Šta je novo?

Montažne kuće

G17

Poštovan
Učlanjen(a)
06.04.2024
Poena
50
Moja oprema  
CPU & Cooler
i7-12700KF
Matična ploča
H610M-E
RAM
32.0GB
GPU
RTX 4060
Monitor
Lenovo 24"
Tablet
Ne
Pristup internetu
  1. Mobilni internet
Video sam temu od pre 10ak godina ali je zatvorena, da li je neko radio montažne kuće, kako, od koga, iskustva i slično.
Često mi izlaze reklame od Turaka sa idealmod, piše da su kuće od gvožđa, da li ima neke razlike, i da li je neko stupio sa njima u kontakt? Sajt im je na engleskom, cene su šarenolike od super jeftinih do ok cene...na sajtu im ima prefabricated houses, steel houses itd... ne razumem se baš ali vidim da je cena skroz drugačija..

Radi koleginica upravo, 690 eura /m2 bruto, temelji njihovi, projektna dokumentacija njena. Ivanjica. Završili za manje od mesec dana sve. Ja joj radim dozvole, evo još upotrebna i the end.

Radi koleginica upravo, 690 eura /m2 bruto, temelji njihovi, projektna dokumentacija njena. Ivanjica. Završili za manje od mesec dana sve. Ja joj radim dozvole, evo još upotrebna i the end.
Video sam isto reklame ako su isti, iz Ivanjice.
Koliko je koštao projektant ili je ona radila? Da li idu dozvole i uknjižavanje, legalizacija brže nego kuća od cigli ili isto?

Zemljište je u čistoj ravnici pored puta i uz reku, medjutim u proleće zna često da poplavi lepo 2-4 dana, zemlja je naravno spuštenija jer je put podignut od okoline zemlje, a kad poplavi voda ide čak i po putu..pa ne znam kako bi to išlo, visok temelj bi bio ružan. Zemlja se koristi u poljoprivrede svrhe, znači nije kamena podloga

Video sam isto reklame ako su isti, iz Ivanjice.
Koliko je koštao projektant ili je ona radila? Da li idu dozvole i uknjižavanje, legalizacija brže nego kuća od cigli ili isto?
Projektant 6e/m2 bruto, energetski pasoš 250e, geometri oko 800 eura (komplet sve, ktp, okolčavanje za temelje, snimak temelja, konstruktivni smisao, kućni broj i dva elaborata za upotrebnu), CEOP takse oko 300 eura, struja nešto preko 1000e, i na sve to komunalno opremanje koje zavisi od opštine do opštine i od kvadrata kuće.
Isto je kao i za "kuće od cigle".

@G17 prvo vidi prema važećem planu šta je dozvoljeno da se tu gradi, tj. zatraži informaciju o lokaciji za parcelu na kojoj bi gradio

Svidja mi se sto je drugar napravio sa montaznom kucom, velika prizemnica: temelj je ostavio siri taman za sloj izolacije i fasadnu ciglu. Nakon dve godine to i zavrsio, odlicno izgleda i mnogo bolja izolacija.

Kao što je već napisano, prvo informacija o lokaciji u lokalnoj kancelariji ZIG-a da vidiš šta možeš i da li možeš da gradiš nešto na toj parceli a onda sve ostalo.
Izgradnju bilo kojeg objekta, montažne kuće pogotovo u području podložnjom plavljenju ja lično bih izbegao. Na osnovu opisanog niski temelji svakako nisu opcija a podizanje nivoa tla (barem u odnosu na put) je topla preporuka.

• Like
Reagovanja: G17
Često mi izlaze reklame od Turaka sa idealmod
Od ovih ne bi naručio pa da je i 50% jeftinije od domaćih ponuda.
6) Montažne radove izvodi naš majstor (dnevnica 200 EUR/dan + prevoz + smeštaj + hrana). Broj majstora može varirati.

7) Potrebno je da obezbedite dodatna 4 pomoćnika za našeg majstora, kao i potrebne montažne alate (cirkular, ugaona brusilica, bušilica, aparat za varenje, klešta itd.).

8) Transport je vaša odgovornost i nije uključen u cenu.
Još i jednu hostesu da im obezbedim pride, da im se nađe za svaki slučaj.

"
6) Montažne radove izvodi naš majstor (dnevnica 200 EUR/dan + prevoz + smeštaj + hrana). Broj majstora može varirati.

7) Potrebno je da obezbedite dodatna 4 pomoćnika za našeg majstora, kao i potrebne montažne alate (cirkular, ugaona brusilica, bušilica, aparat za varenje, klešta itd.).

8) Transport je vaša odgovornost i nije uključen u cenu."

Hahahahaha, ovo je predobro, haha.

Cek, sta je tu jeftinije od zidane kuce? Ona je 100-200 eura skuplja?
Montažna bi trebala da je po ceni manje-više isto kao i zidana zato što su unutrašnji radovi ti koji su skupi. Isto košta stolarija, crep, podovi, elektro i vodovodne instalacije,... Samo je razlika u zidovima (i možda ide manje armature u temeljima). To ne utiče puno na cenu.
Ako praviš zidanu, možeš da ne stavljaš fert i montu već drvenu tavanicu i eto uštede i brzina gradnje.

Za vikendicu je dobra opcija sendvič panel od 5 cm. Spolja se stavi stiropor od 10 cm, a iznutra kamena vuna od 10 cm i cementne ploče.

Komšija je tako uradio i leti mu je unutra bilo baš prijatno i sveže. Mislim da je klimu baš retko palio.

• Like
U Kikindi, majstor da sazida kucu od cigala, 7700e za objekat 10x4m. Zidanje od cigala, ne blok.
To su samo ruke
Rusenje prethodnog objekta, istih dimenzija 3000e

• Like
Za vikendicu je dobra opcija sendvič panel od 5 cm. Spolja se stavi stiropor od 10 cm, a iznutra kamena vuna od 10 cm i cementne ploče.

Komšija je tako uradio i leti mu je unutra bilo baš prijatno i sveže. Mislim da je klimu baš retko palio.
Radio bih kao kuću za stalni boravak

U Kikindi, majstor da sazida kucu od cigala, 7700e za objekat 10x4m. Zidanje od cigala, ne blok.
To su samo ruke
Rusenje prethodnog objekta, istih dimenzija 3000e
Ne znam koliko se krece od cigle po kvadratu sve kad se izračuna, ali kod mene je manje mesto pa nema toliko ljudi / majstora, da tražim nekoga dalje i nešto verovatno bi oderali a ne mora da znači da su bolji od nekog lokalnog "majstora". Opet kad radim montažnu oni dodju srede i bude sve relativno brzo gotovo, mada ne znam...ali svakako...

Zato sam i mislio montažnu i računam da bi izašla manje, možda

Mislio sam da je jeftinije kad se radi montazna kuca, ali posle svega ovoga sto je neko naveo od cena, ispadne ista cena.
E sad za kvalitet ne znam, ali po meni je uvek bolje zidati od cigala.

Cvrsta gradnja moze da ide od 700-800e/m2 do 2000e po m2, pa cak i preko. Koliko para, toliko muzike. Slicno vazi i za montazne kuce.

• Like

U kojem od ova 3 sloja izolacije su konstruktivni elementi? Na osnovu opisa, pretpostavljam da je skeletni sistem, ispravi me ako je pogrešna pretpostavka.
Zašto je kombinovao 3 tipa termoizolacija (ekspandirani polistiren (EPS ili kolokvijalno stiropor), poliuretan (,,sendvič'' panel) i kamenu mineralnu vunu)? Da li kamena mineralna vuna ima odgovarajuće parne brane? Svaki od ovih materijala ime specifične projektne primene. Skoro nikada se ne ugrađuju kombinovano.

To što je neko drugi nešto uradio (komšija, prijatelj, rođak, šef) ne znači da je a priori ispravno. Možda je imao dobre cene za neke od ovih materijala ili nešto drugo. Zanimljivo bi bilo znati kako reguliše vlagu u vazduhu u ovom objektu, da li ima neki stalni sistem ventilacije i u kakvom stanju će biti ta kamena mineralna vuna 5 ili 10 godina nakon ugradnje.

Sa te strane je blato i slama najzahvalnije, dise tokom cele godine, i pruza dobru i izolaciju i termo akumulaciju.
Ima lik kraj Subotice, ali ne radi kljuc u ruke, nego trazi da sve sam obezbedis (blato, slamu, dobrovoljce...) , on ti samo kaze sta i kako..
Ima u CG lik koji radi isto to, ali komercijalizovano, ima blokove, kao Ivanjica panele... .ali skupo.

Ja sam u problemu zadnje 3 godine otkako sam uzeo plac, da li montazna ili zidana.
Cene su iste u 2026...

Ka montaznoj (drvenoj) me vuce rok izgradnje i spas zivaca, a ka zidanoj sve ostalo.
Ali bih, za sta god da se odlucim, opredelio za kamenu vunu kao spoljnu izolaciju, jer mi je zvucna izolacija najbitnija za san.
Pa samim tim i za mir sutradan. (oko mog placa je 3/4 suma, tako da me temp nocu ne zanima mnogo, merim evo vec 3 godine, jeziva je razlika u odnosu na BG leti).
Zimi mi nije problem da radi inverter lagano iz neke druge prostorije, jer volim da spavam na 17-19C.

Inace imam kontejner od 40mm panela, 14m2 i tu obitavam kad god mi se ukaze prilika.. ali tu je problem vlaga pred zoru (70+).
Inace, gledam do 65m2 neto...

Poslednja izmena:
Ja sam u problemu zadnje 3 godine otkako sam uzeo plac, da li montazna ili zidana.
Cene su iste u 2026...

Ka montaznoj (drvenoj) me vuce rok izgradnje i spas zivaca, a ka zidanoj sve ostalo.
Laički si objasnio suštinu.

Sa te strane je blato i slama najzahvalnije, dise tokom cele godine, i pruza dobru i izolaciju i termo akumulaciju.
Ne moramo u krajnosti. Ima sasvim korektnih savremenih materijala i tehnika gradnje, samo ih treba ispravno i racionalno primeniti.

To što je neko drugi nešto uradio (komšija, prijatelj, rođak, šef) ne znači da je a priori ispravno. Možda je imao dobre cene za neke od ovih materijala ili nešto drugo. Zanimljivo bi bilo znati kako reguliše vlagu u vazduhu u ovom objektu, da li ima neki stalni sistem ventilacije i u kakvom stanju će biti ta kamena mineralna vuna 5 ili 10 godina nakon ugradnje.
U pravu si. Ne znam šta je stavljeno između slojeva. Znam da nema buđi na zidovima i da je za sada zadovoljan. Kako će proći ova zima, videćemo.

Ali bih, za sta god da se odlucim, opredelio za kamenu vunu kao spoljnu izolaciju, jer mi je zvucna izolacija najbitnija za san.
Imaj u vidu da buka najviše dopire kroz prozore i vrata, a ne kroz zidove (osim u slučaju montažnih pošto njihovi zidovi upijaju samo visoke tonove).

Ako je sendvič panel onaj metalni, onda tu nema rešavanja vlage osim provetravanja ili da se ugradi rekuperacija. Za vikendicu može da prođe ako se retko dolazi i redovno vetri. Kuća bi sigurno imala problem sa vlagom.

Kod nas me najviše odbija kod montažnih kuća pošto nema standarda. U zemljama gde se većinom prave takve kuće tačno se zna kako se radi. Moraš da poštuješ protivpožarne propise, da se koriste odgovarajući ekseri i šrafovi na pravim mestima, za kupatilo se koriste se posebni materijali koji kod nas ne mogu da se nađu.
Na primer da li kod nas koriste impregnirano drvo (pressure treated wood) na mestima koja to zahtevaju? Ili da li se korosti parna brana onako kako bi trebalo ili se ne koristi zato što ne treba? Sa koje strane je koriste i zašto? Mislim da to niko od ovih što prave nemaju pojma.

Ako se pojave neki problemi kasnije, ko će to rešavati? Firma koja je pravila tada (npr. component.doo) možda neće postojati tada. Za zidanje možeš u svakom selu naći majstora da ti nešto reši ili prepravi.

Montažne kuće su mi OK ako je lokacija za njih dobra. Na primer, nemaju mi smisla u naseljenom mestu, ali negde u zabiti su dobra opcija, gde je teško dovesti kamion sa teškim građevinskim materijalom ili mešalicu betona.

U pravu si. Ne znam šta je stavljeno između slojeva. Znam da nema buđi na zidovima i da je za sada zadovoljan. Kako će proći ova zima, videćemo.
Ima buđi u zidovima samo se ne vidi jer je stavio vunu sa unutrašnje strane, a i ima je baš zbog toga jer se termoizolacija stavlja samo sa spoljašnje strane zbog ventilacije i vlage koja tako ostaje spolja pa se ventiliše/isparava. Kada bi skinuo tu vunu sa unutrašnje strane sigurno bi našao buđ po čoškovima i pri plafonu na tom panelu jer se na kontaktu vune i panela pojavljuje kondenz koji ostaje zarobljen i podiže vlagu u prostoriji. Na taj termopanel se ništa ne stavlja kontaktno jer lim panela kondenzuje i vlaga ostaje zarobljena. Termopanel je sam po sebi dovoljna izolacija samo je naravno pitanje debljine (5cm je svakako malo za grejani/hlađeni prostor).

Verujem (tj nadam se) da nije metalni sendvič panel već onaj prefabrikovani panel sa tvrdim EPS-om između dve OSB ploče (sip panel)

@component
a pre svega imaju jeftino i kvalitetno drvo. Kod nas je građa skupa i loša.

Inace, gledam do 65m2 neto...
Ili razmisli o "polu-montažnoj" kući od gasbetona (Ytong). A ako radiš sa 37,5cm blokom onda i izbegaveš sve slojeve oko dodatne izolacije. Samo završna obloga unutra i spolja. Ono polu-montažna mislim samo zidove uradiš sa gasbetonom, a sve ostalo kao montažnu. Nema armirano betonske ploče i unutrašnjih zidova. Ali mora da bude onda prizemna (kao što i montažna mora).

Zidovi su ionako manji deo cene koštanja kuće, a za 64m2 neto kuće materijal za zidove bi koštao oko 6000€. Ne znam koliko košta materijal za zidove za montažnu kuću, pa da se napravi razlika.

Imam kucu od drveta, ljudi pitaju da li je montazna, jer se obicno smatra da sve sto nije zidano mora da bude montazno. Napravljena 2020, nije deo korona buma iako je pravljena u to vreme, samo se plan poklopio. Srecom, placena je po cenama pre buma, okvirno malo ispod 300e kvadrat kljuc u ruke.
6 godina nije puno vremena za kucu, ali nekih vecih zamerki nemam. Uglavnom imam na rad podizvodjaca koje su koristili za keramiku, dok sam prilicno zadovoljan rezultatima ljudi koji su radili glavnu stvar. Mozda bih sad imao nekih ideja kako bi neke stvari bolje isplanirao ali za prvi put je odlicno 🤣.
Koristi se za vikend odmor, i tu nema greske. Roditelji cesto idu, ja nesto slabije od kad je cerka u skoli, ali sasvim dovoljno da se kaze da je bila pametna investicija. Cela gradnja je trajala par meseci, ukljucujuci i temelj. Jos nekim ljudima su radili i uglavnom su svi zadovoljni.
Izolacija je odlicna, generalno je vrlo prijatno za boravak, grejanje/hladjenje sam resio inverter klimama sa wifi i to vrlo lepo funkcionise. Za kucu u kojoj se zivi bih verovatno stavio (jos) neki sistem grejanja, ali za ovo kako mi koristimo je ovo odgovarajuce. Vodu zimi ne zatvaramo cak i kad je minus, temperatura u kuci nije padala ispod 7-8 stepeni ni kad je napolju bilo -10, a i znamo kakve su zime poslednjih godina, pa ne vidim to kao problem ni u buducnosti.
Ako vas jos nesto konkretno zanima, pitajte.

Ili razmisli o "polu-montažnoj" kući od gasbetona (Ytong).

Zidovi su ionako manji deo cene koštanja kuće, a za 64m2 neto kuće materijal za zidove bi koštao oko 6000€. Ne znam koliko košta materijal za zidove za montažnu kuću, pa da se napravi razlika.
Znaš kako, priča se da je siporeks otrovan, da zrači i tako te priče. Zbog toga ga dosta ljudi izbegava.
Da li je ova cena od 6.000 evra za Ytong od 37,5 cm?

Ytong im zrači a to što ne luftiraju dovoljno pa ih radioaktivni Radon truje stalno to nema veze.

Nazad
Vrh Dno