Šta je novo?

Ručni akumulatorski alati - bušilice, brusilice, trimeri, čekići...

I ja imam i Einhell i Parkside i nije mi neki problem. Samo gledam da ne počnem da kupujem i nešto treće. Alati ni iz bliza ne liče jedni na druge tako da ne postoji šansa da pomešaš i greškom poneseš pogrešnu bateriju ili slično.
Ma naravno da neću pomešati, nego ne volim da bacam pare kada ne moram. A ovo mi deluje baš kao takva situacija. Dao sam X para da dobijem Y, a za to sam mogao da dobijem Y1 + Z, pritom Y1>Y (3J vs 1.9J). Kao što @PJ reče, neću verovatno imati potrebe za jačom mašinom, ali zašto ne imati makar rezervu snage? Evo "držim ruku na okidaču" da kupim sve ovo odjednom, čekić, brusilicu i šrafilicu. A Einhell da prodam ili ostavim za rezervu, ali je besmislena rezerva za nešto što se koristi jednom u nikad.

Reci mi posto nije dobra ova Parkside PPABSS 20 Li A1 svarc koju da sacekam u lidli od Parkside? A ovu da odkazem.
Koji model da jurim i sacekam ?
Nemoj otkazivati porudžbinu.
Parkside ima samo dva crna kompaktna modela snage 60Nm, PABSP 20-Li i ovu Švarci.
U suštini Švarci je ta ista bušilica, samo malo promenjeno kuçište/odlivak plastike, a sve bukvalno isto. I mane i vrline.

U suštini, koristiš, ako te potrefi da crkne prenos, dobićeš drugu, i tako 5 godina...boli te uvo. A možda i nikad ne crkne.

Za tih 5 godina valjda će Owim rešiti taj problematični prenos i u slučaju crkavanja, a kao garanciju ćeš dobiti poboljšani model.

Svi ostali crni modeli Parkside-a na 20V su veći i jači(skuplji) i niti jedna od tih jačih nije ni približno zgodna za korišćenje kao taj model od 60Nm.

Opusti se i u zdravlju je arči, samo čuvaj račun, 5 godina si miran kako god da okreneš!

Osećam se sad malo kao de*il, uzeo sam onu Einhell sa 4Ah baterijom za 13k, a mogao sam uzeti sada Parkside čekić i ugaonu brusilicu za iste pare, takođe sa 4Ah baterijom. Samo da sam na vreme krenuo da uzimam Parkside alat, ne bih o Einhell razmišljao, a sad me to nervira... Nije da ću osiromašiti za te pare, niti da mi treba naročito nešto, ali eto.
Ja imam skroz suprotno mišljenje i situaciju od tebe, da sam kupovao Einhell, sada bih bio srećniji...

Zamisli sada situaciju, imaš aku alat na nekoj platformi...
I sad došlo krečenje, radiš polako sam sobu po sobu kad stigneš, tvoja kuća, tvoja slobodica, radiš kako ti hoćeš, posle posla, ne prilagođavaš se nekome majstoru kada njemu odgovara, radiš baš kada i kako ti hoćeš.

I pripremaš tako ćerinu sobu, i vidiš na mestima se malo odvaja i ljušti, valjalo bi to oguliti gde se ljušti i pregletovati. Pregletuješ, jednom, sačekati da upije, pa išmirglati viškove, i pregletovati još jednom i na kraju opet išmirglati/išlajfovati da bude ravno.

a) Imaš Einhell platformu, nikakav problem, odeš/naručiš bilo gde einhell šlajfericu i odradiš posao.

b) imaš Parkside platformu(moj slučaj), obiđeš sve Lidlove po Novom Sadu, nema nigde, na kraju...šmirglao ko' mazga ručno...*** nema da se kupi šta ti treba kad ti treba

Ok, hajde da pričekam malo sa sobom za dečake, da sačekam da u ponudi bude šlajferica, da se ne mučim kao sa ćerinom sobom, prođoše dva meseca, nema nigde u ponudi, na kraju, nađem na oglasima polovnu i uzmem, izašla me skoro kao nova, samo jer neću na merdevinama da pored dugačkog creva usisivača vukljaram još i kabal...
Taj problem ne bih imao sa Einhelom.

Šta ti treba, odeš i kupiš kad hoćeš.

Druga stvar,
Kad prođe tih 3 godine(za zelene) ili 5 godina za crne alate, radio ne radio sa njima, posle toga kad crkne...popravka je skoro pa nemoguća misija. Kao iznajmljeni alat na 3/5 godina i to je to.
Naručivanje rezervnih delova za Parkside(ako izuzmemo trivijalne stvari poput ležajeva, četkica itd)....sve ostalo je misaona imenica.
Onda kreću gimnastike sa AliExpress delovima, ako imaš sreće pa je SDS bušilica unutra kopija Bosch-a, možeš naručiti Bosch gumicu za udarni mehanizam itd...

Einhell je sa druge strane proizvođač alata i možeš naručivati delove za uređaje šta ti treba i kad prođe garancija.

Isao u nabavku danas, sasvim slucajno naleteh, smesnih 4500. Nek stoji...Srafilica, busilica, baterija, punjac.

4767.webp

Ja imam skroz suprotno mišljenje i situaciju od tebe, da sam kupovao Einhell, sada bih bio srećniji...

Zamisli sada situaciju, imaš aku alat na nekoj platformi...
I sad došlo krečenje, radiš polako sam sobu po sobu kad stigneš, tvoja kuća, tvoja slobodica, radiš kako ti hoćeš, posle posla, ne prilagođavaš se nekome majstoru kada njemu odgovara, radiš baš kada i kako ti hoćeš.

I pripremaš tako ćerinu sobu, i vidiš na mestima se malo odvaja i ljušti, valjalo bi to oguliti gde se ljušti i pregletovati. Pregletuješ, jednom, sačekati da upije, pa išmirglati viškove, i pregletovati još jednom i na kraju opet išmirglati/išlajfovati da bude ravno.

a) Imaš Einhell platformu, nikakav problem, odeš/naručiš bilo gde einhell šlajfericu i odradiš posao.

b) imaš Parkside platformu(moj slučaj), obiđeš sve Lidlove po Novom Sadu, nema nigde, na kraju...šmirglao ko' mazga ručno...*** nema da se kupi šta ti treba kad ti treba

Ok, hajde da pričekam malo sa sobom za dečake, da sačekam da u ponudi bude šlajferica, da se ne mučim kao sa ćerinom sobom, prođoše dva meseca, nema nigde u ponudi, na kraju, nađem na oglasima polovnu i uzmem, izašla me skoro kao nova, samo jer neću na merdevinama da pored dugačkog creva usisivača vukljaram još i kabal...
Taj problem ne bih imao sa Einhelom.

Šta ti treba, odeš i kupiš kad hoćeš.

Druga stvar,
Kad prođe tih 3 godine(za zelene) ili 5 godina za crne alate, radio ne radio sa njima, posle toga kad crkne...popravka je skoro pa nemoguća misija. Kao iznajmljeni alat na 3/5 godina i to je to.
Naručivanje rezervnih delova za Parkside(ako izuzmemo trivijalne stvari poput ležajeva, četkica itd)....sve ostalo je misaona imenica.
Onda kreću gimnastike sa AliExpress delovima, ako imaš sreće pa je SDS bušilica unutra kopija Bosch-a, možeš naručiti Bosch gumicu za udarni mehanizam itd...

Einhell je sa druge strane proizvođač alata i možeš naručivati delove za uređaje šta ti treba i kad prođe garancija.
Ma to se ne popravlja, ako crkne alat od 4000 rsd nakon 5 god recikliras i kupis novi.

Mada u DE ima Lidl Online pa narucis ponovo alat koji ti treba za iste pare…

Kao što @PJ reče, neću verovatno imati potrebe za jačom mašinom, ali zašto ne imati makar rezervu snage?

Između 1.9J i 3J bi trebalo da je poprilična razlika u masi. Ja sam za 10+ godina koliko imam ovu Womax štemao možda nekoliko metara, sve zajedno, što bi rekli mog'o sam i unplugged, a evo i pre dva tri vikenda sam bušio neke rupe držeći je iznad glave.

Odnosno, imao sam mnogo više situacija da bušim rupe, nego da radim heavy posao.

Nisam razmišljao da veća snaga traži i veću masu... Malo si me oraspoložio sad 🙂

Ma to se ne popravlja, ako crkne alat od 4000 rsd nakon 5 god recikliras i kupis novi.

Mada u DE ima Lidl Online pa narucis ponovo alat koji ti treba za iste pare…
Moram da ispravim sam sebe...

Sad pogledah ponudu i cene Einhell alata....i sada se uopšte ne kajem što mi je skoro sve Parkside. Cene za Einhell alate ekvivalentne onima iz Parkside-a, su takve da za jedan Einhell alat možete kupiti 2-3 ekvivalentna(ili jača) Parkside alata...
Što je mnogo, mnogo je.

Imamo teme i za Poco i Honor i Samsung i Apple.... Svaka roba nadje svog kupca.

Svega nekoliko poruka iznad se ljudi žale na problem da ne možeš da kupiš deo kada ti je potreban, jer supermarket tog trenutka nema isti u ponudi i ne zna kada će ga imati.

Lično, imam od svega, ne trudim se da zaokružim sistem oko jednog punjača i baterije, već uzmem kad mi je šta potrebno.

Najžešće ceđenje baterija sam imao prilikom izvlačenja veće količine vode pumpom pogonjenom šrafilicom. Jedna baterija je gurala oko 35min, a punjač drugu puni 30min. Imao sam dve baterije. Nakon treće ili četvrte baterije, bez prekida, shvatim da se šrafilica dobro ugrejala, pa napravim pauzu. Evo 10+ godina kasnije je koristim. Plavi Bosch.

Evo me u Njujorku, malo obilazio Home Depot njihov, to je ko naš Uradi sam, al malo jači, mrzi me da vucaram alate odavde, al baš ima svašta, u prosloj turi sam uzeo neke sitnice, Milwaukee radne naocare rukavice i sl.

Prilozi

• IMG_20260908_161905.webp
    IMG_20260908_161905.webp
    196.1 KB · Pregleda: 59
  • IMG_20260908_161839.webp
    IMG_20260908_161839.webp
    205.7 KB · Pregleda: 55
  • IMG_20260908_161606.webp
    IMG_20260908_161606.webp
    112 KB · Pregleda: 47
  • IMG_20260908_161610.webp
    IMG_20260908_161610.webp
    147.5 KB · Pregleda: 53
Milwaukee је одличан, али озбиљно скуп.

Приметио сам овог лета да су Dewalt 5 Ah батерије које сам добио у сету алата за замену. Издржале су 6 година озбиљног коришћења, мислим да их је тример за траву највише “згазио”, а ни ја нисам био нарочито пажљив, да их одлажем полунапуњене и сл. Шрафилице и лагано тестерисање заврше посао без проблема, али кад сам секао неке греде по дужини испусте душу очас посла. Са тримером се тек примети, једва сам средио двориште после х допуна. Занимљиво да сам тример на батерије купио управо да не стоје неискоришћене док немам неке кућне радове, а испоставило се да је управо тример најзахтевнији алат.

Nisi probao kosilicu, isprazni za 5-10 min 2x8Ah bateriju. Ja sam uzeo skoro Parkside 40V na dve baterije.

Evo me u Njujorku, malo obilazio Home Depot njihov, to je ko naš Uradi sam, al malo jači, mrzi me da vucaram alate odavde, al baš ima svašta, u prosloj turi sam uzeo neke sitnice, Milwaukee radne naocare rukavice i sl.
Slicno izgleda i Bauhaus u DE, ja se prosetam barem jednom nedeljno 🙂

Немам нажалост где да је користим, и испред и изнад куће терен под озбиљним углом који морам да шишам са тримером.

Ja sam imao slican problem sa Parkside crnim trimerom 40v, pojede baterije za 15akmin, ne stignem da odradim sve. Na kraju nije vise ni hteo da radi sa mojim baterijama, poklonio ga komsiji jer mu je radio sa njegovim baterijama a ja presao na benzinski.

Kad smo kod Parkside i kosilica, ima sigurno 3-4 meseca kako sam kupio robotsku. I još je nisam raspakovao 🙄

Mada, ona ode sama na bazu da se napuni.

Potrebno mi je nekoliko sati da na deo ukrojim i postavim agrofoliju, izbušim rupu za kablove i bazu, da pokucam žicu. Kad razmislim, kakvo je ovo leto bilo 😲 i još uvek je 😊

Moj Parkside crni trimer 40v radi odlično. Trenutno sa njim koristim 2 x 12Ah. Ranije sam koristio 2x 8Ah i to nije bilo loše, ali sam morao da imam još dve u rezervi. A i ove veće su teže pa mi je bolje izbalansiran, bar za moju visinu i kako ga koristim.

Uzeh i ja Parkside Švarceneger komplet, zanima me jel ima poente uzimati onu jaču "Smart" bateriju?

Ovu od 6k konkretno:

Jel zaista daje jače performanse bušilici?
Za srafilicu nikako, previse je teska baterija i nece ti biti komotno da radis s njom. A i nema poente, veca baterija ti treba za vece potrosace, cirkular, brusilica...

Za srafilicu ovu svarceneger dobra je ova baterija Smart baterija PAPS 204 B1 od 4Ah
Zanima me za nju koji punjac ide, da li moze ovaj sto dobijamo najslabi uz koferce ili da se kupu Aku punjač PLG 20 C3 120w i 4,5A ili bas mora onaj smart najskuplji Punjač baterije Smart PLGS 2012 A1 / 20 V / 12 A. Da ne osteti bateriju prilikom punjenja, sta uzeti ?

Ne verujem da ista moze da se osteti, trebalo bi da su svi kompaktibilni. Slabiji ce samo duze da puni. Samim tim sto je slabiji punjac manje ce se baterija grejati a baterija mora da ima elektroniku da prekine punjenje kada je puna. Jedino sto smart baterija ima nivelisanje napona izmedju celija. Za te pare nemoj da se opterescujes uopste.
Kupi brzi punjac samo u situaciji ako koristis dosta uredjaj pa ti treba da se napune brzo. Ja imam jedan sporiji punjac i baterija 2, 4 i 8A i za sada mi je dosta.

edit: Za alate koje ne koristim cesto i nemam dedicated bateriju. 8A mi stoji na cirkularu, 4A na ubodnoj, 2A na srafilici, sa njih uzimam za ostalo po potrebi.

Možeš bilo koji Parkside punjač na bilo koju Parkside bateriju. Imam nekoliko punjača i još više baterija. Sve radi sa svim.

Sve Parkside baterije na 21V imaju nivelisanje napona između ćelija prilikom punjenja. Takođe sve njihove baterije pasuju na sve njihove punjače, sreća pa tu nisu ništa iskomplikvali. Za 4Ah bateriju nema potrebe kupovati punjač jači od 4,5A, dovoljan je i onaj bazični od 2,4A.

Od akomulatorskog alata imam samo parkside PBSPA 12 E4 i uz nju u kompletu dobio dve baerije od 2Ah i punjac i dokpupio jednu od 4Ah, ona od 5Ah nisam uzeo ragrabili preprodavci, I sad ovu Parkside PPABSS 20 Li A1- svarceneger kada uzmem imacu dve i dokupicu ove dve smart baterije od 4Ah i toliko. Ostali alat je na kabl 220

Uspeh da ugrabim zirafu, to je borba bila sa preprodavcima, lik 7 nastavljao u kolica i ja stigo oko 9h jutros i vidim nema i uzmem mu iz kolica 1 on me gleda, ja mu kazem sta je nije ti jasno neso on cuti, kazem onoj na kasi i vratili ga reklimu da moze samo dve da uzme. Mnogo smo los narod sve nam malo

Samo ne kupovati od njih,
Što neko napisa ovde na temi kako oni funkcionišu:
Posle 30 dana ako ne prodaju, vrate nekorišćeno u Lidl, i to posle bude u ponudi.

Evo sad imam probem što nema uvek na svega i u svako doba. Voleo bih da kupim tu brusilicu za plafon i pod, ali bih voleo baterijski model. Mogao bih da kupim Einhell baterijski, ali on košta 35.000 dinara. I sad ili da se saplićem na kabl, ili da ne kupim uopšte pa da se nadam da će nekada da se pojavi baterijski.

Ja sam za sitna krpljenja/gletovanje plafona i zidova koristio ovo:
s-l400.webp
Povezao na crevo usisivača i izglačao pre krečenja:
1789044422738.webp

Kasnije sam sa finijom šmirglom istu stvar koristio da izglačam pre farbanja plastike na skuteru kada mi se klinac skršio i izgulio skuter pre farbanja.

To je stvar koja mi je tad trebala, nije bilo, i jedina koju sam uzeo polovnu jer nisam hteo kablove za sitne radove.

Kasnije se u ponudi pojavio i crni brushless model 20V sa okruglom ili četvrtastom glavom. Da danas kupujem, uzeo bih taj crni model za sitne radove, ali i ovaj zelenko me zaista sjajno služi.

Nazad
Vrh Dno