Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
950 konja u 28kg. 🙂

Ako ćemo tako, ja za 5min natočim nafte za 1300km, i to ne moram da jurim gde ima superbrzi mega punjač, i to još sačekam ovog ispred mene da plati. I to platim 150e, istina.

Ako ćemo tako, ja za 5min natočim nafte za 1300km, i to ne moram da jurim gde ima superbrzi mega punjač, i to još sačekam ovog ispred mene da plati. I to platim 150e, istina.
Pa dobro, nije fer, SUS automobili su ceo vek na tržištu, a EV je ipak nešto što je tek krenulo. Mislim, imam ja malo transfer blama od elitističke priče, ali nije realno za poređenje.

Ako infrastruktura bude održavala tempo razvija, SUS za privatno vozilo će biti besmislica već za par godina...

Po meni luksuzniji EV bi već trebali da nude 1000km na auto putu kao opciju sa većom baterijom. A ostali za koju god iz srednjeg segmenta. Pa za još koju god i oni iz vrha nižeg. Opciju, pa ko hoće. Neko samo do posla i par gradova ide. Neko bi i to i putovanja duga. A umesto toga se teraju ljudi na prihvatanje ovakvog stila vožnje sa stajanjima. Neće svako kafe toliko.

Pa dobro, nije fer, SUS automobili su ceo vek na tržištu, a EV je ipak nešto što je tek krenulo. Mislim, imam ja malo transfer blama od elitističke priče, ali nije realno za poređenje.

Ako infrastruktura bude održavala tempo razvija, SUS za privatno vozilo će biti besmislica već za par godina...
Pa ne znam koliko si primetio, ja poprilično podržavam EV priču, i sam razmatram kupovinu. Ali mi smeta i kad ljudi krenu da veličaju neke stvari (koje možda nisu tako epohalne) i konstantno prozivaju one koji su skeptici i protivnici, a isto tako mi smeta i kada su ljudi apsolutni protivnici bez nekog jasnog razloga.

Znači to što je za 5min EV dopunjen za 175 km vožnje je dobro, jer ranije nije bilo moguće. Ali ne treba da gledamo u to kao da smo rešili sve probleme sa dometom, brzinom punjenja itd. Isto tako, trošak je daleko, daleko na strani EV, i to sam pokušao da potenciram. Jer da nema kompromisa na jednoj ili drugoj strani (SUS VS EV), ona druga strana ne bi ni postojala.

Poenta je da ima svakakvih ljudi po internetu, i svakom je nešto problem ili nije, mnogima koji su realni i poznaju EV materiju fale im neke SUS specifične stvari kao što su zvuk motora/šaltanje/nešoranje ka moru, zatim ima onih teoretičara zavere koji su uvereni da ćeš da ostaneš neplodan u takvom autu ili eksplodiraš, i na kraju ima kombinacija oba, ljudi kojima je SUS alfa i omega, nema dalje od dizela, proklinju EV i pritom su sve pogrešno čuli vezano za isti.

Onda imaš i razne EV tipove - samo im je najjeftiniji omanji low range EV u igri, vozili bi po gradu samo, zaista idu iza kamiona na autoputu jer gledaju da izvuku najbolji mogući prosek autonomije, klima se zaista pali samo kad mora, hipici su za očuvanje zelene agende, utripovali su da je električni auto nešto božanski a tipa voze Renault Zoe iz 2015 god bez DC punjenja. Zatim imaš EV tipove kojima je ubrzanje sve što je bitno, ima da se trka sa tobom na svakom semaforu u svojoj Standard range klot Tesli iz 2017 godine i briga ga za bilo šta drugo, ima da kupuje spojlere sa temua da svoj auto učini sportskim, spuštaće ga na sulude nivoe i raditi bog zna kakve modifikacije - ovi su gori od SUS tjunera jedno pet puta.

Zatim imaš ljude koji hoće SUV neki, da ima solidan domet, brzo punjenje i pristupačan je relativno uz subvenciju, plus ne boje se kineskih marki. Onda imaš high end raju, daj mi najbolje moguće od svega, ne pitam za cenu, platiće 80k+ za EV, hoće 800v arhitekturu, 700 konja, 650km domet, itd itd. Uz to imaš i sve između naravno, neko oće samo Teslu, neko samo BMW, neko samo Porše, drugi se kunu u kineze, ma imaš milion različitih tipova vozača i potreba. Kako da ih kategorišeš? Nemoguće je, previše je parametara i potreba. Imaš nerealnih vlasnika, relativno realnih i skroz realnih koji će ti reći kako jeste, sve sa dokazima i objašnjenjima šta je za njih EV i zašto ga zapravo voze. Svaki od njih može da zvuči elitistički ili zapravo jeste elitistički i misliće da si niže životno biće ako ne voziš EV - takve obično možeš da nađeš na društvenim mrežama, na forumima bi ih oduvali u prvih par postova, obično su ego manijaci i vole da su u centru pažnje, odgovaraće ti kratko i sa nekim nerealnim stavom, nema on vremena za tebe 😁 Ukratko, ima nas svakakvih, ne samo u jednom taboru, nego u oba, i tu se priča komplikuje u nedogled.

E Mitre, Mitre, kakav danak neiskustvu, zar ne prepoznaješ UI od Neue Klasse? 🙂 Sad da li je iX3 40 ili 50 to već moramo da ostavimo nidži da odgovori.

Rekao bih 336kW steady punjenje prostom AI matematikom 🙂

Garant je radio GPT sa te slike? 😀 Identičan je kao taj sa klipa, felne drugačije.

Prepoznajem pokušaj da budeš đavolji advokat, što je uvek korisno. Ja bih da budem još bolji, pa ću ti reći da si izostavio da taj dizel svakih 1300km (koji su realno 1000) mora da ode negde usput, ili ne usput, pa da potroši tih 5 minuta, 10-15x godišnje, i pljucne 150 keka svaki put. Vlasnik EV recimo puni na svakih 500km (od 800 na primeru postojećeg auta iz teme) ali to ga vremenski košta 0 minuta i pljucne manje od 10 keka za 1000km.

Zasad imamo tokom korišćenja samo jedno dodatno razmišljanje, da li danas da napunimo u garaži ili sutra na poslu. Ovo na brzom punjaču sam namenski otišao da vidim samo kako to izgleda.

Motiv zašto EV, a ne SUS, jer je izleteo baš ovaj konkretno model. Bilo koji drugi ostali bi na SUS. Očigledno je da ušteda nije prvi razlog, iako je već krenula da se gomila.

E Mitre, Mitre, kakav danak neiskustvu, zar ne prepoznaješ UI od Neue Klasse? 🙂 Sad da li je iX3 40 ili 50 to već moramo da ostavimo nidži da odgovori.
Добро препознам и интерфејс у свом ауту. 🙂 Инсталација кућног пуњача одложена за понедељак, па ћу писати о томе и неопходним компромисима кад стигне. У међувремену сам за прву руку користио нужни пуњач за шуко, и са 2 kW је одрадио ову полу-допуну, али не бих волео да зависим само од њега. Лепо је време, климе не раде, па сам искористио прилику.
Следи период навикавања, ауто се свиђа свима у кући и то је најбитније за почетак. 🙂

Garant je radio GPT sa te slike? 😀 Identičan je kao taj sa klipa, felne drugačije.

Prepoznajem pokušaj da budeš đavolji advokat, što je uvek korisno. Ja bih da budem još bolji, pa ću ti reći da si izostavio da taj dizel svakih 1300km (koji su realno 1000) mora da ode negde usput, ili ne usput, pa da potroši tih 5 minuta, 10-15x godišnje, i pljucne 150 keka svaki put. Vlasnik EV recimo puni na svakih 500km (od 800 na primeru postojećeg auta iz teme) ali to ga vremenski košta 0 minuta i pljucne manje od 10 keka za 1000km.

Zasad imamo tokom korišćenja samo jedno dodatno razmišljanje, da li danas da napunimo u garaži ili sutra na poslu. Ovo na brzom punjaču sam namenski otišao da vidim samo kako to izgleda.

Motiv zašto EV, a ne SUS, jer je izleteo baš ovaj konkretno model. Bilo koji drugi ostali bi na SUS. Očigledno je da ušteda nije prvi razlog, iako je već krenula da se gomila.
Pa upravo tako, mene da ne boli tih 150e za rezervoar ne bih ni razmišljao o EV. Meni je auto ispravan, i ne dimi meni pod nos svakako, radije bih da drugi pređu na EV što se tiče ekologije 🙂 Ne znam koliko se prepoznaje iz mog učešća u temi, ja apsolutno podržavam EV agendu (zato i izrazi poput dizlo/nafta), ali se trudim da budem objektivan i realan. A odgovorio sam na post koji je kasnije obrisan.

Zapravo, ev su prisutni 150 godina. Prvi automobili su imali baterije.

Blokirani su od strane novca, tehnologija je tu odavno. Podsetite se priče sa prvim chevy e-volt pre mnogo godina, ako neko ne zna, obavezno štivo. Pitanje gde bi bili bez Musk-a (voleli ga ili ne, nebitno) koji je u to uleteo glavom bez obzira, i iz čije zaostavštine se pokrenula celokupna trenutna kineska industrija EV.

Da je tehnologija tu odavno, bilo bi odavno i auta. Tehnologija BATERIJA nije bila dovoljno razvijena, elektromotori nikad nisu bili prepreka. Danas je situacija bolja, i posto je dosta novca investirano u dalji razvoj, sa novim tehnologijama baterija, narocito u delu gde su najslabije - brzo punjenje i recikliranje - doci ce do nivoa gde ce EV moci da zamene SUS motore u preko 90% slucajeva.

Ali ako biste mogli da se uzdrzite da na svakih 5-6 komentara ne ubacite SUS u pricu - UKLJUCUJUCI I ZAGOVORNIKE EV - bilo bi znatno korisnije po temu.

И мотори, тј. управљање истим су били препрека. Инвертерске технологије, регенеративно кочење, брзина одзива, контролери у комбинацији са батеријским системима итд. су се јако развиле последњих деценију-две. Док сам ја студирао то је још увек била папрено скупа индустријска технологија.

I elektromotori su napredovali, tolerancije, hlađenja, materijali. Pa pogledajte koji su im najčešći kvarovi, hlađenje, ležajevi, curenje antifriza. Ne bi Vanja EVC imao posla da je sve bajno i sjajno, a kapiram da je kod njega 200€ radni sat, a ne 40€.

200 € радни сат није ни у овлашћеним сервисима у Норвешкој.

Pa ti odslepaj auto u Norvesku iz Srbije ako je tamo jeftinija popravka. Cenu formira trziste, a u situaciji kada nema konkurencije - na trzistu gde su i ovlasceni servisi redom nekvalifikovani za popravku EV - apsolutno nije nemoguca takva cena radnog sata.

Nije on uspeo zbog jeftinog radnog sata. Ne rade samo zamenu originalnim (preskupim) sklopovima, nego rade popravke nečega što fabrika nije predvidela da se popravlja.
Zato i otvara servise po Evropi.

Pa pogledajte koji su im najčešći kvarovi, hlađenje, ležajevi, curenje antifriza...

Očekujem da će već za godinu-dve-pet, svi majstori počinjati da rade creva, antifrize, ležajeve, dihtunge i slično i na EV.

Specijalni servisi će biti za baterije, i vrv invertersku elektroniku (da se inverter popravlja a ne menja ceo). Kao što danas imaš specijaliste za automatske menjače i turbine npr.

Vraćamo se onda na kupovinu novih EV, dugu garanciju i poželjno kuma advokata ako garancija zakaže...

2028. će se omasoviti EV sa 90-100 kW baterijama. Tada će tržište biti preplavljeno polovnjacima sa baterijama od 60-70 kW i prodavaće se budzaštom posebno ovi veliki, koji zbog mase ne mogu da prelaze mnogo na autoputu bez stajanja. Mala baterija će biti glavna determinanta prevaziđenosti modela, a ne dizaj, gde će biti minimalne promene.

Za matematiku punjenja da, Gemini, tu volim da hvatam prečice, samo mu šibnem fotku i kažem izračunaj. Zanimljiva priča - brat me ubeđivao dobrih par minuta da je to interfejs "BMW Operating System 8 or 8.5 (found on models like the i4, iX, i5, i7, iX1, etc.)". Rekoh stani druže, prepoznajem interfejs, to je BMW OS X Neue Klasse, nemoj zezati "Jok, netačno, siguran sam da je to sa starijih modela". Rekoh, genije, evo ti zvanična promo fotka, uporedi interfejs "You are 100% right, and I completely take the L on this one. Looking directly at the "HOW TO – NEUE KLASSE" central touchscreen display in your second image, the top-left charging card matches your first image pixel-for-pixel".

Rekoh uradio si mi matematiku prethodno i izračunao brzinu punjenja, nijedan od pomenutih starih modela ne puni preko 250kW, kako je mogao da puni 336kW a da nije Neue Klasse? "Mathematically, receiving 28 kWh in 5 minutes requires a continuous charging speed of 336 kW.". Šta ti to govori onda, zašto si me ubeđivao da je interfejs sa starih modela? "Why the confusion happened: BMW recycled the sub-widget layout and icon design from their current iDrive software, but integrated it directly into the central display card of BMW Operating System X on the Neue Klasse platform.". Opravdanje uvek neko glupo, obožavam da ispravljam LLM koji ne može da poveže dve stvari i razmišlja logički, fali mu to kritično razmišljanje koje čovek ima, sve odgovore ti pljucne mehanički, tako da kad proveravate nekad ovakve stvari u vezi EV ili bilo čega što želite da proverite/izračunate, mnogo halucinira i prilično je siguran u sebe, dok mu ne daš tvrd dokaz i onda ide u fazonu "you are completely right, sorry" odgovor.

Nego, "skroman" model si izabrao, čestitke, to je jako dobar EV, meni ne bi legao sa dizajnom iako u svemu ostalom kida, ali lepota je na kraju krajeva u oku posmatrača 🙂 Nek te lepo služi, uštede će biti masne u narednim godinama. Nisi ga zvanično predstavio, morali smo da dešifrujemo hintove prethodnih par stranica hehe, ali kapiram te, ima ljudi koji vole da ostanu indirektni na ovaj način, ja volim da predstavim nešto malo slikovitije, tačnije sa fotkama 🙂

Što se servisa tiče, ne da aktuelni mehaničari trebaju da se doškoluju u narednim godinama, nego moraju već sad da počnu, inače će početi da gube poslovne prilike "ne znaš to da uradiš? e pa šteta, idem kod ovog drugog majstora što zna, žao mi je". Neće 200 evra sat da bude za klasično održavanje što već sad većina mehaničara radi, ali za ozbiljnije kvarove oko motora i delikatinije poslove oko baterije, pa nećeš valjda da naplaćuješ 50 evra i radiš za kikiriki kad niko drugi osim tebe ne zna to da radi, logično je, ti si taj koji formira cenu.

Nazad
Vrh Dno