Šta je novo?

Fujitsu klima uređaji

• Začetnik teme Začetnik teme Ddee
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Jel' nije bilo pocinkovanih nosača
Imalo je na stanju pocinkovanih sa 65cm duzine, ali sam hteo duze. A nismo ni imali vremena tih dana da nesto istrazujemo i cekamo isporuku, nego sam odlucio da idu obicni, ali duzi - od 72cm. Uredjaj je inace montiran kada je vec padao mrak, jer nismo mogli da odlazemo za neki drugi dan i zbog mojih i zbog monterovih obaveza. Kako god da korodiraju, izdrzace zasigurno min 10 tak godina. Bitno mi je bilo da SJ bude sto nize zbog samostalnog lakog ciscenja, te da bude i sto vise udaljena od fasade. Postoji mini problem dole na plocniku, da merdevine kasnije prilikom ciscenja, mogu da postavim 100% sigurno samo sa desne strane klime (znaci tamo gde stoji logo General) i ceono-ispred elise. Sa leve strane je malo problematicno zbog velikog otvora u plocniku levo od SJ (ispod je kanalizacioni cvor za zgradu) koji je pokriven limom i koji mi bas ne odaje sigurnost da sa mojih skoro 100kg mogu bas bezbedno da se popnem i lepo ocistim levu stranu izmenjivaca jer bi merdevine morale sa oba kraka da se oslanjaju na taj lim. I ceono ce biti mali problem zbog leve strane oslonca merdevina, morace da udju u zonu tog lima, ali ispod lima u jednog delu postoji betonska stopa 20 x 20 cm na koju moze levi krak merdevina mez problema. Zato sam gledao da desne strane sto jednostavnije mogu da doprem do cele povrsine zadnjeg dela izmenjivaca, a da levu njegovu stranu cistim sa frontalne strane, a da sve vreme merdevine ne oslanjam na lim koji pokriva tu "sahtu", nego na plocnik od bekatona. Zato je i montirana nize, i najdalje moguce od fasade.

Poslednja izmena:
Extreme je slabiji od Solstice za istu cifru tako da Extreme nista🙂
14KMCC za tu lovu je ok.
Ne znam to pricanje , upalicu sporet kad zazimi, a dati 100 hiljada+ za klimu, to je meni bacanje love onda. Znaci uzimam klimu da se grejem na nju, ako ne uspem sa klimom od 100 hiljada da se zagrevam onda sledece godine dajem 150 hiljada za jacu a ovu premestam itd. To lozenje u beskonacno mene smara.
Hvala. Sta mislis o ASYG12KGTE/AOG12KGCA. 110k rsd. Da l je bolje ici na KGTE 12 u odnosu na 14KMCC koja je 75k?
'Ne znam to pricanje , upalicu sporet kad zazim', tek ulazim u pricu grejanja na ovaj nacin invertorima, pa nemam jos realnu sliku dal je izvodljivo proci celu zimu samo sa klimom. Ako uspem da podesim na 22-23 stepena i to bude to cele sezone grejanja, ja sam prezadovoljan.

1) Ima li smisla dati 110k za moju namenu? Ima li nesto bolje od KGTE za 110k rsd? Hteo bih da kupim uredjaj i da ne razmisljam previse o tome narednih godina..

2) Ima li smisla ciljati da se spoljna jedinica postavi na juznu osuncanu stranu u odnosu na zapadnu koja je u senci uvek? Da li u prelaznom periodu kada se spoljna jedinica zagreje zubatim suncem po malo, da li bi to uticalo na efikasnost, ili ova moja ideja nije zasnovana na cinjenicama?

Hvala. Sta mislis o ASYG12KGTE/AOG12KGCA. 110k rsd. Da l je bolje ici na KGTE 12 u odnosu na 14KMCC koja je 75k?
'Ne znam to pricanje , upalicu sporet kad zazim', tek ulazim u pricu grejanja na ovaj nacin invertorima, pa nemam jos realnu sliku dal je izvodljivo proci celu zimu samo sa klimom. Ako uspem da podesim na 22-23 stepena i to bude to cele sezone grejanja, ja sam prezadovoljan.

1) Ima li smisla dati 110k za moju namenu? Ima li nesto bolje od KGTE za 110k rsd? Hteo bih da kupim uredjaj i da ne razmisljam previse o tome narednih godina..

2) Ima li smisla ciljati da se spoljna jedinica postavi na juznu osuncanu stranu u odnosu na zapadnu koja je u senci uvek? Da li u prelaznom periodu kada se spoljna jedinica zagreje zubatim suncem po malo, da li bi to uticalo na efikasnost, ili ova moja ideja nije zasnovana na cinjenicama?
Ja verujem d aima efekta da je na suncanoj strani zimi! Kao i leti da je u hladu 😅 ali bolje da je zimi na suncu nego leti u hladu...leti se ni jedna klima nece patiti...a sto sto se tice kdabira klime ako je dobro izolovan prostor 32m2 bese? Ja bih tu isao na sto veci scop samo kgte kjca meni to real o okej za toliki prostor jos dobro izolovan...

Pitanje je isplativosti te razlike u cifri a to moze da kaze neko do direkt koristi te uredjaje, ovako na papiru NEMA smisla davati toliku razliku u ceni.
Naravno i ja planiram invertere da ubacim u grejanje u narednom periodu pa cu videti.
Kolega mi kaze da se preporodio sa inverterima, na grejanju je 3god s njima, doduse manji je dosta prostor od mog slucaja a i slabije su klime cenovno mada nebitno...

Do sada realativno zadovoljan korisnik 12 LMCE, pretežno se koristila u prelaznim periodima, ostatak zime(Beograd) korišćena etažna peć na čvrsto gorivo. Prošla zima bila blaga, tako da smo 80% vremena samo nju koristili za grejanje, bilo je prihvatljivo ali momenti defrosta, kada su temperature oko nule su ipak bili nezgodni, prohladi se, plus klima duva mlako, gotovo hladno. Klimom se greje deo stana u kući(cigla+8cm stiropor), 35m2, plan na slici, malo nezahvalan za klime ali tako je kako je. Razmišljam da dodam još jednu klimu u spavaću sobu kako bi se ujednačila temperatura i da ispomogne LMCE snagom i pokrije defrost. Kao što se vidi na slici, trenutno LMCE gura vazduh direktno kroz vrata u spavaću sobu koja je mala, nepunih 12m2. Da bi ovo funkcionisalo, LMCE je stalno u SWING modu rada da bi mogla lepo da dobaci vazduh u spavaću, i leti i zimi.

Trebao bi mi dvostruki savet, prvo šta staviti, nešto manje, 07 ili 09 BTU? KETA ili KMCC?
Drugo važnije pozicija klime u spavaćoj, da ne bije u glavu a da opet ne pravi problem vezan za senzore temperature ako biju jedna u drugu, mada je ipak tu fina udaljenost.
KETA 07 u spavaću, od prozora ka vratima, ako nema mesta spusti Г profile sa plafona pa na njih stavi unutrašnju.
Pozdrav, potrebna mi je preporuka oko odabira klime za grejanje. Planirao sam da uzmem Midea Extreme 12k, ali naleteo sam na ovu prepisku pa sam se zainteresovao za Fujitsu. Budzet mi je oko 80k, ali bih mogao da se rastegnem i do 90-100k. Uzeo bih prvenstveno za grejanje, bitna mi je efikasnost potrosnje, da se inverter spusta u male obrtaje i da po mogucnosti ne ide u defrost preterano ucestalo kao pojedine Midee.

Prostorija 32 kvadrata, visina 2.3m, dnevna soba i huhinja. Izolacija 10cm, stan ispod greje dobro. Imam mogucnost da postavim spoljnu jedinicu na juznu stranu koja je uvek osuncana, ili na zapadnu stranu koja je u hladu uvek. Ne znam da li je odabir lokacije spoljne jedinice relevantan za efikasnost.

Midea Extreme/Breezeless di deluje kao safe bet, ali koji modeli Fujitsu-a bi bili dobri za moje namene. Mogao bih da palim sporet/kamin na cvrsto gorivo u debelom minusu pap bih joj pripomogao ako treba, ali sam mislio da predjem u potpunosti na inverter ove sezone..

Hvala na odgovorima
12 KETA za 65k ti je dovoljna za taj prostor i nećeš ložiti ako odozdole dobro greju.

Pitanje je isplativosti te razlike u cifri a to moze da kaze neko do direkt koristi te uredjaje, ovako na papiru NEMA smisla davati toliku razliku u ceni.
Naravno i ja planiram invertere da ubacim u grejanje u narednom periodu pa cu videti.
Kolega mi kaze da se preporodio sa inverterima, na grejanju je 3god s njima, doduse manji je dosta prostor od mog slucaja a i slabije su klime cenovno mada nebitno...
Meni ce ovo biti 4 sezona na klime...tako da znam sta pricam...taj scop je itekako bitan i sama modulacije klime i naravno zavisi od izolacije prostora dal grejanje dal hladjenje...ja imam tri ozbiljna jalanca na kuci...i samo jedan moze da modulira do oko 150w na greanju hladjenje oko 120w khca fujitsu! Dok drugi fujitsu lvca nema sanse ispod 250 300w ni u jednom modu da modulira nema sanse! Isto vazi i za jednog matorog ozbiljnog panasonika...inace radim ugradnje sam i hobija jako ozbiljno 🤗

Koliko je star taj model LVCA? Deluje mi kao moje stare LGC i LLCA, isto ne mogu ispod 250W na grejanju, hlađenje i nisam nešto gledao. Novi KPCA 7 spušta na 110W pre gašenja.
Ja inačem grejem kuću sa 5 klima (2x 12 LGC, 2x 9 LLCA, KCPA 7) i imam u lokal kod supruge 12 LU.
Pored solarnih panela prelazak na grejanje na klime su mi najbolje odluke u životu.

I ja nesto mislim i naginjem ka toj prici uvodjenja invertera u kucu, naravno sve kosta , svaki vid grejanja kosta ali nije ni normalno ici na 26-27 stepeni u kuci kao navika...Efikasnost grejanja je dosta dobra kod invertera ali opet kazem nemam puno iskustva za razliku od ostalih clanova ovde.
Svake godine izlaze uredjaji sa vecom efikasnoscu od prethodnih i to je odlicno.

Koliko je star taj model LVCA? Deluje mi kao moje stare LGC i LLCA, isto ne mogu ispod 250W na grejanju, hlađenje i nisam nešto gledao. Novi KPCA 7 spušta na 110W pre gašenja.
Ja inačem grejem kuću sa 5 klima (2x 12 LGC, 2x 9 LLCA, KCPA 7) i imam u lokal kod supruge 12 LU.
Pored solarnih panela prelazak na grejanje na klime su mi najbolje odluke u životu.
Ja je ugradio ovog leta....sto se tice solara posto mi je to profesija videcu do zime da uzmem bateriju mozda iz firme nekih 15 30kw ako bude izvodljivo pa puniti nocu i prazniti danju 😁

Prilozi

• 20260920_225837.webp
    20260920_225837.webp
    56.9 KB · Pregleda: 40
Ja verujem d aima efekta da je na suncanoj strani zimi! Kao i leti da je u hladu 😅 ali bolje da je zimi na suncu nego leti u hladu...leti se ni jedna klima nece patiti...a sto sto se tice kdabira klime ako je dobro izolovan prostor 32m2 bese? Ja bih tu isao na sto veci scop samo kgte kjca meni to real o okej za toliki prostor jos dobro izolovan...
Ovako kaze laicka projekcija ai modela za moj ususkan prostor od ~33-35 kvadrata, kada je u pitanju poredjenje KGTE, KETA i Extreme:

Osnovne razlike​

ModelGrejanje nominalnoCOPSCOPRad grejanjeCena koju si naveo
Fujitsu KETA 12 ASYG12KETA/AOYG12KETA4.0 kW4.174.40do -15°C65.000 din
Fujitsu KGTE 12 ASYG12KGTE/AOYG12KGCA4.0 kW4.40~5.1–5.2do -15°C110.000 din
Midea Xtreme 12 AG-12NXD1/X23-12N8D1~3.8 kW3.904.60deklarisano do -25°C*60.000 din

'KGTE je zaista druga klasa uređaja po efikasnosti. Eurovent za KGTE navodi 4,0 kW grejanja, 0,91 kW ulazne snage, COP 4,40 i SCOP 5,20. Na -7°C deklarisana je grejna snaga 2,21 kW uz COP 3,15.
KETA je slabija po sezonskoj efikasnosti: COP 4,17 i SCOP 4,40, a fabrički podaci navode grejanje od 2,5 kW na -10°C.
Midea Xtreme 12 ima 3,8 kW nominalnog grejanja, COP 3,90 i SCOP 4,6; fabrički dokument navodi raspon ulaza pri grejanju 160–1560 W i maksimalni ulaz 2.200 W.'

Koliko bi približno trošile na 23°C​

Spoljašnja temperaturaPotrebna toplota prostorijeKETA 12KGTE 12Midea Xtreme 12
+15°C~550–650 W~160 W~160 W~160 W
+10°C~850–950 W~170–200 W~160–185 W~175–200 W
+5°C~1.150–1.300 W~250–280 W~220–250 W~240–270 W
0°C~1.500–1.650 W~370–410 W~330–360 W~350–390 W
-5°C~1.850–2.050 W~520–570 W~460–510 W~500–550 W
-10°C~2.250–2.450 W~780–850 W~690–760 W~730–810 W
U nekoj teoriji, sve ovo deluje slicno. Projektovana razlika u potrosnji pri grejanju izmedju KETA i KGTA ne opravdava razliku u ceni od 45k. Vise mi deluje da je stvar osecaja posedovanja uredjaja vise srednje klase, kao i taj gust posmatranja vatmetara kada se modulacija spusti nisko.

Mada opet, losija izolacija, komsija ispod prestane da greje ili losije grejanje u susednim prostorijama bi sigurno uticalo na ove brojeve. Ja sam se odlucio za KGTE 12. Pa ako se ispostavi da ove sezone obavi posao dobro, pasce jos jedna sledece sezone za drugu polovinu stana (soba + hodnik)..

Hvala na savetima, pasce update kada ugradim

2.2-2.4kw izbacuje na -10 ali na kojoj setovanoj temp? 🙂
I zbog cega je KGTE duplo skuplja klima? Znaci Fujitsu *****🙂

2.2-2.4kw izbacuje na -10 ali na kojoj setovanoj temp? 🙂
I zbog cega je KGTE duplo skuplja klima? Znaci Fujitsu *****🙂
Bice da je toliko skuplja jer ima tu cifru SCOP od 5.2 sto je kao cutting edge. 31kg KGTE vs 25kg kod KETA spoljna jedinica. Mada evo jedan drugar se vec par sezona greje na entry level BEKO BEHPI 120/121 od 350e, SCOP 4.1. I ona obavlja zadati posao.

Mozda se mi ovde malo zavaravamo sa ovim premium modelima, i mozda KETA od 65k zaista jeste best value for money, ali ko voli..

Bice da je toliko skuplja jer ima tu cifru SCOP od 5.2 sto je kao cutting edge. 31kg KGTE vs 25kg kod KETA spoljna jedinica. Mada evo jedan drugar se vec par sezona greje na entry level BEKO BEHPI 120/121 od 350e, SCOP 4.1. I ona obavlja zadati posao.

Mozda se mi ovde malo zavaravamo sa ovim premium modelima, i mozda KETA od 65k zaista jeste best value for money, ali ko voli..
Best value je trenutno 14kmcc, 31kg,dvoredost izmjenjivaca sa pristojnon modualcijom, ogroman kapacitrt ali uz zrtvovan scop. Ali za 75 hiljada teško nadmasiv omjer dinar-kvalitrtan kw (japanski kw)

Ovako kaze laicka projekcija ai modela za moj ususkan prostor od ~33-35 kvadrata, kada je u pitanju poredjenje KGTE, KETA i Extreme:

Osnovne razlike​

ModelGrejanje nominalnoCOPSCOPRad grejanjeCena koju si naveo
Fujitsu KETA 12 ASYG12KETA/AOYG12KETA4.0 kW4.174.40do -15°C65.000 din
Fujitsu KGTE 12 ASYG12KGTE/AOYG12KGCA4.0 kW4.40~5.1–5.2do -15°C110.000 din
Midea Xtreme 12 AG-12NXD1/X23-12N8D1~3.8 kW3.904.60deklarisano do -25°C*60.000 din

'KGTE je zaista druga klasa uređaja po efikasnosti. Eurovent za KGTE navodi 4,0 kW grejanja, 0,91 kW ulazne snage, COP 4,40 i SCOP 5,20. Na -7°C deklarisana je grejna snaga 2,21 kW uz COP 3,15.
KETA je slabija po sezonskoj efikasnosti: COP 4,17 i SCOP 4,40, a fabrički podaci navode grejanje od 2,5 kW na -10°C.
Midea Xtreme 12 ima 3,8 kW nominalnog grejanja, COP 3,90 i SCOP 4,6; fabrički dokument navodi raspon ulaza pri grejanju 160–1560 W i maksimalni ulaz 2.200 W.'

Koliko bi približno trošile na 23°C​

Spoljašnja temperaturaPotrebna toplota prostorijeKETA 12KGTE 12Midea Xtreme 12
+15°C~550–650 W~160 W~160 W~160 W
+10°C~850–950 W~170–200 W~160–185 W~175–200 W
+5°C~1.150–1.300 W~250–280 W~220–250 W~240–270 W
0°C~1.500–1.650 W~370–410 W~330–360 W~350–390 W
-5°C~1.850–2.050 W~520–570 W~460–510 W~500–550 W
-10°C~2.250–2.450 W~780–850 W~690–760 W~730–810 W
U nekoj teoriji, sve ovo deluje slicno. Projektovana razlika u potrosnji pri grejanju izmedju KETA i KGTA ne opravdava razliku u ceni od 45k. Vise mi deluje da je stvar osecaja posedovanja uredjaja vise srednje klase, kao i taj gust posmatranja vatmetara kada se modulacija spusti nisko.

Mada opet, losija izolacija, komsija ispod prestane da greje ili losije grejanje u susednim prostorijama bi sigurno uticalo na ove brojeve. Ja sam se odlucio za KGTE 12. Pa ako se ispostavi da ove sezone obavi posao dobro, pasce jos jedna sledece sezone za drugu polovinu stana (soba + hodnik)..

Hvala na savetima, pasce update kada ugradim
AI sigurno zna bolje od nas koji se grejemo 15 godina na klime.

Je li skidao neko nekad turbinu sa KETA?

Što bi skidao, ja sam jednom rasklapao na LGC i nikad više, perem je bez rasklapanja bez ikakvih problema.

Nazad
Vrh Dno