Otvorio si mnogo ozbiljniji problem u ovom teoretisanju. Kupac iz primera koji navodiš nema para ni za taj SUS, jer je to prevelik udeo primanja za auto. To bi imalo smisla samo ako mu direktno donosi zaradu, tj. da mu je to vozilo u sklopu radnog mesta.
Samo za obezbeđenje krova nad glavom ima ekonomskog smisla potrošiti tako bitan deo zarade, za automobil ne.
Ne sme toliko para da ode na auto u odnosu na primanja ekonomski pismenoj osobi, ako auto nije deo paketa zarade ili konkretno radno mesto.
Kojih parametara? Cena po km je u računici budžeta, i ostali parametri će najčešće biti bolji na proizvodu koji košta skuplje 10-15k€, u odnosu na spizdeno gorivo.
Nisam sad siguran zbog čega tako misliš. Sa nekim primanjima/uštedom imaš mogućnost za auto od 25k a ne od 35k.
Navešću svoj primer. Prošle godine sam gledao aktivno kupovinu novog automobila i sveo izbor na 3 - 3008, Seal U dm-i i Austral.
Cena za 3008 je na slici, BYD je bio 37,5k (srednji po ceni a sa najvećom autonomijom na bateriju) i Austral početna 30k.
Jedini koji mi se baš svideo, i koji sam kupio na kraju, je Austral za 34k (sa dodatnom opremom).
Druga realna opcija je bio BYD zbog dosta opreme i realne uštede (po mojim dnevnim potrebama) jer živim u dvorištu i imam gde da ga punim.
Odustao sam jer mi se nije svideo. A ekonomski bi mi znatno povoljniji bio i to pre 3. godine upotrebe.
Od 3008 sam odustao jer me je na probnoj vožnji razočarao.
Upravo on je primer, doduše jako loš primer, za trenutni nesklad (kod mnogih) evropskih modela EV. Neverovatna poslovna politika da osnovni SUS bude 34k, plug in bude čak 18k skuplji (apsolutno neverovatna razlika) a EV je 22k skuplji. Lagano da kupiš još jedan auto, i to EV.
Ja bih se vrlo rado, u sledećoj kupovini za 5 god, odlučio za EV. Čak i planiram pre toga, nezavisno od automobila, da instaliram solare.
Moji kriterijumi za odabir - subjektivni osećaj, tj da mi se sviđa, utisak (subjektivno/objektivni) kvaliteta izrade, velik gepek, minimum srednji nivo opreme. Potrošnja, vrednost u preprodaji i slično me najmanje zanima. Aj da kažem vozne karakteristike i jačina motora su mi onako, negde na sredini.
Kada EV bude to ispunio, za moj "cenovni rang", vrlo rado ću ga uzeti.