Šta je novo?

PC računari se prodaju sve slabije, ali njihove cene nastavljaju da rastu

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
PC-desktop-gejming-e1787309851529.jpg

PC računari se prodaju sve slabije, ali njihove cene nastavljaju da rastu​

IDC očekuje pad prodaje PC računara od 11,3 odsto tokom 2026, dok bi prosečna cena računara zbog nestašice memorije mogla da poraste za čak 18,3 odsto

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/uredaji/...labije-ali-njihove-cene-nastavljaju-da-rastu/

Ovo fazon kao kad su Belgijanci sekli ruke po Kongu da ih motivisu da rade vise...

Тренд пада продаје је логична последица поскупљења.

Mislim da title ovog posta treba da glasi:

PC računari se prodaju sve slabije, jer njihove cene nastavljaju da rastu​

ram je skocio 450e, grafika je skocila 400e, ploca je skocila 40e, ssd je skocio 150e (32gb rama, 5070ti, 2tb 990 pro)
cpu, napajanje i case su pojeftinili, ali zajedno 40e, tako da ostaje razlika 1000e

Nije to nikakav pad,znači kupuje se i dalje. Šineš poskupljenje 200-300%,a pad 11%.
Milina za svaki biznis.

Nije to nikakav pad,znači kupuje se i dalje. Šineš poskupljenje 200-300%,a pad 11%.
Milina za svaki biznis.
Nikakve miline tu nema... HP, Lenovo, Dell će amlrtizovati, možda i zaraditi, ali mali proizvođači idu na doboš... I mnogi proizvođači komponenti - čekaj da vidiš GigaByte rezultate npr... svašta se priča...

napisaću jedan čalank o tome. Imam CM HAF 922 iz 2010 godine. Odlično kućište kao tenk, nema više menjana, samo nadogradnja na USB3 i Tip C. U njemu stoji nekoliko NVME od 512 GB Iz Kine koji rade i dan danas. Plaćeni 25€ prvobitna svrha je bila Enclosure. Nužda naviku menja. Prošlo je mnogo konfiguracija kroz njega. Sadašnja grafika ASRock Challenger Radeon RX 9070 16GB zamenila staru od pre 10 godina. Najavljuju krizu. Nema problema, Vlada kupuje PS4 pro za 200€ . Igre kupujem na pijaci za 300-500 dinara. Što se mene tiče udrite jače braćo 😀

čekaj da vidiš GigaByte

sa onim revizijama i ne treba da postoje 😀

• Like
Reagovanja: uji
Ne fali tebi usb 3 i type c 🙂 nego ARGB i fishtank 🙂

Realno ovo najvise pogadja proizvodjace koji samo recimo prave kucista, napajanja, monitore.
Ovi sto prodaju ssd-e, ram plivaju i sa 90% manje mislim da im super🙂
Isto i retailere, prodaju 20% manje ali po 2x vecoj ceni sa sve istom marzom.
To je u rangu da drzavi kukas da je sve skupo, a drzavi sve veci prihod posto je porez sve veci.

mada opet znam dosta ljudi da su se pocastili novim dobrim napajanjem sada za znacajno manje pare i cak pristojnim monitorom sto im pre nije padalo na pamet, sve
cekajuci da se smiri "ludilo" sa ram i ssd cenama, nazalost sto vise gledamo to postaje nova normalnost.

Ako mene pitate, previše smo se navikli na period jeftinih komponenti, kada si PC mogao kupiti po ceni nekoliko ručkova. Prvo pravi teška industrija i hiljade inženjerskih mozgova, drugo pravi nepismeni seljak i prekvalifikovani kuvar. Bez želje vređanja vrednog seljaka i kuvara. Da se razumemo, i ja sam upravo u fazi sklapanja nove konfiguracije, jer je moj vremešni i7-4790k zreo za zasluženu penziju (a i iz penzije će nastaviti da usrećuje neku decu 🙂 ), tako da ova situacija i mene udara po džepu. Izem ga, dva stika rama ne mogu da nađem ispod 50k dinara!! Ali ipak sam realan.

cene su stvarno hardkor, celokupna konfiguracija sa periferijom me je izašla ~2900 početkom prošlog meseca, a ista takva je krajem prošle godine bila ~2200. Tehnički 700€ je bačeno jer sam bespotrebno odlagao. I to sam izbegao dodatni skok cena GPU-a i matičnih ploča koji se desio u međuvremenu inače bi ukupna cena bila još viša.

Nazad
Vrh Dno