Šta je novo?

Solarni paneli i subvencija države

Pa paneli su tu najmanji trošak realno. Evo ja sam plaćao 12500din komad (ali su od 650W, sada su ovi od 450-500W oko 8-9k), plus konstrukcija po komadu oko 1300din izađe (24k za 18 panela, i to 50% predimenzionisana).

Što se tiče kasnijeg dodavanja, mislim da tu ne bi bilo problema, imaš dozvolu da gurneš 10kW u mrežu.

Može li neko od prosumera da napiše da li im je definisan broj panela u ugovoru. Ili možda snaga koju paneli imaju. Ako se sve svodi na inverter i koliko on isporučuje mreži, onda ne bi trebalo da ima problema sa nakdandnim dodavanjem panela.

I nema problema,
sve dok je inverter manji i jednak 10.8 kW.

Preko navedene snage neophodna je dodatna dozvola.

Malo sam istraživao pošto ste me zainteresovali da li je definisano

Mislim da ne može tek tako se dodaju paneli po ovome ovde https://pravno-informacioni-sistem.rs/eli/rep/sgrs/vlada/uredba/2021/83/1/reg

Инсталисана снага производног објекта

Члан 5.

Инсталисана снага производног објекта са фотонапонским панелима је:

1) инсталисана снага инвертора, у kW, при cos φ = 1, када је називна снага инвертора мања или једнака збиру инсталисаних снага фотонапонских панела или

2) збир инсталисаних снага фотонапонских панела, када је називна снага инвертора, већа од збира инсталисаних снага фотонапонских панела.

Инсталисана снага осталих типова производних објеката једнака је номиналној снази инсталисаних генератора.

Koliko shvatam ovo određuje koja se snaga solarne elektrane zvanično smatra „instalisanom snagom proizvodnog objekta”. Ne uzima se uvek samo snaga panela niti samo snaga invertera, već se uzima manja od te dve vrednosti.
Što znači da će dodavanjem panela samoinicijativno povećati instalisanu snagu, a za to mislim da treba neko odobrenje. Ali ključno je kolika je sada odobrena snaga.

Malo sam istraživao pošto ste me zainteresovali da li je definisano

Mislim da ne može tek tako se dodaju paneli po ovome ovde https://pravno-informacioni-sistem.rs/eli/rep/sgrs/vlada/uredba/2021/83/1/reg

Koliko shvatam ovo određuje koja se snaga solarne elektrane zvanično smatra „instalisanom snagom proizvodnog objekta”. Ne uzima se uvek samo snaga panela niti samo snaga invertera, već se uzima manja od te dve vrednosti.
Što znači da će dodavanjem panela samoinicijativno povećati instalisanu snagu, a za to mislim da treba neko odobrenje. Ali ključno je kolika je sada odobrena snaga.

Kako je meni objasnjeno: Snaga invertora odredjuje koliko ce se vracati u mrezu, odnosno proizvoditi. Za domacinstvo je definisano max 10.8Kw invertor, dok kolicina panela "nije bitna" (ovo uzmite sa rezervom). Ja sam hteo da ubacim malo vise panela (11.4Kw umesto 10.56Kw) da bi kompenzovao kada je proizvodnja panela na 70-80% odnosno ovo sto daxyco rekao " Obično se stavlja 20-30% više snage u panelima nego u invertoru" medjutim ovi iz Opstine nisu razumeli pa su insistirali da i snaga u panelima ne prelazi 10.8Kw. Zakljucak, po meni, i da je snaga panela 15Kw invertor je taj koji diktira uslove.

I ovo za max proizvodnju sto je bilo reci malopre, moja elektrana (10Kw invertor i 10.56Kw panela) su max proizvodnju imali jedan dan na 10.1Kw. Obicno se to krece kad je lep dan 6.5-9.4Kw.
1788348077330.webp

I gledam sad i sve potpisane ugovore nigde se ne navodi ni snaga invertera, ni snaga panela, ni broj panela... To vrv sve imaju u dostavljenoj tehnickoj dokumentaciji kad im je slato da posalju komisiju za prijem elektrane u mrezu.

Poslednja izmena:
Pitanje za sve.
Pustena mi je u rad elektrana 04.08. 6580w. Od kada radi nije proizvodnja dosla do 5.5kw i ako je potrosnja bila blize 8kw.Ocekivao sam da ce da bude proizvodnja makar 6,3kw
Nemam resenje od epsa jos uvek. U mrezu ne ide nista.
Da li je normalno da ne dolazi do napisanog maksimuma, ili je zbog ogranicenja da ne ide visak struje u mrezu, da li je i kod vas tako bilo?
Imam huawei hibridni inverter SUN2000-10K-MAPO, 14 panela po 470w tongwei

Ukratko, toplota utiče na smanjenje proizvodnje, maksimum ćeš videti u Maju ili Septembru kada je još jako sunce ali nije velika vrućina i to oko 12-13h kada je Sunce u zenitu.

Imaju veze jer je za sada postavljen u Zero-Export Mod odnosno ne može da proizvodi više nego što troši. Nije nerealno da ti je proizvodnja dobacila samo do 5.5kW, vrelo je bilo u avgustu. Za svaki stepen iznad STC (standard test conditions), koji je za panele 45C, imaš smanjenje proizvodnje za određeni procenat. Kod mene je to 0.29%. kada je napolju 40C, sam panel može biti na 70, možda i više. Još ako ti orijentacija i nagib nisu idealni, malo gubitaka u invertoru i kablovima, eto te na tvojoj proizvodnji. Nisi imao više mesta na krovu da dodaš još panela? Obično se stavlja 20-30% više snage u panelima nego u invertoru, kod tebe je obrnuto (ako dobro pretpostavljam da je 10kW invertor)?

Inače, ja nisam uspeo da pustim u rad elektranu u nedelju, ostalo mi je još posla oko uvođenja kabla u GRO kuće. Verovatno za vikend puštam, sve što je preostalo od posla ću sam da radim.
Opali neku sliku i samo polako i natenane.

Pitanje...
Jel sme lan kabel od smart metra do invertera da ide celom duzinom (40m) skroz pored napojnog kabla?

Ne bi trebalo, ali ako uzmeš kvalitetan SFTP kabl mislim da neće imati nikakvog uticaja. Ja sam ih razmakao oko 20cm, stavio svaki u odvojeno crevo (a baš mi je tolika trasa, oko 40m). Ali na nekim mestima idu zajedno po par metara. Samo uzemlji širm sa jedne strane - nikako sa obe! Ja lično ne bih štemovao dve trase za dva kabla (ako tako polažeš kablove), ako ih kao što sam ja radio samo polažeš po tavanu, odvojio bih ih, ne košta te ništa realno (osim da dokupiš drugo crevo za mrežni kabl).

Po kući i garaži idem kanalicom, a kroz dvorište sam ukopao okiten...
Kinezi me naterali da kupim instalacioni kategorije 6.
Zašto uzemljiti samo jedan kraj omotača?

Ako ti je tako dugačak kabl, možeš da imaš neki mali pad napona na njemu pošto ne uzemljuješ na istom mestu oba kraja, i tu onda može da dođe do pojave neke niske struje koja konstantno teče kroz taj omotač. A on je toliko tanak da se može grejati i napraviti problem. Osnovna namena mu je da ako dođe do nekog indukovanog napona ili smetnji, sprovede struju ka uzemljenju, a to može da uradi i kada je uzemljen samo sa jedne strane.

Pitanje...
Jel sme lan kabel od smart metra do invertera da ide celom duzinom (40m) skroz pored napojnog kabla?

Sme ako su parice u kablu obložene zaštitnim folijama i širmom i ako je kabl namenjen za spoljnu upotrebu. Brzina u ovom slučaju nije toliko bitna (može i 5e).

Skoro sam povezivao smart meter sa punjačem za EV. Koristio sam kvalitetan STP kabl koji ide paralelno oko 40-ak metara sa napojnim kablom od 5x6mm i nema problema.

Puštena u rad konačno elektrana, u zero export modu. Od prošlog vikenda sam jedva čekao da dođem da završim to što je bilo ostalo i danas konačno stigoh.

Ubaciću sa telefona sliku sa management portala koji koristi moj invertor (SEMS). U jednom trenutku sam uspeo da naguram oko 5kW potrošnju, toliko je bila i proizvodnja (razlika je uvek 50-200W). Dok sam podešavao i puštao u rad uspeo sam da vratim 0.4kWh u sistem 🙂

Sviđa mi se količina podešavanja koja je dostupna, možeš bukvalno svaki parametar invertora da podesiš, zaštite, baš sve. Jedina zamerka je što sve mora preko aplikacije na telefonu, možda bi bilo malo lakše da može preko kompa. I da, nije radio sistem odmah iz kutije kako je pisalo da radi. Trebalo je kada ga uključim da se pojavi njegov wifi hotspot, na koji se ja spojim pa odatle vršim podešavanje. Ovde je radilo tako što sam se povezao sa njim preko bluetooth-a, podesio mu parametre za wifi, i onda sam mogao da ga vidim i preko wifi i BT.

Odabrao sam odgavarajući standard EN 50549-1, uključio power limit (ovde su mu mogućnosti zanimljive jer dozvoljava da podesiš power limit na neku cifru, pa možeš da ograničiš guranje u mrežu na, lupam, 3kW. Ja sam ga ostavio na 0 za sada. Podesio sam ga za rad bez baterija, a i tu vidim da ima baš dosta podešavanja. Ovde sam mislio da ću morati da korsitim neku naprednu logiku na HA, ali mislim da i sam invertor može sve i svašta da dozvoli što se tiče BMS. Na primer, da preko dana dopuni bateriju na X, preko noći prazni na Y, ako padne na Z da dopuni na XX iz mreže... Baš ima mnogo podešavanja.

Uplaćena taksa za prilagođenje mernog mesta nekih 21k, i sad tast treba da juri nekoga da to ubrza, posle toga ide zahtev za ugovor o potpunom snabdevanju kupca-proizvođača, to se rešava u Kraljevu za ovaj region (pa i tu nekoga treba juriti), a do tada da uradim pregled uzemljenja, i onda ide zvanično puštanje u rad i skidanje ograničenja proizvodnje. 2-3 meseca je očekivani rok, ako budemo uspeli nešto ranije, biće sjajno.

Za sada ukupni troškovi oko 5100e (dodatno nakon prethodnog pisanja plaćena montaža, korpa i taksa za prilagođenje mernog mesta, i častio druga 100e koji mi je pomagao taj dan da provučemo kabl i sredimo GRO kuće). I možda 100e hrana i piće za ljude taj dan, tast doveo njegove drugare pa su i oni nešto pomagali, dodavali. Inače, 3 čoveka je minimum za rad ako su uigrani - ako kažu da je dovoljno dvojica može samo ako je krov izrazito pristupačan, paneli mali, dovoljno prostora... Ovde je došlo njih trojica pa je i to bilo malo, dvojica na krovu, jedan u korpi da dodaje panele, i jedan od nas je njemu pomagao da utovari panel na korpu. Ja sam im pripremao provodnike za uzemljenje, kablove za mostove tamo gde je trebalo, i generalno vodio računa šta i kako rade.

Ne znam šta ima još od troškova - pisaću.

Inače, smorio sam se jer sam loše premerio krov, imao sam mesta za još jedan panel (3x3 landscape, i pored njih 1 u portrait) na ovom gornjem krovu, na donjem krovu nije bilo mesta. Tako da sam mogao lako dodati još 650W za minimalno novca, ali šta je tu je. Sad se ne isplati juriti korpu za toliku sitnicu.

Ono što mogu da izvučem kao pouku iz svega do sada: firme deru, i za opremu, i za montažu. Ako imate nekoga da može da radi umesto da angažujete firmu, višestruko se isplati. Vredi se cimati par dana da se nađu bolje ponude, juriti opremu na par mesta, itd. Hajde, ja sam imao velike rabate na sve osim panela, ali i za istu opremu sam dobijao po 20% razlike u ceni. Invertor sam doneo iz DE, ekvivalentni invertor ovde je oko 2000e, tamo sam platio 620, i prevoz 50e. "Običnih" (ne hibridnih) invertora ima i za 300e, ali nekako cene variraju baš sumanuto mnogo. Treba pratiti i kada naiđe dobra cena reagovati. Montaža na limu je ozbiljno zeznuta tokom leta (zbog temperature). Popeo sam se bio na korpi da nešto proverim, lim je bio na 50-60C sigurno, ako pipne kožu, opekotina sigurno nastaje. Momci su radili na 35C, izginuli.

I poslednja muka, nisam poneo drona taj dan, moglo je da bude baš dobrih snimaka i fotki.

Edit: ubacio sam screenshot-ove iz "instalaterske" app i "korisničke" app, vidi se koja je koja 🙂

Prilozi

• PXL_20260905_121800321.webp
    PXL_20260905_121800321.webp
    180.6 KB · Pregleda: 32
  • Screenshot_20260905-144317.webp
    Screenshot_20260905-144317.webp
    31.2 KB · Pregleda: 31
  • Screenshot_20260905-144335.webp
    Screenshot_20260905-144335.webp
    29.9 KB · Pregleda: 31
Jedno pitanje. Ako je proizvodnja panela u nekom momentu recimo 6kW a potrošnja u kući recimo isto 6kW ali od toga svih 6kW na jednoj fazi, je l to znači da iz panela ide u kuću samo 2kW (buduci da 6kW u proizvodnji trofazni inverter deli podjednako na tri faze) a ostatak od 4kw se uzima iz mreže ili ne?

Postoje trofazni invertori koji podržavaju potpunu (100%) faznu asimetriju — ne moraju ravnomerno da dele snagu, već jedna faza može da radi na maksimumu (kod mene 3.8 kW), a ostale da budu na nuli.

Danas sam testirao rad elektrane i ovako je bilo u jednom trenutku: ukupna potrošnja kuće bila je oko 4.5kW i invertor je proizvodio tačno toliko, pa je ukupna razmena sa mrežom bila 0 kW. Ipak, posmatrano pojedinačno po fazama, na jednoj fazi se struja vukla iz mreže, a na drugoj se višak gurao nazad. Krajnji zbir svih faza je bio na nuli, ali raspodela snage po fazama nije bila simetrična.

Nazad
Vrh Dno