Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Posle nepunih 7 dana sa mojom pričom sam zaključio da je mlin usko grlo. C3 Esp koristim i odličan je ali braćo moja, 7 kafi dnevno da meljem me ubija. Ćaletu napravim 2-3, sebi isto tako.. burazer devojka iha haj.
Eh sad gledam kakva je situacija sa mlinovima i par zanimljviih ima.

Prvo da kažem kako se troši kafa. Znači menjaju se dve vrste na dvevnom nivou (dok ne probam još novih). Alba blend i Brazil iz CRM.

Šta sam gledao i češljao po forumu ovde je sledece:

Eureka Mignon Specialita
Eureka Mignon Zero 55s
Eureka Mignon Manuale
Fellow Opus 2
I vidim neki CG305 se pominju kao i DF54 ali imaju neke boljke sa allignment noževa. Pa bih njih mozda preskocio?

Jurim kvalitetan mlin koji će da traje.
Ja sam uzeo DF 64, imam ga oko godinu dana, meni se pokazao odlicno, tako da mogu da preporucim. Pre njega sam imao Eureku Mignon Single Dose, i kad sam prvi put kupio Di Grano kafu, nije mogao da samelje dovoljno sitno za espresso. Prvo sam mislio da je nesto do kafe, s obzirom da kilo kosta 1700, medjutim dosao je drugar sa rucnim mlinom 1Zpresso J Ultra, koji je mogao da samelje tu kafu toliko sitno da nije mogla da prodje kroz portafilter. Tako da sam tu odlucio da prodam Eureku, i kupio sam DF 64, koji radi savrseno. E sad, on ima ravne nozeve, nisam siguran sto se tice profila kafe, da li bi bilo bolje da ima konusne.

Jel si mu proverio zero point? Vidim da je to čest ali lako rešiv slučaj na Eurekama. To mi jedino pije vodu za tu priču, laički ovako gledano

Ja sam uzeo DF 64, imam ga oko godinu dana, meni se pokazao odlicno, tako da mogu da preporucim. Pre njega sam imao Eureku Mignon Single Dose, i kad sam prvi put kupio Di Grano kafu, nije mogao da samelje dovoljno sitno za espresso. Prvo sam mislio da je nesto do kafe, s obzirom da kilo kosta 1700, medjutim dosao je drugar sa rucnim mlinom 1Zpresso J Ultra, koji je mogao da samelje tu kafu toliko sitno da nije mogla da prodje kroz portafilter. Tako da sam tu odlucio da prodam Eureku, i kupio sam DF 64, koji radi savrseno. E sad, on ima ravne nozeve, nisam siguran sto se tice profila kafe, da li bi bilo bolje da ima konusne.
Imam eureku mignon single dose. Probao sam i Di Grano kafu na njemu nikakvih problema nisam imao da samelje dovoljno sitno. Verovatno je bio problem do tvog primerka. Mlin je brz, tih, cist (nema kafe okolo). Milina za koriscenje.

Okej sad je izbor izgleda pao na dva.
Eureka Mignon Specialita ili Mignon Zero?

Vidim da Albu pijem mnogo češće a za Brazil bih jednom dnevno do maksimum dva puta mogao i na c3 esp.

Šta mislite?

Ja imam Specialita, i to baš najčešće pijem albu. Meni je tu sve top, na Specialita sam se odlučio jer pijem relativno puno kafe, pa mi kafa ne stoji dugo u hopperu, a skratim muku za merenje svake doze pre spremanja. Ovako pritisnem dugme, za 9s kafa je u portafilteru, pijem kafu reda 60s nakon što sam otvorio oči 🙂. Prethodno sam bio ubeđen da ću ići na single dose mlin, ali kako i žena sprema kafu sebi kad ja nisam tu, odlučio sam se za manje cimanje umesto (možda) nešto boljeg kvaliteta i svežine. Ima i opcija da jednom uzmeš pa razmeriš doze u neke ampule, pa ti mlevenje sa single dose suštinski traje isto kao i sa hopperom, ali eto, korak više, više opreme na kuhinji... Ovo moje radi dobro, single dose može biti samo bolje, ali postavlja se pitanje da li je benefit dovoljan da opravda dodatno cimanje.

Hvala Daxy na odgovoru, dnevno mi ide minimum 80gr Albe i 16 do 32g Brazila. Tako da razmišljam upravo zbog toga da skratim sebi muke. A ostalo kad mi se pripije izvrtim na mlin za minut i aj zdravo!

Samo me buni to merenje po vremenu, recimo nadješ mu dozu vremensku i za 7 dana ti ista ta doza odgovara ili je neophodno štelovanje dodatno?

Ja otprilike na 5 dana dosipam kafu (staje 250-300g u hopper). Od prvog do poslednjeg dana ne menjam štelovanje, niti merim dozu. Desi mi se ponekad da mi ostane malo kafe u hopperu, na primer kad odem na odmor, vratim se sa odmora i opet samo kliknem, ispadne sasvim ok kafa. Malo ranije prekinem ekstrakciju (možda 25s umesto ~30), ali nije bilo nekih drastičnih razlika. Hoću reći da je za "normalno korišćenje", sve to jako slično, nema nekog razloga da sebi kvarim komfor.

Moguce da je do mog primerka bilo. Pomenuti drugar mi je prodao (on je prvi vlasnik, ja drugi). Kad je dosao, zajedno smo gledali mlin, ali iznutra je sve bilo kako treba. Ali za Di Grano smo toliko isli sitno, da su nozevi poceli da varnice od trenja 😀

Tako da sam odlucio da ga prodam i kupim nov DF64 (gen 2) koji radi super.

Nazad
Vrh Dno