Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Odlican. Imam ga vec 2 godine, radi ko prvog dana...

Jutros ode dial u 3 lepe, uzeo da očistim Opus. Interesantno da je to samo odjednom zviznulo. Kod mene se skoro ne gasi od februara 2024.

Nikad nije čišćen, otvorio sam njihov YouTube da vidim sta grešim, jer spoljni deo kamena nije mogao da se izvuče. U principu samo malo jače je trebalo zaokrenuti da klikne.

Količina zaostale kafe neverovatna. Kako god, ni najmanje nije smetalo, do sad. Nije bilo potrebe odšrafljivati unutrašnji deo kamena.

Dial se vratio tačno gde je bio of februara 2024. do jutros. Malo je reći koliko sam zadovoljan plastikancem. Trebalo bi probati ravan kamen, jednog dana, imam kandidat kafe.

Prvi put sam pogodio 1:2 u ~30sec, nisam ni znao šta propuštam😅
Mod na 9bar-a radi posao, a grinder mi je otvorio drugu dimenziju iste kafe.

Pa da, dolazimo do toga da je manje bar lakše za konzistentnu i ponovljivu ekstrakciju. Takođe oscilacije u tome ako su do 2 bar na primer i brzina u 10 sekundi, minimalne ako ikakve razlike. Veću razliku pravi koncentracija tipova zrna iz blenda kako ulete.

H10a mi je dao poprilično dobar uvid u te stvari. Simpa mašinica.

Gledao malo na buvljaku šta ima od kafa i vidim Illy Guatemala. S obzirom da žene oko mene vole te čokolade, razmišljam da uzmem? 1000 dinara 250gr.. datum pečenja me buni, da li je okej? 1000155370.webp

Za te pare imaš brazil gotovo u svakoj pržionici, koji je em svežiji, em bolja kafa od bilo koje komercijalne (meni barem, iako mi ne leži).

Gledao malo na buvljaku šta ima od kafa i vidim Illy Guatemala. S obzirom da žene oko mene vole te čokolade, razmišljam da uzmem? 1000 dinara 250gr.. datum pečenja me buni, da li je okej?
Pečena Jula 2025 sa rokom trajanja 2 godine ...

Ko što baltam0s reče, a obzirom da si iz BG-a za te pare imaš svežu Gvatemalu (ili Brazil) u pržionicama / kafeterijama.

U pravu ste, da.. nego mi ostade u glavi komentar negde sa teme za ovu Illy pa kad je videh na buvljaku setih se.
Svakako ne uzeh je. Poručujem sad kilo Albe pa da imam sa njom da se naučim da ne bih neke fancy prosipao non stop.

(aparat još čekam pa reko ajde kafu da pripremim da imam odmah)

Šta će ti kilogram kafe, bolje Illy da si uzeo. Odlična kafa. Gde ima za 1000 da idem da uzmem?

Dugo sam se premišljao da li pisati o ovome ili ne, ali ću ipak izneti svoje mišljenje o blendovima.

Svaki blend sadrži makar dve kafe sa različitog podneblja koje su nakon pečenja ubačene u kesu i kao takve, krajnji korisnik možda jednom ubode taj procenat te kafe u portafilteru što u šoljici može da proizvede potpuno različit odnos kafa koja na posletku može dati kafu drugačijeg ukusa i time ili oduševi ili razočara korisnika.

Korišćenje blendova pogotovo onih koji sadrže više vrsta kafa različitih sorti npr. Alba blend koji sadrži nekoliko arabika i robusti iz citiram "Poreklo kafa koje se nalaze u ovoj mešavini: Brazil, Kolumbija, Etiopija, Indija, Indonezija, Kenija, Uganda, Obala Slonovače, Kostarika." je takav da u zavisnosti šta ste zahvatili, verovatno daje različit razultat u svakoj šoljici kafe što smatram da je kontraproduktivno pogotovo kod početnika koji moraju da vežbaju konzistentnost pripreme kafe (workflow) i ako im se svaka šoljica razlikuje kako po ukusu tako i po količini kafe, (različiti tipovi kafe, uzgajani na različitim nadmorskim visinama koje zahtevaju sitniju ili krupniju granulaciju a koji su mleveni zajedno na istoj granulaciji će dovesti do različite količine kafe u šoljici ali i u ukusu), neće znati da li i u čemu greše što može dovesti do razočarenja i gubitka volje za daljim učenjem i eksperimentisanjem.

Zbog toga smatram da su blendovi OK iskusnijim korisnicima koji su savladali proces pripreme kafe i nakon toga rešili da uplove i u nesigurne vode blendova ali da bi makar početnici trebali da koriste single origin arabike makar dok ne savladaju proces pripreme jer im se broj varijabli time smanjuje a samim tim i vreme potrebno da savladaju proces pripreme kafe.
Cena single origin Brazila ili Gvatemale je neznatno veća od cene pojedinih blendova tako da ne utiče bitno na cenu pripreme.

Samo mojih 5 para ali bi voleo da čujem i vaša mišljenja.

Šta će ti kilogram kafe, bolje Illy da si uzeo. Odlična kafa. Gde ima za 1000 da idem da uzmem?
Sa ortakom sam izdelio po pola kile, da ne placamo dostavu uzaludno. Napisao sam, na buvljaku na Miljakovcu. Bukvalno 3 4 tezge sa kafama imaju.

@Yellow Pinky ne znam, kao početniku sve mi ima smisla dok se ne uhodam? Ali sam čitao temu i čitao i vidim da je bukvalnon non brainer preporuka Alba blend? Nigde ne vidoh da se kaže uzmi za pocetak tu i tu a da se ispostavilo da je single origin. Svakako, takodje očekujem odgovore iskusnih. Mojih 1700 dinara za 500g Albe nece propasti svakako.. tu sam da čujem mišljenja

Ovo sto je Pinky rekao se slažem. Nijedan blend mi nije odgovarao, zato sam veran skoro od početka single originu.

Dugo sam se premišljao da li pisati o ovome ili ne, ali ću ipak izneti svoje mišljenje o blendovima.

Svaki blend sadrži makar dve kafe sa različitog podneblja koje su nakon pečenja ubačene u kesu i kao takve, krajnji korisnik možda jednom ubode taj procenat te kafe u portafilteru što u šoljici može da proizvede potpuno različit odnos kafa koja na posletku može dati kafu drugačijeg ukusa i time ili oduševi ili razočara korisnika.

Korišćenje blendova pogotovo onih koji sadrže više vrsta kafa različitih sorti npr. Alba blend koji sadrži nekoliko arabika i robusti iz citiram "Poreklo kafa koje se nalaze u ovoj mešavini: Brazil, Kolumbija, Etiopija, Indija, Indonezija, Kenija, Uganda, Obala Slonovače, Kostarika." je takav da u zavisnosti šta ste zahvatili, verovatno daje različit razultat u svakoj šoljici kafe što smatram da je kontraproduktivno pogotovo kod početnika koji moraju da vežbaju konzistentnost pripreme kafe (workflow) i ako im se svaka šoljica razlikuje kako po ukusu tako i po količini kafe, (različiti tipovi kafe, uzgajani na različitim nadmorskim visinama koje zahtevaju sitniju ili krupniju granulaciju a koji su mleveni zajedno na istoj granulaciji će dovesti do različite količine kafe u šoljici ali i u ukusu), neće znati da li i u čemu greše što može dovesti do razočarenja i gubitka volje za daljim učenjem i eksperimentisanjem.

Zbog toga smatram da su blendovi OK iskusnijim korisnicima koji su savladali proces pripreme kafe i nakon toga rešili da uplove i u nesigurne vode blendova ali da bi makar početnici trebali da koriste single origin arabike makar dok ne savladaju proces pripreme jer im se broj varijabli time smanjuje a samim tim i vreme potrebno da savladaju proces pripreme kafe.
Cena single origin Brazila ili Gvatemale je neznatno veća od cene pojedinih blendova tako da ne utiče bitno na cenu pripreme.

Samo mojih 5 para ali bi voleo da čujem i vaša mišljenja.
Potpisujem sve receno. Blendovi su uvek lutrija. Sto je diverzifikacija zrna veca, konsistentnost opada, dobiti isti rezultat u soljici, prosto, postaje gotovo nemoguce (zanemariti navedeno, ukoliko se konzumira varijanta sa mlekom). Takodje, isti blend, kupljen u vise navrata moze imati poprilicno drugaciji ukus, u soljici.

Prilozi

• IMG_6559.webp
    IMG_6559.webp
    76.9 KB · Pregleda: 88
Imao sam priliku da prisustvujem jednom ozbiljnom cupping-u, nedavno. Elem, na testu su bila zrna od 20 do 500eura/ kg, a kao bonus, ubacili su i nekoliko serija, gde su zrna datirala iz 2024 (bez jasne oznake). Iskreno cu reci da nisam uspeo da pogodim koja je soljica krila "bajata" zrna, a sto se tice cenovnog razreda, ni tu nije bilo bas lako pogoditi (sva ostala zrna su bila jako sveza). Uglavnom, jako lepi utisci, dosta novih stvari naucio, a imao i priliku da zavirim "behind the scenes" i da vidim citav proces.

Prilozi

• IMG_4259.webp
    IMG_4259.webp
    285.1 KB · Pregleda: 88
  • IMG_4257.webp
    IMG_4257.webp
    160.6 KB · Pregleda: 73
  • IMG_4256.webp
    IMG_4256.webp
    283.4 KB · Pregleda: 70
  • IMG_4254.webp
    IMG_4254.webp
    118.7 KB · Pregleda: 70
  • IMG_4253.webp
    IMG_4253.webp
    345.6 KB · Pregleda: 70
  • IMG_4252.webp
    IMG_4252.webp
    304.4 KB · Pregleda: 69
  • IMG_4260.webp
    IMG_4260.webp
    272.8 KB · Pregleda: 65
Gde si to bio? Bas bih voleo i ja da odem? Bas mi je drago da si dosta naucio, posebno ta zrna od 500 eura kilogram, prosto neverovatno: da ne kazem, prosto lazes ko pas?

Jao VALF moj omiljeni keks! Na meru 🙂

Imao sam priliku da prisustvujem jednom ozbiljnom cupping-u, nedavno. Elem, na testu su bila zrna od 20 do 500eura/ kg, a kao bonus, ubacili su i nekoliko serija, gde su zrna datirala iz 2024 (bez jasne oznake). Iskreno cu reci da nisam uspeo da pogodim koja je soljica krila "bajata" zrna, a sto se tice cenovnog razreda, ni tu nije bilo bas lako pogoditi (sva ostala zrna su bila jako sveza). Uglavnom, jako lepi utisci, dosta novih stvari naucio, a imao i priliku da zavirim "behind the scenes" i da vidim citav proces.
Ajde moderator ili gospodin kojeg bi trebalo da bude malo bar sramota neka makne ovo.

Koliko košta taj cupping?

Ma kakav cupping covek je ukrao slike i laze. Iskreno, ne bih ovo ocekivao od nekog ko ima vise od 12 godina.

Neka i @skijeti objasni situaciju.

Skijeti

No objasnice nama ovde naravno.

Poslednja izmena:
Gde si to bio? Bas bih voleo i ja da odem? Bas mi je drago da si dosta naucio, posebno ta zrna od 500 eura kilogram, prosto neverovatno: da ne kazem, prosto lazes ko pas?
Cena zrna je bila od 20 do 50e/ kg, sinoc sam napisao komentar, pa nisam uvideo gresku. Ne vidim razlog za tvoj komentar, na taj nacin?! Cupping je bio besplatan (promocija zrna, po navedenim cenama). Dakle, nisu 500e, vec 50.

Ove fotografije su već objavljene u postu 14.02.2025. godine od strane člana marko_sg (ili sličnog imena). Taj član je u međuvremenu obrisao nalog sa foruma. Post sam linkovao u mojoj prethodnoj poruci. Taj kaping je bio u Singapuru ili sličnoj bliskoj lokaciji (gde je marko_sg tada živeo) i degustirane su komercijalne kafe (pogledati fotografiju u postu od 14.02).

@skijeti, ako je nedavno bilo pre 1,5 godina, onda jesi bio nedavno.

@weasel, ja i dalje imam pristup tom Google Photos albumu. Mogu ti poslati fotografije ili screenshot galerije. Fotografije su iste.

Nazad
Vrh Dno