Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Danas kod IKEA vidim Tesla Y vuce kamp prikolicu. Ne sumnjam da nema snagu ali verujem da se češće puni.
BTW, mislim da ne radi punjač ispred IKEA. Parkirao se BMW SUV i po celi da traže kablove. Pristao radnik trznog centra i posle par recenica oni vratiše kablove i voza ode autom negde a ostali u TC

Ja sam 2x punio tamo samo da budem na dobrom parking mestu.. Oba puta je radilo besprekorno, ali zadnji put pre mesec dana.

Ne zelim da dajem lažnu informaciju ali meni je delovalo kao da nije u funkciji.
Napominjem da nije imao nikakav znak ili obavestenju da ne radi.

Ako su probali BMWom na Teslinim punjacima, nece da moze.
Verovatno ce biti kad Tesla dodje zvanicno i tada verovatno nece biti besplatno punjenje.

Danas kod IKEA vidim Tesla Y vuce kamp prikolicu. Ne sumnjam da nema snagu ali verujem da se češće puni.
Колега је пре десетак година узео Model X, у оном периоду да има бесплатно пуњење на Тесла пуњачима укључено уз куповину док год има ауто. Обишао Норвешку уздуж и попреко са великим кампером, вероватно се навозао и по иностранству, сећам се да је одавно прешишао 200 хиљада км.

meni je na primer čudnije što onda prati ovaj EV thread taj hard core fosil entuzijasta koji kako kažeš neće skoro na EV, ako uopšte. Samo kažem meni je čudno. Ja kad nisam za nešto ne posećujem grupe, teme itd. vezano za to. Opet kažem MENI je čudno. Vama ili njemu/njima je to verovatno iz ko zna kojih razloga ok. Ne želim dalju raspravu oko ovoga samo konstatujem i iznosim moje mišljenje.
Prevideo sam ovaj deo. Nisam rekao da nisam za nešto, već da to nešto kod nas nema mnogo smisla, u najmanju ruku traži brdo kompromisa, a jedino se gleda din/km. Da živim u kući u Barajevu i radim u Krnjači vrv bih kupio kineski BEV, ovako nemam potrebu za tim. Dalje, i kad smo gledali da neki nov auto izvezemo iz salona, ja nemam odgovor kome bih poverio svojih 30-35k eur, a sigurno ne bih nekom Ostoji za Changan, Dongfeng ili ne znam kome za Seres.

A ovaj tred je klub ljubitelja kineskih prevoznih sredstava. Novih. Pa može biti koristan.

Баш обрнуто, управо на овој теми има корисника свих профила, уз поменуте љубитеље нових кинеских превозних средстава. Имамо оне којима је главни мотив цена/км, а има нас и којима то није основни приоритет.

Pa nije da se jedino gleda din/km. Ima tu benefita komfora, vožnje, korisničkog iskustva, koje je već solidno ispred. A uzgred dobiješ i din/km u paketu - za koliko možeš da pojačaš budžet, jer mesečna rata je mesečna rata, 150€ manje na gorivu je više u autu, a budžet nepromenjen. Zatim, taj iznos ostaje ugrađen u postprodajnu vrednost, a gorivo ide u bunar.

Moje mišljenje je, bar kad su obična putnička kola u pitanju, da ne kažem A do B automobili, oni će najlakše biti zamenjeni. Pa makar da možeš da pališ i gasiš klimu i grejanje daljinski je velika stvar komfora. Prva stvar koju sam počeo da koristim po vrućinama je da ne gasim uopšte klimu dok stoji auto ispred prodavnice, na primer.

edit: prilažem jednu sliku neprijatnosti od sinoć, otvaranje haube, vađenje kabla, povezivanje i startovanje aplikacije. Kad je završila utakmica, sišao, sve obrnutim redosledom i preparkirao vozilo na svoje mesto. 🙂 Inače bih morao sutra usput da pravim pauzu da natočim gorivo, meni iskreno ovo upgrade, a ne downgrade, ali to je samo moje mišljenje.
1788249276134.webp

Poslednja izmena:
Ajde napiši nam koji je to auto, koliko košta, gde se puni, koliko košta punjenje, koja je to prodavnica u BG gde može ispred da se parkira, koliko često ideš u tu prodavnicu, koliko pređeš mesečno na kojim relacijama?
To mene zanima da pročitam na ovoj temi npr.

Kad dovezem auto u BG slikaću ga ispred prodavnice, ali nema nikakve razlike u odnosu na parkiranje ovde gde je auto, parking ko parking, recimo Lidl. U prodavnicu se ide 2x sedmično, na pijacu ili namenski, ili usput jedan od ta 2x. Punjenje je besplatno na poslu iz solara, a u garaži je manje od 4din/km komercijalni punjač. Auto si video koji je pre nekoliko stranica u temi, nije važno koliko košta, a prešao je 1678km za ove dve-tri sedmice koliko ga vozimo.

Meni je nekako sve važno, naravno ne konkretno za tvoj slučaj. Nekad nešto ima smisla, nekad ne.
U Lidl ne idem, u prodavnicu idem peške, ne potrošim 150€ goriva mesečno, čak i da potrošim jaka je patnja oko punjenja u BG.
Naravno da će svako da bira vozilo u skladu sa svojim potrebama, samo ne treba nametati mantru kako je lako isplativo, jer nije za veliki broj korisnika.
Kao što ni kineski auto nije dream car, već mahom iznuđen izbor. Većina bi vozila BMW ili Teslu, verujem u to.

@nidza uzeo si iX3? Svaka čast, jedva čekam detaljnije utiske. @mitar1982 šta si ti uzeo?

Juče i prekjuče sam malo družio sa Konom, prešao oko 350km. Gradska i prigradska vožnja skroz korektni, snage ima sasvim dovoljno, ubrzava kako treba. Zapravo je jako sličan mom autu po snazi 190KS/400Nm vs 204KS/395Nm, i težine su slične, moj 1800, Kona 1700kg, samo što je moj, da prostite, duži, 5m.

Gepek mali, mesta pozadi nema puno. Dugoročni prosek potrošnje mu je 12.2kWh, kada se vozi autoputem 110-120 kmh (što je za tasta jako retko), skače potrošnja na 13-14kWh/100km. Baterija od 64kWh je više nego upotrebljiva, redovno se pređe preko 500km sa jednim punjenjem (zapravo ne verujem da je ikada bilo ispod). Puni se kod kuće na 11kW 99% vremena. Ono što ga kolje je što mu je DC punjenje relativno sporo, Gemini kaže 77kW max, i to od 10-80% baterije za nešto ispod sat. To je oko 45kWh, odnosno oko 350km ove kilave vožnje.

Tast za 5 meseci prešao 26.000km, još se nije bio odvažio da ide na dalji put sa njime (uvek gađa da mu je jedan smer do 300-400km, i da na odredištu ima gde da se puni). Išao je nekoliko puta do Zagreba, i uvek sedao u starog dizla, mislim da će sledeći put Konom. Trebalo bi da može do tamo da stigne bez dopunjavanja.

@daxyco

Gepek mali, mesta pozadi nema puno. Dugoročni prosek potrošnje mu je 12.2kWh, kada se vozi autoputem 110-120 kmh (što je za tasta jako retko), skače potrošnja na 13-14kWh/100km. Baterija od 64kWh je više nego upotrebljiva, redovno se pređe preko 500km sa jednim punjenjem (zapravo ne verujem da je ikada bilo ispod). Puni se kod kuće na 11kW 99% vremena. Ono što ga kolje je što mu je DC punjenje relativno sporo, Gemini kaže 77kW max, i to od 10-80% baterije za nešto ispod sat. To je oko 45kWh, odnosno oko 350km ove kilave vožnje.

to je odlična potrošnja u suštini, ne znam da li ste ga već vozili zimi..? moralo bi da skoči na minimum 15.

Мој за сад по локалу узбрдо-низбрдо лаганих 22 kWh/100 km. Биће занимљиво видети како стоји зими.

U martu je uzet, tako da nije još po hladnom vremenu vožen. Inače, juče na 37C nakon što je stajao auto na suncu sa 90% baterije piše 400km dometa sa klimom, 500 bez. Mislim da bi mogao 400km lagane vožnje da izgura po minusu.

Субвенције побеђују значи… 🙁

Nista od toga, ako changan ne daje znaci nema

kada se vozi autoputem 110-120 kmh (što je za tasta jako retko), skače potrošnja na 13-14kWh/100km.
Malo mi nerealno niske ove cifre.
@Gizmo jel su ove cifre u rangu M3 Highland-a? Ili mozda i bolje? Ispade Kona najefikasniji EV na svetu. 😀
Mozdaaa na 90-100kmh tih 14kWh? Na 120kmh nema sanse?
Tebe tagujem, ti bolje znas. Mrzi me sad da guglam, mozda kasnije u toku dana sednem da istrazim.

Poslednja izmena:
Zar nije neki dan bio rebalans budžeta na dnevnom redu u skupštini? Ako su dodelili neke pare za subvencije, biće ih...
Pozdrav
Sad sam terao AI da kopa po dokumentaciji i predlogu rebalansa. Ako je verovati njemu, u predlogu rebalansa nije izmenjen prvobitni iznos od 170 miliona dinara za subvencije. Znaci mrka kapa.

Sva dokumentacija postoji na sajtu narodne skupstine ako te ne mrzi sam da proveravas.

Nije trenutna potrošnja na autoputu tolika, nego prosek bude viši. A udeo magistralne vožnje je verovatno preko 90%, par procenata grad i malo autoput.

Slikaću sledeći put kad odem. Meni je juče popodne ispisao 12.7kWh prosek na nekih 70km vožnje, dugoročni je i dalje na 12.2. Ali zato tast kad ide za Beograd ide preko sela do Šimanovaca, umesto AP većim delom puta. Ne stigne ništa brže nego preko sela (jer vozi sporo) i još plati putarinu.

Aaaa, okej onda, sve u redu, moja greska, ne umem da citam.
Nisam imao problem oko proseka, to je okej, nego sam mislio da su tih 13-14kWh TRENUTNA potrosnja na autoputu sto mi je bilo bas nerealno.
Sve jasno.

Sad sam terao AI da kopa po dokumentaciji i predlogu rebalansa. Ako je verovati njemu, u predlogu rebalansa nije izmenjen prvobitni iznos od 170 miliona dinara za subvencije. Znaci mrka kapa.

Sva dokumentacija postoji na sajtu narodne skupstine ako te ne mrzi sam da proveravas.
Iskreno, cela ova prica oko subvencija za EV kod nas mi je teska glupost. Posebno kad vidis da te iste drzavne subvencije uzimaju i drzavna preduzeca, sto je apsurdan paradoks gde drzava samo prepumpava pare iz svog levog u desni dzep.
Umesto sto glume stimulaciju i dele budzet na kasicicu, napravili bi pun pogodak da ukinu carinu i PDV na uvoz polovnih elektricnih vozila, jer najveci deo naroda kupuje polovnjake a ne glanc nova vozila iz salona. Druga stvar je uvodjenje zelenih tablica sa realnim beneficijama, kao sto su besplatan ili povlascen parking po gradovima, popust na putarinu i voznja zutom trakom u spicevima. To su opipljivi i svakodnevni podsticaji.
Trenutne mere vezane za EV, kojih realno jedva da uopste i ima, deluju smesno i potpuno neozbiljno.

Nazad
Vrh Dno