Šta je novo?

Fujitsu klima uređaji

• Začetnik teme Začetnik teme Ddee
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kupljena skoro 14KMCC. Pa da dam neka prva zapazanja. Unutra Fujitsu (Atlantic), spolja General. UJ proizvedena 2020, SJ 2023.

Uredjaj je montiran u poslovnom prostoru 21m2, visina plafona oko 350 cm. Donja ivica UJ jedinice je na 240 cm od kote poda, donja ivica SJ takodje na 240 cm od kote zemlje. Nosaci za spoljnu sa donjim krakom od 70cm, razmak izmedju fasade i SJ preko 30cm. Duzina instalacije 4m. Ovako montirano i unutra i spolja, em zbog bolje efikasnosti unutra em zbog kasnijeg laganijeg i lakseg pranja i ciscenja.

Koliko sam mogao da propratim ... na hladjenju dosta dugo moze da drzi na oko 120-130w, kompresor gasi na oko 95-100w, na grejanju maksimalno moze da povuce 1750w. Bar je toliko moglo obzirom na trenutne uslove. Hladjenje sam propratio u normalnom cool rezimu, napolju oko 30C, unutra zadata 24C, pa onda gledanje na telefonu sta pokazuje kineska uticnica. Grejanje propraceno isto, napolju oko 24C, unutra postavljeno na 30C u heat modu. Powerful nije ukljucivan. U oba slucaja je bio autofan. UJ ima jedno krilce, lako se skida i vraca nazad. Ono ima 5 manuelnih plozaja. U najvisljoj poziciji je paralelno sa plafonom, dok u najznizoj ne moze bas okomito prema podu, vec pravi ugao od oko 30 stepeni u odnosu na vertikalnu ravan zida. SJ vrlo tiha i kada je na maksimalnom opterecenju, unutrasnja prosecno tiha.

Metalnu resetku sam na UJ skinuo pre montaze bez da je secem. Za razliku od starijih LMC resetka nije nigde srafljena u plastiku, nego samo na vise mesta naglavljena na pvc kuciste. Ko se odluci na ovo, a da je klima vec na zidu, moj savet je da se resetka presece jacim secicama na nekoliko mesta i tako odstrani, jer ce vrv mnogo problematicnije biti skinuti je bez secenja kada je vec montirana. Na spoljnoj sam takodje skinuo onu crnu plasticnu resetku jos dok nije bila popeta na zid. Spoljna ima prilicno siroku glavnu rupu za odliv kondenzata (nisam merio), tako da mislim da nikakav problem nece biti za bilo kakve uslove zimi.

Za ovo Atlantic na UJ sam negde procitao da je saradnja Fujitsu general sa grupacijom iz EU.

Za ovih 10 tak dana sve funcionise odlicno, videcemo kada zahladi.

Prilozi

• 20260915_110910.webp
    20260915_110910.webp
    10.9 KB · Pregleda: 88
  • 20260915_110314.webp
    20260915_110314.webp
    39.9 KB · Pregleda: 85
  • 20260915_111035.webp
    20260915_111035.webp
    146.9 KB · Pregleda: 86
  • 20260915_111001.webp
    20260915_111001.webp
    162.3 KB · Pregleda: 80
  • 20260905_120217.webp
    20260905_120217.webp
    24.3 KB · Pregleda: 75
  • 20260915_113827.webp
    20260915_113827.webp
    24.7 KB · Pregleda: 67
  • 20260905_120155.webp
    20260905_120155.webp
    41.2 KB · Pregleda: 70
Poslednja izmena:
Зар нисте могли тај кабл са друге стране у каналицу уз ћошак зида?

Ostavljen je duzi za svaki slucaj. A mislim da ce na kraju, sa potrebnom duzinom, zavrsiti u uticnicu gore iznad klime koja se ionako nalazi malo desno od sredine unutrasnje. Zato ga nisam ni stavljao sa leve strane u kanalicu.

Kupljena skoro 14KMCC. Pa da dam neka prva zapazanja. Unutra Fujitsu (Atlantic), spolja General. UJ proizvedena 2020, SJ 2023.

Uredjaj je montiran u poslovnom prostoru 21m2, visina plafona oko 350 cm. Donja ivica UJ jedinice je na 240 cm od kote poda, donja ivica SJ takodje na 240 cm od kote zemlje. Nosaci za spoljnu sa donjim krakom od 70cm, razmak izmedju fasade i SJ preko 30cm. Duzina instalacije 4m. Ovako montirano i unutra i spolja, em zbog bolje efikasnosti unutra em zbog kasnijeg laganijeg i lakseg pranja i ciscenja.

Koliko sam mogao da propratim ... na hladjenju dosta dugo moze da drzi na oko 120-130w, kompresor gasi na oko 95-100w, na grejanju maksimalno moze da povuce 1750w. Bar je toliko moglo obzirom na trenutne uslove. Hladjenje sam propratio u normalnom cool rezimu, napolju oko 30C, unutra zadata 24C, pa onda gledanje na telefonu sta pokazuje kineska uticnica. Grejanje propraceno isto, napolju oko 24C, unutra postavljeno na 30C u heat modu. Powerful nije ukljucivan. U oba slucaja je bio autofan. UJ ima jedno krilce, lako se skida i vraca nazad. Ono ima 5 manuelnih plozaja. U najvisljoj poziciji je paralelno sa plafonom, dok u najznizoj ne moze bas okomito prema podu, vec pravi ugao od oko 30 stepeni u odnosu na vertikalnu ravan zida. SJ vrlo tiha i kada je na maksimalnom opterecenju, unutrasnja prosecno tiha.

Metalnu resetku sam na UJ skinuo pre montaze bez da je secem. Za razliku od starijih LMC resetka nije nigde srafljena u plastiku, nego samo na vise mesta naglavljena na pvc kuciste. Ko se odluci na ovo, a da je klima vec na zidu, moj savet je da se resetka presece jacim secicama na nekoliko mesta i tako odstrani, jer ce vrv mnogo problematicnije biti skinuti je bez secenja kada je vec montirana. Na spoljnoj sam takodje skinuo onu crnu plasticnu resetku jos dok nije bila popeta na zid. Spoljna ima prilicno siroku glavnu rupu za odliv kondenzata (nisam merio), tako da mislim da nikakav problem nece biti za bilo kakve uslove zimi.

Za ovo Atlantic na UJ sam negde procitao da je saradnja Fujitsu general sa grupacijom iz EU.

Za ovih 10 tak dana sve funcionise odlicno, videcemo kada zahladi.
Ti nosaci 70cm jel jel si ti uzimao ili? Deluju dosta kruto...ja nigde nmg nadjem neke kvalitetne nosace za moje klime...koliko ima kg tvoja spoljna jedinica?31kg pise na cool shopu

Poslednja izmena:
Doneo monter na moj zahtev. Ne znam gde nabavlja, koliko vidim ima ih na KP u Beogradu. Nisam ih uzimao sa takvom duzinom zbog tezine spoljne, vec zbog sto veceg odstojanja od fasade. Da kasnije mogu lakse i brze da je isperem i ocistim.

Jel' nije bilo pocinkovanih nosača?
Cenis i ti da su bolji pocinkovani zbog korozije vremenom? Ja sam cak razmisljao da napravim od alu sina za solare nosac 😅 posto imam slicne kao sa njegove sliketu od prosle godine stoji khca malko se vec vidi rdja a klima je pod terasom zakrivena...

Prvu klimu koju sam instalirao 2004-te sam dobio baš sa običnim nosačima. Za par godina rđe na izvoz, doduše sunčana strana, leti Sunce ubi, zimi na tu stranu navejava. Ružno izgleda kad zarđa, ruži fasadu i kuću. Od tad samo pocinkovani.

Prvu klimu koju sam instalirao 2004-te sam dobio baš sa običnim nosačima. Za par godina rđe na izvoz, doduše sunčana strana, leti Sunce ubi, zimi na tu stranu navejava. Ružno izgleda kad zarđa, ruži fasadu i kuću. Od tad samo pocinkovani.
Kapiram skroz...pa jelcimas mogucnost da zamenis stare ? Mislim sto se kazem ja sam sam svoj majstor pa mi je lako resivo sve...plus zivim u kuci nije zgrada itd

Kapiram skroz...pa jelcimas mogucnost da zamenis stare ? Mislim sto se kazem ja sam sam svoj majstor pa mi je lako resivo sve...plus zivim u kuci nije zgrada itd
Ma jok, to je na kafiću u tuđem vlasništvu koji više ne držim. Bio sam u zakupu, skinuo klimu, ostavio rđi od vlasnika zarđale nosače 😁

Ma jok, to je na kafiću u tuđem vlasništvu koji više ne držim. Bio sam u zakupu, skinuo klimu, ostavio rđi od vlasnika zarđale nosače 😁
Haha znaci klimu uzeo 😅 koja je bila klima? Inace da pitam koju tecnost za pra je unutrasnje spoljasnje koristite ljudi? Neko mi rece mabosol ali ne tacno koji imaju dva...a ima i jos neka hemija pa cisto da znam evo fotki sta sam znasao..

Prilozi

• Screenshot_20260917_172943_Brave.webp
    Screenshot_20260917_172943_Brave.webp
    33.1 KB · Pregleda: 30
  • Screenshot_20260917_172954_Brave.webp
    Screenshot_20260917_172954_Brave.webp
    31 KB · Pregleda: 36
Bio neki Vox (by Samsung). Zamenjen kondenzator u primaru u spoljašnjoj, i dalje radi nakon 22 godine kod mojih. Hladni nekih 50kvm. Ja sam koristio ovu žutu tekućinu.

A kazi mi kako se pokazao taj zuti? Trebao bih sas pred pocetak grejne sezone da operem klime
Sasvim korektno. Koncentrat ako se dobro sećam, vrlo dobro odradio posao i ubio smrad. Bitno je da se DOBRO ispere vodom nakon hemije. Plus na hlađenje na max neko vreme za kondenzat ispere unutrašnji izmenjivač. I nemoj slučajno da sipaš ostatak koncentrata u flašu od kisele vode. Progrize nakon nekog vremena i napravi haos (iscuri). Ja koristim prskalicu za voće (klasika, 5L) ali imaš sad i one profi za klime. Ako imaš gomilu uređaja iaplati se.

Do sada realativno zadovoljan korisnik 12 LMCE, pretežno se koristila u prelaznim periodima, ostatak zime(Beograd) korišćena etažna peć na čvrsto gorivo. Prošla zima bila blaga, tako da smo 80% vremena samo nju koristili za grejanje, bilo je prihvatljivo ali momenti defrosta, kada su temperature oko nule su ipak bili nezgodni, prohladi se, plus klima duva mlako, gotovo hladno. Klimom se greje deo stana u kući(cigla+8cm stiropor), 35m2, plan na slici, malo nezahvalan za klime ali tako je kako je. Razmišljam da dodam još jednu klimu u spavaću sobu kako bi se ujednačila temperatura i da ispomogne LMCE snagom i pokrije defrost. Kao što se vidi na slici, trenutno LMCE gura vazduh direktno kroz vrata u spavaću sobu koja je mala, nepunih 12m2. Da bi ovo funkcionisalo, LMCE je stalno u SWING modu rada da bi mogla lepo da dobaci vazduh u spavaću, i leti i zimi.

Trebao bi mi dvostruki savet, prvo šta staviti, nešto manje, 07 ili 09 BTU? KETA ili KMCC?
Drugo važnije pozicija klime u spavaćoj, da ne bije u glavu a da opet ne pravi problem vezan za senzore temperature ako biju jedna u drugu, mada je ipak tu fina udaljenost.

Prilozi

• plan.webp
    plan.webp
    23.4 KB · Pregleda: 17
Do sada realativno zadovoljan korisnik 12 LMCE, pretežno se koristila u prelaznim periodima, ostatak zime(Beograd) korišćena etažna peć na čvrsto gorivo. Prošla zima bila blaga, tako da smo 80% vremena samo nju koristili za grejanje, bilo je prihvatljivo ali momenti defrosta, kada su temperature oko nule su ipak bili nezgodni, prohladi se, plus klima duva mlako, gotovo hladno. Klimom se greje deo stana u kući(cigla+8cm stiropor), 35m2, plan na slici, malo nezahvalan za klime ali tako je kako je. Razmišljam da dodam još jednu klimu u spavaću sobu kako bi se ujednačila temperatura i da ispomogne LMCE snagom i pokrije defrost. Kao što se vidi na slici, trenutno LMCE gura vazduh direktno kroz vrata u spavaću sobu koja je mala, nepunih 12m2. Da bi ovo funkcionisalo, LMCE je stalno u SWING modu rada da bi mogla lepo da dobaci vazduh u spavaću, i leti i zimi.

Trebao bi mi dvostruki savet, prvo šta staviti, nešto manje, 07 ili 09 BTU? KETA ili KMCC?
Drugo važnije pozicija klime u spavaćoj, da ne bije u glavu a da opet ne pravi problem vezan za senzore temperature ako biju jedna u drugu, mada je ipak tu fina udaljenost.
Koliko ja vidim razlika je samo sto keta ima malo veci scop?ako je dobro izolovan plafon i zidovi ja bih isao na ketu zbog modulacije?ili bilo koji uredjaj sa sto vecim scop...

Poslednja izmena:

07, ništa jače. Inače 7-ca greje 20kvm bez problema. Veća klima će češće da se pali-gasi.

Koliko ja vidim razlika je samo sto keta ima malo veci scop?ako je dobro izolovan plafon i zidovi ja bih isao na ketu zbog modulacije?ili bilo koji uredjaj sa sto vecim scop...
Plafon nije izlovan, spušteni gipsani plafon preko ploče, ali je gore komšija...
07, ništa jače. Inače 7-ca greje 20kvm bez problema. Veća klima će češće da se pali-gasi.
Tako sam i mislio, najveća zavrzlama gde je staviti.

35m2, izolacija i nije uspevala da ugreje Fujitsu? Na koliko stepeni je bilo u tom prostoru?

Jeste uspevala, stavimo na 23-24, u dnevnoj sobi je ok, pa čak i spavaća, ali ima faze kada ode u defrost ili prosto duva mlako pa rekoh da je rasteretim. U suštini je spavaćoj možda sa stepen do dva manje, nije hladno, jeduno naravno od poda, tu bez etažnog grejanja toplog poda nema.

Ne znam kako je reseno to mlako duvanje na DF, citao sam da to ima negde da se iskljuci, verovatno turbina da ne vrti jel tako?

To sam uključio da ne gasi da se leti ne usmrdi, moraću da žobgliram. Mada mi se čini da se zimi gasi bez obzira na to podešavanje, pogotovo na jesrn lada brzo dostigne temperaturu.

Pozdrav, potrebna mi je preporuka oko odabira klime za grejanje. Planirao sam da uzmem Midea Extreme 12k, ali naleteo sam na ovu prepisku pa sam se zainteresovao za Fujitsu. Budzet mi je oko 80k, ali bih mogao da se rastegnem i do 90-100k. Uzeo bih prvenstveno za grejanje, bitna mi je efikasnost potrosnje, da se inverter spusta u male obrtaje i da po mogucnosti ne ide u defrost preterano ucestalo kao pojedine Midee.

Prostorija 32 kvadrata, visina 2.3m, dnevna soba i huhinja. Izolacija 10cm, stan ispod greje dobro. Imam mogucnost da postavim spoljnu jedinicu na juznu stranu koja je uvek osuncana, ili na zapadnu stranu koja je u hladu uvek. Ne znam da li je odabir lokacije spoljne jedinice relevantan za efikasnost.

Midea Extreme/Breezeless di deluje kao safe bet, ali koji modeli Fujitsu-a bi bili dobri za moje namene. Mogao bih da palim sporet/kamin na cvrsto gorivo u debelom minusu pap bih joj pripomogao ako treba, ali sam mislio da predjem u potpunosti na inverter ove sezone..

Hvala na odgovorima

Extreme je slabiji od Solstice za istu cifru tako da Extreme nista🙂
14KMCC za tu lovu je ok.
Ne znam to pricanje , upalicu sporet kad zazimi, a dati 100 hiljada+ za klimu, to je meni bacanje love onda. Znaci uzimam klimu da se grejem na nju, ako ne uspem sa klimom od 100 hiljada da se zagrevam onda sledece godine dajem 150 hiljada za jacu a ovu premestam itd. To lozenje u beskonacno mene smara.

Extreme je slabiji od Solstice za istu cifru tako da Extreme nista🙂
14KMCC za tu lovu je ok.
Ne znam to pricanje , upalicu sporet kad zazimi, a dati 100 hiljada+ za klimu, to je meni bacanje love onda. Znaci uzimam klimu da se grejem na nju, ako ne uspem sa klimom od 100 hiljada da se zagrevam onda sledece godine dajem 150 hiljada za jacu a ovu premestam itd. To lozenje u beskonacno mene smara.
Kmcc 14ka za tih 76k je po meni isto super klima skroz! I sto ti kazes mozes skroz preci na klimu a ne loziti jos...skroz slazem sa tobom...ja sam krenuo sa panasonikom 34kg spoljna CS-CU-RE12QKE 😋 Posle nje drugar uzeo nocria x ja mu ugradio odusevio se...i uzmem tog leta ja KHCA 12ku i sada ovog leta uzeo LVCA 12ku

@L3X0N94 otkud da si nakon khca uzeo parapetnu? Jel' to beše parapetna bila ultra povoljno iz Sremske Kamenice?
Jeste tako neka prica je bila...budzet je dozvoljavao sve 😅 ali nije bas ultra povoljna bila... u tom trenutku ispod cene po meni placena 800e...barem se meni tako cinilo a i vitlao sam klimu mesecima...jer mi je promakla nordic kvcb za 130k dinara nisam stigo da je uznem...

Nazad
Vrh Dno