Šta je novo?

Pošast zvana ambrozija

/offtopic/
Nije zabranjen nigde, samo je regulisana kupovina i upotreba. U većini država ga nema u slobodnoj prodaji, ali poljoprivrednici (registrovani) mogu da ga kupe. Što je ok, i tako i treba da bude sa svim pesticidima, insekticidima... u suštini otrovima.
Obicni gradjani ne mogu da ga kupe, a poljoprivrednici mogu, ali moraju prvo obrazloziti za sta im treba i moraju imati sertifikat da su zavrsili obuku kako se koristi.

Total je najgori od njih, i on mora biti zabranjen.

Francuska ima ja mislim najstroziju kontrolu u vezi tih otrova. Jer su nekada, pre 30 godina, tako nesto mnogi poljoprivrednici oboleli od raka, i za to su tuzili drzavu, i dobili su odstetu. Od tada je jako rigorozno koristenje totala/glifosata.
Bila je neka emisija o tome pre par godina, kako Francuska vrsi jaku kontrolu, npr za proizvodnju pirinca, moze max 4/5 puta da se prska , dok u ostalim drzavama evrope pa i spanije to ide i do 18 puta. Ali Francuska zbog otvorenog trzista mora uvesti i taj pirinac; I onda se pitaju ti experti iz emisije, zasto takva kontrola ako gradjani mogu kupiti i jedan i drugi pirinac, ne znaju da je francuski zdraviji, pa kupe onaj koji je jeftiniji.

Za korov u basti moze da se kupi Roundup koji proizvodi i glisofat, ali taj iz prodavnice roundup ne moze travu da unisti.

Poslednja izmena:
Ja ovo shvatam kao da si napisao da imamo oslabljen imunitet i da zato ambrozija pravi reakciju.
A u stvari je obrnuto. Aktivira se jak odbrambeni mehanizam bez potrebe.
Ok, izgleda da nisam bi dovoljno precizan, pa ću pokušati da objasnim kako naš imuni sistem "radi", što će opet da zahteva malo više pisanija.
Pod broj 1, imuni sistem svake individue je genetski determinisan, tj. tvoj nivo i kvalitet odbrane nije isti kao moj, možda je bolji, možda je lošiji. I to je za početak ono što se zove maksimalni ostvarivi kapacitet, nešto što svako nosi kao maksimalni ostvarivi potencijal, sa tim se rađamo. Da li će se ostvariti i koliko zavisi od mnogo toga, da ne idem u detalje, ali ono što nam je upisano ne znači da će biti i realizovano.
Kod imunog odgovora, koji ide u etapama, postoji nešto što se zove nespecifičan imuni odgovor i specifičan imuni odgovor. Nespecifičan se aktivira prvi, specifičan posle njega. Nespecifičan je neselektivan, specifičan je selektivan. Nespecifičan čine barijere (koža, sluzokoža, pljuvačka, suze,...), fagociti i "ćelije ubice" (natural killer cells), upala. Specifičan su B-limfociti i T-limfociti. Dalje pišem samo o specifičnom.

B-Limfociti: proizvode antitela, koja su markeri, pokazuju fagocitima šta da "pojedu"
T-Limfociti: najvažniji deo našeg imunog sistema, direktno ubijaju izazivača

E sad...oko 80% našeg imunog sistema se nalazi u crevima i najviše je pod uticajem onoga što uzimamo na usta (hrana i voda).
Postoji kratkoročni, srednjoročni i dugoročni efekat onoga što unosimo na naš imuni sistem.
Kratkoročni (trovanja hranom): pojede se nešto sa npr. salmonelom, prvo se aktivira nespecifičan imunitet, iz sluzokože creva se oslobađaju faktori upale, razvija se upala kao odbrambeni mehanizam, povlači se tečnost iz ćelija creva u lumen creva i dolazi do spiranja (proliv). Ako to ne pomogne i dođe do proboja, aktivira se specifičan imuni sistem.
Srednjoročni: ovde se radi o kontinuiranom uticaju štetnog agensa na microbiom, čija se funkcija ruši do uništenja. Npr. dugotrajno se koriste antibiotici, uništavaju se "dobre" bakterije, imuni sistem gubi "saveznika" koji mu pomaže u borbi protiv "loših" bakterija, propada sluznica creva, imuni odgovor je hroničan i nedovoljan, razvija se autoimuna bolest - npr. kronova bolest.
Dugoročni: Sve prethodno opisano traje dovoljno dugo i dolazi do sindroma "bušnih" creva (nema barijere, sve ide direkt u krvotok), imuni sistem je pod stalnom presijom, radi u 5. brzini, troši se i posle izvesnog vremena može da "pobudali" i tako nastaje autoimuna bolest. Konstantan unos "otrova" putem hrane utiče na stvaranje ćelija u kostnoj srži (tu se imunitet "rađa") i dovodi do trajnog oslabljenog imuniteta.

Dugotrajna izloženost nekom agensu dovodi do hipersenzibilizacije našeg imunog sistema, pa se u nekom trenutku desi "okidač" i naš hipersenzibilisan imuni sistem preterano reaguje na neki alergen na koji neko drugi ne reaguje. Ovo ne treba brkati sa potencijalom za odbranu, koji ako je dobar, javlja se burna reakcija, jer se tako telo brani, dok ako je loš, odbrane nema, a organi trpe i ako je dejstvo dovoljno dugo, propadaju.

Jednostavno pitanje, ako može kratak odgovor. Da li si regulisao ishranu, koliko boravis napolju i kojim sportom se baviš redovno ?
Kao što napisah ništa od nabrojanog.

Jedina promena je što sam prestao da se stresiram oko stvari na koje nemam uticaja ili meni lično nisu vredne. Odnosno, tzv bol u preponama 😁

Zatvori se, nabavi prećišćivač vazduha sa hepa filterom, a kada izlaziš napolje stavi masku, ako si u mogućnosti.
Ne pomaže ni to, imam Xiaomi Smart Air Purifier Elite ali je situacija nepromenjena.
Više pomaže da se umivaš/kupaš više puta dnevno i da se skrate brkovi/brada. Takođe garderobu koja se nosi van kuće menjati što češće...
Znam da zvuči čudno, ali tako je. 😀

Nemoj zaboraviti i na kosu.

Ne pomaže ni to, imam Xiaomi Smart Air Purifier Elite ali je situacija nepromenjena.
Više pomaže da se umivaš/kupaš više puta dnevno i da se skrate brkovi/brada. Takođe garderobu koja se nosi van kuće menjati što češće...
Ja imam blage simptome... Meni pomognu i komarnici samo je bitno da se ne otvaraju...

Komarnici ne blokiraju polen, koliko ja znam.

Ma nahvata se svega i svačega na mrežici pa se ona okna još smanje

Obicni gradjani ne mogu da ga kupe, a poljoprivrednici mogu, ali moraju prvo obrazloziti za sta im treba i moraju imati sertifikat da su zavrsili obuku kako se koristi.

Total je najgori od njih, i on mora biti zabranjen.

Francuska ima ja mislim najstroziju kontrolu u vezi tih otrova. Jer su nekada, pre 30 godina, tako nesto mnogi poljoprivrednici oboleli od raka, i za to su tuzili drzavu, i dobili su odstetu. Od tada je jako rigorozno koristenje totala/glifosata.
Bila je neka emisija o tome pre par godina, kako Francuska vrsi jaku kontrolu, npr za proizvodnju pirinca, moze max 4/5 puta da se prska , dok u ostalim drzavama evrope pa i spanije to ide i do 18 puta. Ali Francuska zbog otvorenog trzista mora uvesti i taj pirinac; I onda se pitaju ti experti iz emisije, zasto takva kontrola ako gradjani mogu kupiti i jedan i drugi pirinac, ne znaju da je francuski zdraviji, pa kupe onaj koji je jeftiniji.

Za korov u basti moze da se kupi Roundup koji proizvodi i glisofat, ali taj iz prodavnice roundup ne moze travu da unisti.
Nazalost ovo nije bas tako,tj verovatno nisi dosao do sela. Nema seljaka koji ne zasadi luk, i onda izroka total preko toga svega da nema korova. Mogu da napisem i za druge stvari za koje ga rokaju, ali pretpostavljam da je manji spisak za sta ga ne stavljaju.

Imam neki stariji napucani Zepter prečišćivač.

Nikakva razlika sa ili bez njega.

Ista priča i sa nekim novijim Philipsom, isto kao neki bolji model.

Nema koristi ako izađeš napolje... A danas je teško ili nemoguće ceo dan biti u zatvorenom prostoru

Srednjoročni: ovde se radi o kontinuiranom uticaju štetnog agensa na microbiom, čija se funkcija ruši do uništenja. Npr. dugotrajno se koriste antibiotici, uništavaju se "dobre" bakterije, imuni sistem gubi "saveznika" koji mu pomaže u borbi protiv "loših" bakterija, propada sluznica creva, imuni odgovor je hroničan i nedovoljan, razvija se autoimuna bolest - npr. kronova bolest.
Dobio colitis pre 6 godina , posle kolonoskopije predlog je bio razna medicina ili korigovanje ishrane. Izabrao ovo drugo. Uzeo nekoliko knjiga i jedna mi je baš pomogla tj https://share.google/0g5dhDFbjYAN0cVeI me je preporodila. Nisam ni bio svestan koliko microbiom igra ulogu u mom zdravlju. Držao se preporučene dijete iz knjige sa specifičnim ugljenim hidratima i upala je kompletno nestala evo već šesta godina bez ikakvih lekova.
Veoma zanimljiva tema, moj mlađi sin isto počinje da pokazuje iz godine u godinu sve veću reakciju u na polen trave macjeg repa tj timotej trava kao i breze i divljeg pelina. Desloratadin i Momentason su mu vidno olaksale simptome.

Ne radi to tako baš.
Organizam, tj imunitet kako ga ti nazivaš, REAGUJE BEZ POTREBE na ambroziju. Dakle, desio mu se neki glitch i umesto da ignoriše ambroziju on reši da reaguje na nju i da se brani, kreće da curi nos, idu suze, svrbe nepca, grebe grlo, neko ima i gušenja...

Inače, uzimam Nixar i ako je nos baš u problemu onda dodam i Dymistu. Ove godine mi Dymista nije trebala.
Ništa na svoju ruku, bio sam kod alergologa pre ~10 godina.
Izvini, ovo je ozbiljan forum. Mislim da bi bilo idealno da neko ko prica o medicini prvo napise svoje kvalifikacije. Ovako je besmisleno uopste citati dalje i polemisati.
Medicina nije igra niti je jednostavna. Takodje ni farmacija.

Ko bi rekao da su clanovi benchmarka ovoliko kilavi. Elem, imam alergiju od kada znam za sebe. Kucu ne napustam bez maramica, jer mi se desi da krene da curi nos (samo kao voda) iz cista mira. Ne znam da li sam za zivota cestito udahnuo vazduh na obe nozdrve, uvek bar jedna zapusena. Pijem sta stignem, najcesce xyzal. Menjam ih cesto, jer mi se cini da postanem imun na neki. Najcesce xyzal pijem, ali citajuci ovo bataljujem njega. Sprejeve izbegavam, jedino ponekad, kada se bas zapusim uzmem fitosin par puta. On me vrati na fabricka, sjajan sprej za nos. Ocigledno imamo dosta ljudi u okruzenju koji su alergicni, pa tako i ja. Neki su probali ishranu da srede, da izbegavaju hranu koja pojacava alergiju i uspeva im. Kolega vec neko vreme uzima kapi, vakcine sa Torlaka i mnogo mu pomazu. Moraju da se uzimaju redovno neko vreme, ne znam tacno. Par godina fazon. Ja nemam karakter za to, bar ne jos uvek. Pritom, odrastao sam u selu, na planini, u livadi i sumi. Ovo sto pise ringeraja mi deluje bas zanimljivo i definitivno cu da istrazim, a nadam se i probam. Ocigledno covek zna sta pise, poznaje materiju.

Treba ispod imena da pise sta smo po struci, a ne ovo slavan i slicno. Pa kad citam neki post, ako pise strucno lice da verujem i istrazim bolje. Ako pise neki zaludjeni fanatik, *****i, fali mu neka daska.

Nazalost ovo nije bas tako,tj verovatno nisi dosao do sela. Nema seljaka koji ne zasadi luk, i onda izroka total preko toga svega da nema korova. Mogu da napisem i za druge stvari za koje ga rokaju, ali pretpostavljam da je manji spisak za sta ga ne stavljaju.
Celo vreme pisem za Francusku i EU. Znam da se kod nas koristi kao Aspirin 🙂

Kod lakših oblika alergija, a pre svega kod problema sa zapušenim nosem, mogu sa preporučim srebrne kapi sa bršljanom. Nisu hemija i mogu dugo da se Koriste za razliku od nekih drugih dekongestiva

Priča o microbiomu je uzela maha tek poslednjih 10-ak godina u svetu, na žalost, iako se o tome zna još od pre mojih studija, samo se nije uzimalo toliko za ozbiljno.
Alergije, autoimune bolesti, dijabetes, alchajmer,…sve je u vrlo bliskoj vezi sa poremećenim microbiomom i u velikoj meri je baš to uzrok razvoja same bolesti, iako obično već postoji genetska predispozicija.
Poenta ovog mog filosofiranja je da probam, sve vas ovde, koji očigledno imate problema, pokrenem u smeru koji možda može da bude rešenje i na šta svakako možete da utičete, a to je ishrana. Vazduh je takav kakav je, ali i dalje postoji način zdrave ishrane, ne toliko zdrave kao dok sam ja bio klinac, pre nekih 40 godina, ali treba obratiti pažnju.
Mnogo se konzumira šećer, ima ga u skoro svemu što je prerađeno, čak su i voće i povrće genetski izmenili da bi bilo veće, lepše, slađe…ne znam da li znate, ali lubenica koju danas jedemo nema blage veze sa originalnom koja uopšte i nije tako slatka.
Da ne tupim više, živite zdravo, telo će vam biti zahvalno.

Izvini, ovo je ozbiljan forum. Mislim da bi bilo idealno da neko ko prica o medicini prvo napise svoje kvalifikacije. Ovako je besmisleno uopste citati dalje i polemisati.
Medicina nije igra niti je jednostavna. Takodje ni farmacija.
Nisam pisao udžbenik, već preneo objašnjenje koje sam dobio od profesora kod koga sam bio na pregledima.

Npr ja kad dođem u Srbiju. Budem 2 meseca. Uvek dobijem 4/5 kg viška. Kad se vratim u Francusku brzo te kilograme izgubim. Hranim se isto. Kod nas je sve puno ko zna kakve hemije, hormona, ...u francuskoj isto jedem suhomesnate proizvode , sunka, kobasica, paštete,...čips, kikiriki, pijem pivo, vino, rakiju, ...ne kupujem skupe namirnice , kupujem u Lidlu, Netto prodavnicama, ponekad super u, i game vert

Da se upisem i ja. Pre cirka 20 godina sam osetio simptome koje izaziva alergija, svrab ociju i grla/nepca, kijanje, curenje nosa, itd.. Alergijski rinitis.
Godinama sam koristio Xyzal/aeurius ali to je pomagalo u manjoj meri. Uz to i Nasonex sprej kad je bas bas frka jer je kortikosteroid. Ali pomaze, par ( 1-2 ) spricanja u nozdrve i sledeci dan bih bio odlican. Pre 8-9 godina u tadasnjoj firmi koleginica mi predlozi obicnu, recimo pavlovicevu mast ili neku drugu kremu koja nema jak miris da namazem nozdrve iznutra i verujte da je to pomagalo u ogromnoj meri - prosto smanji ulazak alergena u organizam ( kada disem na nos ) tako sto se isti lepe na kremu i tu ostaju.. Koliko god smesno zvucalo radi izuzetno dobro.

Inace procedura mi je ovakva i ove godine sam odlican za razliku od prethodnih.
Kada krene ludilo alergija a u mom slucaju krece od aprila jer sam alergican i na neke polene korova i trave, pa cak i neke polene drveca i naravno kao vrhunac i na ambroziju!
Najmanje mi utice na zdravlje ta krema kojom mazem nos ( iznutra ) nekoliko puta dnevno jer u suprotnom bas osecam kako mi je suva sluzokoza nosa. Kada me i pored toga "uhvati" alergija jer plac i dvoriste se moraju kositi, kijavicu i curenje nosa prekidam Ferveksom ali obavezno nakon uzimanja istog prilegnem na 20-30 minuta da bi mi se sve to stabilizovalo a pogotovo curenje nosa koje mi i provorica kijanje. Da napomenem ako neko nije pio ferveks, i te kako ume da obara tj da vas uspava, tako da ako vozite, nemojte se igrati sa njim! I kao poslednje resenje koristim Nasonex sprej koji u mom slucaju bas bas pomaze.

PS. Tamo 2004, 2005 dok sam jos bio srednjoskolac, isao sam i na Torlak na neke analize krvi i na imunoterapiju i koristio je sigurno godinu dana ali iskreno nisam primecivao neko olaksanje, sem kod roditelja u novcaniku... Tada smo dosli i do cene od oko 12-13k dinara na mesecnom nivou za te kapi tj imunoterapijiu i prosto, bilo je previse za njihove niske plate i na moje insistiranje smo prekinuli.
BUKVALNO ISTO. Stim sto sam primetio da mi cedjeni grejp pomaže ujutru i NIKAKO ALI NIKAkO NE SMEM PITI PIVO. Od piva mi je sutradan alergija na max.

Dok sam u Beogradu popijem ujutru Xyzal i prestanu iritacije i kijanje, takodje prestane i "voda" iz nosa. Ali onda mi se u 80% slučajeva začepi nos da ne mogu da dišem, a ni da izbacim nikakav sekret.
Trenutno već neki period u Grčkoj na Sitoniji nemam apsolutno nikakvih problema.

Kao što napisah ništa od nabrojanog.

Jedina promena je što sam prestao da se stresiram oko stvari na koje nemam uticaja ili meni lično nisu vredne. Odnosno, tzv bol u preponama 😁
Pretpostavio sam da je tako, 99% je verovatnoća da bilo ko sa hroničnim problemom ili više njih ne uradi šta je do njega, pre nego što posegne za lekove. 🙂
BUKVALNO ISTO. Stim sto sam primetio da mi cedjeni grejp pomaže ujutru i NIKAKO ALI NIKAkO NE SMEM PITI PIVO. Od piva mi je sutradan alergija na max.
Kvalitetan sport i sređena ishrana, onda može i pivo. Jedna od stvari koju sam morao da izbacim ranije kad krene ambrozija ili sezona polena, je bilo pivo, paradajz, orašasti plodovi, itd. To je već faza kada sam video da mogu bez lekova, što bi rekli početna faza prosvetljenja.

Sad sa sređenom ishranom, ne stoprocentno naravno, ali par godina veoma ozbiljno i kvalitetno treniram, uglavnom napolju na svetlu, nemam većih problema sa pivom. Lager i svetla su mi sigurica, mutna mogu da me ošašave opet, ako ne stanem na jednom - dva.

Kada ambrozija već krene da te uništava nemaš šta drugo sem da posegneš za lekovima da preživiš.

Sređivanje stila života pomaže ako ga odradiš pre nego što krene sezona.

@Njegos96

Nemaš nikakve simptome na Sitoniji i bez leka?

Meni isto od piva bude tako. Klinac moj ima Celijakiju i ne sme da jede bilo sta sa psenicom naravno ne poje pivo jer je dete ali mislim da mozda i ja imam intoleranciju na Gluten a nikako da se testiram jer jelte sam lenj da uradim ono što treba. Ono sto hocu da kazem jeste da mozda si intolerantan na Gluten.

Mnogo smo lenji da sami sebi pomognemo postepenom izmenom ishrane.

Možda ne bi bilo loše da postoji team Zdravlje u modernom dobu i kako ga sačuvati. Ipak i da ne postanemo Ana forum 🤣. Ali stvarno bitna tema, mnogo znači šta ovde može da se nadje od korisnih info u ovih par dana.

Gospođa postala hiper alergična na ambroziju, tamo negdje 2014. godine. Par godina je liječili lokalno ali u doba cvjetanja ambrozije, malo, malo pa u hitnu na infuziju. Razvila se alergijska astma.
Godine 2016. prelazi na alergologiju Kliničkog centra Beograd kod dr Perić - Popadić i nakon nekoliko godina pripreme ulazi u proces imunizacije slit vakcinom (kapi koje se piju).
Prošle godine prestaje sa unosom vakcine u organizam i već drugu godinu simptomi su blagi.
Koristi i AirBufo kao dodatnu terapiju.

Ima velike razlike gdje boravi u doba cvjetanja ambrozije. Jedne godine se zadesila u Švajcarskoj. Čak ni blagi simptomi nisu bili izraženi. Ove godine smo bili u Utjehi kod Bara i nije osjećala jake simptome dok recimo u Herceg Novom reakcija je izraženija.

Kod nas u Loznici i Banovcima gdje najviše boravimo je katastrofalna količina ambrozije za koju niko ne mari.

Nije samo gluten. Probao sam. Domaće pivo puno ranih aditiva, meso je puno antibiotika, povrće raznih pesticida.... Nema nikakve kontrole kvaliteta namirnica po radnjama. Ja živim u Vojvodini i da samo vidite te kanale odakle sa navodnjava sve... Voda za piće? Prosto ne znam odakle da počnem. Nikog nije briga onkologija u Kamenici puna.

@Njegos96

Nemaš nikakve simptome na Sitoniji i bez leka?
Baš ništa, lek sam zaboravio da ponesem i nakon laganih par dana, žena nešto spomenula da nisam poneo lek i onda tek skapiram da mi zapravo nije ni potreban ovde. Prija nakon Beograda i učestalog kijanja, curenja nosa, čak i u grlu nekad imam čudan osećaj.
Nemam neke jake simptome kao neki, ali je jako iritantno.

Komšija isto kod kuće u Srbiji ne može da diše od alergije. Bili na Tasosu. Preporodio se, bez ikakvih lekova protiv alergije.

Nazad
Vrh Dno