Mnogo mi je to kafe tako. Ovih 7g i recimo 35-40g out mi je taman. A nije neka steta baciti jedan shot, kilo je 2.200 na pijacama, samo treba da se nadje sveza.Što ne probaš ristreto, od 14, 21g, bez da bacaš?
Pečena Jula 2025 sa rokom trajanja 2 godine ...Gledao malo na buvljaku šta ima od kafa i vidim Illy Guatemala. S obzirom da žene oko mene vole te čokolade, razmišljam da uzmem? 1000 dinara 250gr.. datum pečenja me buni, da li je okej?
Sa ortakom sam izdelio po pola kile, da ne placamo dostavu uzaludno. Napisao sam, na buvljaku na Miljakovcu. Bukvalno 3 4 tezge sa kafama imaju.Šta će ti kilogram kafe, bolje Illy da si uzeo. Odlična kafa. Gde ima za 1000 da idem da uzmem?
Potpisujem sve receno. Blendovi su uvek lutrija. Sto je diverzifikacija zrna veca, konsistentnost opada, dobiti isti rezultat u soljici, prosto, postaje gotovo nemoguce (zanemariti navedeno, ukoliko se konzumira varijanta sa mlekom). Takodje, isti blend, kupljen u vise navrata moze imati poprilicno drugaciji ukus, u soljici.Dugo sam se premišljao da li pisati o ovome ili ne, ali ću ipak izneti svoje mišljenje o blendovima.
Svaki blend sadrži makar dve kafe sa različitog podneblja koje su nakon pečenja ubačene u kesu i kao takve, krajnji korisnik možda jednom ubode taj procenat te kafe u portafilteru što u šoljici može da proizvede potpuno različit odnos kafa koja na posletku može dati kafu drugačijeg ukusa i time ili oduševi ili razočara korisnika.
Korišćenje blendova pogotovo onih koji sadrže više vrsta kafa različitih sorti npr. Alba blend koji sadrži nekoliko arabika i robusti iz citiram "Poreklo kafa koje se nalaze u ovoj mešavini: Brazil, Kolumbija, Etiopija, Indija, Indonezija, Kenija, Uganda, Obala Slonovače, Kostarika." je takav da u zavisnosti šta ste zahvatili, verovatno daje različit razultat u svakoj šoljici kafe što smatram da je kontraproduktivno pogotovo kod početnika koji moraju da vežbaju konzistentnost pripreme kafe (workflow) i ako im se svaka šoljica razlikuje kako po ukusu tako i po količini kafe, (različiti tipovi kafe, uzgajani na različitim nadmorskim visinama koje zahtevaju sitniju ili krupniju granulaciju a koji su mleveni zajedno na istoj granulaciji će dovesti do različite količine kafe u šoljici ali i u ukusu), neće znati da li i u čemu greše što može dovesti do razočarenja i gubitka volje za daljim učenjem i eksperimentisanjem.
Zbog toga smatram da su blendovi OK iskusnijim korisnicima koji su savladali proces pripreme kafe i nakon toga rešili da uplove i u nesigurne vode blendova ali da bi makar početnici trebali da koriste single origin arabike makar dok ne savladaju proces pripreme jer im se broj varijabli time smanjuje a samim tim i vreme potrebno da savladaju proces pripreme kafe.
Cena single origin Brazila ili Gvatemale je neznatno veća od cene pojedinih blendova tako da ne utiče bitno na cenu pripreme.
Samo mojih 5 para ali bi voleo da čujem i vaša mišljenja.
Ovo pijem u poslednjih mesec dva i baš sam našao kafu meni po meri.^ Koju ti koristis?
Ajde moderator ili gospodin kojeg bi trebalo da bude malo bar sramota neka makne ovo.Imao sam priliku da prisustvujem jednom ozbiljnom cupping-u, nedavno. Elem, na testu su bila zrna od 20 do 500eura/ kg, a kao bonus, ubacili su i nekoliko serija, gde su zrna datirala iz 2024 (bez jasne oznake). Iskreno cu reci da nisam uspeo da pogodim koja je soljica krila "bajata" zrna, a sto se tice cenovnog razreda, ni tu nije bilo bas lako pogoditi (sva ostala zrna su bila jako sveza). Uglavnom, jako lepi utisci, dosta novih stvari naucio, a imao i priliku da zavirim "behind the scenes" i da vidim citav proces.
Cena zrna je bila od 20 do 50e/ kg, sinoc sam napisao komentar, pa nisam uvideo gresku. Ne vidim razlog za tvoj komentar, na taj nacin?! Cupping je bio besplatan (promocija zrna, po navedenim cenama). Dakle, nisu 500e, vec 50.Gde si to bio? Bas bih voleo i ja da odem? Bas mi je drago da si dosta naucio, posebno ta zrna od 500 eura kilogram, prosto neverovatno: da ne kazem, prosto lazes ko pas?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari