Ova vest je čist korporativni PR i pravdanje balona pred investitorima. Naravno da će direktor odeljenja čija firma drži monopol na optiku da izjavi kako su "Kinezi 15 godina daleko". To je priča za Wall Street da se opravdaju cene od 400 miliona dolara po mašini i milijarde upumpane u maglu.
Pa dobro, ASML nije baš da nema čime da se pohvali. Ali da moraju da se pravdaju kako to Kinezi sustižu decenije razvoja, moraju. Mada ne znam što bi se oni pravdali za to, ali eto, investitori vole da se primaoci keša pravdaju 🙄
Dok Zapad gura glavu u zid i troši resurse na mašine čije granice fizika više ne dozvoljava da se smisleno iskoriste, Kinezi su problem rešili pragmatično – ne gnjave se sa jurnjavom za što sitnijim nanometrima, nego udaraju u slojevima. Umesto da siluju ravnu ploču i jure bolesnu litografiju, razvili su vertikalnu integraciju i napredno pakovanje, pa preko 3D slaganja izvlače maksimum iz proverenih procesa.
Da, ali zar to ne poskupljuje proces značajno?
A tu se tek vidi licemerje cele priče. Kada se igrom slučaja pojavi neko ko zapravo napravi konkurentan DDR5 RAM – poput kineskog giganta CXMT (ChangXin Memory Technologies) koji je pokrenuo serijsku proizvodnju i zapretio globalnom monopolu – tu se svaka priča o "slobodnom tržištu" i inženjerskoj utakmici gasi u sekundi. Pazi đavola, kada je Apple počeo ozbiljno da ih testira i razmatra za ugradnju, odmah se upalila državna mašina: Vašington je skočio, lupio sankcije, stavio ih na crnu listu (Entity List) pod izgovorom "nacionalne bezbednosti" i pokušao da konkurenciju saseče u korenu.
Od 2008. naovamo je bilo sasvim dovoljno primera da i neko sa jednocifrenim IQ-om shvati da je priča o slobodnom tržištu najobičnija laž.
Ko do sada nije shvatio, pa i dalje veruje u tu mantru, ili je nepopravljivo zaslepljen ideologijom (da ne kažem ispranog mozga) ili je plaćen/ucenjen da misli drugačije
.
Kinezi, kao poslodavci, su nemilosrdni. Ali, tako i treba. Da nije tako, ne bi bili tu gde su. Nemilosrdni smo i mi, samo nemamo moc. Klasican primer, seljak plati nekom radniku dnevnicu, dusu mu uzme taj dan. Bere neko voce od 5 ujutru, pa dok se vidi uvece. Svako gleda da izvuce sto vise za ulozen novac, a to sto se to lomi na nama radnicima, to je nas problem. Realno, svako od nas gleda da izvuce maksimum iz svega sto radi, bar se nadam!
Ne treba tako, i to ponašanje domaćih poslodavaca je ušlo u legendu po zlu.
Svaljivati tobož loše uslove na Kineze je klasična propaganda, oni su svoje barem platili relativno pristojno, domaće gazde i mnogi drugi investitori nisu ni to.
U Srbiji je samo u nemačkoj fabrici umrla radnica na radnom mestu, u fabrici sa silnim OHS standardima i pravilima. Supervizor, naš čovek - naturalizovani Nemac (nema goreg Turčina do poturice) je držao na radnom mestu dok nije pala mrtva. Nije čak ni otkaz dobio.
Takođe, treba biti realan i shvatiti da se u kulturama dalekog istoka drugačije radi - i u Japanu, i u Južnoj Koreji, ne samo u Kini ljudi padaju i umiru na radnom mestu. Samo propaganda objasni da kad u Japanu čovek umre na radnom mestu, to je kulturološki i njegov izbor, a kad u Kini umre onda zli komunisti izrabljuju radnike. A nikom normalnom ne odgovara ni jedan od tih pristupa, jer se tamo živi da bi se radilo i to nije kompatibilno sa našim mentalitetom.
Mi bi posle svega trebali da budemo pelcovani protiv medijske propagandne mašine, ali izgleda nismo narod koji voli da uči na svojim greškama 😁
Nisi ti mene razumeo šta sam napisao, da tačno je da se u svim navedenim zemljama prerađuje koncetrat ali ne sa arsenom i olovom i kadmijumom.
Svaki koncentrat ih ima, svaka ruda bakra. To i jeste problem. I kod litijuma, najmanji problem u preradi je litijum.
Dok je država Srbija bila vlasnik takav koncetrat se nije prerađivao.
* * Ti bi sad na branik komunizma, kao S. M. onomad? Ja sam skroz za to, ali bojim se da to neće da ide u ova vremena u kojima se nalazimo. Ja mislim da je kapitalizam smrt za državu poput Srbije, ali eto, dvojica nas je, koliko još ima ljudi koji bi to želeli?
* *
Bio je problem zbog tehnologije stare topionice te se sumpor dioksid i te kako osećao i video u vazduhu to su kinezi rešili gradnjom nove topionice.
Zamisli, rešili problem koji je 50 godina trovao Bor? Čudno...
Dalje rudnik se širi na područje Zaječara sa novom topionicom od 400 000 tona godišnje. Da li možeš da zamisliš koliko ta postojenja vode troše.
Kao što rekoh, rudarstvo je smrt za životnu sredinu. Opcije su jasne - zatvoriti rudnik ili žrtvovati okolinu. Za šta se zalažeš?
Opcija 3 - da rudnik postoji, ali da ne zagađuje okolinu i radi ograničenim kapacitetom ne postoji - nema para za to, jer bi rudnik umesto zarade morao da bude dotiran novcem...
Da pojednostavim overene rezerve bakra i zlata su preko 150 milijardi evra, jel to treba da damo kinezima?
Vidi odgovor obeležen * * zvezdicama.