Šta je novo?

Tekuci racun u bankama

Okej, onda prema članu 9 gorepomenutog zakona je to već sve jasno određeno, da će uplata ići na tekući u Poštanskoj ili namenski za koji će biti moguća isplata i u pošti pa samim tim biće moguć interni prenos ka namenskom od dinarske Visa internet, odnosno kupovina deviza, što već dosta menja stvari.

Otišo u OTP banku da ugasim račun, kažu ne možete u ovoj filijali morate u drugoj, OK. Zakažem u drugoj za danas u 10am, zove me radnica iz te filijale i kaže da ne možemo danas da ugasimo bez da kaže koji je razlog. Već nas ubeđuje da ne gasimo račun, kako je on dobar itd. I na kraju drsko nas prebaci za sledeću sredu. Da li mogu da odem danas u moje zakazno vreme i nateram ih da ugase po nekom zakonu ili nešto? Ne mogu da odložim za sledeću nedelju pred selidbu.

Ugasio sam racun u otp, pre neka 3 meseca. Samo otisao u filijalu dosao na red i rekao da hocu da ugasim. Proces je trajao 15 ak minuta.

kad skines zatvore
Bilo je u Aiku sa tim problema, počevši od toga da su otvarali namenske račune i onima koji imaju tekuće kod njih, preko toga da te namenske nikad nisu zatvorili, pa sve do kulminacije početkom prošle godine kad su te namenske pretvarali u Aik Start. 😂

da će uplata ići na tekući u Poštanskoj
Jutros sam tek shvatio da će pojedini platiti cenu toga, jer će im se aktivirati održavanje na pasiviziranim računima. Mnogi tako imaju Račun PLUS, koji nije jeftin, 340 dinara.

namenski za koji će biti moguća isplata i u pošti
Može se podići i na šalterima pošte.
Ali zar nema neka fora da se prethodno u banci mora otključati taj kanal? To mene buni, zato nisam siguran da li će baš svako moći tu da podigne, a ni Zakon nije izričit po tom pitanju.

Ljubazni podsetnik 🙂
Za sad mi pada na pamet Prestiž paket u OTP-u, godinu dana je bez održavanja ako ga otvaraš online, a ide putno uz njega.
I to je zapravo sve, a da ispunjava bukvalnu formulaciju pitanja.

Jedan relaksiraniji uslov (da ne bude promotivni period, hahah) u igru ubacuje Halkov paket Gold, gde se bezuslovno dobija putno osiguranje (a i osiguranje u vidu pomoći na putu), ali za otvaranje po nepisanom pravilu traže potvrdu (izjavu, obećanje, iskazanu nameru...) da će na taj račun biti prebačena zarada, što u praksi nije neophodno.

Drugi relaksiraniji uslov (kreditna spospobnost i sitna cena) ubacuju u igru kreditne kartice, poput Ersteove Vise Gold, koja je po sadržaju najvrednija pomena. Komplikacija je izboriti se sa dokumentacijom, pisano je o tome na temi o banci, ali samo osiguranje je odlično, dok je mesečna naknada svega 150 dinara.

• Like
Reagovanja: uji
Ali zar nema neka fora da se prethodno u banci mora otključati taj kanal? To mene buni, zato nisam siguran da li će baš svako moći tu da podigne, a ni Zakon nije izričit po tom pitanju.
Pazi, kada sam koristio naknadu NSZ posle godinu dana staža, prvi i drugi put sam morao da odem u ekspozituru, da bi mi uopšte bilo dostupno podizanje u pošti ili interni prenos, a između toga mi je plaćena kovid pomoć za nezaposlene koju sam uredno mogao da prebacim na tekućem. Međutim, isto tako, ako zakon navodi da podizanje u pošti biće moguće, isti je predvideo i izuzeće tarife NBS od 4 dinara po nalogu za prenos, tako da oni u korelaciji sa Trezorom to moraju da isprogramiraju kako znaju i umeju, pošto storniranje tih naknada bi verovatno bio kudikamo veći posao.

Otišo u OTP banku da ugasim račun, kažu ne možete u ovoj filijali morate u drugoj, OK. Zakažem u drugoj za danas u 10am, zove me radnica iz te filijale i kaže da ne možemo danas da ugasimo bez da kaže koji je razlog. Već nas ubeđuje da ne gasimo račun, kako je on dobar itd. I na kraju drsko nas prebaci za sledeću sredu. Da li mogu da odem danas u moje zakazno vreme i nateram ih da ugase po nekom zakonu ili nešto? Ne mogu da odložim za sledeću nedelju pred selidbu.
Otiso i napravio se lud, reko dosao sam da zatvorim racun
-Uhh dajte licnu da pogledam... Hmm da morate prvo da zakazete
--Zakazao sam, imam u 10
-Da vidim samo... A kako ste zakazali?
--Pozvao otp i oni mi zakazali kod vas.
-Da ali oni nemaju uvid ovde i nisu nam javili
--Miljana iz ove filijale me je zvala pre sat vremena, znaci javili su vam sigurno
-Aha evo vidim sad ali nama je guzva jer su odmori a to je malo duzi proces
--To nije moj problem, zakazali su nam i reko ima da mi zatvoris racun

I ona tu krenu da palamudi opet kako je dobar racun, kako cemo svakako da otvorimo opet racun kad se vratimo ovde itd... I na kraju zatvori za 10min...
Poruka price, drzava je takva da moras da budes bezobrazan

Jutros sam tek shvatio da će pojedini platiti cenu toga, jer će im se aktivirati održavanje na pasiviziranim računima. Mnogi tako imaju Račun PLUS, koji nije jeftin, 340 dinara.

Imam racun u BPŠ (iz bivše MTS banke) koji uglavnom ne koristim pa ne plaćam tih 340, a imam i onaj gde je uplaćivano sve vezano za akcije od početka. Videćemo gde će da uplate...

Imam racun u BPŠ (iz bivše MTS banke) koji uglavnom ne koristim pa ne plaćam tih 340, a imam i onaj gde je uplaćivano sve vezano za akcije od početka. Videćemo gde će da uplate...
Uplatiće ti na taj za besplatne akcije. Uplata na tekući račun je za nas koji nismo nosioci besplatnih akcija.

• Like
Reagovanja: drj
Bilo je u Aiku sa tim problema, počevši od toga da su otvarali namenske račune i onima koji imaju tekuće kod njih, preko toga da te namenske nikad nisu zatvorili, pa sve do kulminacije početkom prošle godine kad su te namenske pretvarali u Aik Start. 😂

I to je zapravo sve, a da ispunjava bukvalnu formulaciju pitanja.

Jedan relaksiraniji uslov (da ne bude promotivni period, hahah) u igru ubacuje Halkov paket Gold, gde se bezuslovno dobija putno osiguranje (a i osiguranje u vidu pomoći na putu), ali za otvaranje po nepisanom pravilu traže potvrdu (izjavu, obećanje, iskazanu nameru...) da će na taj račun biti prebačena zarada, što u praksi nije neophodno.

Drugi relaksiraniji uslov (kreditna spospobnost i sitna cena) ubacuju u igru kreditne kartice, poput Ersteove Vise Gold, koja je po sadržaju najvrednija pomena. Komplikacija je izboriti se sa dokumentacijom, pisano je o tome na temi o banci, ali samo osiguranje je odlično, dok je mesečna naknada svega 150 dinara.
E pa ne cudi me to uopste, cak i da pokusaju neko odrzavanje da naplate za svo to vreme 🤣

Da li će na šalterima pošta (ne Poštanske štedionice) moći da se podignu tih 6.000 dinara za nas kojima će da otvore nameski račun (mi koji nemamo otvoren račun u Poštanskoj)

Ne, isplata će biti isključivo na šalterima Banke Poštanska štedionica.

Samo da ne krenu da naplaćuju održavanje tih računa ako neko ne podigne u prvih mesec dana ili više...

Najverovatnije će moći, u skladu sa prethodnom diskusijom, mada nije 100% sigurno. Pogledaj šta smo pisali pre tvog pitanja, bukvalno da ovoj stranici, u suštini si već imala odgovor.

Samo da ne krenu da naplaćuju održavanje tih računa ako neko ne podigne u prvih mesec dana ili više...
Nema potrebe da se sekiraš, sve ti je lepo napisano u zakonu o ovoj pomoći, pa skineš i pročitaš. I kako se otvara, i kada se gasi , i da li se naplaćuje održavanje...

Probaj Erste, Premium račun je na nekoj promociji free u narednih 12 meseci. Pročitaj samo koji su uslovi. Uz njega možeš da odabereš besplatno putno.
Bio je uz Lidl plus, ali više nije.
Mislite da ovo sa donjeg linka više ne važi?

Mislite da ovo sa donjeg linka više ne važi?
E to već menja bitno priču. Meni je izašla reklama samo za standardni tekući pa nisam računao da se odnosi i na Premium, a još bolje je što sada daju jači benefit za cashback, mada mora preko 60k da se potroši, što opet može da se uklopi i plaćanjem struje kroz Uvid u račun, komunalnih usluga na šalterima pružaoca i slično, a što može da uđe u obim te kartične potrošnje. Pošto su u mom gradu zatvorili ekspozituru još 2020. i ne nude online otvaranje još uvek, nažalost, neću moći da iskoristim ovu akciju.

Ovo je stvarno novina, veoma zanimljivo! Ne čini se da mora išta unapred da se uradi, budući da nije nikakva skrivena ponuda već redovna sa sajta. Uvek je Erste imao tu kao onlajn prijavu, ali ona se svede na to da te agent pozove i uputi u najbližu ekspozituru, kao zakaže termin i tako to, ali suštinski nije imalo potrebe, makar ako znaš da nema gužve.

Ali ako dobro ovo razumem, mora da se prvo podnese zahtev onlajn?
Da, ali to je samo iniciranje otvaranja koje podrazumeva unos ličnih podataka i onda zovu iz centrale oko zakazivanja termina u ekspozituri gde se proces dovršava.
Edit: ajde da ne brišem, nisam obratio pažnju da je rovello već opisao, ali neka stoji radi dodatnog pojašnjenja.

Strogo formalno, treba da bude tako. Ipak, proveri u mobilnom bankarstvu da ti se nije pojavio još jedan račun. Neko je danas na temi o BPŠ javio da mu se pojavio, pa se najpre čini da je taj namenski. Moguće je da su nekim čudom razmišljali, uzeli u obzir tu situaciju sa održavanjem, pa da ipak otvaraju namenske račune i onima čiji je već postojieći tekući neaktivan.

Bas htedoh ovo da pitam, dakle bespotrebno cu morati da platim odrzavanje za septembar racuna koji nisam koristio godinu dana sigurno.
Mozda i neces. Ako ti legnu pare na namenski onda ides na salter i tu nema odrzavanja. Ako vec imas dva racuna,za besplatne akcije i dinarski i prebasis novac interno onda ce biti naplate odrzavanja za taj mesec sa tog dinarskog racuna. To je neka moja pretpostavka.

Meni ovako stoji
U toku je povezivanje Vaših ličnih podataka sa računom u banci Poštanska štedionica. Ukoliko se utvrdi da nemate račun u BPŠ, za Vas će u istoj biti otvoren namenski račun.
i ✔️ spreman za plaćanje, tako da očekujem uplatu direktno na tekućem, pošto je verovatno utvrđeno da ga tamo imam i u poslednje vreme sam ga do juče koristio.

Nazad
Vrh Dno