Nabukodonosor
Čuven
- Učlanjen(a)
- 10.12.2003
- Poena
- 865
Moj nažalost ne može. Svakako sam naručio dva rutera za mesh mrežu pa mi ne menja mnogo situaciju. 🤷
Gde tražiti pppoe kredencijale? Mail? Koji?Pa trazi njima prebacivanje u bridge i kredencijale. Nece te odbiti, normalno je da to dozvole, samo je nekima lakse da odrade sami umesto da se bakcu sa njima.
pise na njemu, SC-APC na SC-APC single mode 9/125 fiberDa li neko zna koji tip optickog kabla dolazi uz Huawei router? I gde bi mogao da ga nabavim, mozda Netiks?
Hteo bih da pomerim ruter na drugi kraj sobe pa mi je kabl kod 3 metra koji dolazi uz njega kratak.
System Tools -> Configuration File -> pa klik na [Download Configuration File] dobices hw_ctree.xml otvori ga sa notepadom++ i traziDa li ovaj router moze da se stavi u BRIDGE MODE, pa da iza njega stavim neki svoj u koji cu upisati PpOE podatke ?
odmah posle toga bice nesto...@xdsl.
Pozoves broj, automat prevaris tako sto mu kazes da je svrha poziva, kupovina novog aparata(tv a, telefona.....), i on te preusmeri odmah na operatera, ako. nezna, spoji te sa servisom, tako ja radim.После неколико година рада без грешке МТС оптика ме је данас издала. Већ од поднева на рутеру излази грешка - лош оптички сигнал. Да ли неко зна да ли је само до мене или има неки већи проблем - налазим се на Вождовцу.
Друго питање је како сада доћи у контакт са живом особом код оваквог проблема. Говорни аутомат евидентира сметњу и каже да ће се јавити и толико, без икакве информације о тако већ 12 сати.
Mozes li da unutar ONT podesavanja superadmin naloga da otvoris WAN i da odaberes i napravis screenshot ekrana da vidim koji su WAN parametri za IPTV profil (koji je tacno VLAN/Priority, parametri koji se traze za logovanje, da li je PPPoE, da li je tip samog profila IPv4/IPv4&IPv6 i sta je uneto kao Multicast VLAN i sta je u opciji (Option 60) uneto. Ovo bi mi pomoglo da sam ukljucim kod sebe IPTV posto Telekom je ostavio samo podesavanja za internet da ide TV preko interneta a ne preko IPTV mreze a uredjaj moze da radi na oba nacina (ima mogucnost da radi na Multicast IPTV) ali su namerno ovako ostavili da bih ja sada slao prigovor i ponovo slao ekipu na teren. Cak mi nisu doneli dva STB uredjaja vec samo jedan a imam dva TV-a u kuci koji treba da povezem u mrezu. U pitanju je GPONDok se neko ne javi, nisam kući, a ne sećam svih detalja, ali treba da se uloguješ kao admin (ima negde na forumu tema sa šiframa) i mislim da je Network -> VLAN / Port Binding, ima četiri porta kod dva je štikliran internet, kod dva IPTV, pa tu namestiš šta treba... isto je negde opisano na forumu, ja sam podesio i da IrisBox radi preko WiFi, samo napraviš dodatni SSID i slično kao za LAN portove, odabereš da ide IPTV, a ne "internet"...
Joj druže pa ti si se baš potrudio da objasniš sve detaljno, svaka čast. A ja baš seo da pitam koja je razlika za nas kučne korisnike između MTS i Supernova optike. Ja sam na Supernova koaksu od nove godine jer optike nema.Telekom Srbija ima dve (ipo) mreže za krajnje korisnike zasnovane na xPON tehnologiji:
"mts" brendiranu mrežu koju interno vode kao GPON1 i gde se usluga pruža na sledeći način:
"supernova" brendiranu mrežu koju interno vode kao GPON2 i gde se usluga pruža na sledeći način:
- ONT/Ruter se povezuje optičkim kablom na PON mrežu
- internet pristup se ostvaruje kroz "stare" BRAS pristupne rutere, koristeći PPPoE tehnologiju
- korisnici uglavnom dobijaju javnu IPv4 adresu (i IPv6 prefix ako je uključeno na ruteru), mali deo korisnika dobija CGNAT IPv4 adrese
- za stare korisnike TV usluga se nudi kroz Iris IPTV kroz posebnu mrežu gde je neophodno povezati prijemnik mrežnim kablom na port 2 ili 3 na ruteru
- za nove korisnike, TV usluga bi trebala da se nudi kroz Move OTT uslugu (koja radi preko običnog interneta, pa je moguće povezati prijemnik i preko wifi)
- telefonska usluga se ostvaruje tako što se u ONT/Ruter priključi telefonski kabl u odgovarajući port
druga ipo usluga je "supernova" na bivšoj Orion mreži, i ona se razlikuje po tome što se uopšte (ni za stare korisnike) ne koristi Move DVB već uvek Move OTT i što za stare korisnike postoje paketi sa starim velikim brzinama pristupa - 2000/500Mbps, 4500/1000Mbps i slično.
- RFoF spliter se povezuje optičkim kablom na PON mrežu (ne znam da li ovo rade za nove korisnike)
- ONT/Ruter se povezuje optičkim kablom na RFoF spliter (ili možda direktno na PON mrežu za nove korisnike)
- internet pristup se ostvaruje kroz "novije" pristupne rutere, koristeći IPoE (DHCP) tehnologiju
- korisnici uvek dobijaju CGNAT IPv4 adrese i IPv6 prefiks osim ako ne plaćaju zakup statičke IPv4 adrese
- za stare korisnike TV usluga se nudi kroz Move DVB gde je neophodno prijemnik povezati koaksijalnim kablom na RFoF spliter
- za nove korisnike bi usluga trebalo da se nudi kroz Move OTT koja radi na identičan način kao iznad
- telefonska usluga se ostvaruje na isti način kao na GPON1 mreži
Drugih bitnih razlika nema u usluzi - neko će reći da "supernova" usluga preko optike ne valja, ali s obzirom da koristim i "mts" (kod kuće) i "supernova" (u kancelariji) optiku, ja ne nalazim nikakvu specijalnu razliku.
Cena obe usluge je ista - jedino na Move DVB nisam video da je dostupan 4K paket, verovatno je dostupno na Move OTT usluzi.
Poenta optike je da optički kabl dođe do tebe, odnosno da uđe u kuću.Joj druže pa ti si se baš potrudio da objasniš sve detaljno, svaka čast. A ja baš seo da pitam koja je razlika za nas kučne korisnike između MTS i Supernova optike. Ja sam na Supernova koaksu od nove godine jer optike nema.
E sad vidim ržjednu ekipu koja razvlači neke crne kablove kroz ulice predpostavljam da je optika. Iz predhodnih postova vidim da su za optiku u selima zaduženi iz Supernove pa baš htedoh da pitam koja je razlika Supernova i Telekom kad pročitam tvoj post.
E sad me zanimaju dve stvari:
1. Dali se kod nas postoječih korisnika nešto menja od opreme, neka nova instalacija ili se ništa ne dira nego oni nešto odrade na banderi i kraj?
Sa tehničke strane se 100% isplati prelazak na čistu optiku! Sa finansijske, ne znam koliki si benefit dobio kad si potpisao ugovor, ali je telekom prilično bezobrazan! Prelazak na novu tehnologiju često uslovljavaju novom UO 24 meseca bez ikakvih benefita!2. Dali se uopšte isplati prelaziti sa koaksa 400/20 na optiku 400/400, kod mene je paket ako se dobro sećam Superplan plavi, imam dva move uređaja za dva tv-a. Ili ostati na koaksu jer će mnogi sa koaksa preči na optiku i time rasteretiti sam koaks? A možda to tako ne ide? 🙄
Menja se kompletna oprema ako se prelazi sa Coax na optiku, modem/ruter sigurno, mozda i tv boxovi (nisam siguran). Treba dosta vremena da prodje od tog razvlacenja kabla do prikljucenja samih korisnika. Moj savet bi bio kad imas mogucnosti predji na optiku, ne znam kakva je supernova optika po kraju ali po samim tehnologijama optika ima manje smetnji, brze se otklanjaju, bolja je stabilnost. Njima je u interesu da izvuku maksimum iz trenutne koaksijale, pa verovatno nece ni nuditi prelazak nego moras da trazis, najbolje prilikom obnove ugovora.Joj druže pa ti si se baš potrudio da objasniš sve detaljno, svaka čast. A ja baš seo da pitam koja je razlika za nas kučne korisnike između MTS i Supernova optike. Ja sam na Supernova koaksu od nove godine jer optike nema.
E sad vidim ržjednu ekipu koja razvlači neke crne kablove kroz ulice predpostavljam da je optika. Iz predhodnih postova vidim da su za optiku u selima zaduženi iz Supernove pa baš htedoh da pitam koja je razlika Supernova i Telekom kad pročitam tvoj post.
E sad me zanimaju dve stvari:
1. Dali se kod nas postoječih korisnika nešto menja od opreme, neka nova instalacija ili se ništa ne dira nego oni nešto odrade na banderi i kraj?
2. Dali se uopšte isplati prelaziti sa koaksa 400/20 na optiku 400/400, kod mene je paket ako se dobro sećam Superplan plavi, imam dva move uređaja za dva tv-a. Ili ostati na koaksu jer će mnogi sa koaksa preči na optiku i time rasteretiti sam koaks? A možda to tako ne ide? 🙄
Na istoj smo lokaciji, već 8 godina nikad prekid na optici, ako ne računam onaj prekid pre par nedelja u gluvo doba noći (od 2 do 5 ujutro) koji je bio prisutan u celoj SrbijiEvo 10 dana na mts optici i za sada 2 puta vec pucala veza, tj jednom su dns serveri otisili a evo danas kratki prekid, jel ovo cesta pojava na NBG? (Bezanija)
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari