Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Ok,probaj onda.

Ptaj ga ponovo, možda se zbunio prvi put:
1788523903346.webp

Pogledaj da li ima sečiva ili žrvanj:

Ovo ne može za espresso:
1788524043948.webp

Ovo može:
1788524097103.webp1788524115293.webp

Ovo je u pitanju eta 0066 Vintage slican je mehanizam kao na drugoj i trecoj slici.

Screenshot_20260905_111437_org.mozilla.firefox_beta.webp
Горњи део се помера

1000158816.webpPrekjuče uzeo aparat od drugara i jutros mi stigla vagica, tamper, mlin i ostale drangulije preko deprevoza.
Elem.. posle celog dana drndanja i spremanja kafa sam prezadovoljan. Ima tu par stvari koje moram da skapiram.
Prosuo sam prvih 4 kafi dok nisam ubo mlin podešavanje.
Koristim C3 ESP

- Alba: počeo sam sa 0.9.0 podešavanjem i dalje prilagodjavao u odnosu na to. Na kraju sam završio na 0.8.1 ili 0.8.0. Bukvalno sam uspeo odlične šotove da izvučem ali sam imao i neuspele koje pretvorih u capuccino.
Ne znam da li je do tampiranja problem ili šta? Na istom podešavanju ne mogu dva puta isti rezultat da dobijem. Jednom bude 31-32g za 29-30s dok drugi put bude tipa 30g za 38 39s. Kapiram da sam onda previše jako tampovao?

Takodje mislim da mi treba leveler tool jer nikako da uspem ravnu liniju da dobijem, uvek na jednoj strani imam kosinu ma koliko lupao i lupkao i centrirao?
Puck screen koristim 0.2mm i zadovoljan sam što se njega tiče.

-Brazil iz CRM - ostavio sam na 0.8.1 podešavanju kao Albu i odmah iz prve izvukao odličan shot. Nažalost to je išlo devojci za capuccino jer sam previše kafa popio danas i nisam uspeo da je istestiram onako kako ja pijem.

Videcemo sutra kako i šta. Saveti neki?

Da, nijedan Brazil iz specialty radnje koji sam probao me nije odusevio, ni kao single origin, ni u blendu. Problem je sto specialty prica uglavnom staje na medium roastu, a Brazil po meni tek na tamnijem przenju pokaze ono najbolje. Uparis ga sa dobrom robustom u klasicnom italijanskom blendu i odjednom sve legne na svoje mesto..

Poslednja nada mi je Old School blend iz hotel beograda, za njega kazu:
Čini ga 60% Brazil Arabica Peaberry i 40% Uganda Robusta. Brazil mu daje slatkoću i zaokruženost, dok Robusta donosi punoću i intenzitet.

Napravili smo ga za one koji vole prepoznatljiv, klasičan ukus kafe. Odlično funkcioniše kao espresso, ali i u napicima sa mlekom.

Javljam utiske kad probam.

Pročitah u temi pre par dana od kolege Sinda čini mi se za Brazil iz CRM preporuku za grind podešavanje. Postavih danas na 0.8.1 i dobih 32g za 27s.. odlična kafa!

Uvatih mu ruku izgleda posle 10-15 kafi 😀

1000159015.webp

Treba mi neki dobar servis, ili serviser koji radi Nespreso aparate, ako ima da je iz bga, ili ako je iz nekog drugog grada onda bi moralo slanje ?

problem je u gumici koja pusta vodu, ne izlazi dovoljno na kapsulu voda, pusti na gumicu, model je sa slike a video je ovaj u linku

BGD energy, meni baš popravili aparat, neki ventil, šta je već, crkao. 400 RSD da dijagnostikuju kvar, jave ti šta je i koliko košta, pa odlučiš da li da popravljaš ili ne, tih 400 RSD ti se računa ako rešiš da popraviš. Za hjih mi rekli ovi iz Nespreso radnje, rekoše da su im oni zvanični servis
Brišite ako mislite da je reklama.

@DusaN
Mozda probam kod njih, al sam gledao komentare na googlu da nesto ljudi nisu zadovoljni servisom i uslugom kod njih

Ja sam zadovoljan. Jednom su uspeli da poprave aparat (neki kineski), drugi put nisu mogli da nađu deo ali bili su profesionalni!

Menja svojstva svoja kafa kako "stari" i "vetri" - i onda kao što je kolega rekao, zahteva prilagođavanje i slično.
Slažem se da štelovanje ne gine, nego barem lakše psihički podnesem to sa većom količinom kafe, nego kada mi ode trećina kesice pre nego što budem zadovoljan i kažem sebi to je to (ekstreman primer).

Imam Melo Ethiopia Alaku trenutno, to je light roast i to je zezanje da se namikeri - ali milina je popiti je. Pored toga, to kilo što sam uzeo je takođe Ethiopia, ali BRC pržio - manje “fensi”, ali lepa, zaokružena kafa.

Ponovo sam na duži vikend pored H10A, tako da mogu da podvučem da su ove lepe medium kafe ukusnije sa nižim pritiskom ekstrakcije, nego sa višim. Očigledno se nešto dešava sa pakom, dal nagurava sitnije čestice pa poremeti kompletan protok, zatim nastavi da prolazi kroz delove gde je uspela da prodre, a dobar deo promaši. Razlike u curenju su male, a u ukusu veće. Mikerim na stimer da posle preinfuzije bude oko 9, što je na paku bar jedan manje. Probavao sam sve varijante i bolje da maši na niže nego na više.

Brzina ekstrakcije takođe bolje da malo maši na brže, nego da sporije. Uklapa se u teoriju naguravanja finijih čestica dublje u pak.

Naravno, prvu kafu jutros kad sam spremio zaboravio da gledam na barometar i da mi treba igranje sa stimerom. Na prvi srk sam provalio da je preforsirana pritiskom.

Testiram na poznatom Brazilu ovde u temi, spomenut bezbroj puta.

^
Ja moju Gaggia Pro koristim sa 6,5 bara oprugom već 4 godine. Trošim svetlijebpržene kafe. Tako da i od mene plus za niži pritisak.

Na kojoj temperaturi spremate ovaj Brazil Cerado? Sta je ovo uopste,medium dark?

Planiram da kupim Delonghi ECP35.31. Koliko sam video prva stvar za zamenu je novi portafilter (non-pressurized). Da li znate ima li to da se kupi kod nas ili mora preko? Takođe, gde bih mogao da uzmem i kvalitetan basket?

Zašto ne H10A ? Dobiješ sve, samo mlin treba.
Nisam ga uzimao u obzir. Vidim da je ok cena, zapravo isto kao kada bih kupio Delonghi sa svim izmenama. Imate li neku preporuku za električni mlin? Kod Delonghi-a mi se svidja jer ima bojler od nerđajućeg čelika. Mlin sam gledao df54, ali ne znam da li ulagati skoro 300e, ili ima jeftinija opcija koje daje solidne rezultate.

Nisam ga uzimao u obzir. Vidim da je ok cena, zapravo isto kao kada bih kupio Delonghi sa svim izmenama. Imate li neku preporuku za električni mlin? Kod Delonghi-a mi se svidja jer ima bojler od nerđajućeg čelika. Mlin sam gledao df54, ali ne znam da li ulagati skoro 300e, ili ima jeftinija opcija koje daje solidne rezultate.
Avx g305, ja uzeo, odlican

Posle nepunih 7 dana sa mojom pričom sam zaključio da je mlin usko grlo. C3 Esp koristim i odličan je ali braćo moja, 7 kafi dnevno da meljem me ubija. Ćaletu napravim 2-3, sebi isto tako.. burazer devojka iha haj.
Eh sad gledam kakva je situacija sa mlinovima i par zanimljviih ima.

Prvo da kažem kako se troši kafa. Znači menjaju se dve vrste na dvevnom nivou (dok ne probam još novih). Alba blend i Brazil iz CRM.

Šta sam gledao i češljao po forumu ovde je sledece:

Eureka Mignon Specialita
Eureka Mignon Zero 55s
Eureka Mignon Manuale
Fellow Opus 2
I vidim neki CG305 se pominju kao i DF54 ali imaju neke boljke sa allignment noževa. Pa bih njih mozda preskocio?

Jurim kvalitetan mlin koji će da traje.

Nazad
Vrh Dno