Šta je novo?

Kina kasni čak 15 godina za najnaprednijom tehnologijom za proizvodnju čipova

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
stampana-ploca-i-cipovi.webp

Kina kasni čak 15 godina za najnaprednijom tehnologijom za proizvodnju čipova​

Kina je udaljena oko 15 godina od razvoja sopstvenih EUV litografskih mašina, procenjuje jedan od ključnih dobavljača ASML-a

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/nauka-i-...prednijom-tehnologijom-za-proizvodnju-cipova/

Nije baš tako crno-belo...

Nedostatak najnovijih tehnologija u Kini se vidi po broju datacentara...
Nije realno da Kina ima manje potrebe za datacentrima od Velike Britanije ili Nemačke...

1788499600970.webp

Nije realno da Kina ima manje potrebe za datacentrima od Velike Britanije ili Nemačke...

Pogledajte prilog 552157
Hoćeš da kažeš da USA zaista ima potrebe za 3700 data centara? Drugo, kineski AI modeli koriste dosta manje resursa od "zapadnih". Ne idealizujem Kinu, ali definitivno su racionalniji u pristupu - pogledaj koliko ulažu u vozove, elektrane, infrastrukturu - da su imali potrebe za značajno većim brojem data centara, svakako bi ih imali više.
Na temu proizvodnje čipova, svakako je odlično što rade na razvoju i što hvataju korak, makar bila i tačna konstatacija o 15 godina zaostatka - neće se čekati celih 15 godina da se premosti jaz, a čim priđu dovoljno blizu da ugroze monopole, eto normalnijih cena na tržištu.

Amerika nema, ali OpenAI, nVidia, Anthropic, MSFT, Google - da. To su globalne kompanije. To pokazuje i da Kina nema takve igrače ili da je tehnologija koju imaju ograničavajući faktor.

Što se tiče Holandskog ASML Amerika i Holandija blokiraju Kinu već godinama. Ovde se ne radi o novcu, jer za Kinu ASML nema cenu. Drugi pokušaj Kine da kupi ljude iz ove kompanije je takođe ostao , u većoj meri bezuspešan. Sada je na delu čista industrijska špijunaža, i alavost ljudi na novac. Mada me ne bi čudilo da su neke starije mašine za litografiju, već kupljene i odnete za Kinu pod maskom Nexperia je. Ovu igru živaca i iscrpljivanja Kina igra neprekosnoveno. Tipujem da će da preuzme Tajland bez ispaljenog metka.
Ono što mi je insteresantno, šta će zemljama toliko data centara ?

Amerika nema, ali OpenAI, nVidia, Anthropic, MSFT, Google - da. To su globalne kompanije. To pokazuje i da Kina nema takve igrače ili da je tehnologija koju imaju ograničavajući faktor.

Neće kineski proizvođači čipova da "razbiju monopol" i snize cene. Ti čipovi će ići za njihove datacentre i IT infrastrukturu.

Тајланд, Тајван, Данска, Холандија - увек јаке стручне анализе на овакве вести о високој политици и технологији.

A slama a salama ...

Pogledajte prilog 552157
Ovde treba biti oprezan, nemamo compute power informacije pa lako 3000 tih DC u USA mogu da budu neki vrlo mali, kao ovo što mi hoćemo da pravimo u Nišu, 50 miliona eur investicija, ispadne 500-600 GPU-a, to je za 2 godine zastarelo kada dođe nova generacija (jer je compute power = GPU power +cene struje).

Pravi distopijski data centar košta milijarde i ima toliko snage da će mu i vek trajanja biti duži, mogućnost ekspanzije vremenom...

Za Kinu ne brinem ja uopšte, pitanje je kako ćemo mi pristupiti ovom problemu, Ai može već sada da nam prepolovi javni sektor i da se isplati za godinu dana.

Naš javni sektor bi desetkovala jedna normalna vlast. Zapravo, ostalo bi 10% sadašnjeg kadra
ali da ne potežemo tu nezgodnu temu

Rekoh normalna vlast 😁
Pravih radnika je 10-ak procenata

Ma kako ne, nVidia i OpenAi ja tebe vojvoodm, ti mene serdarem i onda su obe velike?
Čak i vrapci na grani su skontali da AI bubble narasta preko svake mere.
Neće kineski proizvođači čipova da "razbiju monopol" i snize cene. Ti čipovi će ići za njihove datacentre i IT infrastrukturu.
Normalno.

Mogu da ih prodaju Rusima, da se ne muče više ljudi da ih skidaju sa veš mašina 🙂

USA ima vise data centara, ali Srbija proizvodi vise malina 🙂 ako je neko otisao i video bar mali deo Kine, shvatio bi da njih ne zanima da li "kasne" u nekoj tehnologiji 10 ili 30 godina. Neverovatno je da neko objavi vest da jednoj od najvecih svetskih sila treba 15 godina da dodje do necega sto neko sada ima 🙂

Što se tiče Holandskog ASML Amerika i Holandija blokiraju Kinu već godinama. Ovde se ne radi o novcu, jer za Kinu ASML nema cenu. Drugi pokušaj Kine da kupi ljude iz ove kompanije je takođe ostao , u većoj meri bezuspešan. Sada je na delu čista industrijska špijunaža, i alavost ljudi na novac. Mada me ne bi čudilo da su neke starije mašine za litografiju, već kupljene i odnete za Kinu pod maskom Nexperia je. Ovu igru živaca i iscrpljivanja Kina igra neprekosnoveno. Tipujem da će da preuzme Tajland bez ispaljenog metka.
Ono što mi je insteresantno, šta će zemljama toliko data centara ?
Trka za stvaranjem prvog svesnog AI, ili makar hiper inteligentnog. Ko prvi dodje do toga, imace ogromnu prednost nad svima

Ma kako ne, nVidia i OpenAi ja tebe vojvoodm, ti mene serdarem i onda su obe velike?
Čak i vrapci na grani su skontali da AI bubble narasta preko svake mere.

Normalno.

Nije AI samo chat sa botom... Uzmi npr. trenutno nažalost aktuelnu vojnu primenu. Danas dronovi nisu samo bespilotne letelice, već sve više rade autonomno bez operatera. Čitamo kako se dnevno lansira 500-1000 dronova, svi ti dronovi autonomno traže i pogađaju mete, nije ih moguće drugačije koordinisati. Dronovi koji čiste linije fronta od neprijatelja - većina radi autonomno.

AI neće nestati, samo će biti još veća potreba za njim. Jedino što će se usporiti ovaj eksponencijalan rast i na to se misli kada se kaže "pucanje AI balona".

Nazad
Vrh Dno