreno, instagram-ready, sve u fokusu,bez kontrasta i preosvetljeno. Mi koji smo entuzijazisti, ili se bar tako nazivamo, trebamo se onda tako i ponašati, ne samo videti par slika u auto modu i hehe ovaj je bolji, zumirati na 200% i hehe ovaj ima 2 čistija pixela. Ne može se na osnovu par fotografija u auto modu reći da je neki model wow, treba razmotriti druge modove fotografisanja, pro mod, long exposure, a pre svega color science i sam "mood" koji fotografija nosi, da li može da prenese momenat i ispriča priču ili je samo tehnički korektna.
A u zadnjih par godina, u softverskoj obradi fotografija, je bilo i mnogo degradacije iz razloga koje sam već spomenuo, HDR, AI, izoštrenost i osvetljenje ne da nisu poboljšali fotografiju već su je često i degradirali. No dobro, ostavimo to za drugu temu.

Ljudi se itekako voze do pijace i sa S klasom i sa Lend Kruzerom. Stvar je udobnosti. Automatika nece isto raditi na tom A52 i telefonu sa jednoinčnim senzorom. Rezultati mogu biti uporedivi iskljucivo u idealnim uslovima osvetljenosti i kadriranja. U svim ostalim, taj skuplji opremljeniji telefon pravi mnogo lakše mnogo bolje fotke. E zato ga kupuju i ljudi koji koji koriste samo automatiku.
Mi koji se bavimo tehnikalijama i pišemo po ovakvim forumima se merimo u promilima i to u drugoj decimali. Mi smo entuzijasti.
Pritom, gledajuci unazad 5-7 godina, sva unapredjenja, ne vidim ništa novo ni epohalno. Prepakuju sve već vidjeno, odrade degradaciju starog modela preko softvera, minorno ili pak nikako ne unaprede novi model, kvalitet fotografije je gotovo identican. Pogledajte i model iz ove teme, sve njegove prethodnike i rivale. Svodi se na isto.
Slaz se
Stvarno bih voleo da imam vremena za raw i pro mode. Bez sarkazma. Tako da ti telefoni nisu za mene. Eventualno Vivo za point and shoot.
Takodje se i sa ovim slazem

@duki92, sad već zalaziš u neku filozofiju koja nema smisla u kontekstu koji pominjemo. Ukoliko posmatramo fotografiju na taj način, kroz kompziciju, umetničko oko i fotografski profesionalizam, odnosno entuzijazam, može biti ispravno i argumentovano i jedno i drugo.
Ako si majstor, dovoljan ti je ***** fotoaparat od pre 30 godina i napravices remek delo, takodje čudo ćeš napraviti i sa opremom od 10k jura. Msm da poenta kod gedzeta, posebno telefona, nije ta primena, ali avaj.. Molim moderatore da nas ne kazne zbog blagog offtopic-a. 😅

Ko sto sam i posao u nekim kineskim temama. Pa nisu ni Kinezi ludi, ne možeš uvek sve troškove u fullu stalno prebaciivati na kupca i to je to.
Sada im ostaje samo opcija da osakate stare telefone preko upgrejda sw

Ko sto sam i posao u nekim kineskim temama. Pa nisu ni Kinezi ludi, ne možeš uvek sve troškove u fullu stalno prebaciivati na kupca i to je to.
Sada im ostaje samo opcija da osakate stare telefone preko upgrejda sw

Mislim da je to sakaćenje starih telefona neminovno

Nazad
Vrh Dno