Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kad sam mlađe dete prvi put provozao u autu, rekao je kad smo izašli, tata mi živimo u budućnosti. 😀

Gde bre toliko svi žurite? Apsolutno mi je svejedno da li sam 5 minuta na pumpi (koji NIKAD nisu 5 minuta na dužem putovanju) ili 20. Dok se cela familija naređa u toaletu, kupimo neko piće, možda i kafu popijemo, a da ne spominjem ako sednemo da jedemo, opalac pola sata minimum. I eto ti 600km u bateriji, duže nego što zadnjica može da istrpi.

Ja sam prosto alergičan na neistine ili poluistine, ne mogu da ostanem tih kad naletim na ovako nešto... Pametni ljudi kažu da treba da se ćuti i da treba gledati svoja posla, ali tako dozvoljavaš ovakvima da pogrešno informišu narod, a zna se da je narod lakoveran i veruje u ovakve stvari. Ko je tu glasniji, vlasnici električnih automobila ili ljudi koji pričaju neistine i šire mržnju prema tehnologijama kojih se plaše i koje ne razumeju...
Jesi li primetio da na FB-u i tako negde ti protivnici EV često pišu nešto tipa "ahaha odakle mi 40-50k EUR za tu igračku" - te pomenute iznose ne mogu da provalim iz dva razloga:

1. Misle da toliko košta većina novih EV, iako ima dosta novih za 25-30k u nekom finom srednjem segmentu sa dobrom opremom, a naravno i jeftinije od toga za niže segmente, plus subvencija 5k koja je često ostvariva.

2. Iz nekog razloga ili ne znaju za polovne električne automobile ili namerno žmure na njih. Imam teoriju da je to zato što je njima sam pojam električnih automobila nov i misle da su tek počeli da se prodaju (jer jesu relativno nedavno), te onda, logično jelte, možeš da kupiš samo nov. Ili možda jer je njihov polovnjak star 15-20 godina i onda im je to asocijacija na "polovni" auto, pa se ne sete da može da bude star i 5-10 godina. A u slučaju kad su svesni da postoje polovni el. automobili, onda naravno ide "nisam lud da kupim polovnog, pa da mi crkne baterija koja košta kao ceo auto". A pritom nemaju strah od vožnje auta starog 20 godina, šta će ovog meseca da mu crkne, zato što im je 300€ prihvatljivo za popravku, ali imaginarnih 10.000€ nije.

Inače, potpuno te razumem, taj osećaj kad oni koji nemaju EV pišu poluistine i neistine, tačno ne znam šta je pametnije, da popustim i ignorišem zbog sopstvenog zdravlja i da onda pustim da se šire dezinformacije, ili da se raspravljam sa nekim ko deluje kao neko ko nikad ne želi da promeni svoje mišljenje na osnovu novih informacija...

Ja lično mislim da je glavni problem EV ustvari električna energija...zamislite sada ako bi svi automobili na svetu bili električni ko bi proizveo toliku energiju? Za sada nema takvih...sve ostalo je sekundarno...a elektranu nije baš lako ni brzo napraviti.

Тај део је дискутован одавно, не праве толики стрес за електро мрежу. У Норвешкој је ангажована снага прилично скупа, и већина пуни кола лагано ноћу са типа 3-6 kW снаге. Еквивалент ТА пећи или грејалици. И то не сваки дан.
Радне машине, камиони за транспорт, аутобуси итд су друга прича, али треба кренути од нечега, а то су стандардни путнички аутомобили.

Došao mi drugar iz Nemačke, ima službeni auto i pričali smo (ponovo) oko nemačke regulative oko upotrebe automobila u privatne svrhe. Njegov auto je oko 50k bio list price, ima lizing ugovor na 3 godine, njemu je oko 230e niža neto plata za taj auto. Zapravo se cifra određuje kao 1% vrednosti automobila mesečno, umanjeno za neku vrednost koja se računa kao udaljenost posla od kuće (valjda se računa da deo koristiš auto za službene potrebe, deo za privatne, pa za taj "privatni" deo se plaća). Uzeo je auto pre manje od 2 god, sledeći oktobar menja, i već su mu najavili da mora da uzme EV, tako da je krenuo da gleda. Ali mora evropski, kineze ne finansiraju. Ali je "porez" koji treba da plati samo 0.25% vrednosti mesečno, minus isto ono za udaljenost do posla. Kaže da će ga auto koštati tipa 80-100e, budžet mu je 60k list price. I naravno punjenje u firmi besplatno (i sada ima službenu karticu za gorivo, imaće i za eventualno punjenje van firme). Bukvalno 0 trošak za auto.

Evo ja bih ozbiljno razmislio (odnosno razmišljam da tražim) da firma uzme auto na operativni lizing, a da mi umanje bruto platu za toliko. Da li u tom slučaju firma može da dobije subvenciju? Ili to ide samo za kupovinu u celosti (keš ili kredit). Računam 600-700e da bude rata, a meni bi neto plata bila manja za 400-500. Koju vrednost auta bih mogao tako da finansiram onda?

Ja lično mislim da je glavni problem EV ustvari električna energija...zamislite sada ako bi svi automobili na svetu bili električni ko bi proizveo toliku energiju? Za sada nema takvih...sve ostalo je sekundarno...a elektranu nije baš lako ni brzo napraviti.

Kad posle toliko diskusije neko opet uleti sa ovakvim opštim mestima...

A zamisli da su svi automobili na svetu na naftu a da za preradu te iste nafte treba da se potroši ogromna količina električne energije.

Zamisli da se za tih 50 godina dok svi pređu na EV slučajno izgradi još neka elektrana.

Kad posle toliko diskusije neko opet uleti sa ovakvim opštim mestima...

A zamisli da su svi automobili na svetu na naftu a da za preradu te iste nafte treba da se potroši ogromna količina električne energije.

Zamisli da se za tih 50 godina dok svi pređu na EV slučajno izgradi još neka elektrana.
Sve si u pravu

Radio sam studiju, dosta detaljnu, vezano za potrošnju el energije, i uticaj punjenja EV. Država na bliskom istoku, očekivan broj EV je realno niži nego u Evropi, ali smo računali market share oko 70% 2045. godine (dakle 70% svih prodatih automobila da budu EV). To mi deluje da može da bude nešto slično kao i kod nas. Uzimajući u obzir prosečnu pređenu kilometražu (za sva vozila, ne samo putnička), potrošnju (opet, sva vozila, komercijalna, autobusi, kamioni), oko 2.5% ukupne potrošnje čini punjenje EV. Složićemo se svi da to ne predstavlja neku ozbiljnu prepreku za energetske sisteme. Takođe i vršno opterećenje je oko 3% ukupnog vršnog opterećenja.

A sama proizvodnja energije se vrlo lako povećava solarom, sada je to toliko jeftino da maltene svaka firma postavlja solar na krovove, u drugim državama imaju stotine projekata nivoa 1GW i veći, ogromne su količine potisnute (curtailed) proizvodnje, gde se smanjuje proizvodnja iz solara jer sistem ne može da primi tu energiju (a oni su i dalje isplativi i pored toga). Samo će se napraviti da se punjenje radi isključivo preko dana kada ima sunca i to je sve. Imaćemo 5-10% EV koji se pune ad-hoc, na superbrzim punjačima, u trajanju od 20-30min, a 90-95% će stajati priključeni na punjač u firmi ili kod kuće i kraj (ili početak) radnog vremena će čekati napunjeni. Iako ovo možda deluje kao naučna fantastika, implementacija će biti prilično brza. EMS i EDS mogu da nabave softver i implementiraju ga za manje od godinu dana, samo da se izabere standard i sredi regulativa. Tako da ja očekujem od 2030. recimo da imamo hiljade punjača po gradovima koji će biti daljinski kontrolisani, tako da se maksimalno iskoristi jeftina energija iz solara. Druge države će verovatno biti još brže, možda 2028. bude već krenulo omasovljavanje. Ostaje pitanje šta će se raditi sa postojećim glupim punjačima, tu će verovatno opet neke subvencije da odigraju neku ulogu da se oni zamene. A 11kW punjač koji se može ovako kontrolisati je reda 150-200e, nije to neka investicija. Naročito ako se nabavljaju hiljade komada odjednom.

EDIT: Da dodam, industrija u Srbiji je daleko slabije razvijena, i potrošnja energije je manja po stanovniku, tako da potrošnja za EV može imati veći udeo u ukupnoj potrošnji, ali ne toliko značajno. Realno 5-6%, a rekao bih da nema šanse da bude preko 10%.

Poslednja izmena:
Ta energija ili može da se ustupi drugima ili da se čuva u baterijama. Flota EV ako govorimo o vozilima koja obavljaju neku delatnost, a koja se puni u preduzeću, obično obavlja poslove van kruga preduzeća za vreme dana (recimo distribucija robe u širem lokalu, brza pošta...), tako da od punjenja tokom dana nema ništa u većem obimu. Eventualno tu pogodnost mogu da iskoriste zaposleni koji fiksno rade na toj lokaciji, ali je pitanje koliko vlasnik želi da ulaže u solar i punjače u tom slučaju. Zbog toga trenutno ne verujem u masovnost takvog scenarija.

EDIT: Da dodam, industrija u Srbiji je daleko slabije razvijena, i potrošnja energije je manja po stanovniku, tako da potrošnja za EV može imati veći udeo u ukupnoj potrošnji, ali ne toliko značajno. Realno 5-6%, a rekao bih da nema šanse da bude preko 10%.
Hvala za detaljan i razumljiv odgovor i čoveku bilo kakvog predznanja.

Jeste citirano navedeno kao mana, ali sa druge strane zemlja je mala i većina vozila prelazi baš malo dnevno u krugu oko mesta prebivališta.

I neće da smrde.

• Like
Reagovanja: mnt
@maxy Skroz si u pravu, komercijalna vozila će verovatno biti u vožnji tokom većine vremena kada imamo proizvodnje solara. Ali broj tih vozila je oko 15-20% od svih vozila (podatak sa bliskog istoka). Ako je potrošnja u lokalu oko 20kWh/100km, a komercijalno vozilo pređe 50kkm godišnje, to mu dođe 200km dnevno (za svaki radni dan). To je 40kWh, odnosno max 4h punjenja na sporim punjačima, ili 15-20min na brzom punjaču. Ali u slučaju da postoji mogućnost da ti trošak goriva za dostavno vozilo bude 0, sigurno će se tako organizovati pauze, utovar robe, i sl.

Ovo je moje mišljenje naravno, a nije bez ikakvog uporišta u trenutnim trendovima i studijama.

To podrazumeva povratak u firmu... Problem ne leži na samoj organizaciji onoga ko isporučuje robu, već onoga ko prima.
City logistika svakako daje prednost noćnom snabdevanju (dakle vozila bi se napunila tokom dana), ali trošak radne snage ograničava primaoca kada da primi robu, tj. nema ko da izvrši prijem robe posle recimo 16 h.
No bez obzira na sve, kakvi takvi kapaciteti za punjenje kod poslodavca bi povećali kupovinu EV i bar malo smanjili emisiju gasova.

A na osnovu čega to misliš?!?

Pronađi podatke o broju vozila npr. u Srbiji.
Uzmi prosečnu godišnju kilometražu (oko10kkm).
Prosečan EV troši u proseku 15kWh/100km.
Nađi podatke o ukupnoj godišnjoj potrošnji struje u Srbiji.
Uzmi kalkulator pa računaj...

Neko je već računao, pisano je u temi, a daxyco je izneo i ozbiljnije studije.

Da sva putnička vozila u Srbiji sutra budu EV, potrošnja struje bi se povećala za 10-15%. A to naš EE sistem to može da ishendluje već danas.

Usput, nađi podatke koliko energije troši petrohemijska industrija za eksploataciju, preradu i distribuciju naftnih derivata...

Da li je neko nabavio Changan Deepal S05, kako je tekla kupovina, da li je ostvario popust od 5000 eur koji je Changan nudio u cilju popularizacije ev vozila?

Ako se dodatno ostvari državna subvencija od 5000 eur br.2, ovo je više nego dobra ponuda za potpuno nov auto. Inače pratim ponudu polovnih Tesla vozila u Sloveniji, Austriji, Nemačkoj i Švajcarskoj.

U fazi sam zamene uskoro punoletnog dizela, imam odlične uslove da EV punim kod kuće, u vikendici, kod prijatelja na kraju bivše nam države i besplatno na nekim mestima, mreže komercijalnih punjača se takođe šire, navike korišćenja su takođe na strani EV.

Ovaj thread često ide u off zbog judi koji imaju stav da posedovanje i upotreba EV u Srbiji nije moguća i isplativa najčešće zbog toga što nemaju svi takve uslove.

Bilo bi korisno da takvi članovi shvate da je krajnje nepotrebno pokretati diskusiju o tome da li se isplati, šta će biti ako bude ili ne bude...
Posedovanje automobilia je stvar potrebe za većinu ljudi, posedovanje automobila košta i koštaće, nekog više nekog manje.

A na osnovu čega to misliš?!?

Pronađi podatke o broju vozila npr. u Srbiji.
Uzmi prosečnu godišnju kilometražu (oko10kkm).
Prosečan EV troši u proseku 15kWh/100km.
Nađi podatke o ukupnoj godišnjoj potrošnji struje u Srbiji.
Uzmi kalkulator pa računaj...

Neko je već računao, pisano je u temi, a daxyco je izneo i ozbiljnije studije.

Da sva putnička vozila u Srbiji sutra budu EV, potrošnja struje bi se povećala za 10-15%. A to naš EE sistem to može da ishendluje već danas.

Usput, nađi podatke koliko energije troši petrohemijska industrija za eksploataciju, preradu i distribuciju naftnih derivata...
Mogu da ishendluju samo neki delovi EE sistema bi bilo preciznije napisati. EMS ulaže sredstva u zamenu TS, a to ide relativno sporo. Što e tiče proizvodnje tu beležimo deficit. Taj deficit se finansira između ostalog i iz cene goriva. Ako bi sad kojim čudom svi prešli na struju, zbog nedostatka novca od akciza dobili bi nove akcize i cene električne energije.

Pravu razliku prave komercijalna vozila (laka i teška), jer prelaze ozbiljne distance svake godine, a njihova potrošnja je i značajno veća, duže vremena na punjaču... Ali i veći sveukupni novčani benefit za korisnika. S druge strane, kamion pravi pare kada vozi, a ne kada stoji parkiran na punjaču, pa im pravi ozbiljnu razliku da li može da se koristi recimo 20h dnevno, ili 8h dnevno. Ako je slučaj električnog šlepera bliži ovom drugom (zbog učestalosti i dužine punjenja), biće jako teško da se pređe na struju u komercijalnom saobraćaju. Ili će morati da se ide na daleko veće brzine punjenja (1-1.5MW, gledao sam neke cifre za eActross, mislim da sam negde i pominjao ovde u temi). Za laka komercijalna vozila mislim da neće biti toliki problem jer mislim da retko gde prelaze više od ~200-300km dnevno, to bi trebalo da manje-više svaki može da izgura bez dopune.

@vidovdanac teško da negde postoji takva statistika, mogu da probam da nađem. Ali ono na šta sam ja mislio je da dozvoliš operatoru sistema da ti odredi kada će ti se auto puniti, i onda ti recimo cena kWh bude 2-3-4din. Ako hoćeš sam da biraš kad se puniš, bude 20. Siguran sam da će 95% ljudi da izabere prvu opciju. A u ovim bliskoistočnim državama (gde ruku na srce sunca ima koliko hoćeš), očekuje se da potiskivanje solara već 2030. dostigne oko 4GW (znači 4GW bačene struje, ne svaki dan naravno, ali prosek je takav). A 2050. preko 20GW. 4GW je istovremeno punjenje 350k vozila sporim punjačem od 11kW. 350 hiljada. A ako im obezbediš da se tada pune, čak i dobiješ neku paru za to, i povrh svega toga, ne troše ti struju kada nema solara, pa je potrošnja gasa/uglja manja. Ovde ne mislim na to da punjač ima svoj solar na nekom krovu, nego velike elektrane od više stotina MW koje su raspoređene svuda koje ne bi imale mogućnost da plasiraju svoju energiju u sistem jer nema potražnje dovoljno, uspevaš da plasiraš u punjenje EV.

Razvija se standard za komunikaciju sa operatorom (mislim da postoji nacrt - nisam se detaljno bavio time) gde je definisano da možeš da izabereš neku opciju na punjaču:
a) puni odmah
b) puni ako je cena minimalna/ispod neke granice
c) puni kada je optimalno ali da imam minimum (lupam) 80% u (lupam) 15h
d) uzmi energiju iz baterije ako je cena > X, ali obezbedi da je SoC 80% u 15h
e) (bilo je još opcija, nisam sve zapamtio)

I u skladu sa time, softver koji istovremeno upravlja hiljadama punjača šalje odgovarajuće instrukcije i obezbeđuje da su ispunjeni traženi uslovi. Većina punjača može da se kreće u opsegu 1.5kW-11kW (6A - 16A, monofazno/trofazno). Mislim da je ovo stvarno top priča za budućnost sistema, videćemo šta će od ovoga stvarno moći da se ostvari, ali sam popriličan optimista, naročito kad se u priču ubaci potencijalna ušteda.

EDIT: @maxy nije to baš 100% tačno, definitivno nam pada proizvodnja iz uglja, ali ozbiljno raste proizvodnja iz solara i vetra. Očekuje se još 1000MW na mreži vetra do kraja sledeće godine, to je bar 2TWh. Solara će isto biti još bar 1000MW, a možda i više, to je nekih 1.5TWh, možda i više ako se budu ugrađivali sa trackerima.

Poslednja izmena:
Meni je, eto drago, da imamo stručne ljude na temi, koji znaju znanje, i draže mi je da pročitam ovakav post umesto milion puta prežvakane sus vs ev priče, jer sam naučio nešto novo čitajući ga i tera me da razmišljam o široj slici nego što sam prethodno razmišljao - komercijalna vozila o kojima se retko diskutuje. Bravo daxyco.

Meni je zanimljivo i razmišljanje koliko vozila na struju bi sistem zapravo trebao da podrži.

Ako svake godine ima oko 50k ljudi manje koliko će ih biti dok EV postanu realnost za većinu što kod nas neće biti uskoro.

Pravu razliku prave komercijalna vozila (laka i teška), jer prelaze ozbiljne distance svake godine, a njihova potrošnja je i značajno veća, duže vremena na punjaču... Ali i veći sveukupni novčani benefit za korisnika. S druge strane, kamion pravi pare kada vozi, a ne kada stoji parkiran na punjaču, pa im pravi ozbiljnu razliku da li može da se koristi recimo 20h dnevno, ili 8h dnevno. Ako je slučaj električnog šlepera bliži ovom drugom (zbog učestalosti i dužine punjenja), biće jako teško da se pređe na struju u komercijalnom saobraćaju. Ili će morati da se ide na daleko veće brzine punjenja (1-1.5MW, gledao sam neke cifre za eActross, mislim da sam negde i pominjao ovde u temi). Za laka komercijalna vozila mislim da neće biti toliki problem jer mislim da retko gde prelaze više od ~200-300km dnevno, to bi trebalo da manje-više svaki može da izgura bez dopune.
Teretni saobraćaj (posebno oni koji rade međunarodni prevoz) u Srbiji je na ivici sloma, pa u ovom momentu ne treba očekivati veća ulaganja u flotu i novu infrastrukturu (solari, punjači...). Problem stvaraju čekanja na GP, ograničenje boravka u šengenu, to što nismo deo EU tržišta... gde naše forme nisu konkurentne i gde neretko beleže gubitke. Recimo logistički operateri sufinansiraju sektor transporta u okviru firme iz drugih sektora (špedicija, skladište, manipulacije robom...)... Ta vozila su retko u firmi. Velika većina naših transportnih preduzeća koristi ili iznajmljeni parking ili vozači voze kamion kući (ko ima uslove da parkira)... Budućnost je svakako električna i u drumskom transportu robe...
Ovo što si napisao da nije poneta da kamion stoji, već da radi, jeste suština i normalan način rezonovanja, ali zbog nedostatka vozača, to se upravo dešava. Još ako se pitanje šengena ne reši za vozače, tek će biti ozbiljan problem. Dakle, ovo su objektivne kočnice elektrifikacije teretnog saobraćaja kod nas.

Dakle, ostaju nam grubo da kažem vozila do 7.5 t, pikapovi i kombiji koji pretežno voze u domaćem saobraćaju gde postoji mogućnost u nekom momentu dopunjavanja u krugu preduzeća, recimo energijom dobijenom od solara.

Што се тиче камиона, овде код мене у крају су скоро отворили паркинг за камионе са пуњачима, али нажалост нисам учествовао у пројекту и упознат са техничким детаљима. Мислим да су монтирани прикључци од 350 или 400 kW, опет не знам како дељени. Бацићу поглед кад ме наведе пут некад.

Ne znam da li je neko kačio, i sme li uopšte, ali na sajtu Energy flux (prikazuje samo prenosni sistem) možete da vidite proizvodnju (po segmentima) i potrošnju. Standardni parametri, dan, nedelja, mesec, godina, itd. Link:

Vetar je mnogo nezahvalan zbog oscilacija u jačini i inherentnog ograničenja same vetroturbine, pa u proseku malo doprinosi ukupnoj proizvodnji. Solarne elektrane su dosta bolja opcija zbog sve više sunčanih sati, a možda najbolja opcija je Đerdap 3, uprkos ovom niskom vodostaju.

Ide sporo, ali će sve više i firme koje imaju velike površine krovova (na halama raznih upotreba) instalirati panele, prevashodno zbog svoje uštede ali će se time otvoriti i mogućnosti za smanjenje sveukupne potrošnje, instaliranje punjača i besplatno punjenje kao benefit pa će i zaposleni biti prijemčiviji na kupovinu EV. U slučajevima kada nema treće smene, uštede su značajne.

S druge strane, kamion pravi pare kada vozi, a ne kada stoji parkiran na punjaču, pa im pravi ozbiljnu razliku da li može da se koristi recimo 20h dnevno, ili 8h dnevno. Ako je slučaj električnog šlepera bliži ovom drugom (zbog učestalosti i dužine punjenja), biće jako teško da se pređe na struju u komercijalnom saobraćaju.
Pominjao sam ovo već ranije. Kamion, (vozač) ne sme da vozi više od 4.5 sata u cugu i najviše 9 sati za 24h. Ne postoji opcija da se kamion koristi 20h, čak ni sa 2 vozača. Možda u nekom kamenolomu... Od 24h, kamion je 15h na nekom parkingu na pumpi ili odmorištu. Pa ni punjači ne moraju da budu ekstremno brzi, već da ih ima puno. Kada budu imali infrastrukturu za punjenje na njima biće i e kamiona više

Ovih 4.5/9h već odgovara trenutno raspoloživim baterijama i punjačima.

Pominjao sam ovo već ranije. Kamion, (vozač) ne sme da vozi više od 4.5 sata u cugu i najviše 9 sati za 24h. Ne postoji opcija da se kamion koristi 20h, čak ni sa 2 vozača. Možda u nekom kamenolomu... Od 24h, kamion je 15h na nekom parkingu na pumpi ili odmorištu. Pa ni punjači ne moraju da budu ekstremno brzi, već da ih ima puno. Kada budu imali infrastrukturu za punjenje na njima biće i e kamiona više

Ovih 4.5/9h već odgovara trenutno raspoloživim baterijama i punjačima.
Najviše 4,5 sata i onda mora pauza do 45 minuta. Ukupno 9 sati. Ukoliko se menja sa kolegom, 2 vozača, pokrivaju ceo dan maltene (mora da ima 11 sati pauze između vožnje, što se lako postiže). Dakle, 15 h na odmaralištu od 24 h nijedan transport neće prihvatiti, to je rupa bez dna.

E sad, kad smo to razrešili, uz dovoljan broj punjača i malo podešavanja rute, nije neizvodljivo za e-kamione ni sa sadašnjim punjačima. Ali morali bi brzi punjači, klasika ne pije vodu za kamion. Uz dobru infrastrukturu, rešivo je. Međutim, vraćamo se na ključnu stvar - infrastruktura je glavna stvar i tu treba uložiti. Štaviše, možda su uubvencije i slične stvari zaista gluposti i mnogo je bolje preusmeriti sve u infrastukturu. Jer kad infrastruktura bude krenula da napreduje, mislim da će ostalo samo po sebi da dođe.

Нисмо разрешили. Удвојене посаде нису правило, већ изузетак. И нису то само одморишта... добар део дана се изгуби на граници (улаз и излаз из Србије), чекање на утовар, истовар, царинске процедуре...
Рецимо, задњих 3 км од граничног прелаза на излазу из Србије би могло бити електрификовано, па да се камион пуни путем пантографа (што му омогућава да се помера у реду).

Nazad
Vrh Dno