Šta je novo?

Mašine za sušenje veša - sušare, sušilice - sa toplotnom pumpom

Zdravo svima. Iscitacu komentare i unazad nego da vas pitam generalno za savete jer do sada nismo koristili masinu za susenje. Budzet je do 100k dinara i znam da cu gledati sa toplotnom pumpom i preporucise mi samocisteci kondenzator. Imate li jos neki savet? Da li se ti kondenzatori svakako moraju rucno cistiti vremenom ili ne? Neki znam da mogu biti tesko dostupni,kako to da proverim pre kupovine. Prijatelji imaju vec 3 godine ovu npr,sta mislite?

Ja imam tu Electrolux, prezadovoljan i kako suši i koliko troši struje. Po ciklusu sušenja potroši izmedju 1-1.2kw, bitno je da mašina iscedi dobro već, recimo na 1200 ili 1400 obrtaja. Inače mašina je top,kvalitet na nivou.

Bitno je i na kojoj temperaturi suši mašina.
Sve sa toplotnom pumpom suše na 50-55 ©.
Gorenje npr na ovoj nižoj,čini mi se.
Nove gorenje imaju program "nature dry" gde se veš suši na oko 35©.
Ako ove gore pobrijane,nemaju neki program sa nižom temperaturom sušenja,ne postoji taj veš ,sem sintetike,koji se neće skupiti.
Meni je to veoma bitna stavka,za pamučne majice i dukseve.Fine ženske stvari.

To sada sušimo na običnom sušilu,pa onda u mašinu na kratak sensitive program,samo da ih rastrese i omekša za peglanje.

Ubaciš 5 puta farmerke u mašinu sa topl.pumpom i imaš pola broja manje.Ako nema neki program sa temp.nižom od standarne.
Isto je za sav pamučni veš,nažalost.

Ubaciš u kondazacionu,imaš one pederske uske pantalone...

Do sada sam koristio neku stariju kondenzatorsku, pa znam koliko ume da smanji veš. To je i jedan od razloga zašto hoću da je menjam za sušilicu sa toplotnom pumpom. Moraću da istražim da li ove koje sam odabrao imaju mogućnost sušenja na nižim temperaturama.

Imaš podešavanje sušenja u 3 nivoa, za peglanje ostaje malo vlažno, za orman je suvo ali ne onako skroz(to koristim ja) i potpuno suvo, ima oznaka kao sunce i tako šteluje. U Januaru ove godine sam je kupio, stavio na program MixCare i tako sušimo sve bez pro lema i skupljanja. Stoji na zatvorenoj terasi i suši perfektno. Nećeš se pokajati ako uzmeš ovu Elektrolux, to ti garantujem.

Prilozi

• 17893714409926841824865896724917.webp
    17893714409926841824865896724917.webp
    47.5 KB · Pregleda: 24
  • 17893714597254945753118931815960.webp
    17893714597254945753118931815960.webp
    48 KB · Pregleda: 24
Iako za sada nisam mnogo koristio svoju novokupljenu kondezacionu Beko susaru, rekao bi da ne treba uzimati masine kojima ne mozes podesiti temperaturu (opcija, dugme, za smanjenje temperature) i opcije osusenosti (za peglanje (tu ima vlage), 1. 2. ili 3. nivo osušenosti (gde je 3. najsuvlje).
Kondezatorku sam uzeo jer sušara stoji na zatvorenoj terasi gde je zimi hladno, kada cu uglavnom i koristiti sušaru...
Kondezator joj jos nisam cistio (a i sto bi kad nije vise od 9-10 puta susila) za razliku od filtera koji ocistim svaki put posle susenja, to bi trebalo na svakih 30 susenja uciniti prema uputstvu, a bice olaksavajuce po dzep i mozak to uraditi jer samo 2 poluge okrenem, izvicem kondezator, operem vodom i vratim. Nema potrebe za majstorima, za servisom, za rasklapanjem masine... 🙂
Sušare inace nisu komplikovane i previse kvarljive sprave, dobar softver cini razliku kao i kvalitet izrade.
Ove sa toplotnom pumpom imaju problem zapusavanja i ciscenja kondezatora mada i to je izgleda pomalo "naduvano", verovatno od yt i sl snimaka uredjaja koji su radili u perionicama vesa ili u zajednickim vešerajima zgrada i sl opterecenim uređajima.

Ubacujem još jednu sušilicu u uži izbor, prvenstveno zbog cene:

Da li neko ima iskustava sa Candy sušilicama, i njihovom belom tehnikom generalno?

Imaš podešavanje sušenja u 3 nivoa, za peglanje ostaje malo vlažno, za orman je suvo ali ne onako skroz(to koristim ja) i potpuno suvo, ima oznaka kao sunce i tako šteluje. U Januaru ove godine sam je kupio, stavio na program MixCare i tako sušimo sve bez pro lema i skupljanja. Stoji na zatvorenoj terasi i suši perfektno. Nećeš se pokajati ako uzmeš ovu Elektrolux, to ti garantujem.
"Podešavanje sušenje u 3 nivoa "i "temperatura na kojoj suši veš "nisu iste stvari.

Da li imaš program na kojem suši na 35-40 stepeni?
Svi ti programi suše na 50-55 stepeni,samo senzori,odrede kolilčinu vlage koja ostaje u vešu,pa onda npr imaš program za peglanje.
Ili program za "kačanje u ormar"
Kod mene u tom programu "za peglanje"veš izlazi blago vlažan i mora se odma peglati.

Ako ga spakuješ,za posle,može da poprimi neprijatan miris.

Moja mašina ima 3 različite temperature na kojima suši, kao i 3 nivoa osušenosti. Ja uvek sušim veš na najnižem nivou temperature, a u 90% slučajeva na nivo osušenosti 2 (srednji).

"Podešavanje sušenje u 3 nivoa "i "temperatura na kojoj suši veš "nisu iste stvari.

Da li imaš program na kojem suši na 35-40 stepeni?
Svi ti programi suše na 50-55 stepeni,samo senzori,odrede kolilčinu vlage koja ostaje u vešu,pa onda npr imaš program za peglanje.
Ili program za "kačanje u ormar"
Kod mene u tom programu "za peglanje"veš izlazi blago vlažan i mora se odma peglati.

Ako ga spakuješ,za posle,može da poprimi neprijatan miris.
Tako rade mašine za sušenje sa toplotnom pumpom, ima 3 nivoa za sušenje i normalno senzori određuju nivo vlažnosti. Ni u kom slučaju ne može mašina da prwsusi veš ili ga skupi, kod kondezacione je druga priča i ona ima stelovanje temperature ali i zato joj je potrošnja struje na visokom nivou.

Naravno da rade.
Ali ne pričamo o tome.
Gorenje u svom programu ima mašinu,koja ima program da suši veš na 35 © i ma koliko dugo trajao taj program,veš ne bi u teoriji mogao da se skupi od tog sušenja.

Standardni programi Gorenej suše na oko 50©, ma šta god pisalo na onom točkiću kad biraš programe.Super dry,mix storsge,ofinger slika....sensitieve....
Samo senzori odredjuju kolilo č
će biti vlažno na kraju ciklusa sušenja i način na koji će okretati bunanj.

Druge mašina ,drugih proizvodača,suše uglavnom na 55 © ,uglavnom.
Sve skupljaju.Neznatno,ali skupljaju.
Dalje ,ako mašina ima program od 30-60-90 minuta,tu senzori vlažnosti ne igraju ništa,jer ona radi vremenski ciklus.Kad ga pregreje,skuplja ga.Pamuk pogotovo.

Ne pričamo o kondezacijskim,to je prevazidjeno,to se više ne kupuje.

Kapiraš sada,razlike u temp sušenja kod pojedinih mašina i programa?

Ja više majice i fine pamučne stvari ne sušim u mašini.
I na sensitive programu,ona suši na 50© i skuplja ,neznatno,sli skuplja.

Zato sam i rekao,da ima Gorenje sa programom koji suši na 35©.
Kapiraš ili da crtam.

Ako ima još neki proizvodjač,u toj budžet varijanti oko 500-600 evra,da ima program koji suši na 35© ja bih voleo da znam.

Pa ti kupi onda Gorenje i steluj temperaturu kako hoćeš i koliko hoces. To što ti ne susis više majice i ostalo jer si se istripovao da skuplja to je tvoj problem u glavi. I'm aljufi koji su skoro tražili baš ko dezacione masine ali ti nisi bio aktivan pa sada pametujes bez potrebe, jer sa svim tvojim znanjem koji si izneo ovde ne bi trebao da tražiš pomoć od drugih ljudi, kupi tu Gorenje i uživaj ili da ti crtamo.

Nazad
Vrh Dno