Šta je novo?

Poslednji odgledani filmovi 2026

Project Hail Marry - gospode bože koji hajp oko običnog "popcorn flick" filma. Moguće da je knjiga bolja, ali podilazeći humor i mumlanje Goslinga su previše. Baš šteta, imao je potencijala, ali moranje da bude blokbaster ga je saseklo.

Il sorpasso - Neverovatan italijanski film. Scenario manje više, ali atmosfera filma me je pogodila i vratila u godine u kojima nisam živeo 🙂 Realnije od života!

Odiseja 2001 - vizuelno remek delo ali je Kjubrik previše isekao i ostavio praznine (sa namerom). Neverovatno proročki sa AI kompjuterom koji ima kotradiktorne zadatke
Odiseja 2010 - meni je više legla jer odgovara na pitanja iz prvog dela i po strukturi više liči na film

Solaris Tarkovskog - nije mi legao uopšte. Imerziju mi ruši ruska nadsinhronizacija (litvanski glumac nije govorio tečno ruski), teatralnost u pokretima (kao da gledam pozorište a ne film) i zbunjujuća montaža (prvih 40 minuta u daći mogu slobodno da se izbace iz filma). Neko će reći čista umetnost, ali previše dvosmislenosti i istrzanosti i neodgovorenih pitanja. Glavni glumac sve vreme ima isti izraz. Takođe deluje da je moguće da je knjiga bolja.

I za kraj: Paklena pomorandža - koliko god obožavam Kjubrika (Dr Strangelove jmi e u top 5 filmova) ovo nisam mogao da svarim duže od 15 min. Stilizacija nasilja mi nije prijala (gledao sam gore gadosti i brutalnije nasilje (ali koje te uvuče) međutim ovde nisam video svrhu teatralne stilizacije. Znam radnju i filozofska pitanja koja se otvaraju ali nisam mogao da svarim početak i uživim se.

Odiseja 2001 - vizuelno remek delo ali je Kjubrik previše isekao i ostavio praznine (sa namerom). Neverovatno proročki sa AI kompjuterom koji ima kotradiktorne zadatke
Odiseja 2010 - meni je više legla jer odgovara na pitanja iz prvog dela i po strukturi više liči na film
Meni je fascinantno što se do sada niko nije drznuo da ekranizuje treću i četvrtu knjigu Klarkove kvadrilogije - 2061: Treća Odiseja i 3001: Konačna Odiseja.
Prošlo je preko 40 godina od 2010, a niko do sada ni da pokuša (bar ja ne znam da je pokušao).

Godinama me na polici čekau te Klarkove knjige... Bukvalno.
Sad obnavljam LOTR i posle toga razmišljam da li da krenem sa Dinom ili Tomas Kovenant Nevernik...

The Last House (2026)

Teška glupost.
3/10

Nazad
Vrh Dno