Puštena u rad konačno elektrana, u zero export modu. Od prošlog vikenda sam jedva čekao da dođem da završim to što je bilo ostalo i danas konačno stigoh.
Ubaciću sa telefona sliku sa management portala koji koristi moj invertor (SEMS). U jednom trenutku sam uspeo da naguram oko 5kW potrošnju, toliko je bila i proizvodnja (razlika je uvek 50-200W). Dok sam podešavao i puštao u rad uspeo sam da vratim 0.4kWh u sistem 🙂
Sviđa mi se količina podešavanja koja je dostupna, možeš bukvalno svaki parametar invertora da podesiš, zaštite, baš sve. Jedina zamerka je što sve mora preko aplikacije na telefonu, možda bi bilo malo lakše da može preko kompa. I da, nije radio sistem odmah iz kutije kako je pisalo da radi. Trebalo je kada ga uključim da se pojavi njegov wifi hotspot, na koji se ja spojim pa odatle vršim podešavanje. Ovde je radilo tako što sam se povezao sa njim preko bluetooth-a, podesio mu parametre za wifi, i onda sam mogao da ga vidim i preko wifi i BT.
Odabrao sam odgavarajući standard EN 50549-1, uključio power limit (ovde su mu mogućnosti zanimljive jer dozvoljava da podesiš power limit na neku cifru, pa možeš da ograničiš guranje u mrežu na, lupam, 3kW. Ja sam ga ostavio na 0 za sada. Podesio sam ga za rad bez baterija, a i tu vidim da ima baš dosta podešavanja. Ovde sam mislio da ću morati da korsitim neku naprednu logiku na HA, ali mislim da i sam invertor može sve i svašta da dozvoli što se tiče BMS. Na primer, da preko dana dopuni bateriju na X, preko noći prazni na Y, ako padne na Z da dopuni na XX iz mreže... Baš ima mnogo podešavanja.
Uplaćena taksa za prilagođenje mernog mesta nekih 21k, i sad tast treba da juri nekoga da to ubrza, posle toga ide zahtev za ugovor o potpunom snabdevanju kupca-proizvođača, to se rešava u Kraljevu za ovaj region (pa i tu nekoga treba juriti), a do tada da uradim pregled uzemljenja, i onda ide zvanično puštanje u rad i skidanje ograničenja proizvodnje. 2-3 meseca je očekivani rok, ako budemo uspeli nešto ranije, biće sjajno.
Za sada ukupni troškovi oko 5100e (dodatno nakon prethodnog pisanja plaćena montaža, korpa i taksa za prilagođenje mernog mesta, i častio druga 100e koji mi je pomagao taj dan da provučemo kabl i sredimo GRO kuće). I možda 100e hrana i piće za ljude taj dan, tast doveo njegove drugare pa su i oni nešto pomagali, dodavali. Inače, 3 čoveka je minimum za rad ako su uigrani - ako kažu da je dovoljno dvojica može samo ako je krov izrazito pristupačan, paneli mali, dovoljno prostora... Ovde je došlo njih trojica pa je i to bilo malo, dvojica na krovu, jedan u korpi da dodaje panele, i jedan od nas je njemu pomagao da utovari panel na korpu. Ja sam im pripremao provodnike za uzemljenje, kablove za mostove tamo gde je trebalo, i generalno vodio računa šta i kako rade.
Ne znam šta ima još od troškova - pisaću.
Inače, smorio sam se jer sam loše premerio krov, imao sam mesta za još jedan panel (3x3 landscape, i pored njih 1 u portrait) na ovom gornjem krovu, na donjem krovu nije bilo mesta. Tako da sam mogao lako dodati još 650W za minimalno novca, ali šta je tu je. Sad se ne isplati juriti korpu za toliku sitnicu.
Ono što mogu da izvučem kao pouku iz svega do sada: firme deru, i za opremu, i za montažu. Ako imate nekoga da može da radi umesto da angažujete firmu, višestruko se isplati. Vredi se cimati par dana da se nađu bolje ponude, juriti opremu na par mesta, itd. Hajde, ja sam imao velike rabate na sve osim panela, ali i za istu opremu sam dobijao po 20% razlike u ceni. Invertor sam doneo iz DE, ekvivalentni invertor ovde je oko 2000e, tamo sam platio 620, i prevoz 50e. "Običnih" (ne hibridnih) invertora ima i za 300e, ali nekako cene variraju baš sumanuto mnogo. Treba pratiti i kada naiđe dobra cena reagovati. Montaža na limu je ozbiljno zeznuta tokom leta (zbog temperature). Popeo sam se bio na korpi da nešto proverim, lim je bio na 50-60C sigurno, ako pipne kožu, opekotina sigurno nastaje. Momci su radili na 35C, izginuli.
I poslednja muka, nisam poneo drona taj dan, moglo je da bude baš dobrih snimaka i fotki.
Edit: ubacio sam screenshot-ove iz "instalaterske" app i "korisničke" app, vidi se koja je koja 🙂