Šta je novo?

Solarni paneli i subvencija države

Pa paneli su tu najmanji trošak realno. Evo ja sam plaćao 12500din komad (ali su od 650W, sada su ovi od 450-500W oko 8-9k), plus konstrukcija po komadu oko 1300din izađe (24k za 18 panela, i to 50% predimenzionisana).

Što se tiče kasnijeg dodavanja, mislim da tu ne bi bilo problema, imaš dozvolu da gurneš 10kW u mrežu.

Može li neko od prosumera da napiše da li im je definisan broj panela u ugovoru. Ili možda snaga koju paneli imaju. Ako se sve svodi na inverter i koliko on isporučuje mreži, onda ne bi trebalo da ima problema sa nakdandnim dodavanjem panela.

I nema problema,
sve dok je inverter manji i jednak 10.8 kW.

Preko navedene snage neophodna je dodatna dozvola.

Malo sam istraživao pošto ste me zainteresovali da li je definisano

Mislim da ne može tek tako se dodaju paneli po ovome ovde https://pravno-informacioni-sistem.rs/eli/rep/sgrs/vlada/uredba/2021/83/1/reg

Инсталисана снага производног објекта

Члан 5.

Инсталисана снага производног објекта са фотонапонским панелима је:

1) инсталисана снага инвертора, у kW, при cos φ = 1, када је називна снага инвертора мања или једнака збиру инсталисаних снага фотонапонских панела или

2) збир инсталисаних снага фотонапонских панела, када је називна снага инвертора, већа од збира инсталисаних снага фотонапонских панела.

Инсталисана снага осталих типова производних објеката једнака је номиналној снази инсталисаних генератора.

Koliko shvatam ovo određuje koja se snaga solarne elektrane zvanično smatra „instalisanom snagom proizvodnog objekta”. Ne uzima se uvek samo snaga panela niti samo snaga invertera, već se uzima manja od te dve vrednosti.
Što znači da će dodavanjem panela samoinicijativno povećati instalisanu snagu, a za to mislim da treba neko odobrenje. Ali ključno je kolika je sada odobrena snaga.

Malo sam istraživao pošto ste me zainteresovali da li je definisano

Mislim da ne može tek tako se dodaju paneli po ovome ovde https://pravno-informacioni-sistem.rs/eli/rep/sgrs/vlada/uredba/2021/83/1/reg

Koliko shvatam ovo određuje koja se snaga solarne elektrane zvanično smatra „instalisanom snagom proizvodnog objekta”. Ne uzima se uvek samo snaga panela niti samo snaga invertera, već se uzima manja od te dve vrednosti.
Što znači da će dodavanjem panela samoinicijativno povećati instalisanu snagu, a za to mislim da treba neko odobrenje. Ali ključno je kolika je sada odobrena snaga.

Kako je meni objasnjeno: Snaga invertora odredjuje koliko ce se vracati u mrezu, odnosno proizvoditi. Za domacinstvo je definisano max 10.8Kw invertor, dok kolicina panela "nije bitna" (ovo uzmite sa rezervom). Ja sam hteo da ubacim malo vise panela (11.4Kw umesto 10.56Kw) da bi kompenzovao kada je proizvodnja panela na 70-80% odnosno ovo sto daxyco rekao " Obično se stavlja 20-30% više snage u panelima nego u invertoru" medjutim ovi iz Opstine nisu razumeli pa su insistirali da i snaga u panelima ne prelazi 10.8Kw. Zakljucak, po meni, i da je snaga panela 15Kw invertor je taj koji diktira uslove.

I ovo za max proizvodnju sto je bilo reci malopre, moja elektrana (10Kw invertor i 10.56Kw panela) su max proizvodnju imali jedan dan na 10.1Kw. Obicno se to krece kad je lep dan 6.5-9.4Kw.
1788348077330.webp

I gledam sad i sve potpisane ugovore nigde se ne navodi ni snaga invertera, ni snaga panela, ni broj panela... To vrv sve imaju u dostavljenoj tehnickoj dokumentaciji kad im je slato da posalju komisiju za prijem elektrane u mrezu.

Poslednja izmena:
Pitanje za sve.
Pustena mi je u rad elektrana 04.08. 6580w. Od kada radi nije proizvodnja dosla do 5.5kw i ako je potrosnja bila blize 8kw.Ocekivao sam da ce da bude proizvodnja makar 6,3kw
Nemam resenje od epsa jos uvek. U mrezu ne ide nista.
Da li je normalno da ne dolazi do napisanog maksimuma, ili je zbog ogranicenja da ne ide visak struje u mrezu, da li je i kod vas tako bilo?
Imam huawei hibridni inverter SUN2000-10K-MAPO, 14 panela po 470w tongwei

Ukratko, toplota utiče na smanjenje proizvodnje, maksimum ćeš videti u Maju ili Septembru kada je još jako sunce ali nije velika vrućina i to oko 12-13h kada je Sunce u zenitu.

Imaju veze jer je za sada postavljen u Zero-Export Mod odnosno ne može da proizvodi više nego što troši. Nije nerealno da ti je proizvodnja dobacila samo do 5.5kW, vrelo je bilo u avgustu. Za svaki stepen iznad STC (standard test conditions), koji je za panele 45C, imaš smanjenje proizvodnje za određeni procenat. Kod mene je to 0.29%. kada je napolju 40C, sam panel može biti na 70, možda i više. Još ako ti orijentacija i nagib nisu idealni, malo gubitaka u invertoru i kablovima, eto te na tvojoj proizvodnji. Nisi imao više mesta na krovu da dodaš još panela? Obično se stavlja 20-30% više snage u panelima nego u invertoru, kod tebe je obrnuto (ako dobro pretpostavljam da je 10kW invertor)?

Inače, ja nisam uspeo da pustim u rad elektranu u nedelju, ostalo mi je još posla oko uvođenja kabla u GRO kuće. Verovatno za vikend puštam, sve što je preostalo od posla ću sam da radim.
Opali neku sliku i samo polako i natenane.

Nazad
Vrh Dno