Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ma ne trazim ja da mene bilo ko dotira niti da mi daje pare iz budzeta. Poenta je u tome da skinu ove pljackaske namete koji se placaju pri uvozu EV polovnjaka.
Neka mi drzava ne da ni jedan jedini dinar, samo neka skine carinu i PDV na uvoz polovnih EV vozila. Zasto bi iko placao ogroman porez na tehnologiju koju drzava navodno zeli da promovise? Pusti ljude da svojim zaradjenim novcem kupe sta zele bez da ih drpaju na samom ulazu u zemlju.
To uopste nije trazenje milostinje ili subvencionisanje polovnjaka, nego ukidanje nepotrebnih nameta i prepreka da bi novija i cistija vozila uopste bila pristupacna obicnom coveku.

• Like
Reagovanja: mnt
Sta je tu je, odavno smo vec konstatovali da subvencije postoje cisto da ne bi neko mogao da kaze da ih nema.

Svako ko zeli da kupi nov EV svoju finansijsku konstrukciju treba da pravi bez subvencija, pa kako bude. Ne treba ocekivati da ce drzava koja 10% budzeta dobija od akciza na naftne derivate, seci granu na kojoj sedi.

Ma ne trazim ja da mene bilo ko dotira niti da mi daje pare iz budzeta. Poenta je u tome da skinu ove pljackaske namete koji se placaju pri uvozu EV polovnjaka.
Neka mi drzava ne da ni jedan jedini dinar, samo neka skine carinu i PDV na uvoz polovnih EV vozila. Zasto bi iko placao ogroman porez na tehnologiju koju drzava navodno zeli da promovise? Pusti ljude da svojim zaradjenim novcem kupe sta zele bez da ih drpaju na samom ulazu u zemlju.
To uopste nije trazenje milostinje ili subvencionisanje polovnjaka, nego ukidanje nepotrebnih nameta i prepreka da bi novija i cistija vozila uopste bila pristupacna obicnom coveku.
Uz svo dužno poštovanje PDV i carnine se skoro nikada ne ukidaju nizašta u bilo kojoj zemlji...a čak i da se ukinu to traje vrlo kratko...ja recimo pamtim da su bile jednokratno ukinute u SFRJ kada se gradio hotel Nova Slavija za samit nesvrstanih ili ukinut pdv za it opremu nekih dve godine…a to se pogotovo ne dešava za polovne stvari.

Aaaa, okej onda, sve u redu, moja greska, ne umem da citam.
Nisam imao problem oko proseka, to je okej, nego sam mislio da su tih 13-14kWh TRENUTNA potrosnja na autoputu sto mi je bilo bas nerealno.
Sve jasno.

Tako sam i ja razumeo... sa Konom izvučem 13.5kw na 130kmh u najidealnijim uslovima (u smislu temperature, vetra... nije nizbrdo), bukvalno mi se dva puta samo desilo. Toliko troši uglavnom leti na 100-110, zimi 15.5 otprilike. Ukupna prosečna potrošnja mi je 14.5.

Uz svo dužno poštovanje PDV i carnine se skoro nikada ne ukidaju nizašta u bilo kojoj zemlji...a čak i da se ukinu to traje vrlo kratko...ja recimo pamtim da su bile jednokratno ukinute u SFRJ kada se gradio hotel Nova Slavija za samit nesvrstanih ili ukinut pdv za it opremu nekih dve godine…a to se pogotovo ne dešava za polovne stvari.
Imali smo umanjenje PDV-a za računarsku opremu na 8%. Možda može nešto slično da se primeni i na EV.

Neka mi drzava ne da ni jedan jedini dinar, samo neka skine carinu i PDV na uvoz polovnih EV vozila. Zasto bi iko placao ogroman porez na tehnologiju koju drzava navodno zeli da promovise?
Pa apsolutno ne želi da promoviše. 🙂

Nego mora da se barem malo održi privid praćenja nekih globalnih trendova pa kao evo vam 0.0000001% budžeta za subvencije ali pola uzimamo nazad kroz Poštu.

Slažem se da bi bolje bilo i da smanje PDV na 15% umesto ovih nakaradnih subvencija ali nema šanse za tako nešto kod nas.

Tako sam i ja razumeo... sa Konom izvučem 13.5kw na 130kmh u najidealnijim uslovima (u smislu temperature, vetra... nije nizbrdo), bukvalno mi se dva puta samo desilo. Toliko troši uglavnom leti na 100-110, zimi 15.5 otprilike. Ukupna prosečna potrošnja mi je 14.5.
13.5 pri 130? Video zapis ili se nije desilo 😉

Malo mi nerealno niske ove cifre.
@Gizmo jel su ove cifre u rangu M3 Highland-a? Ili mozda i bolje? Ispade Kona najefikasniji EV na svetu. 😀
Mozdaaa na 90-100kmh tih 14kWh? Na 120kmh nema sanse?
Tebe tagujem, ti bolje znas. Mrzi me sad da guglam, mozda kasnije u toku dana sednem da istrazim.

Highland, možda klot RWD sa 18 inča felnama, ta potrošnja, ali nikako na autoputu te cifre, jedino u zavetrini kamiona možda da ne prelaziš tih 90km/h, a ni tad. Na 120 to je već laganih 18kwh. Ja sam na toj brzini 20-21kwh bez problema. Jeste Kona prilično ekonomična, da li baš ovoliko... pa aj neki idealni uslovi ali i tad mi baš teška cifra za izvesti, pogotovo na toj brzini. Tesle obično nisu poznate kao super štedljiva vozila, već su samo tu negde ok u proseku.

Mislio je na prosecnu potrosnju, ne na autoputu, nesporazum.

Ma ta Kona jeste jedan od najefikasnijih EV. Samo da pojedini ne pocnu da pricaju bajke o njenoj potrosnji kao nekad vozaci Pasata 1.9 tdi 🙂

Evo jedan stari test, u idealnim uslovima prosecna potrosnja na autoputu 19kwh/100km

popust na putarinu
Ovo već imamo i ja koristim. 10% je popust, a pošto ide samo uz ENP tag za koji je popust 6%, ukupno je 16% ako tako gledamo. Smor je samo što mora sa saobraćajnom da se ode u Puteve Srbije u Ustaničkoj da bi aktivirali to. Ali posle toga si miran, bar dok ne promeniš auto.

Ostali benefiti koje si pomenuo bi bili takođe super, a bilo je nekih priča da će možda biti tih zelenih tablica. Videćemo.

Inače, za slučaj da neko ne zna, još jedan benefit koji već imamo je da se pri registraciji ne plaća porez na upotrebu motornih vozila.

Poslednja izmena:
13.5 pri 130? Video zapis ili se nije desilo 😉
Ni ja nisam verovao svojim očima😅 Kažem i sam, to je neka potrošnja na 100-110 inače. Sa pogoršanjem vremenskih uslova (vetar, kiša) drastično raste i potrošnja pa se na 110 na može videti i 17kw. Na 130 ide već na 20-21kw.

Зелене таблице су потпуно непотребне, битно је да се донесу подстицајне мере, а то нису дриблање са субвенцијама како је постављено сад, или табанање до шалтера да се активирају неке смешне погодности.

@mnt @BozicBata
Možda sam već pitao ovo nisam siguran, ali da li mogu nekako da iskoristim svoj postojeći Enpay tag za taj popust ili moram da kupujem novi tag?

Takođe, da li neko zna da li su od skoro omogućili dobijanje nalepnice na tehničkom i za EV?

Baš što kaže Snejk, ova potrošnja što pričate za Konu je realna možda ako se uzdate u potrošnju koju vam bord pokazuje.
Stoji da je Kona jedna od efikasnijih EV, ali koliko ja znam nije baš toliko svemoguća.

Evo i na EV database piše da može da pređe 355km pri vožnji 110km/h i pri temperaturi od 23 stepena sa ugašenom klimom. I to je sve kad je baterija bila nova dok još nije degradirala.

Neka uzme tast i neka ga isprazni do 10% ili malo ispod i napuni do 100% da se kalibriše i neka ga vozi auto-putem dok ga ne isprazni do bar 10-15% pa će tad znati pravu potrošnju kad sam izračuna. Moje mišljenje ako ga bude vozio 110km/h većinom puta teško da će stići iz BG do Zagreba.

Pritom kad mi neko kaže pri 100-110km/h to u praksi uglavnom znači vozim ga bato na par sekundi 110km/h ako obilazim baš neki šleper a većinom oko 100km/h i to ne GPS 100km/h nego je to sa par kočenja i usporavanja zbog na primer šlepera dok se ne ukaže prilika da ga obiđeš bliže GPS 90-95km/h. To je bar moje mišljenje, možda grešim.

Dobro Gizmo tvoj je Performance pa je zato malo manje efikasan, ali daleko od toga da Model 3 RWD ili AWD Long Range ili Model Y nisu jedni od najefikasnijih EV u svojim klasama.

Sto se taga tice, moras prvo da odes u Enpay i da ga prebacis na prepaid. Kad zavrsis to, ides u Puteve Srbije u Ustanicku sa saobracajnom od EV i tamo ti aktiviraju popust od 10%, tj ukupno 16% na Toll4All sistemu.

@BozicBata I onda mi bude opet tako da kažem postpaid samo ne na Enpay nego na Toll4All?

Edit:
Ja sad na Enpay mislim da nemam odavno više tih 6% popusta.

Da li koristite ABRP i koliko su vam precizne procene kada izaberete konkretan model EV-a?

Nemam još EV, ali ozbiljno razmatram za sledeći auto. Oko 90% vožnje su mi relacije 700+ km, uglavnom noću, pa mi je bitno da pauze za punjenje budu što kraće. Koliko je ABRP realan sa procenom potrošnje i SoC-a na dolasku, posebno na autoputu i pri većim brzinama?

Punio se 3x više nego da je išao sa normalnim vozilom 🙂

Autoput troši najviše, o većim brzinama da ne govorim. Većina je i limitirana softverski, zbog zaštite od pregrevanja i degradacije baterije.

@GMT II pisao sam ranije, imao je više putovanja od ~500km (bez dopunjavanje jelte), kući se vraćao sa 5-10% baterije. Ali 100% magistrala, eventualno par desetina km AP. A tast je svojevremeno vozio kamion, tako da mu definitivno nije strano da vozi 90kmh na AP. Mene kada vozi, vozi oko 110kmh, povremeno ispod, ne preko. Njemu je čoveku jedino stalo do uštede, tako mu je i A3 trošio 4.5l/100km. Eno ga Audi još u garaži, čuči u rezervi, za ovih 5 meseci samo 3x za Zagreb i nazad išao njime, i nešto sitno kad sam mu ja uzimao Koju i kad mu je trebala kuka (koju ima A3).

A kada ga je uzeo dobio je SoH sertifikat, 100%. Naravno da ne verujem da baterija nije ništa degradirala za 173kkm, ali je defitivno u dobrom stanju.

Highland, možda klot RWD sa 18 inča felnama, ta potrošnja, ali nikako na autoputu te cifre, jedino u zavetrini kamiona možda da ne prelaziš tih 90km/h, a ni tad. Na 120 to je već laganih 18kwh. Ja sam na toj brzini 20-21kwh bez problema. Jeste Kona prilično ekonomična, da li baš ovoliko... pa aj neki idealni uslovi ali i tad mi baš teška cifra za izvesti, pogotovo na toj brzini. Tesle obično nisu poznate kao super štedljiva vozila, već su samo tu negde ok u proseku.
Tesle su ubjedljivo najstedljiviji EV..M3 Highland RWD (Standard)

Prilozi

• IMG_1069.webp
    IMG_1069.webp
    86.3 KB · Pregleda: 47
22 za XC40 mi deluje bas mnogo, narocito leti.

Treba da uzmeš u obzir da je XC40 2021. konvertovan fosilac a ne EV platforma od nule, auto koji je težak 2.2 tone, čija je aerodinamičnost prosečna u najboljem slučaju, veliki, visoki, kutijast SUV koji kruzira putem, otpor vazduha ga ubija, i mislim da ti električni motori za ta godišta nisu baš toliko optimizovani kao kod novijih modela. Plus da je u Norveškoj leto zapravo "leto", to je ta potrošnja za lokal, realno, mogu bez problema da zamislim te cifre. Autoput sigurno ima da ode preko 30 kWh ako ga nagari na 130. To je jedna od klopki prelaska na EV, nije svaki štedljiv sam po sebi, i jedan od razloga zašto meni lično auto koji nije zamišljen kao EV na papiru ne bi bio prvi izbor svakako.

@rida

Ne, Tesle su prosek kao što rekoh po potrošnji, Kia, Hyundai, VW, itd, itd su bolji po tom pitanju.

Ok daj mi nadji koji of njih moze trositi 15 wh/km na 130. Pregledao sam valjda na hiljade testova i ne nadjoh to

Nazad
Vrh Dno