Šta je novo?

Telefoni sa fizičkim tastaturama

Sgt. Major

Čuven
Učlanjen(a)
31.08.2013
Poena
575
Izgleda da se postepeno vraćaju i ja sam presrećan zbog toga. Pošto ih još uvek nema mnogo i verovatno neće biti previše popularni, grupisao bih sve o njima u jednu temu.

Prvo se prethodnih godina pojavio Unihertz sa modelima Titan i Titan 2, sad vidim da je najavljen i Titan 2 Elite, a pre nekoliko dana sam video i najavu za Clicks Communicator.

Od svega nabrojanog Titan 2 Elite izgleda najbolje i njega ću verovatno da kupim čim se pojavi.

Unihertz-Titan-2-Elite.png

Clicks Communicator ima i YouTube predstavljanje:

Naravno, i dalje se nadam da će BlackBerry da se vrati sa Passportom 2 i ne mogu da dočekam taj dan. 😀

Nokia E72 mi i dalje stoji na radnom stolu. (ali bukvalno, ne figurativno. Uključim ga povremeno 🙂 ).
Ali tokom godina, kad god sam probao tu tastaturu, u koju sam se kleo, jednostavno nije dorasla ekranu osetljivom na dodir, na kome u jednom minutu promeniš 4 layouta tastature, a ne nagađaš gde se šta nalazi.

Ljudi traže i manje telefone, sa jakim hardware-om, pa kad dodje do kupovine, opet svi kupimo veće, jer imaju bolju bateriju ili ne znam ni ja koji bude razlog.

Pravo merilo, da li je projekat uspeo ili ne, biće usvajanje od strane korisnika koji telefon koriste tek poslednjih nekoliko godina i nisu imali kontakt sa fizičkim tastaturama. Sve ostalo će biti hype retro scene 🙂

Ja koristim manji telefon, S23, jer ne želim džinovski uređaj. Teškom mukom sam prešao na telefon bez fizičke tastature tek kada je Passport postao totalno outdated i kad više uopšte nije mogao normalno da se koristi.

Siguran sam da će ovakvi telefoni ostati isključivo retro i da ćemo ih koristiti samo mi tvrdoglavi smarači. 😀

@Sgt. Major
Postavio sam baš pitanje, pre mesec dana, o titanu 2, da li biste ga kupili. Neverovatno kolika je odbojnost prema tom telefonu i toj vrsti mobilnih, na bench forumu.
Niko neće fizičku tastaturu.

Ja iako treću godinu koristim fizičku tastaturu na telefonu za pisanje kraćih poruka,

1000000422.jpg

za pisanje ovako dužih tekstova, ipak koristim virtuelnu na tabletu.
Za ovo, fizičku lično i ne bih mogao koristiti, jer pišem isključivo swipe tehnikom. Portrait i landscape.
Slovo po slovo bi mi bilo baš nezgodno i sporije, čini mi se.

Dobro je to što izbora ima. I to što se ljudi poput Michael trude da donesu na tržište uređaje za takve niche korisnike.
Neki veći proizvođač pametnih telefona ne verujem da će nešto slično uraditi.
Prošlo je to vreme.

Mada, ako svet uhvati neka nostalgija.. sve je moguće.

Do tada - tu je Unihertz, kao što kažete..

Izgleda da nas ima veoma malo pa im se ne isplati da razvijaju model sa takvom tastaturom.

Ja sam se pomirio sa tim. Bežični Dex mi koliko toliko olakša neke stvari.

bila je neka rasprava koja potpuno ima smisla, korisnici koji zele fizicku tastaturu se sa druge strane jako tesko oprastaju od screen size koji podrazumeva implemantaciju resenja sa fizickom tastaturom. Svi mi "patimo" ali onda se yapitamo da li nam yaista treba fizicka tastatura, a da nije samo neka "fora" ili su nam dosadili ponudjeni oblici mobilnih telefona koji se trenutno naalze na trzistu.
Ja prvi zelim toliko da rpedjem na qwerty tel, uzasno gresim dok kucam, ali radim ponekad test sa bb q10, I mogul vam reci da nisam nista bolji kada koristim fizicku tastaturu. Mozda vise obracam paznju, a t9 za moj slucaj se jos nije pojavio 🙂

oval titan 2 elite deluxe najzanimljivije,, cak bolje od click varijante jer nisu odvojeni tasteri i mislim da ima neko upotrebljivi user cas, dok mi je titan 2 zaista cigletina sa 1cm debljine koja sanse nema da odgovara svim ljudim akoji hoce da kupe tel zbog tastature. takodje, bojim se da je unihertz napravio pusanj u nogu sa momentalnom najavom novog modela a da hajp za titan 2 jos nije prosao, sto moze da dovede do ozbiljnog pada poverenja kod potencijalnih kupaca.

U svakom slucaju, distribucija ovih "nithce" uredjaja je i dalje najveci problem koji ja vidim, jer iako je cena od 400e sasvim ok, tesko da ce biti moguce da dodju do veceg broja kupaca bez ozbiljne logisticke podrske provajdera, koje nesto ne znaimamo mi ostali...

Jedno je slika, drugo kada ga drzis u ruci (don't 🙂 )

slazem se, meni je ono 10mm/12mm poptuno deal breaker, ali me skoro na nekoj grupi nacrnise kako to uopste smem da kazem, jer svi telefoni su tu negde (not)

Pa sad... Telefoni su svakako fundamentalno drugaciji, bar meni debljina ne smeta.
Smeta mi kod Titan 2 da se ljudi zale da su slova stampana i da se lako ogule sto je bio razlog da ga ne narucim, videcemo za Elite sta kazu.

Ja pročitah da se dešava problem sa crkavanjem dispelja (pojava zelenih crta itd).

Krenula Kickstarter kampanja za Titan 2 elite i elite pro. jedan sa Dimensity 7400 (256gb) i drugi sa 8400 procesorom (512gb). Oba sa 12gb rama. 4.03" 120Hz AMOLED displej. E sim i nano sim.
Kickstarter cene su 360usd, 380 usd dok je pro isao za 440, 460. Oov je nekih 30% popust au odnosu na MSRP cene.
Isporuka jun za obican /oktobar 2026. za pro model.

Ispratio sam početak na kickstarteru je pala stranica par minuta, za 11 min je prodato 1200 komada...
Jako lepo su odradili agresivnu marketinsku kampanju, cak su imali i draft stranice sat vremena pred pokretanje kampanje sa svim podacima.

• Like
Reagovanja: uji
Pokušao sam da se vratim kucanju na fizičkoj tastaturi Xperia Pro MK16i koji mi je inače bio prvi Android, ali sada mi je tako nešto nezamislivo. U to vreme nije imao dostojnog naslednika, a da dam 800€ za Blackberry Priv mi je bilo već previše. Lumia 520 bila je prekretnica da se silom prilika odreknem fizičke tastature i interop unlock uz par registry tweak-ova omogućio mi je Windows 8.1 Update 2 sa kojim je sve letelo na tako skromnoj konfiguraciji. Ostalo je istorija!

Svi telefoni su nam 10mm ili vise mm debljine cim im zabodemo futrolu.
Kapiram da ce biti ozbiljno privikavanje da se kuca na fizickoj tastaturi.
Na BB Bold 9000 smo drugar i ja slepo kucali bez problema.
On je bio i brzi od mene.

U srce su me pogodili sa oba.
Mali, relativno lagani, sd kartica, Clicks bi trebalo da ima i 3.5mm dzek. Ako bude mogao da se zakljucava bootloader na custom romovima, pa u memoaru bi ih spomenuo.
Ne kapiram samo koja je poenta 4k mah silicijum karbonske baterije. Bice to ok za taj ekran, ali kapiram da su mogli i obicnu litijum jonsku ili polimersku istog kapaciteta da stave u to kuciste bez problema. Koliko sam razumeo silicijum karbonse brze gube kapacitet.

Svi telefoni su nam 10mm ili vise mm debljine cim im zabodemo futrolu.
Kapiram da ce biti ozbiljno privikavanje da se kuca na fizickoj tastaturi.
Na BB Bold 9000 smo drugar i ja slepo kucali bez problema.
On je bio i brzi od mene.

U srce su me pogodili sa oba.
Mali, relativno lagani, sd kartica, Clicks bi trebalo da ima i 3.5mm dzek. Ako bude mogao da se zakljucava bootloader na custom romovima, pa u memoaru bi ih spomenuo.
Ne kapiram samo koja je poenta 4k mah silicijum karbonske baterije. Bice to ok za taj ekran, ali kapiram da su mogli i obicnu litijum jonsku ili polimersku istog kapaciteta da stave u to kuciste bez problema. Koliko sam razumeo silicijum karbonse brze gube kapacitet.
Ja se prvi radujem i Clicks i Titan Elite Pro! Biću jako zadovoljan sa nečim što podseća na BB Classic, a ima sve što mi danas treba od telefona.
Što se tiče baterije grešiš, SiC obezbeđuju više ciklusa bez gubitka kapaciteta i imaju veću energetsku gustinu.

Sve je to consumer tech, napravljeno da traje 2-3 god.
Mene samo cudi da je Clicks i dalje samo u teoriji…

Piši nam što skorije malo detaljnije utiskeI! Hoću i ja takav

Hoću, Al ne bi bilo loše da mi kažeš šta bi zeleo da posebno pogledam

Pošto sam ga planski uzeo ka drugi teln nije mi bila bitna brzina i kameran a ova je za point and shot sasvim ok.

Nazad
Vrh Dno