Pravu razliku prave komercijalna vozila (laka i teška), jer prelaze ozbiljne distance svake godine, a njihova potrošnja je i značajno veća, duže vremena na punjaču... Ali i veći sveukupni novčani benefit za korisnika. S druge strane, kamion pravi pare kada vozi, a ne kada stoji parkiran na punjaču, pa im pravi ozbiljnu razliku da li može da se koristi recimo 20h dnevno, ili 8h dnevno. Ako je slučaj električnog šlepera bliži ovom drugom (zbog učestalosti i dužine punjenja), biće jako teško da se pređe na struju u komercijalnom saobraćaju. Ili će morati da se ide na daleko veće brzine punjenja (1-1.5MW, gledao sam neke cifre za eActross, mislim da sam negde i pominjao ovde u temi). Za laka komercijalna vozila mislim da neće biti toliki problem jer mislim da retko gde prelaze više od ~200-300km dnevno, to bi trebalo da manje-više svaki može da izgura bez dopune.
@vidovdanac teško da negde postoji takva statistika, mogu da probam da nađem. Ali ono na šta sam ja mislio je da dozvoliš operatoru sistema da ti odredi kada će ti se auto puniti, i onda ti recimo cena kWh bude 2-3-4din. Ako hoćeš sam da biraš kad se puniš, bude 20. Siguran sam da će 95% ljudi da izabere prvu opciju. A u ovim bliskoistočnim državama (gde ruku na srce sunca ima koliko hoćeš), očekuje se da potiskivanje solara već 2030. dostigne oko 4GW (znači 4GW bačene struje, ne svaki dan naravno, ali prosek je takav). A 2050. preko 20GW. 4GW je istovremeno punjenje 350k vozila sporim punjačem od 11kW. 350 hiljada. A ako im obezbediš da se tada pune, čak i dobiješ neku paru za to, i povrh svega toga, ne troše ti struju kada nema solara, pa je potrošnja gasa/uglja manja. Ovde ne mislim na to da punjač ima svoj solar na nekom krovu, nego velike elektrane od više stotina MW koje su raspoređene svuda koje ne bi imale mogućnost da plasiraju svoju energiju u sistem jer nema potražnje dovoljno, uspevaš da plasiraš u punjenje EV.
Razvija se standard za komunikaciju sa operatorom (mislim da postoji nacrt - nisam se detaljno bavio time) gde je definisano da možeš da izabereš neku opciju na punjaču:
a) puni odmah
b) puni ako je cena minimalna/ispod neke granice
c) puni kada je optimalno ali da imam minimum (lupam) 80% u (lupam) 15h
d) uzmi energiju iz baterije ako je cena > X, ali obezbedi da je SoC 80% u 15h
e) (bilo je još opcija, nisam sve zapamtio)
I u skladu sa time, softver koji istovremeno upravlja hiljadama punjača šalje odgovarajuće instrukcije i obezbeđuje da su ispunjeni traženi uslovi. Većina punjača može da se kreće u opsegu 1.5kW-11kW (6A - 16A, monofazno/trofazno). Mislim da je ovo stvarno top priča za budućnost sistema, videćemo šta će od ovoga stvarno moći da se ostvari, ali sam popriličan optimista, naročito kad se u priču ubaci potencijalna ušteda.
EDIT:
@maxy nije to baš 100% tačno, definitivno nam pada proizvodnja iz uglja, ali ozbiljno raste proizvodnja iz solara i vetra. Očekuje se još 1000MW na mreži vetra do kraja sledeće godine, to je bar 2TWh. Solara će isto biti još bar 1000MW, a možda i više, to je nekih 1.5TWh, možda i više ako se budu ugrađivali sa trackerima.