Naravno. Uvek gledamo procente pa tako i ovde. Ovo je tabela za svez kvasac, a ako neko radi sa aktivnim ili instant kvascem nek ostavi poruku pa cu potraziti i tu tabelu.
Da ti odgovorim na pitanje... Ako radis 44h fermentaciju na 4C, ide 0.4% kvasca iliti 4g na kilogram brasna, bez obzira na nivo hidratacije. Ovo se lako racuna digitronom 1000+ 0.03 (procenat iz tabele) pa % i dobije se 0.3g kvasca.
Evo primera kako sam zamesio ove dve smese. U prostoriji imam termometar i sa klimom mi je konstantno 20C. Otvorio tabelu, pronasao red sa 20C pa sam se odlucio za hidrataciju od 72h gde kaze 0.030% na kilogram, a sto je 0.3g brasna. E sad, moguce da sam se zeznuo jer sam to stavio u pulis od 18h, a koji sam danas iskoristio za zames pa cu pratiti da vidim da li ce imati snagu da izdrzi toliko, ili cu morati ranije da ih iskoristim. Ove druge u sivoj posudi su manje i imaju ~220g pa ne izgledaju krupno kao ove u beloj, a koje imaju 230-250g. Obicno pravim jufke od 270-280g, ali ovaj put sa namerom pravim manje kako bih iz tabele desno dobio debljinu testa od ~0.31-0.35 (ako treba objasnjenje i za tu tabelu, tu sam : ) ).
Ne znam da li neko ide toliko daleko da racuna temperaturu umesenog testa (ja idem jer sam zaludjenik za picu), ali ima formula i za to : ).
70 - (brasno) - (temp prostorije) = temperatura vode. Da se objasnim.. Posto nam je temperatura sobe i brasna konstanta prilikom mesenja, jedino sto mozemo da prilagodjavamo grejanjem je temperatura vode. Recimo da nam je temperatura sobe 22, a temperatura brasna 16, to bi znacilo sledece: 70-22-16=32C temperatura vode. Temperatura zamesa bi trebala da bude oko 23-26C. U hladnijim prostorijama ovo moze biti problem jer se brzo hladi testo pa je izazov podici temperaturu rukama za 3-4C.