Šta je novo?

Uber tvrdi da za 15 do 20 godina niko neće kupovati privatne automobile, a vozačke dozvole više neće biti potrebne

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Uber-i-privatni-automobili.webp

Uber tvrdi da za 15 do 20 godina niko neće kupovati privatne automobile, a vozačke dozvole više neće biti potrebne​

Uber očekuje da će za 15 do 20 godina većinu putovanja preuzeti autonomna vozila, javni prevoz, bicikli i električni trotineti

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/softver-...le-a-vozacke-dozvole-vise-nece-biti-potrebne/

To čekam ko ogrezlo sunce ceo život. Gde da parkiram, ne smem da pijem dok vozim... Sad počeli i na drogu da kontrolišu, ko da alkohol nije bio dovoljan. Tehnički mi za par dana, pa stres da mi ne crkne sijalička iznad tablice baš taj dan.
Bicikli i trotineti nisu rešenje, kontrolišu se i oni. Javni prevoz je OK. Od kad je u Nišu postao besplatan, primarni mi je prevoz.

To čekam ko ogrezlo sunce ceo život. Gde da parkiram, ne smem da pijem dok vozim... Sad počeli i na drogu da kontrolišu, ko da alkohol nije bio dovoljan. Tehnički mi za par dana, pa stres da mi ne crkne sijalička iznad tablice baš taj dan.
Bicikli i trotineti nisu rešenje, kontrolišu se i oni. Javni prevoz je OK. Od kad je u Nišu postao besplatan, primarni mi je prevoz.
Jadnik, šta mu napravi vlasništvo nad svojim ličnim automobilom sa kojim može da ide gde hoće, kad god hoće i koliko dugo hoće.

Kako će vozač Ubera da podnese 10h kombinaciju Sundjer Boba i Pepe praseta?

Nije tako u SF filmovima.

Pa dobro, da ponovimo:necete imati nista i bicete srecni!🙂

Imanje automobila danas, mene uopšte ne čini srećnim.
Čak je meni gnjavaža. A moram da ga imam.

Poenta teksta nije da nećeš moći da imaš automobil već da nećeš morati da ga imaš.

Da li ćemo doživeti, videćemo, ali da je to smer u kojem treba ići u daljoj il' bližoj budućnosti, jeste...

Samac?

Ja od kad sam prodao auto nivo stresa mi je pao za najmanje 40% ako ne i više.

Nema budala u saobraćaju, tj ima ali ne moram ja da vodim računa o njima, nema natezanja sa majstorima, nema ptsd trauma od registracija i tehničkih pregleda, razmišljanja gde da parkiram i sl, cena goriva mi je izašla iz fokusa.

Pri tom mogu da pijem kad odem negde bez straha da me zaustavi policija da im ga duvam i sl.

Jadnik, šta mu napravi vlasništvo nad svojim ličnim automobilom sa kojim može da ide gde hoće, kad god hoće i koliko dugo hoće.
Bilo nekad. Sad ideš gde, kad i koliko auto želi

Kao ozebao sunce? To si hteo da kazes?

Ogrezlo sunce ne postoji kao izraz u Srpskom jeziku. Isto kao ni ozeblo sunce.

Sto se tice vesti, nema od toga nista. Kao sto nema ni od onoga da ce svi automobili biti elektricni.

Još jedna od izjava koja služi da namami investitore koji nemaju gde da ulože novac pa traže bilo šta sa imalo potencijala.

Sam koncept nije nemoguć (da, znam da je dupla negacija, tako volim), ali biznis modeli uveliko idu u ovom smeru. Danas biznisi sve iznajmljuju umesto da kupuju iako je to značajno skuplje čak i u kratkom periodu od svega nekoliko godina. Najveća izmena koja se vidi je u softveru, sada masovno idemo na pretplate umesto kupovina paketa, ali renta je prisutna i na stvarima koje ne vidimo. Ja sam se šokirao kada sam video da postoji iznajmljivanje otirača. Neko je smislio da firmama izdaje otirače i to je zapravo apsolutno genijalno. Tu su i gluposti poput osveživača vazduha. 3PL je uveliko dokazan koncept, a tu su i skladišta, građevinske mašine pa čak i skele za građevinu se iznajmljuju.
I mi kao korisnici se odričemo vlasništva nad sve više stvari, prvenstveno kroz digitalne servise.
Već postoji iznajmljivanje gaming računara (ne cloud) gde već godišnja pretplata prilazi punoj ceni računara, a za 2 godine uveliko prevazilazi taj iznos, što znači da je bilo kakav potrošački kredit bolji od ove opcije, ali biznis postoji i radi i to dosta njih.

Što se samih kola tiče, ja bih prvi platio mesečnu pretplatu da dobijem auto na korišćenje i da mogu da ga otkažem i vratim kada poželim. Promena modela, boje, veličine po potrebi, a o održavanju da i ne pričam.
Model za kompaniju koja bi to nudila nije tako daleko iako izgleda neodrživo. Masovna proizvodnja basic modela bez načičkanih dodataka bez problema svodi cenu u odgovarajući rang.

Ulažem na “za dvajes ili da zaokružimo na 2050u po ovim balkanskim gudurama putovaće se isključivo autonomno na magaretu”.

Platio bih i ja mesecnu pretplatu, ako je razumna. I sada se moze rentirari auto, ali cene nisu prihvatljive nama, obicnim gradjanima. Dosta ljudi u mom okruzenju ima automobile, koji jedva predju 2000 godisnje. Za njih je renta auta i po ovim cenama sjajna. Trosak kupovine auta, odrzavanja, registracije, plus neplaniranih kvarova prevazilazi troskove mozda cak i taksija, a o renti i da ne pricam. I tih 2000km je jedva 200 grad, sve je medjugradsko ili mozda jedan odlazak na more pa predju i do 3-4 hiljade km tada. Ali, mi smo nauceni generacijama, zavrsi skolu, nadji posao, kupi auto, kupi stan, zeni se, imaj decu. Sablon koji prati vecina nas, a ni sami ne znamo zasto.

Pratimo taj šablon jer nam daje najviše šanse za pristojan život. Ko rizikuje, može da dobije više, ali može da ostane i bez 7 dana u Paraliji u maju jednom u 2 godine. Moderno društvo nije idelano, ali je mnogo bolje koncipirano od bilo kog društva u istoriji. Ima za svakog, pa ko šta voli nek izvoli.

Nazad
Vrh Dno