Šta je novo?

Fujitsu klima uređaji

• Začetnik teme Začetnik teme Ddee
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Slicna konfiguracija prostora, fasada demit 10cm, pvc stolarija nize klase - 9 godina grejem sa FJ LMCE 12. U medjuvremenu sam za druge prostorije kupio KETA 12. Da danas kupujem klimu za prostor kakav opisujes, uzeo bih KETA 12.

Ne znam može li 12 KETA anulirati gubitke koji sigurno nisu mali, te sam iz tog razloga više u dilemi izmedju 12 KJCA i 12 KGTE... po specifikacijama malte ne identične klime, ali je ova 2. iz nekog razloga 100€ skuplja?!?

Prva u sebi ima GMCC, tj. Toshiba kompresor, u drugoj je LG... po težini S.J. i količini freona su tu negde, ostale opcije manje-više nisam ni gledao, pa se pitam ima li opravdanja dati 12.000 više za "isto"!?!

Zna li iko od iskusnijih forumaša da mi objasni šta i koliko više dobijam za 100€ skuplju KGTE?

Gde ima da se kupi plavi sundjerasti i naborani filter?

Ne znam može li 12 KETA anulirati gubitke koji sigurno nisu mali, te sam iz tog razloga više u dilemi izmedju 12 KJCA i 12 KGTE... po specifikacijama malte ne identične klime, ali je ova 2. iz nekog razloga 100€ skuplja?!?

Prva u sebi ima GMCC, tj. Toshiba kompresor, u drugoj je LG... po težini S.J. i količini freona su tu negde, ostale opcije manje-više nisam ni gledao, pa se pitam ima li opravdanja dati 12.000 više za "isto"!?!

Zna li iko od iskusnijih forumaša da mi objasni šta i koliko više dobijam za 100€ skuplju KGTE?
Ja koliko kontam ipak lg kompresor je znatno bolji od gmcc? Tako daa gmcc je midea toshiba ? Ja sam skoro uzeo LVCA klimu i ona izgled akomiko mi chat gtp izguglao gmcc ja licno nisam pretrazivao? Inace ona je u cool shopu sada na akciji 120k dinara isto...

Koliko mi je poznato Midea je pre 10-ak
godina kupila Toshibu čiji se kompresori godinama prave pod imenom GMCC, a kako od 2003. ili 2004. imam neku njihovu R22 on-off klimu koja je i dan danas radi kao prvog dana, a u kojoj je takođe GMCC kompresor... ne vidim nikakav problem u tome!? Osim ako im kvalitet nije drastično opao u skladu sa sveopštim trendovima?!

S druge strane LG mi je OK za TV, veš mašine i slično, dok za klime oni jači modeli su im bezobrazno skupi, pa bih pre izabrao nešto s boljom reputacijom, tipa Mitsubishi ili Daikin.

Čudi me da Fujitsu sâm ne pravi kompresore već koristi tudje, ali verovatno im je tako isplatljivije jer bi ih fabrika kompresora + sopstveni razvojni tim inžinjera sigurno koštali stotine miliona $.

Sve u svemu, KJCA ili KGTE... pitanje je sad!?

Midea nije kupila Toshibu, vec je otkupila celokupno vlasnistvo zajednicke firme za proizvodnju kompresora

Midea nije kupila Toshibu, vec je otkupila celokupno vlasnistvo zajednicke firme za proizvodnju kompresora
BEIJING: China's Midea Group will buy a little more than 80 per cent of loss-making Japanese conglomerate Toshiba's home appliances arm for US$473 million, the two companies said.

Toshiba, which makes everything from rice cookers to nuclear plants, will retain the remaining 19.9 per cent of Toshiba Lifestyle Products & Services Corporation (TLSC), which will retain its name, the two said in a joint statement.

Under the deal, Midea will be licensed to use Toshiba brands for home appliances for 40 years, obtain more than 5,000 intellectual property assets, and be authorised to use other related patents retained by Toshiba, it said.

Uzgred:

Prilozi

• Toshiba_No_1.webp
    Toshiba_No_1.webp
    73.9 KB · Pregleda: 32
Kupio sam 09lmca pre malo vise od 2 god, namontirana je valjda kako treba. Da li je normalno da se cuje zvuk poput sistanja gasa svaki put kada se spoljna jedinica pali, sto je dosta cesto jer je klima izgleda overkill za 14m2. Btw, cuje se ovako od samog pocetka, jako je iritantno i ne mogu da zaspim od zvuka, od cega bi moglo biti?

Prilozi

Znaci koja je fora da das 2000 evra za Toshibu ako je to Midea?
  • Zasebna firma (Toshiba Carrier): Klimatizacija je bila deo zajedničke firme Toshiba Carrier Corporation (TCC), osnovane još 1999. godine između Toshibe i američkog giganta Carrier. Američka korporacija Carrier Global Corporation je 2022. godine zvanično otkupila većinski udeo od Toshibe i preuzela kompletno globalno poslovanje sa Toshiba klimama (uključujući VRF sisteme, toplotne pumpe i sve pomenute modele kućnih klima).
Dakle, dok je Midea kupila belu tehniku (frižidere, veš-mašine, mikrotalasne), Carrier upravlja i proizvodi Toshiba Daiseikai, Shorai i ostale premijum klima uređaje. Kompanija je u maju 2024. čak i zvanično promenila ime tog ogranka u Carrier Japan Corporation.

Kad gledam Toshiba katalog za rezidencijalne objekte, vidim da je to ista stara dobra Toshiba
Inace, Fujitsu tema, pa, odlutasmo.

Poslednja izmena:
Kupio sam 09lmca pre malo vise od 2 god, namontirana je valjda kako treba. Da li je normalno da se cuje zvuk poput sistanja gasa svaki put kada se spoljna jedinica pali, sto je dosta cesto jer je klima izgleda overkill za 14m2. Btw, cuje se ovako od samog pocetka, jako je iritantno i ne mogu da zaspim od zvuka, od cega bi moglo biti?

Putpuno ista klima(09lmca) u spavacoj od 12m2 i isto se cuje(valjda je to strujanje freona), nekada glasnije, nekada malo tise, ali uglavnom svaki put kada se pali kompresor, evo vec 8-ma godina, tako je od samog pocetka i ja se nekad probudim dok ne ucvrstim san...
Namontirana po propisima, na ostalim klimama se to ne cuje, ali su i drugi modeli(luca, kpca), dugacka je instalacija, ali je i na jos dve isto tako, izmedju 10-15m.
Ne znam razlog...🤔

Jednostavno, tako se čuje kod tog modela, kod nekih je tiše kod nekih bučnije, ne znam da li je do kompresora, načina rada itd..
LLCA se tako čuje dok LGC ne i ova zadnja što sam ugradio u spavaću KPCA se isto ne čuje, baš tiha klima.

Za ono gore, koja se cuje, ne cuje, iam utisak da mi se vise KM cuje od LLCE, ovo mislim kad su u rezimu grejanja na auto.
Na hladjenju na Quiet, moras bukvalno na pola metra da pridjes unutrasnoj da bi je cuo da radi, cak dole imam neki frizider krs, dok on ne ode u pauzu llce ne mogu ni da ispratim dal radi ili je u off

Lako je tebi sa 5 Fujitsu , bese, ili 6, mozes na kvajt laganica.
Kod mene mora na automatiku, to je 2 brzina u 99x slucaja za 40 i kusur kvm
Popne ona na max par min nakon vetrenja na minusu.

Dole LLCE keva sta radi iskreno nemam pojma.
Jednom sam je zatekao na 1.1kw & pre nego sto mi crkao Prosto merac dole na minus 8, dok moja nije 500 600w prelazila

Bilo zeni vrv trneutno zima pa napanjila temp na gore ( mislim da je na 26c bilo zadano ) tada
Ostalo da kod mene imam 1 Prosto, da bacim oko u prolazu koliko vuce, dole llce vise nikava merenja ne postoje.
Uzecu opet Prosto sad pred zimu, mislim, ako bude debeli misnus, falice mi da vidim koliko to vuce trenutno, jel

Kako lako kad košta 5 klima 😎
Da, 5 su kući i jedna (LU) kod supruge u lokalu.
Pa probao sam ja Auto ali mi se to loše pokazalo - ne ubrzava kada je potrebno kako treba, ja u dnevnu i kuhinju (gde se ne spava) LGC držim na Medium ali one većinom rade u Low (drugoj brzini, nije ona Quiet). Kod klinca LLCA držim na Low ili Quiet pošto tu spava, isto i KPCA u našoj spavaćoj radi na Low mada većinom i ona sama drži na najnižu Quiet.
LLCA u hodniku iz kog greje kupatilo i WC stoji na Medium čisto da može da zapne posle defrosta ili luftiranja.
Isto ne koristim i Economy, loše mi se pokazala ta opcija u ovim uslovima. Klime su u prelaznom periodu setovane na 20-21C, kad krene dnevna ispod 10C idu na 22C, svuda je unutra 23C ili nešto preko.

I ja sam ECO izbacio iz upotrebe.
Za moju klimu to ogranici da ne prelaizi 1 kw,.

Kad izvetrim na 40 kvm treba to da upuca toplotu, a to sa ECO teze ide.]
Mislim zavisi od objekta sve, kao sto vec znamo

Poslednja izmena:
Putpuno ista klima(09lmca) u spavacoj od 12m2 i isto se cuje(valjda je to strujanje freona), nekada glasnije, nekada malo tise, ali uglavnom svaki put kada se pali kompresor, evo vec 8-ma godina, tako je od samog pocetka i ja se nekad probudim dok ne ucvrstim san...
Namontirana po propisima, na ostalim klimama se to ne cuje, ali su i drugi modeli(luca, kpca), dugacka je instalacija, ali je i na jos dve isto tako, izmedju 10-15m.
Ne znam razlog...🤔
Kod mene je LU na tačno 5m i nema tog zvuka iz cevi...

Meni se na LT to cuje samo kada zimi prelazi na defrost i ne cuje se glasno. Dok se na keta cuje cesto i na hladjenju obicnom tokom rada

Nisam to znao o LMCA kad sam kupovao, dosta znacajna mana ako se svima tako cuje. Sta imam od toga sto je ocenjena na malo decibela na quiet kad svakih 10 minuta bude kao da sam je stavio na stepen-dva jace, razoravajuce. Na staroj lg on off se ne cuje freon

Zato je meni receno 14LMCA ne...A i ovi u Viacomu mi se nisu javili za ponudu a pre toga pametovanje, nametanje price itd. Neprijatno...

Ja taman uzeo lvca 12cu...a oni iz cool shopa ubace akciju na 14cu i napisu da imaju i nordica....

Prilozi

• Screenshot_20260914_081045_Brave.webp
    Screenshot_20260914_081045_Brave.webp
    37.2 KB · Pregleda: 0
Nazad
Vrh Dno