Šta je novo?

Ručni akumulatorski alati - bušilice, brusilice, trimeri, čekići...

Da li može pomoć.
Treba mi špulna sa najlonom za trimer za travu Parkside PART 20-Li A1
U uputstvu piše da je part no: 91120010 a na netu sam pronašao i oznake: IAN 446399 ili IAN 472041.
Lidl mi nije blizu da bi otišao i video da li drže to u prodaji a sajt im je totalno beskoristan za to.
Na aliexpresu ima goooomila špulni ali za trimere koji najlon ispuštaju na dve strane (te špulne su karakteristične
po tome što su podeljene na pola, slika dole) a ovaj ispušta samo na jednoj (špulna nema "pregradu", prva slika).
Debljina najlona treba da bude 1,4mm

Prva slika dole je sa amazona i tako izgleda ovaj najlon/špulna što mi treba
1790028315199.webp,

a ovako izgledaju svi koje sam pronašao na aliju:
1790028421857.webp

1790028862274.webp

Trebalo bi da mozes da skines celu glavu, pa kupi i stavi bilo koju drugu po zelji. Mislim da su srafovi isti, odvrnes staru, zavrnes novu.

Ne znam kako je na ovom sa jednom strunom, na mom sa dve strune nema nikakvih šrafova, samo se poklopac može skinuti da se promeni špulna, a glava je zalivena ili montirana pod pritiskom na vratilo motora direktno, i nema tu nikakve zamene...
Samo se špulna može menjati.

A ok onda je drugi sistem ako je glava fiksirana, onda mora u potragu za spulnom.

Ako ti je stara špulna dobra, nije pojedena, i naravno ako te ne mrzi, uvek možeš premotati sa te dvostruke najlon na tu praznu što imaš, dok se ne pojavi u prodaji za tvoj model.
Debljina najlona je ista kod oba modela.

• Nije glava na šrafljenje, gledao sam na yt lik je menjao motor, glava je "nasađena" na osovinu motora, lik je razbušivao plastiku da bi šilom izbio motor po osovini.
  • Nema stare špulne, dobio sam nov trimer, sve ima i uputstvo i kutiju samo nema špulne.

Razmišljam da uzmem tu za dve strune, jer kontam da je na svim tim trimerima mehanizam isti, odmotam najlon, izlomim tu pregradu koja deli špulnu na dva i namotam najlon normalno (ne na pola).

Ne verujem da će da odgovara, jer ako je kao sa slika koje si okačio, ne deluje da će moći.
Na slikama nije isti promer centralne rupe kroz koju ide poklopac, nije isti ni dijametar brega oko rupe, a sa donje strane se nalaze zupci koji služe za klik/odmotavanje špulne, ako sve ovo nije isto, ne verujem ni da su ti zupci isti...

Off

Kako ide povraćaj sredstava u Lidlu?
Alat prestao da radi, podnesen zahtev u prodavnici. Stigao mejl da je zahtev prosleđen "OPTIMEX service" firmi iz Nemačke koja se bavi time.
Odgovorili da nemaju zamenski alat, nego će uplatiti novac i traži se IBAN broj među ostalim informacijama.
Za devizni znam koji je, a da li ima i za dinarski račun?
Da li je neko prolazio ovu proceduru, kako se uplaćuju pare, tj. na koji račun?

Ja sam do sada uvek reklamirao na njihov wa broj i kada mi odgovore da je reklamacija prihvaćena samo odem sa računom (ili onim digitalnim iz app) i daju mi keš na ruke.
Pretpostavljam da tebi traže žiro račun, tj. instrukciju za uplatu

Ako nemci komuniciraju, oni znaju samo za IBAN. Mislim da bi trebalo da se obratis lidlu opet da ti daju instrukcije

Ima li nesto za preporuku od ovih 12V alata koji krecu u cetvrtak ? Mislio sam da kupim PBHA 12 B1, malih je dimenzija a cini se da fino moze da radi sa 5-10mm burgijama u zidu, pa i 12mm ako je potrebno. Ugaone brusilice nema, ali bice renovator PPMFWA 12 B2.
Pogledajte prilog 554060 Pogledajte prilog 554061
Kupio sam aku bušilica-odvijač PBSPA 12 E4. Probao sam je odmah na parkingu. Nažalost ima problem koji je poznat od ranije (link) a to je da kvačilo ne radi posle 17. brzine. A vala ni prihvat mi se nije čini posebno centriran. Odmah sam je vratio.

Isto planiram da uzmem PBSPA 12 E4 danas, kao i višenamenski alat PPMFWA 12 B2
Ali meni je striktno za kucne poslove i to kad kad zatreba maltene da ima.
Ali provericu odmah po kupivini sve te neke detalje

A mozda je sve to od modela do modela, svugde ima felericnih, pa i kod najskupljih.
A ovo je bas jeftin alat

Ja sam uzeo neki set mali gedore ili ti krckalice , ko kako zove, odlican, komsija moj posle 2-3 sata otisao uzeo isti (oni s zlatnim delovima) i njegova krckalica nije valjala, ne moze da se prebaci

A i ovo je dosta jeftin alat, za hobi ili ti ako za treba po nekada, nece to da radi hevi...

Poslednja izmena:
Performance 12v alati u ovom obimu su poslednji put ponudjeni u Lidlu pre vise od godinu dana a ta PSBSAP 12 sa cekicem se jos nije prodavala u Srbiji i pitanje je dal ce i kad ce. 🙂

Svim ovim alatima koji imaju neku falinku pomenutim u nekoliko prethodnih postova (a takođe i kod Arni bušilice) zajedničko je da ih pravi Owim... Problemi prenosa, problemi kvačila, matica na multitool, otkazi prenosa na udarnim čekićima, sve su to Owim alati.

A ovu što je @2025 preporučio, pravi Kompernass, mehanički ubedljivo najbolji alati Parkside-a sa ubedljivo najmanje reklamacija....

PBSPA 12 je bila vec par puta ove godine. Ne znam, prati je losa reputacija, ja licno znam par slucajeva reklamacije, i sam sam svojevremeno kupio PBSA 12 umesto nje za te manje univerzalne kucne poslove. Sad bih ili sacekao PSBSAP ili uzeo ovaj mali impact PDSSAP 12, taj je sigurno bolji od PBSPA. Samo su burgije malo skuplje

Evo mog današnjeg ulova 🙂

parkside-performance.webp

Šrafilici koja sasvim fino služi za manje zahtevne stvari i jačem udarnom dodao brusilice, kružnu testeru i manji udarni. SDS sam preskočio, tu je Boško za tako te ozbiljnije stvari ipak sigurniji izbor a za 12v renovator sam sinoć odgledao recenziju gde je prikazano da ima problem sa ispadanjem reznih listova tako da sam ga namerno preskočio dok ne vidim dal je to falična cela serija ili ne. Neko je već pominjao da je odgledao istu tu recenziju i slažem se sa komentarom da su takve stvari prosto neprihvatljive u radu. Svakako može i 18v Boško da odradi posao ako se ukaže potreba za istim. 🙂
Najbolji alat iz cele te Parkside priče je i dalje ona mala zelena lampa 😀 ali i dalje mislim da ima boljih opcija od parkside alata na našem tržištu, pre svega zbog (ne)dostupnosti istih. Eto, ja sam čekao preko godinu dana da se 12v ponovo pojave u prodaji.

@markoni_slo kad je bila ta zelena lampa ? Možda je ubace ponovo, kupio bih jednu. Inače kupio sam i ja kružnu ekscentričnu, višenamenski alat i mini udarni driller 1.1J sam još juče rešio pod obavezno tako da je i to sad na polici, još da se sve uposli. Uzeo sam i mali set aku za odvijanje, on je baš lepo uradjen.

Zanima me ima li direktnih poredjenja izmedju njihovih 12v i 18v alata, snaga, trajanje baterije... Jedino gde vidim 12v primenu su male srafilice za brzinske kucne poslove, sve ostalo bih uvek na 18v ili cak struja za ozbiljnije radove, neko jace stemanje betona i slicno.

@seizmos Da budem iskren, ne znam. Možda pre par godina pa je posle toga dugo nije uopšte bilo u ponudi (nigde) i nedavno se ponovo pojavila u okolnim zemljama. Kao da je proizvodnja bila stopirana, prekinuta pa su sad ponovo počeli da je rade, ako se to tako može reći. Lampa vredi svaki dinar.

Zanima me ima li direktnih poredjenja izmedju njihovih 12v i 18v alata, snaga, trajanje baterije... Jedino gde vidim 12v primenu su male srafilice za brzinske kucne poslove, sve ostalo bih uvek na 18v ili cak struja za ozbiljnije radove, neko jace stemanje betona i slicno.
Bolji je 20V ali je i ~0.5kg tezi.

Da li vrede ovi udarni odvijači na 12V, jel' ima ko iskustva? Za sporadične kućne primene, ništa profi. Inače se retko pojavljuje taj alat na 12V, ovo moguće da je neka nova verzija u odnosu na poslednji put kada je bilo u ponudi.

Najbolje da ti @markoni_slo odgovori iz prve ruke, on čovek ima i udarni odvijač i sad udarnu šrafilicu.

Po recenzijama na YouTube, udarni odvijač od 300Nm je prava mala zverka.
Samo kucaj oznaku modela u pretragu, imaš i za naše govorno područje AlexToolTest kanal ga je obradio kao recenziju i kao upoređivanje sa velikim zelenim udarnim odvijačem na 20V i od njega je jači...

Probao ovu aku srafilicu PBSPA 12 E4 , ima lifta u rotaciji, pravi bas "blagu" 8-cu, al pravi i malo trese kad se se busi s npr 8/10.

Bice sutra vracena tj zamenjena za drugu , pa da vidimo...

Da li vrede ovi udarni odvijači na 12V, jel' ima ko iskustva? Za sporadične kućne primene, ništa profi. Inače se retko pojavljuje taj alat na 12V, ovo moguće da je neka nova verzija u odnosu na poslednji put kada je bilo u ponudi.
imam oba, i svasta su pozavrsavali. Preporuka ko hoce kompaktno. Posebno udarni odvijac mi se dopada.

Ne znam ni sam zašto, al' kupio sam danas ovo. Deluje interesantno...Pogledajte prilog 554439
Kida, bukvalno su ga uradili premijum. Imam ga nekolilo dana vec
🙂

Apropo multitula, ovaj kida po snazi, bar prethodni model, kolega ga ima i zavrsava mu sve po kuci, a ovaj novi je isti vise manje po reviewu koji je ovde attachovan. Odvijanje matice verujem da je problem specificnog uredjaja ili je nije dobro zategao, Parkside koristi univerzalni prihvat pa je malo nesrecno resenje.

Poslednja izmena:
Moje mišljenje je da vredi, kompaktan sa solidnom količinom snage ali ako pod kućnom primenom podrazumevaš odvrtanje zapeklih zarđalih šrafova sa kombajna ili traktora koje je pre toga neko pretegao sa udarnim od 1000+ Nm, onda ćeš se razočarati u upotrebljivost istog. Baterija od 4 ili 5ah mu više odgovara nego li ona od npr 2ah.

Nazad
Vrh Dno