Šta je novo?

5G stigao u Srbiju! [nije tema za rezultate merenja brzine ni za Samsung]

• Začetnik teme Začetnik teme Echo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da li MTS ili drugi imaju Maksimalnu teoretsku brzinu koju moze da postigne korisnik.

Nisam citao celu temu. Da li je neko postigao npr 2GB

Da li MTS ili drugi imaju Maksimalnu teoretsku brzinu koju moze da postigne korisnik.

Na 5G NSA maksimalno bi teoritetski mogla brzina do 3.5 Gb/s.
Tek sa 5G SA je maksimalna 20 Gb/s, a to jos nisu poceli da kod nas pustaju.

Ja sam na A1 5G NSA dosad maks izvukao 1.3 Gb/s.

to zavisi iskljucivo od bandwidtha koji imas na raspolaganju, a onda i od celog end-to-end lanca..

U toku prvih dva meseca nakon što je 5G bio zvanično pušten, mts je imao problema sa mrežom, pa su primenili "preporuke od strane vendora (čitaj Ericsson)" gde su izvršili određena ograničenja kako bi stabilizovali mrežu. Od tog trenutka pa nadalje, skoro uopšte više nisam uspeo zabeležiti peak brzine veće od 1100Mbps u downstream-u, za razliku od prva dva meseca.

• Like
Reagovanja: G17
Na 5G NSA maksimalno bi teoritetski mogla brzina do 3.5 Gb/s.
Tek sa 5G SA je maksimalna 20 Gb/s, a to jos nisu poceli da kod nas pustaju.

Ja sam na A1 5G NSA dosad maks izvukao 1.3 Gb/s.
3.5 Gb/s? To je verovatno sa NR Carrier agregacijom? Zanima me kada će i kod nas početi uvođenje NR CA agregacije. Na primer, mogla bi kombinacija N7 + N78, eventualno + N28. Ali mislim da to nije baš verovatno u skorije vreme, ne verujem da će biti u narednih godinu-dve.

Poslednja izmena:
Vec radi CA sa LTE tako da kombinuje npr N78, b3 i b7 sto mu dodje 140mhz ukupnog kapaciteta (ako posmatramo i UL i DL onda i vise). O nekim vecim brzinama (3, 5, 10Gb/s) mozemo da pricamo tek kad dodje MMWave 5G i mislim da to nije nuzno povezano sa SA.

Vec radi CA sa LTE tako da kombinuje npr N78, b3 i b7 sto mu dodje 140mhz ukupnog kapaciteta (ako posmatramo i UL i DL onda i vise). O nekim vecim brzinama (3, 5, 10Gb/s) mozemo da pricamo tek kad dodje MMWave 5G i mislim da to nije nuzno povezano sa SA.
Mislio sam na NR bandove. Nije potrebno MMWave 5G za 3 Gb/sec brzinu. Dosta je 6 GHZ 5G, ako mobilni provajderi dobijaju dozvolu da koriste 6 GHz za 5G.
Našao sam jedan zanimljiv tekst na netu.
"5G iznad 6 GHz: Brži nego što se očekivalo i ključan za budućnost prema Nokiji i Oranžu."

"Trenutno tvoj operator pruža 5G mrežu preko jednog segmenta frekvencijskog opsega od 3,5 GHz. Tokom aukcije frekvencija, svakom operatoru je dodeljeno oko 100 MHz spektra (u Belgiji). Ovaj spektar se može zamisliti kao autoput sa sto traka. Unutar 5G mreže, sav saobraćaj između uređaja i baznih stanica odvija se na ovom autoputu.

Sto traka je značajna količina, ali nije dovoljno. Oko ovoga se slažu i Nokia, Orange i drugi akteri u telekomunikacijama. Prema jednoj studiji kompanije Nokia, mrežni saobraćaj će se do 2030. godine povećati oko 2,5 puta u odnosu na današnje stanje. Do 2030. godine, ili čak i ranije, postoji rizik da autoput od 100 MHz na opsegu od 3,5 GHz postane preopterećen."
5g over 6 GHz: Faster than expected, and essential for the future according to Nokia and Orange

Da l ce u skorije vreme da se sete za jug 😀 mislim na Leskovac...yettel je skoro svuda sa 5g-cak i okolna sela, A1 drugo mesto a mts uopste 😀 jedino sto ima svuda signal (gde yettel i a1 ni naznake)-jest 2g al koristi za pozive i poruke

3.5 Gb/s? To je verovatno sa NR Carrier agregacijom? Zanima me kada će i kod nas početi uvođenje NR CA agregacije. Na primer, mogla bi kombinacija N7 + N78, eventualno + N28. Ali mislim da to nije baš verovatno u skorije vreme, ne verujem da će biti u narednih godinu-dve.
Mts radi intraCA gde kombinuje 2 n78 (100+30MHz)

Yettel isto mislim da kombinuje n78 i n28

Da l ce u skorije vreme da se sete za jug 😀 mislim na Leskovac...yettel je skoro svuda sa 5g-cak i okolna sela, A1 drugo mesto a mts uopste 😀 jedino sto ima svuda signal (gde yettel i a1 ni naznake)-jest 2g al koristi za pozive i poruke
Rok im je do kraja godine da pokriju sva naseljena mesta sa 5g, mada kojim tempom idu je sramota za mts. Skoro trećina drzave nije videla njihov 5g u svom gradu.

Ažuriran je i RATEL, tj serbia cell towers
Idalje dosta baznih stanica fali kako otvorim znam da su na nekim mestima puštene 5G za A1 i Telekom i vidim već par gde nema na mapi a puštene su par meseci

Rok im je do kraja godine da pokriju sva naseljena mesta sa 5g, mada kojim tempom idu je sramota za mts. Skoro trećina drzave nije videla njihov 5g u svom gradu.
To je rok za 5 godina. Do kraja godine su u obavezi da imaju 200 stanica.
Svake godine ce se povecavati obaveza, ima detaljno u pravilniku.

Милиметарски таласи не пролазе кроз зидове тако да нису за телефоне него за интернет преко антене, тако да би боље било да то дају и онима који имају бежични интернет а не само телекому, јетелу и а1.

Милиметарски таласи не пролазе кроз зидове тако да нису за телефоне него за интернет преко антене, тако да би боље било да то дају и онима који имају бежични интернет а не само телекому, јетелу и а1.
Ne prolaze dobro ni kroz kisu, maglu, lisce ili bilo kakvu prepreku zid. Je ko olovni plašt za obične signale

A1 već je i u Bačko Gradište ima 5G mrežu, ali samo N7 ako sam dobro video. Mi i dalje nemamo 5G, a imamo preko 3000 stanovnika više nego Bačko Gradište. Posle toliko čekanja, nadam se da ćemo na kraju dobiti bar N78, a ne samo N7. Bio sam u Novom Bečeju danas, od 5 baznih stanica na 4 ima 5G, i ima B7 na 3 bazne stanice.

Kod mene je upravo pušten 5G ali samo Telekom
Imam A1 i mtel karticu, e sad... u principu meni Telekom 5G radi gore nego A1 4G...

Ovako, cim udjem u kucu imam 10+20+20 MHz, primarni 4G LTE 800 +1800 -+ 2600 menja se mada je ta kombinacija većinom i napolju
Ispod 5G NSA Disconnected a gore pored signala pise 5G...sto mi nista tek nije jasno, ovo Disconnected a zakačen na 5G, inače koristim NetMonster

E sad test brzine u kuci je oko 60/80 Dl i 40/50 Ul.

Napolju uhvatim isto šareno primarni 4G LTE 1800 dole 5G NSA 3500 , 20+100 MHz mislim da je jednom bilo i 130 Mhz ukupno

Stvar je u tome i kad 120 MHz ukupno meni je brzina kao u kući nekad bude oko 100 Dl max i 80 Ul.
Desilo mi se jednom naidje na 450 Dl i to posle par testova ništa...

Napominjem da je predajnik relativno blizu, LTE monster pokazuje 600m

Da li će se još to štemovati ili je to to i kraj?
Stigao mi je 5G ruter danas nije hvatao 5G tako da izgleda da je pušten pre bukvalno 3,4 sata.

Pre je na 4G samo 3CA signal bio tu negde malo bolji od ovog trenutnog, trebalo bi ruče da drži konstatno tih 450 ali nisam probao još...

Radi reference A1 sa 4CA na LTE samo ide 150/50 stabilno peak 180/80

Dodatna napomena, u baš sam malom mestu, baš balo.
n78 što uhvati, trebalo bi da bude sa istog predajnika gde je i ovaj od slabiji 5G ili ne? Pošto postoje još 2 5G tornja ali su poprilično daleko odnosno samo mogu da se vide preko rutera i to jedva tako da bi trebalo da je sa istog predajnika nije mi jasno kako je n78 ista brzina kao na 700Mhz, i to kad dobaci to traje kratko i gotovo

Naveo si dosta tehničkih detalja, ali fale neki jednostavniji, a u kojima se potencijalno krije objašnjenje nekih od tvojih zapažanja.

Ispod 5G NSA Disconnected a gore pored signala pise 5G...sto mi nista tek nije jasno, ovo Disconnected a zakačen na 5G, inače koristim NetMonster
Ovo smo više puta pominjali. Telefon ti vidi 5G mrežu, ali iz nekog razloga odlučuje da se ne poveže na nju, npr. jer je signal slab. Telefoni nekih proizvođača su skloniji tome od drugih, a većina ima i neka podešavanja koja utiču na to, a zovu se adaptivna baterija, 5G ušteda baterije i slično. Fali, dakle, detalj koji telefon koristiš.

Stvar je u tome i kad 120 MHz ukupno meni je brzina kao u kući nekad bude oko 100 Dl max i 80 Ul.
To proveravaš u romingu zapravo, pošto kažeš MTEL, a ne MTS? Imalo bi smisla da ti je zato ograničena brzina. A i sam MTS starim paketima (Omorika, Soko) ograničava brzinu, tako da im to nije strano. Fali, dakle, detalj šta tačno koristim (paket ili šta već), te kako ti se on ponaša na drugim lokacijama sa 5G mrežom. Dobro bi ovde došli i drugi tehnički detalji, tipa koliki je ping i kašnjenje. Ako bi to bilo dobro, a samo brzina loša, isto bi ukazivalo na to da si softverski ograničen. Na isto ukazuje i pik koji pominješ, nakratko veća brzina.

samo mogu da se vide preko rutera
I ovo je zanimljivo, tj. dodatno povlači pitanje toga koji ti je telefon, odnosno koje je hardversko ograničenje. Pitanje je i koji ruter imaš (ispade na kraju dosta pitanja, hahah), ali svakako je zanimljivost što je jači od telefona.

Kod mts-a ako nemaš 5ica pakete brzina ti je ograničena na 100 DL.

Mtl crna gora 5g roming mts prepaid uplecen roming dodatak mtl plus 10 i net je stvarno neogranicen nema merenja niti ogranicenja brzine idu do 900 mb/120... Igalo cg... Net je neogranicen i u bosni isti paket vazi tj dodatak samo sto oni nemaju 5 g jos uvek... Da se nadovezem posto je neko pomenuo mtl i roming u cg u prethodnom postu....

• Like
Reagovanja: G17
Da, da, to je poznato, ali ovde je izgleda obrnuta situacija: MTEL-ova (i to nepoznato kog, možda i nije crnogorski) kartica u Srbiji, na MTS-ovoj mreži.

Kod mene je upravo pušten 5G ali samo Telekom
Imam A1 i mtel karticu, e sad... u principu meni Telekom 5G radi gore nego A1 4G...

Ovako, cim udjem u kucu imam 10+20+20 MHz, primarni 4G LTE 800 +1800 -+ 2600 menja se mada je ta kombinacija većinom i napolju

E sad test brzine u kuci je oko 60/80 Dl i 40/50 Ul.

Napolju uhvatim isto šareno primarni 4G LTE 1800 dole 5G NSA 3500 , 20+100 MHz mislim da je jednom bilo i 130 Mhz ukupno

Desilo mi se jednom naidje na 450 Dl i to posle par testova ništa...

Napominjem da je predajnik relativno blizu, LTE monster pokazuje 600m

Da li će se još to štemovati ili je to to i kraj?
Stigao mi je 5G ruter danas nije hvatao 5G tako da izgleda da je pušten pre bukvalno 3,4 sata.

Pre je na 4G samo 3CA signal bio tu negde malo bolji od ovog trenutnog, trebalo bi ruče da drži konstatno tih 450 ali nisam probao još...

Radi reference A1 sa 4CA na LTE samo ide 150/50 stabilno peak 180/80

n78 što uhvati, trebalo bi da bude sa istog predajnika gde je i ovaj od slabiji 5G ili ne? Pošto postoje još 2 5G tornja ali su poprilično daleko odnosno samo mogu da se vide preko rutera i to jedva tako da bi trebalo da je sa istog predajnika nije mi jasno kako je n78 ista brzina kao na 700Mhz, i to kad dobaci to traje kratko i gotovo
Koje mesto je u pitanju?

Ne mora da znaci da je sa istog pedajnika, u okolini Valjeva hvatam 4G sa jednog stuba a u isto vreme koristim n78 sa drugog (daljeg). Mozda ti sa tog daljeg hvata n78 pa zato i slaba brzina.

Da, da, to je poznato, ali ovde je izgleda obrnuta situacija: MTEL-ova (i to nepoznato kog, možda i nije crnogorski) kartica u Srbiji, na MTS-ovoj mreži.
Crnogorski telekom je velikim slovima M:TEL a bosanski malim tako je meni bilo posto sam koristio dodatak i u bosni pa moras da se kacis iskljucivo na mtl da bi dodatak radio, mada mts prebaci automatski....

Pa ne verujem da mtel ograničava, posle malo više testiranja primetio sam da ovaj na 2700 nije okrenut ka meni već kao prometnom putu jedno 40-90°

Evo sada sam 3km od njega , na zatvorenom i non stop je 100+10+10 MHz dok je kući na 700 bandu, ali trebalo bi da drži stabilno. Sad izvlačim dalje znači od njega u zatvorenom 160 dl

I kad uhvatim kući taj od 2700 vrlo brzo prebaci na 700 iako mi nešto tu ne štima.

Jer nije MTS pa se ograničenje je primjenjuje već kao mtel korisnik, MTS im samo iznajmljuje korišćenje kao roming korisnik.

Telefon je Redmi 12 pro+
Mada sam uspeo da njim ravno 1 Gbps u većim mestima na početku

Pišem dodatno kad probam preko rutera pošto nisam sad pored njega, ruter podržava na NSA 3 4G + 2 5G frekvencije ali zavisi do provajdera ne znam šta koji dopušta ruter je H158-381

Ping je 20-23 ms

Sada sam izašao napolju isto 3km dalje nego juče, test brzine

Izgleda da ili antena nije ka meni ali je blizu?? Pa se telefon je snalazi dobro?

U pitanju je CG, ali i za BiH je isto
Ne mora da znaci da je sa istog pedajnika, u okolini Valjeva hvatam 4G sa jednog stuba a u isto vreme koristim n78 sa drugog (daljeg). Mozda ti sa tog daljeg hvata n78 pa zato i slaba brzina.
Pa stvar je u tome što se taj toliko daleko da kada se poveže ruter telefon ni ne može, nema uopšte interneta

Evo sad palim ruter pa testiram šta hvata kako hvata i koje brzine pa javim

Sa ruterom izvlacim 185 sa 64 sto nisam nikad pre na LTE preko MTS-a, ali nece da se nakaci na 5G preko rutera

1789056801767.webp

1789056813187.webp
1789056821482.webp
1789057001478.webp
Imam i ruter od A1 nisam probao u njemu da li bi prikačilo ali na telefonu hoće

Network search mode u Manual ide
Searching for networks… Please wait
I onda izbaci grešku

LTE je na

RSSI: -57.0 dBm
RSRP: -92.0 dBm
RSRQ: -11.0 dB
SINR: 16.0 dB

Evo na A1 ruteru povezao je na 5G
B7,B3,B1,N78,N28 - Dobitna kombinacija
Brzina i tu i tamo

E sad mi nije jasno što ovoliko kilavo bukvalno sam verovatno jedina osoba koja je povezana na 5G
I ne razumem zašto onaj Huawei neće da se poveže?

1789057745890.webp

1789057653540.webp

Ina;e kada radim speedtest krene sa 40 pa kilavo se uvećava polako nekad stigne i do 200 brzina se povećava ali baš sporo nije ono da odjednom skoči na 200,300,400
na fast.com izmeri 40

SpeedTest ti radi u Skadru.

Vidi odakle se konektuje na slici

Ti tu imas nekoliko rutiranja,

Skadar Podgorica Beograd,
Beograd Podgorica skadar

Nazad
Vrh Dno