Vratio se iz Pariza, nije mi se vraćalo. Grad ima jednu fantastičnu atmosferu opuštenosti i uživanja. Nekoliko puta mi se desilo da mi se stari ljudi ničim izazvano osmehnu na ulici, mogu tek da zamislim kakav je tu bio život tokom belle epoche. Grad je prepun crnaca i Azijata, ali sam se generalno svuda osećao vrlo sigurno, najgore što sam video su šibicari na Trokaderu i ulični prodavci na Monmartu. Ima poneki prosjak i beskućnik na ulicama, ali daleko manje od prosečnih evropskih gradova, tako da ne treba slušati priče kako je Pariz propao zbog migratana. Geralno, jedan vrlo uređen grad. Niko ne prelazi ulicu na crveno, sem nas nekih turista i onih koji se još nisu adaptirali. Vozači te rado propuštaju, ne žuri se njima nigde.
Puno istorijski bitnih stvari da se vidi, puno muzeja koje vredi obići. Parkovi su tek fantastični, mislio sam da London ima izuzetne parkove, ali Pariz ga debelo šije. Javni prevoz je odličan i ne treba vam ništa drugo da obilazite grad, na žalost sistem plaćanja prevoza je totalno idiotski, odvojene su karte za autobuse/tramvaje i za metro/vozove, tako da ako kombinujete različite tipove prevoza, svaki put aktivirate novu kartu. Ne može da se plaća platnom karticom kao u dosta drugih gradova, već mora Navigo kartica ili aplikacija za telefon. I tu onda postoji razlika između Navigo simple i decouverte kartica, jer neće svaka da prima sve. Najbolje vam je da na telefonu uzmete nedeljnu propusnicu za 35 evra, ali pazite da ona ne počinje da vredi od momenta kupovine, već uvek period ponedeljak-nedelja, tako da gledajte da vam cela poseta bude u istoj nedelji.
Glavno nagativno kod Pariza je što je u pitanju skup grad, ne baš kao London, ali ne i mnogo daleko od njega. Ja sam prošao jeftinije, jer kulturni objekti u državnom vlasništvu nude besplatni ulaz za niz grupa, između ostalih i nezaposlene, pa sam pomoću AI preveo potvrdu o nezaposlenosti sa grčkog na francuski, malo je doterao i uz evropsku ličnu kartu, to mi je bilo dovoljno da uđem skoro svuda, platio sam samo ulaz u Versajske vrtove, dok je sama palata bila fraj. Pošto sam uštedeo na tome, rešio sam da jedem kvalitetno, tako da sam probao francusku kuhinju, ali sam više klopao u korejskim, vijetnamskim i kambodžanskim restoranima, gde i lokalci pretežno jedu. Slobodno pitajte ako nekog šta interesuje, dok mi je sveže.