Šta je novo?

Montažne kuće

Ytong im zrači a to što ne luftiraju dovoljno pa ih radioaktivni Radon truje stalno to nema veze.
Šta?

Ja sam mislio montažnu zbog cene ne znam koliko tačno izadje zidana, a da radim nemam sa kim a da jurim nekoga ovako tj. dok se svi plate izadje fino pogotovo što nisam u nekom većem mestu već manje više selo samo što je na dobrom putu i glavnom.

Znaš kako, priča se da je siporeks otrovan, da zrači i tako te priče. Zbog toga ga dosta ljudi izbegava.
Da li je ova cena od 6.000 evra za Ytong od 37,5 cm?
Možda je otrovan ako ga jedeš 🙂 Ali ni u tom slučaju nije otrovniji od cigle ili OSB ploče na montažnoj kući. Ytong je samo prozvođač, a blokovi su gasbeton. Pogledaj po netu od čega su i proces proizvodnje. Nema tu ničeg što nije prirodno (kvarcni pesak, kreč, cement, gips, voda, i malo aluminijumskog praha).
Nemoj da misliš da "svaki ciga hvali svoga konja" pošto je moja kuća od Yong blokova. U tom trenutku mi je bila najbolja opcija a sada kada sam video kako izgleda, verovatno bih isto ponovo.

Što se tiče cene, to sam sada izračunao pošto je srkiller spomenuo kuću od 64m2 (računao sam 8x8 sa visinom od 3 metra što je nešto manje od 100m2 zida). U m2 zida idu 8 bloka, što znači da treba manje od 800 blokova za spoljne zidove. Ako oduzmeš vrata i prozore onda još manje. Najdeblji blok od 37,5 cm je nešto više od 900 dinara.
Za razliku od običnog zidanja gde ide malter kao vezivo, Yotog blokovi se lepe lepkovima. Ima sada i pištoljski, kao PUR pena (samo drugi sastav) pa može da bude baš suva gradnja.

Ponovo kažem: spoljni zidovi su samo delić kuće i u ceni i u vremenu da se naprave.

Sve što ima temelj nije montažno, nema veze od čega je napravljeno.
Montažna se kaže zato što se sklope zidovi negde drugde, a onda se donesu na lokaciju i tu se montiraju.
Ovako:
1789675216458.webp

• Like
Reagovanja: G17
moja kuća od Yong blokova
Da li ima neke razlike u nosivosti ako se nešto kača za zid, ako ide sprat i krov da li treba neki dodatni stub u smislu pored ytong konstrukcije, zvučna izolacija i ostalo u odnosu na ciglu?

Za kačenje na zid treba gasbeton tiple. Ove su dobre:
1789678691759.webp

Krov uvek ide, ne znam šta pitaš. Ako ide sprat, onda ide klasična ploča (fert i monta). Stubovi i serklaži idu kao i kod klasične gradnje. Srbija spada u trusno područje i mora armiranje od čega god da praviš.
Zvučna izolacija je odlična.
U odnosu na ciglu, gasbeton je bolji izolator i lošiji termo akumulator. Kao i kod cigle, mora da se reši horzontalni prekid kapilarne vlage na prelazu temelja i zida. Sami zidovi su paropropusni i manje-više samoregulišući što se tiče vlage.

• Like
Evo pošto vidim da se povela diskusija, pošto imam montažnu, verovatno jedna od najstarijih u Srbiji, napravljena pre skoro 40 godina, mogu da odgovorim na dosta pitanja, pa pucajte.

Orignalni projekat montažne kuće je oko 70m2, posle 15ak god dozidano ciglom još nekih 50m2 odmah uz kuću, sve to posle obloženo belom silikatnom ciglom spolja. Kuću je radila dobra firma iz Bosne koja i dan danas pravi montažne kuće, što na Balkanu što po svetu, imam i orignalni projekat sa svim tehničkim detaljima, smatram da je, obzirom kada je radjena, krajem 80-ih godina, da je i dan danas u odličnom stanju. Zidovi imaju staklenu vunu, parnu branu, staklena je takodje i u tavanu, nula kondenzacije. Izolacija odlična, inverter klima jako lako greje i hladi ceo prostor. Upravo sam je renovirao unutra komplet (prvo renoviranje od kad je napravljena) dogodine radim još krov i miran sam još 40 godina lagano.

Neke od mana: Kod ovih kuća jako je bitno paziti na vlagu, na prodor kiše na krovu, na temelju, kod vodoinstalacija, jer je sve drvena konstrukcija, a voda će je uništiti vrlo brzo ako se ne pazi. Krov kod montažne kuće nije lako menjati (krovne grede) jer one su faktički deo kuće i drže zidove, nije kao kod klasične zidane gde postoji betonska ploča pa se ceo krov napravi ponovo, tako da te stvari treba paziti da se ne oštete. Takodje kod renoviranja nezgodno je raditi struju i vodu ponovo.

Suštinski razlika izmedju montažne i zidane je jedino u zidovima, plafonu i krovu i bržoj montaži. Ono gde će troškovi biti isti, jesu unutrašnji radovi, kupatilo je najskuplja stavka, podovi, stolarija, moleraj, struja, sve je to isto, i montažne i zidane imaju isti temelj koji neko mora da napravi.

Ja bih to ovako rekao: ako imam alternativnu nekretninu gde mogu da stanujem dok se zida objekat, a pritom imam dobre finansije za gradnju, verovatno bih išao na čvrstu gradnju sa sendvič zidom, a ukoliko hoću brzinu i jeftiniju varijantu, montažna kuća, kod proverene firme.

nego, @G17 , jesi li zatražio informaciju o lokaciji?

kako je tema krenula, preimenovaćemo je u "kako napraviti kuću" ili "zidareva ljubav"

Sledeće nedelje kolegi kreću za postavljanjem montažne kuće. Temelj je odavno gotov, sad kreću zanimljivi radovi.. Pozvao me da malo "smetam" na gradilištu.
Uvek sam video gotove montažne kuće. Sad mi je prilika da vidim kako sve to izgleda dok se gradi. Probaću da ne udavim majstore sa previše pitanja 😀

Možda okačim neke fotografije ako bude nečeg zanimljivog.

nego, @G17 , jesi li zatražio informaciju o lokaciji?
Nisam još, da li može elektronski ili se podnosi u opštini ili kako? Elektronski mi izlazi na Google ali koliko vidim za Beograd samo

trebalo bi da piše na sajtu jedinice lokalne uprave kako se dolazi do informacije o lokaciji sa sve cenom

• Like
Ja sam razmisljao o montaznoj, posto sam uzeo plac na Kosmaju... gledao modele, raspitivao se za cene i detalje.
I desi se da zena na susednom placu prodaje kucu i plac, pa reko bolje da se resim glavobolja i uzmem to.

Trenutno je u toku renoviranje iste, i da sam znao koliko ce mi para otici na 50m2 osnove + 50m2 potkrovlja, mozda bih se ipak odlucio na montaznu.
Radim novu vodu i struju, prepravke zidova, pravim stepenice za sprat koje nisu postojale, novi prozori i vrata...
Stavicu i podno grejanje, sa odvojenim klimama za hladjenje leti, i posto ostadoh bez para za sve ovo - spoljasnja kamena vuna ce biti, dace Bog, na prolece, da zavrsim zamisljeno.

Tamo planiram da se preselim i zivim, pa zato sve radim, ali troskovi su stvarno ludilo. (oko 100k sve ovo)

Cena su otisle divljacki gore
Ali je problem i naci dobrog majstora, jos da se to uradi kako treba

• Like
Ja sam razmisljao o montaznoj, posto sam uzeo plac na Kosmaju... gledao modele, raspitivao se za cene i detalje.
I desi se da zena na susednom placu prodaje kucu i plac, pa reko bolje da se resim glavobolja i uzmem to.

Trenutno je u toku renoviranje iste, i da sam znao koliko ce mi para otici na 50m2 osnove + 50m2 potkrovlja, mozda bih se ipak odlucio na montaznu.
Radim novu vodu i struju, prepravke zidova, pravim stepenice za sprat koje nisu postojale, novi prozori i vrata...
Stavicu i podno grejanje, sa odvojenim klimama za hladjenje leti, i posto ostadoh bez para za sve ovo - spoljasnja kamena vuna ce biti, dace Bog, na prolece, da zavrsim zamisljeno.

Tamo planiram da se preselim i zivim, pa zato sve radim, ali troskovi su stvarno ludilo. (oko 100k sve ovo)
Montažnu ne bi mogao 50m2 osnove + 50m2 potkrovlja. A ako rušiš stari objekat, pa praviš 100m2 novog ima tu dosta troškova. Ti u stvari praviš novu kuću, samo zidove ostavljaš iste 🙂 Nije ni čudo da toliko košta.

Sve može. Pitanje je cene i kvaliteta.
Kod vikendice drvena međuspratna konstrukcija verovatno ne bi bila veliki problem. Ali za svakodnevni život, ne bih baš voleo da ostim ugibanje (čak i u dozvoljenim okvirima) i zvukove kakvih nema kod betonske konstrukcije.

• Like
Ja imam osjecaj da ako uzmete montaznu po principu kljuc u ruke, znaci sve radove vam odrade, ispadne jeftinije nego da se njakate sa majstorima za svaku stvar pojedinacno, mada i tu ima ljudi sto rade sve jel.. ja sam samo pratio izgradnje nekih malo luksuznijih kuca od poznanika i na youtubeu pa je sve to u stotinama hiljada i onda kad pomislim o zidanju kuce asocijacija mi je to, a montazne one reklame gdje za 50k dobijes sve. Znam da nije realnost ni jedno ni drugo al opet 😀
Pisem doduse ne da palamudim vec i ja gledam neke placeve oko Beograda i padala mi je ova tema na pamet, ali koliko sam gledao placeva tu do 50k ni nema, do 100k da ali uglavnom na 50+ km od grada fazon, ili blize al poljoprivredno pa kao "moze" da se pretvori u gradjevinsko ili nesto drugo fali. Ne znam bas.

• Like
Ima placeva u okolnim selima kao što su Slanci, Zaklopača, Vrčin... već za 5000 eura po aru, ali mora da se ode u ta sela i malo popriča sa ljudima

Ja bih najradije do 30 min maks voznje od nekih tački u gradu ne znam autokomande ili NBG i da ima prevoz, npr voz sto ide Indjija Bataja itd je spas al tamo $$$ i stanovi su preko 2k kvadrat, a južnije tužnije hahaha kad mi pričaju Sopot i sl imaju restrikcije vode preko dana i sl uh

Bataja, Pazova, Inđija, Banovci imaju solidno jaku privredu, lokacijski dobru povezanost sa BG pa zbog toga takve i cene...

Ja bih najradije do 30 min maks voznje od nekih tački u gradu ne znam autokomande ili NBG i da ima prevoz, npr voz sto ide Indjija Bataja itd je spas al tamo $$$ i stanovi su preko 2k kvadrat, a južnije tužnije hahaha kad mi pričaju Sopot i sl imaju restrikcije vode preko dana i sl uh
Pogledaj Bečmen, on ima solidnu poziciju negde izmedju Surčina i Jakova.
Automobilom za 20 minuta na bilo koji deo NBG, e sad gradski ne znam koliko dugo putuje, kontam puta dva najmanje.

Nazad
Vrh Dno