Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
U svakom slučaju, konačno i evropljani malo zakuvavaju. Novi ID Polo kreće od 25k. Gabariti Golfa 2, prtljažnik 440lit, baterija 37-52kw... I VW bedž

Jeste videli novi Spring?
Ima veče dimenzije od predhodni ka, radjen na platformi za Twingo i Renault 5.
Domet 250km,brzo punjenje na 50KW gde od 15-80% puni za 25min.biće oko 18- 20K. Ako bude 18K uz subvenciju biće moj.
Da, Artic bela. Da se deca potpisuju na njega 😉
U tome je ceo problem - 20 hiljada EUR, ali može da pređe 150 km na autoputu, ako imaš sreće. Ako ne, i manje. Odlazak do NS i nazad, to je to.

Prosto, to je premalo za normalnu upotrebu automobila.

Toyota navodno izbacuje automobil sa solid state baterijom početkom 2028, ako je nekom zanimljivo neka gugla. 🙂

Priča da će solid state bateriji biti u automobilima za dve godine se vuče već 10 godina. Mislim da sad jesu blizu, ne samo oni, već i svi ostali, ali verovaću kad ih vidim u ponudi

kupiti Spring pored Leapmotor B05 je tezak mazohizam
Bacih pogled na auto i sve je super ali gume 225/45 R19. Ja sam probao na Zoe da stavim 45 profil, to nije isti auto. Kao da se vozim na traktoru. Ne znam kakva su iskustva drugih, ali auto sa niskoprofilnim gumama na našim putevima je veoma loša (neudobna) kombinacija.

Bacih pogled na auto i sve je super ali gume 225/45 R19. Ja sam probao na Zoe da stavim 45 profil, to nije isti auto. Kao da se vozim na traktoru. Ne znam kakva su iskustva drugih, ali auto sa niskoprofilnim gumama na našim putevima je veoma loša (neudobna) kombinacija.
Nije to bas toliko nizak profil zid gume je 10cm npr na 195 60 15 je 117mm razlika je 17mm , mislim da mogu da se naruce i 18tice

Poslednja izmena:
Ne zavisi udobnost samo od visine profila pneumatika.
Mada, ljude sve manje zanima kako se nešto ponaša na putu, vole da se voze na oblaku, foteljama, masažerima, grejanju i hlađenju sedišta...

Ne zavisi udobnost samo od visine profila pneumatika.
Mada, ljude sve manje zanima kako se nešto ponaša na putu, vole da se voze na oblaku, foteljama, masažerima, grejanju i hlađenju sedišta...
Sigurno su sedista u springu udobnija od onih u b05 , ljudi budimo ozbiljni da je spring jeftiniji 5000e a i tada pa da imamo neku diskusiju ovako je smesno...

U tome je ceo problem - 20 hiljada EUR, ali može da pređe 150 km na autoputu, ako imaš sreće. Ako ne, i manje. Odlazak do NS i nazad, to je to.

Nazalost to je nova normalnost. Sada mali gradski automobili imaju mali domet i tesko da ce se to promeniti u skorijoj buducnosti.

Onaj ko kupuje Spring ili Twingo, podrazumeva se da ima jos jedan veci auto za putovanja. Ili da na dalje destinacije ide vozom ili avionom.

Vreme porodicnog Fiat Punta, malog auta za sve, je proslo i tesko da ce ikad vise da se vrati.

Priča da će solid state bateriji biti u automobilima za dve godine se vuče već 10 godina. Mislim da sad jesu blizu, ne samo oni, već i svi ostali, ali verovaću kad ih vidim u ponudi
Upravo. Jedan od čelnika MG-a je nedavno izjavio da te famozne solid-state baterije uopšte neće tako skoro.

To kao Elon kada obećava nešto da izlazi uskoro, kao Roadster koji se čeka već 9 godina... Sad će da ga predstavi opet, pa proizvodnja za godinu, dve, polako 😂 Apropo baterija, mora da se prelomi - ili uzimaš dodatni mali EV uz glavni SUS da zujiš po gradu, ili prodaješ SUS i kompletno prelaziš na 35k+ evra veći EV sa velikom baterijom. Opet, postoji i polovno tržište kakvo god da je, uvoz iz inostranstva takođe, može da se iskombinuje svašta nešto ako postoji volja i želja, pod uslovom da finansije mogu da isprate.

Jako brzo će to da se prelomi i u Srbiji, svuda unaokolo punjenje više nije ni tema.

U vesti o baterijama ne verujem ni kad su istina. 😀

Navodno, kako kažu u gradu ce moći 300km. Meni za grad i najviše treba.
Ako je deklarisan 250km, nadam se da ce na auto putu moci bar 200km.
Do bi mi bilo dovoljno. Sa brzim punjacem. Zavrsavaj bi mi posao.

• Like
Reagovanja: mnt
Proveri snagu punjenja. Obično i ona kod ovakvih automobila nije velika

Ako je to tih 27,5 kWh baterija, šanse za tih 200 km na autoputu su minimalne.

Za po gradu, da, ko bombona.

Ali to bi meni radilo posao samo kao drugi auto, a neću da imam dva automobila... Ni ovaj jedan nemam gde da parkiram 🙂 Samo mi drugi fali 🙂

Albanci lideri na Balkanu
Da, samo što oni pod "novim vozilima" izveštavaju sva vozila prvi put registrovana u Albaniji. Dakle, i Golf 2 dizlo, ako se uveze iz Hamburga, u albanskoj statistici je novo vozilo, jer je prvi put registrovan u Albaniji. Tako da... tu statistiku uzeti sa zrnim soli.

Doduše, prošle godine kada sam bio u Tirani, % električnih taksija je bio izuzetno visok, tako da sigurno imaju čime da se pohvale kada su brojevi u pitanju, samo im je način izveštavanja drugačiji.

Neki drugi brojevi su mi fascinantniji na toj mapi... 19% u Turskoj - to je zavidan broj automobila imajući u vidu veličinu tržišta... Zaista zavidan broj.

Belorusija -14% novih automobila... To je opet vrlo, vrlo dobar rezultat...

Plus sećam se da sam video da su kod njih novi e-auti bili nešto izuzetno jeftini, dal nemaju carine ili imaju neke dobre subvencije al sve je bilo dosta jeftinije nego kod nas.

Plus sećam se da sam video da su kod njih novi e-auti bili nešto izuzetno jeftini, dal nemaju carine ili imaju neke dobre subvencije al sve je bilo dosta jeftinije nego kod nas.
Kažu da oni uvoze aute sa kineskog tržišta (znači bez EU homologacije) i još nemaju PDV i carinu na takva vozila.

Pre neki dan sam na autoputu, vozeći blago ispod 130, pretekao jedan Seres, komplet izbrendiran, pa sam zato znao šta je, ide maks 100. Da je spustio na 80, i dalje bi se kretao autoputem, a trošio još manje struje. Ali imam utisak da su baš male šanse da bude ispod 13.

• Like
Reagovanja: mnt
Kažu da oni uvoze aute sa kineskog tržišta (znači bez EU homologacije) i još nemaju PDV i carinu na takva vozila.
To je priča... Iskreno ja bih voleo da je i kod nas tako.
Većinu ovih safety stvari koje EU zahteva i kojom proizvođači opravdavaju vise cene, ljudi gase čim im daš opciju.
A pitanje da li i koje uopšte fale kinezima za ne EU tržište.

Nijedan auto bez EU sertifikacije ne moze da se uveze, tj. moze da se uveze, ali ne moze da prodje homologaciju i ide u saobracaj, tako da je to sve prazna prica. Dozvoljena je homologacija "Amerikanaca" koji su 99% identicni EU standardima - nakon sto se sve sitnice prilagode EU standardima. Niko ne moze uvesti nasviran "I swear it's stock, officer" americki auto, samo ono sto se poklapa sa standardima proizvodjaca za dati auto u trenutku proizvodnje (dakle ne moze matrix far na auto iz 2010).
Jos je iluzornije ocekivati da bi bio dozvoljen uvoz auta pravljenog po kineskom standardu - ne zato sto smo ozbiljna drzava, vec zato sto se propisi prilagodjavaju EU standardima (jer jos uvek glumimo kandidata).

Nazad
Vrh Dno