Šta je novo?

5G stigao u Srbiju! [nije tema za rezultate merenja brzine ni za Samsung]

• Začetnik teme Začetnik teme Echo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ovo je MTS? Tako mi se čini da to je Nokia Pandion, multiband RRU. A1 koristi ove Nokia Pandion RRU uređaje , model AHEGHA B1 + B3 + B7 + NR
I ja bi rekao da a1 u Uzicu nisu ni farbali stub, iste sajle isti stub i naravno isti izgled nokija antena e sad u ue mts ima huawei pa ne znam kako izgleda njihova oprema....

Azt is mondanám, hogy az uzicei a1 még az oszlopot sem festette le, ugyanazok a kábelek, ugyanaz az oszlop és persze a Nokia antenna kinézete is ugyanolyan, most pedig az ue mts-ben egy huawei van, szóval nem tudom, hogy néz ki a felszerelésük....
Ako gledamo antenu onda liči na MTS tako mislim. A nisam znao da i oni koriste takve Nokia Pandion RRU uređaje. I sad sam pogledao drugu sliku na koji vidi se kabinet, i to je MTS sigurno.

Kao sto rekoh kod mene mts jos uvek huawei nazalost Bog zna do kada, a po Lucicu do sada kako je pricao..... Zato i ne znam, ali a1 isto takvu opremu ima ili bar mrvicu slicno ali Nokia je svakako... Da dodam da kod a1 na njihovom stubu novom je i mts, a a1 je imao huawei i davno davno odmah cim uvedene sankcije huaweiu oni su odmah par meseci posle toga promenili na nokiju, secam se da se cudio sto su skidali kada je novi stub, jos bio 4g, 5 g nije bio ni na pomolu, i tada i sada ceka se mts....

Rešena misterija oko A1 promene kod mene u kraju (Pirot i Niš jednako, isto se desilo) zanima me da li je i u ostatku Srbije?

Naime, situacija je sledeća... Od juče ujutru na ogromnom broju A1 baznih stanica u Pirotu i okolini, kao i u Nišu i okolini koje nemaju n78 5G radio module na njima, došlo je do sledećih promena:
  • Omogućen je Inter-site EN-DC, odnosno da telefon zakačen na jednu BS koristi NR sa neke druge.
  • Time je efektivna pokrivenost 5G mreže što se teritorije tiče - povećana oko 3 puta, jer ne mora telefon da koristi 4G sa neke od 5G baznih stanica, već možeš da budeš na 4G baznoj stanici a da 5G carrier koristiš sa susedne.

Ono što je čisto "marketing", to je da je A1 podesio GSMA config mode na: Config D, koji u praksi znači, pokaži korisniku 5G ikonicu ako postoji teoretska šansa da se poveže NR carrier, bez obzira da li je NR carrier dostupan na lokaciji. Ovo je urađeno na sledeći način:
  • Kada je telefon povezan na LTE baznu stanicu u nekoj okolini 5G baznih stanica (do čak 10km) BS dozvoljava Inter-site EN-DC, i osnovni carrier je: B28, B3, B1 ili B7, korisnik vidi 5G ikonicu bez obzira da li je 5G nakačen.
  • Kada je telefon povezan na LTE baznu stanicu u nekoj okolini 5G baznih stanica (do čak 10km) BS dozvoljava Inter-site EN-DC, i osnovni carrier je: B20, korisnik vidi 4G/LTE ikonicu. Ako je telefon na B20 kao osnovni carrier i telefon se zakači na NR sa susedne, onda se ikonica menja u 5G.

Da li ste primetili i u ostatku Srbije ovako nešto na A1?
Sigurno nema N78 radio, ili možda samo nisi video? Tamo gde sam ja video, sad na svim stubovima ima A1 N78 5G radio. Ako nije AAU massive MIMO, onda je Nokia 8T8R sa pasivnom antenom, ali ovo još nisam video na mnogo mesta. Ovo rešenje sam video u Novom Bečeju: Nokia Osprey 8T8R RRU + obična antena. U sredini je N78 radio na kom piše broj 1, Nokia Osprey, i ide kabl na desnu stranu u običnu antenu. To je jeftinije i manje snažno rešenje, kao AAU massive mimo.
U susednom gradu ima jedan mesto gde pre 2 nedelja su pustili 5G N78 , ali nisam video massive mimo ni 5G RRU, barem se sa ovog poslednjeg iz vozila u pokretu ne vidi. Moraću to da pogledam izbliza. Na leve stranu stuba Nokia Pandion AHEGHA RRU B1 +B3 + B7 /NR, sredinu Nokia Osprey RRU N78 8T8R , desna strana, neki Nokia B1/B3 RRU
1789749677086.webp
1789749463060.webp

Poslednja izmena:
Sigurno nema N78 radio, ili možda samo nisi video? Tamo gde sam ja video, sad na svim stubovima ima A1 N78 5G radio. Ako nije AAU massive MIMO, onda je Nokia 8T8R sa pasivnom antenom, ali ovo još nisam video na mnogo mesta. Ovo rešenje sam video u Novom Bečeju: Nokia Osprey 8T8R RRU + obična antena. U sredini je N78 radio na kom piše broj 1, Nokia Osprey, i ide kabl na desnu stranu u običnu antenu. To je jeftinije i manje snažno rešenje, kao AAU massive mimo.
U susednom gradu ima jedan mesto gde pre 2 nedelja su pustili 5G N78 , ali nisam video massive mimo ni 5G RRU, barem se sa ovog poslednjeg iz vozila u pokretu ne vidi. Moraću to da pogledam izbliza. Na leve stranu stuba Nokia Pandion AHEGHA RRU B1 +B3 + B7 /NR, sredinu Nokia Osprey RRU N78 8T8R , desna strana, neki Nokia B1/B3 RRU
Evo da prenesem stanje sa terena iz Pirota i kako sada A1 radi... Prvo lokacije baznih stanica i njihove "sposobnosti":
a15g.webp
Bazne stanice označene sa n78 imaju n78 5G radio, proveravao sam svaku.
Bazne stanice označene sa ic ENDC imaju uključen Inter-Cell EN-DC, osnosno mogućnost da se koristi NR carrier sa neke susedne BS.
Bazne stanice označene sa LTE-A nemaju mogućnost da se koristi NR sa druge.

Zeleni X - moja okvirna lokacija.

Sada screenshotovi:
Screenshot_20260918-203141_NetMonster.webp
Bazna stanica ima n78 radio, normalno radi, radila je i ranije...

Screenshot_20260918-203409_NetMonster.webp
Bazna stanica nema n78 radio, ima IC ENDC. Koristi se NR carrier sa susedne.

Screenshot_20260918-203507_NetMonster.webp
Bazna stanica nema n78, ima IC ENDC, trenutno diskonektovan. 5G ikonica na ekranu.

Screenshot_20260918-203517_NetMonster.webp
Ista bazna stanica - nema n78, ima IC ENDC, NR carrier sa susedne konektovan.

Screenshot_20260918-203652_NetMonster.webp
Bazna stanica na brdu iznad grada, vidi se po TA parametru, nema n78, ima IC ENDC, NR carrier sa druge BS konektovan.

Screenshot_20260918-203845_NetMonster.webp
Kod petlje na izlazu iz grada, telefon otišao na 10km daleku BS koja je samo LTE-A i signalizacija na ekranu 4G.

Screenshot_20260918-204036_NetMonster.webp
Ulazak u selo, 2 minuta kasnije, "moja lokalna BS", nema n78 radio, ima IC ENDC, 5G carrier nije dostupan, 2100MHz LTE osnovni carrier, 5G ikonica.

Screenshot_20260918-204121_NetMonster.webp
Malo ispred kuće, idalje moja lokalna BS bez n78 na njoj, LTE 2100 osnovni carrier, NR konektovan sa druge BS (kod obilaznice u gradu).

Screenshot_20260918-204236_NetMonster.webp
Kući, unutar kuće, prizemlje - n78 carrier nema šanse da se poveže, telefon prešao na 800MHz osnovni carrier na lokalnoj BS bez n78, 5G carrier nije konektovan osnaka 4G.

Da li je neko negde primetio ovakvo ponašanje A1 mreže?

Komsija se zali da mu je ping na A1 5g mrezi i njihovom ruteru prilicno veliki i da je neupotrebljiv za online igranje. Je li to tacno i zar na 5G ne treba da je mnogo manji ping u odnosu na 4G?

Treba ali ne verujem da ide ispod 30-40. Bar ja nisam video bolje na telefonu a ruter moze biti samo gori.

Treba ali ne verujem da ide ispod 30-40. Bar ja nisam video bolje na telefonu a ruter moze biti samo gori.
Najgore je što baš varira. Bio kod njega petnaestak minuta i tokom merenja na telefonu išao od 30, 150 pa i preko 300ms. Jako nestabilan tako da će verovatno ostati na kljakavom Supernova coaxu.

To je mobilni internet,uvek je tako. Da li je u svetu bolje,ne znam.

To je najviše do kvaliteta signala.

Kod mene oko 20 ping

10-12 kod mene na Mts 4G i ne smeta ništa. Koliki trebada bude pa da se oseti?

Kvalitet i jačina signala nisu ista stvar. Pogledaj SINR (Signal-to-Interference-plus-Noise Ratio) što veći broj to bolje,

Mora biti solidan i stabilan upload da bi ping bio stabilan. To je najjednostavnije za obicnog korisnika da proveri kakav mu je signal

A1 u melenci ima B7 band, kada je B7 primarni opseg, onda nema natpisa '5G NSA disconnected. To znači da nije podešavan B7 kao LTE anchor? Ili možda će biti B7 i N7 ? Na stubu još N78 radio nema. I još jedan interesantan stvar sam video, u Pandion AHEGHA ide 2 optički kabl, to sam samo kod nas u adi sam video na 12181, na svim ostani mestima gde ima Pandion AHEGHA , ide samo 1 optički kabl u RRU.

Nazad
Vrh Dno