Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Jeftinije vozilo a da bude novo EV ok, Depal S05 sa 435KS i 4x4 sa njihovom promocijom koštao 33.000, dajte sus nov sa 435KS i 4x4? Nema. Toliko EV postaje nadmoćan da poređenja postaju tužna.

Eto, otvori se ti za novi Deepal, iskeširaj ili šta već. I kad ga čukneš čekaj na deo pola godine. Pa onda podvuci crtu.
Kao i onaj tast što će da uštedi 5000e godišnje. Ako ne ode u servis.
Ili dizel što troši 5 litara. Dok mu se ne podigne hauba u servisu.

На овом форуму се превише форсира “шаоми” мантра где се стално тражи неки идеал колико нечега за колико пара, а при куповини аутомобила у старту има превише параметара и личних потреба/захтева да било тако просто. Ексел што каже Heinz, али ексел није само цена.
Е-елита опет боцка са својим штедим гориво причама, а куповина нових кола и уштеда горива углавном не иду једно са другим осим у специфичним случајевима, оно прелазим 20–30-40000 годишње и возим најјефтинији е-ауто са адекватним дометом. Купци нових возила, и електро и сус их углавном купују јер су тако у могућности.
Кад смо пре неки дан куповали ауто нисам ни размишљао о уштедама на гориву и сервисима, већ сам гледао да уклопим буџет са потребама и што мање компромиса.
Почео сам и ја са шта може да се извуче за што мање новца, а онда сам у калкулације убацио и минимални домет, па скратио листу на пола, а кад сам додао 4х4 морао и да ревидирам планиран буџет. Нисам био расположен за ад-блу егр дпф модерне дизеле, као ни за хибрид варијанте које сам првобитно разматрао, инфраструктура и тржиште су овде довољно развијени да је чист електро била најреалнија опција. Хтео сам да сачекам пар година да се тренутно актуелни аутомобили са 500 и више км домета омасове, али не иде увек све онако како замишљамо.

I ja nalazim na komentare okoline da EV košta 40-50k. Ok, ima modela koji koštaju, npr. Tesla, hajde da ga uporedimo sa sus ekvivalentom, naravno svi kažu da je sus jeftiniji, ok, navedite mi sus 2024-2025 god. sa 500KS i 4x4? Nema.
A ko pa traži auto od 500 konja?

Koliko kilometara dnevno prelazi prosečan stanovnik Srbije?
Pa ako gledamo Beograd, i ako kola koristi za odlazak na posao, odvesti decu do škole /treninga i tako to, vrlo lako može da mu se desi da mu Spring ili eGolf nisu dovoljni.

Ako gledamo unutrašnjost, taj što ima para za polovni EV je već elita i kupiće Teslu jednostavno.

Prosto, kupovina kola sa dometom od 200 - 250 km nije ni realna ni pametna, kako god da okreneš.

Zato se polovne Tesle 3 prodaju i idu, a eGolf-ovi trunu po oglasima - i to ne samo u Srbiji, nego svuda u Evropi.

Ne samo u Srbiji, već i šire, gde javni prevoz nije dovoljno efikasan ni razvijen, najveći procenat pređenih kilometara je u "lokalu" za veći deo vozača (ne onih nekoliko % koji su na točkovima od jutra do mraka).

Sad, ako stanemo jedan dan na bilo kojoj pumpi i pratimo šta će vozači izgovoriti pumpadžiji kada doteraju svog leša, uglavnom se može čuti "sipaj za 1000 / 2000". Takvih je mnogo-mnogo. Kakve crne tisuće kilometara rejndža, ne mogu ni rezervu da isključe.
To je takođe naša realnost.

U proseku jeste sarma, ali velikoj vecini svakako dopada kupus, a manjini meso. Tema su EV, prosecan stanovnik Srbije NEMA novac za nov, ali mozemo svakako diskutovati i o polovnim i o novim EV, iako bi fokus trebalo pre svega da bude na tehnologijama. Samo nemojte svaki cas ubacivati SUS u pricu i nece biti toliko flejma.

Ne samo u Srbiji, već i šire, gde javni prevoz nije dovoljno efikasan ni razvijen, najveći procenat pređenih kilometara je u "lokalu" za veći deo vozača (ne onih nekoliko % koji su na točkovima od jutra do mraka).

Sad, ako stanemo jedan dan na bilo kojoj pumpi i pratimo šta će vozači izgovoriti pumpadžiji kada doteraju svog leša, uglavnom se može čuti "sipaj za 1000 / 2000". Takvih je mnogo-mnogo. Kakve crne tisuće kilometara rejndža, ne mogu ni rezervu da isključe.
To je takođe naša realnost.
Istina, ali takvi što sipaju za 1000 dinara voze Corsu 2003 i Punta 2004 i moći će da razmatraju EV za cirka deceniju.

Za omasovljenje EV su meta ljudi koji mogu da izdvoje 10 - 20 kEUR za auto.

A takvi će masovno prelaziti na EV čim ne budu morali da brinu o punjenju. Ko ima kuću, već sad mu je kupovina polovne Tesle 3 razumniji izbor od novog Sandera.

A ko nema, čeka infrastrukturu i tu treba da bude fokus države / država, ako hoće da ubrzaju elektrifikaciju.

Пало и прво тест пуњење на локалном сеоском 50 kW пуњачу, чисто да тестирам како стоје ствари.
За пола сата допунио око 30%, значи да на неком брзом могу да очекујем око 60% за тих пола сата. Цена као што видите преведено у динаре око 60 дин/kWh.
Добра ствар је што два пуњача која су ту не деле капацитет, значи може на оба да се пуни по 50 киловата.
1788025114897.webp

Поред био паркиран ID.3, мало сам бацио поглед и споља и унутра, драго ми је што смо узели фин ауто, далеко је лакши прелазак кад се седи у угодном амбијенту.

Док не истекне време за едит, још увек се сећам кад сам први пут узео е-ауто за дужи пут и фрустрација са тим коришћењем. Потпуно неспреман, у сред зиме и без одговарајућих апликација и познавања возила. Сад сам се ипак лепо припремио, апликација је била спремна и са подешеним плаћањем па је све било далеко безболније. Препорука ако изнајмљујете електрични ауто да се припремите за коришћење и избегнете непотребан стрес.

Poslednja izmena:
Koliko kilometara dnevno prelazi prosečan stanovnik Srbije?

Ne čitaš pažljivo. Pričamo o automobilu koji zadovoljava porodične potrebe. Vozilo koje na autoputu ne prelazi 200km ne služi ničemu porodici. Ne prelazi ni blizu ni jedna opcija od tih sa oglasa. Takav auto ne služi ničemu osim eventualno za put do posla i nazad. Meni ni to ne bi značilo je bih morao svaki treći dan na punjač a i to ako ne odem baš nigde za svoj groš. Plus sa tim, kao što rekoh, ne može da se putuje baš nigde.
Nemam pojma koliko dnevno vozi prosečan stanovnik Srbije I nije ni od značaja.

Mnogo se ovde opet ističu neka svoja lična predubedjenja bez ikakvog osnova. EV koji prelazi 200km na autoputu ničemu ne služi 🤣🤣🤣 Pa to je makar 50% svih ev, kada se pune na preporučenih 80% na super brzim punjačima. Ja lično letos sa takvim EV vozio na more 1700km. Cetvoroclanu porodicu. Dnevno prelazili 600-700km, što će reći 3-4 punjenja dnevno. I ništa, eto ipak ima jedna porodica kojoj takav ev sluzi.. Sumnjam da sam jedini..
Evo u praksi kako je izgledao jedan takav dan, 685 km sa 3 punjenja -slike u prilogu.

Da, putovali smo 3 dana, napravili smo 2 noćenja usput i nista nam nije falilo. Gomila ljudi tako planira putovanja.. Uslov svih uslova je dostupnost (brzih) punjača 😉

Prilozi

• IMG_20260829_231505_236.webp
    IMG_20260829_231505_236.webp
    36 KB · Pregleda: 50
  • IMG_20260829_231459_226.webp
    IMG_20260829_231459_226.webp
    40.4 KB · Pregleda: 46
Poslednja izmena:
Mnogo se ovde opet ističu neka svoja lična predubedjenja bez ikakvog osnova. EV koji prelazi 200km na autoputu ničemu ne služi 🤣🤣🤣 Pa to je makar 50% svih ev, kada se pune na preporučenih 80% na super brzim punjačima. Ja lično letos sa takvim EV vozio na more 1700km. Cetvoroclanu porodicu. Dnevno prelazili 600-700km, što će reći 3-4 punjenja dnevno. I ništa, eto ipak ima jedna porodica kojoj takav ev sluzi.. Sumnjam da sam jedini..
Evo u praksi kako je izgledao jedan takav dan, 685 km sa 3 punjenja -slike u prilogu.

Da, putovali smo 3 dana, napravili smo 2 noćenja usput i nista nam nije falilo. Gomila ljudi tako planira putovanja.. Uslov svih uslova je dostupnost (brzih) punjača 😉
Mislim, upravo si dao argument PROTIV, a ne za... Uslov svih uslova dostupnost brzih punjača 🙂 A i po slici koju si okačio, tvoj auto nije Dacia Spring i ipak ima malo veći domet, merljivo preko 300 km - što ti omogućava da nešto isplaniraš. E-Golf i Spring sa svojim dometom i brzinom punjenja ispadaju iz te priče potpuno.

Mislim, evo uzmi E-Golf ili Spring i ponovi taj put i samo će ti se kazati.

A ovde je bila reč o tom bottom-of-the-barrel cenovnom rangu EV-a ili polovnim modelima.

Ljudi idu jednom godisnje na takav put od 700+ kilometara, i onda bi u cugu bez pauze da stignu na more da im slucajno ne propadne prvi dan letovanja... A one parole na autu putu koje kazu 'napravi pauzu na svaka 2 sata', to su verovatno neki zli ljudi napisali koji nemaju pojma.

Meni je na primer mnogo bitnija brzina dopune, nego domet. Ako se auto za 15-20 minuta dopuni za novih 200km, to je fenomenalno. 45-60 min cekanja bi me verovatno smorilo.

@Aleksandar_038 E-golf i Spring su elektrovozila prve generacije, jednostavno ih ne treba uzimati u obzir. Ako gledamo polovna EV koja mogu da budu jedini auto u porodici, tu prica krece od Renault Zoe 52kwh sa DC punjenjem, ID.3 Pro 58kwh, Hyundai Kona 64kwh... To su automobili koji se krecu polovni od 15-16k eura pa navise.

Poslednja izmena:
Preključe se vozim na NBG i u isto vreme ispred mene Dacia Spring ali mislim najmatoriji model koji postoji a levo neki dosta stariji Renault Zoe.

Tako da eto nekome i to odgovara.

Ovo je interesantna priča. Mada, mislim da je i taj 14-12god star auto skup u Srbiji. Možda da se nadje preko za2-3.000evra i da se tamo zameni baterija.
Video
Na preporucenom sajtu ima baterije i za modele drugih proizvodjača.

E-Golf i Spring sa svojim dometom i brzinom punjenja ispadaju iz te priče potpuno.
E-golf ni nema domet od 200 km na autoputu 😉 Taj i takvi automobili nisu ni bili tema mog posta.
Moje neko iskustvo je da domet na autoputu bude cirka 50% wltp.. Malo gore malo dole u zavisnosti od hladnoće i živaca da se stoji preko 80% i čeka na punjenje (a bogme takvih ima ne malo)

Da živim u kući sa dvorištem i garažom, razmišljao bih o eventualnoj kupovini EV-a.
Pošto ne živim, za sada, sa ovakvim nivoom infrastrukture punjača u Srbiji ne pada mi na pamet.
Da prelazim 50-60K km godišnje pristao bih na ovaj vid mazohizma čisto zbog uštede novca, ali pošto je moj domet 8-9K km godišnje, nema svrhe.

Uslov svih uslova je dostupnost (brzih) punjača 😉
Баш тако. За оптималне паузе какве си ти правио је неопходно да пуњачи буду распоређени тако, и да их има довољно да можеш да правиш паузе кад теби одговара, а не да пут прилагођаваш пуњачима.
Још један проблем који неће бити тако лако решен као овај инфраструктурни је то што кад се из Србије крене на било које море мора да се чека на границама где се само губи време и енергија (она у батеријама пре свега), а не може да се искористи паметно и да се макар допуни ауто кад се већ чека.

Mitre, pitanjce, kako ti je Volvo stigao tako brzo, kupio si primerak iz salona? Bio neki popust? Kad kucam XC40 prvo mi iskoči PHEV hibrid, pa onda kasnije u rezultatima vidim da je XC40 BEV sada zapravo rebrendiran kao EX40, znači ti imaš EX40 zapravo? Daj malo više detalja o konfiguraciji, boji, itd.

Купио сам полован из Volvo Selekt програма. Још увек смо били у фази разматрања, кренуо са женом да јој покажем неки ID.4 који сам видео оглашен, буквално промашили салон (фирма која продаје Волво је купила WV/Audi, али имају и даље одвојене салоне), налетели на расположеног продавца, жена која не воли е-аута хтела да испроба и вози, и то је укратко то. Боље сам прошао него са FSD опцијом. 😀

XC40 2021, леп црни у топ опреми. Угодан за вожњу и врло удобан изнутра. Са новим апдејтима софтвер је добар и ненаметљив, без милион опција и то ми се јако свиђа. Примети се да је краћи од Инсигније кад се прелази преко лежећих иначе добро лежи на путу. Узели смо 4х4 јер сам са више страна добио савете да идем на ту опцију овде где живимо. Домет му није најсјајнији, али је прихватљив, пуњача има у сваком селу, прилагодићемо се, шта да се ради. Остаје да сачекамо зиму да видимо како се понаша у тим условима.

1788077279530.webp
1788077323071.webp

Још један проблем који неће бити тако лако решен као овај инфраструктурни је то што кад се из Србије крене на било које море мора да се чека на границама где се само губи време и енергија (она у батеријама пре свега)

Ako je za utehu, čekanje na vrućini nam uopšte nije neko opterećenje za potrošnju. Taj dan koji sam okačio nam je temperatura kroz Nemačku bila oko 35-39 sve vreme, i potrošnja je minimalno skočila (tipa 1 kwh više na 100km vožnje).
Pred put smo uplatili Ionity paket i punjenje je koštalo oko 0.45 €/kWh, a ionity je (gle čuda) imao punjače duž Nemačke na oko max 200 km razmaka.. Inače je Ionity ugovor koštao nekih 10 € za mesečni paket punjenja, nevezano za marku.

Prilozi

• Screenshot_20260830_104157_Telegram.webp
    Screenshot_20260830_104157_Telegram.webp
    33.1 KB · Pregleda: 38
@mitar1982 Čestitam na kupovini i da te lepo služi.
Moram da dodam i dobronameran savet: ne budi lenj, redovno proveravaj i čisti odvodne cevi od panoramskog krova. Volvo tu ima bug u dizajnu, dešava se ne samo da se zapuše, nego voda prodre u gornju konzolu, izazove kratak spoj u motoru za otvaranje panorame, otvori je i sprži motor. Kola ostanu otvorenog krova (najčešće na kiši) a da bi ručno zatvorio krov, treba ti torx ključ i bicepsi k'o u Švarcike...
Pozdrav

@rafiki
Хвала, пазићу, прегледаћу то. Слабо ће се панорама отварати овде код мене, на Пежоу се ни не отвара, само смакнемо завесу да буде светлије унутра.

Kad sam mlađe dete prvi put provozao u autu, rekao je kad smo izašli, tata mi živimo u budućnosti. 😀

Gde bre toliko svi žurite? Apsolutno mi je svejedno da li sam 5 minuta na pumpi (koji NIKAD nisu 5 minuta na dužem putovanju) ili 20. Dok se cela familija naređa u toaletu, kupimo neko piće, možda i kafu popijemo, a da ne spominjem ako sednemo da jedemo, opalac pola sata minimum. I eto ti 600km u bateriji, duže nego što zadnjica može da istrpi.
Ovo je poenta svakog putovanja. Godinama, decenijama sam patio da stignem što pre. Zaostavština oca koji je uvek vozio kao manijak. Svako leto kad se vraćam sa mora gledam što pre da stignem. Ove godine u BG popio zabranu za brzinu i oduzimanje. Rekoh vozim ove godine lagano na more sa što više pauza. Pravio 4 pauze od 20+minuta prespavao u MK i sutradan lagano. Putovao mnogo duze ali stigao odmoran kao da sam tek ustao.

Ove godine sam uspeo ono što sam uvek želeo da odmor počne kad sednem u kola a ne kad stignem. I razmislajo sma o tome da taman u tih 20+ min auto može da se dopuni. Vozim dizela ali jednog dana ne vidim da će EV niti problem. Ovde u smeštaju imaju dva punjača od 22kw piše cen u app 0.55 eur/kwh. Sad ne kontam šta to znači pa me intetesuje pojašnjenje. Cenim da mu je snaga 22 ali ne kontam naplatu. Jel znači na svaki napunjen kw cena je 0.55?

Ja sam i dalje u "pauze su za slabice" modu i mene bi voznja EV do mora ubila u pojam. 22KW je snaga punjaca - recimo da vecina auta danas podrzava AC punjenje na 11KW. Sto se tice naplate po KW, tu gledas kapacitet baterije - ako punis skoro potpuno praznu bateriju od 50KWh, trosak je 50 x 0,55EUR.

Tek sa ozbiljnom mrezom DC punjaca (vecina EV podrzava punjenje preko 100KW) moze se planirati neki dalji put sa prosecnim EV. Taj punjac u smestaju je OK, ali za planiranje duzeg putovanja samo DC punjaci imaju smisla.

DC punjači u smeštaju su takođe besmisao. Njihova svrha je da postoje na hopovima usput, a postoje i biće ih sve više.

Ja se zasad fantastično osećam u EV. Jedva čekam da negde nakačim brzi punjač i čačkam nešto novo oko auta. Začas prode punjenje.

Po meni nije dosta ni da bude više punjača. Moraju biti u hladu i sa ventilacijom i protokom vazduha. Kakvo je to punjenje na 38C ili po kiši i snegu zarobljeni u autu. Shodno zadržavanju užitak mora biti veći od pumpi koje su sve redom pokrivene i u hladu.

DC punjači u smeštaju su takođe besmisao. Njihova svrha je da postoje na hopovima usput, a postoje i biće ih sve više.

Ja se zasad fantastično osećam u EV. Jedva čekam da negde nakačim brzi punjač i čačkam nešto novo oko auta. Začas prode punjenje.
Pa nisam ni sugerisao DC punjac u smestaju, kazem da je AC dovoljan. To niko ni ne nudi jer je em skupo, em je potrebna infrastruktura koju malo ko ima.

Nazad
Vrh Dno