Šta je novo?

Yettel.bank ex Mobi Banka (2024 / 2025 / 2026)

Elem, za neisplaćeni kešbek za benzinske pumpe mi je na kraju rečeno da transakcija nije evidentirana na prodajnom mestu sa odgovarajućom šifrom za benzinske pumpe. Pritom je bila benzinska pumpa u okviru velikog lanca benzinskih pumpi, ne neka seoska razvalina.

odgovarajućom šifrom za benzinske pumpe
A jesu li ti rekli koja je šifra? Baš sam ti prošli put napisao da bi ti brže odgovorili na opšti upit koji je MCC, bez ikakvog pominjanja razloga za šta ti treba. To, inače, isto važi za opštu Mastercardovu akciju sa restoranima, kafićima i sličnim. Ako zapne, ne treba im uopšte pominjati zašto se pita, samo se zatraži informacija o MCC-ju, i tad odgovore bez komplikacija. Time se izbegavaju opšti odgovori da treba sačekati sredstva, da ne zavisi od njih i slično. Naravno, razlog se lako pomene posle, ako se ispostavi da je MCC adekvatan.

A jesu li ti rekli koja je šifra? Baš sam ti prošli put napisao da bi ti brže odgovorili na opšti upit koji je MCC, bez ikakvog pominjanja razloga za šta ti treba. To, inače, isto važi za opštu Mastercardovu akciju sa restoranima, kafićima i sličnim. Ako zapne, ne treba im uopšte pominjati zašto se pita, samo se zatraži informacija o MCC-ju, i tad odgovore bez komplikacija. Time se izbegavaju opšti odgovori da treba sačekati sredstva, da ne zavisi od njih i slično. Naravno, razlog se lako pomene posle, ako se ispostavi da je MCC adekvatan.

Ovo je odgovor:
Nakon provere nadležne službe želela bih da Vas uputim da navedena transakcija nije ispunila uslove kampanje Master Card. Naime, sam kod transakcije nije odgovarajući i zbog toga keš bek nije isplaćen.

Transakcija mora da bude evidentirana pod jednim od sledećih MCC kodova:

5541 – Service Stations (with or without ancillary services)
5542 – Automated Fuel Dispensers
5172 – Petroleum and Petroleum Products

Lepo je što su ti naveli koji učestvuju, ali smešno je što ti ne rekoše koji je tvoj... Svakako možeš da ih dopitaš ako te zanima. Sve je, moguće, inače, ne treba zaboraviti da i sa pumpama postoji utapanje lokalnih trgovaca u franšize. Silom prilika sam baš sinoć bio na jednoj MOL-ovoj u prolazu (gorivo sipam na NIS-u, imao sam ga, a ovo svraćanje je bilo iz drugih razloga), kojoj se kasa i POS terminal vode ni manje ni više nego na lokalnu auto-kuću. Jasno je da se ta transakcija, da je bila u inostrastvu, ne bi kvalifovala za ovaj povrat, jer im je sigurno MCC neki koji odgovara auto-kućama, a ne pumpama. Donekle je glupo, ali tako je kako je. Yettel je jedino mogao to bolje da opiše tako što je odmah ta tri koda stavio u opis akcije.

Često sipam na toj pumpi. U sklopu pumpe je i restoran, ali je mesto za plaćanje goriva potpuno odvojeno od restorana. Primetio sam da imaju dva POS terminala tu i da nekad naplate sa jednog, nekad sa drugog. Moguće da se jedan vodi na restoran.

U samom opisu novog osiguranja piše da može da se kombinuje, tako da nije do toga. Drugim rečima, ne radi ti iz nekog drugog nepoznatog razloga. Da li ti je aplikacija ažurna? To se pojavljuje samo u najnovijoj verziji, ako se ne varam. Ni ne treba ti link, prosto postoji ponuda na početnoj stranici, kao što postoji za kreditne proizvode, štednju i slično.
Aha ok, danas se već vidi ponuda. Hvala.

Pozdrav rajo. Prešao sam na postpaid kod Yettela, a sad postoji promocija, da svako ko predje na postpaid dobija Bank Max u Yettel Bank bez ikakvih održavanja. Potpisao u poslovnici brdo papira (i bukvalno) i danas reših da pregledam. Na njima, kao i u aplikaciji i dalje piše da se održavanje plaća 595 dinara mesečno. Zovi agenta, onda u aplikaciji četuj sa drugim agentom, uglavnom, svi kao papagaji ponavljaju nema održavanja, ne sekiraj se. Na pitanje zašto to ne vidim ni u ugovoru (nema aneksa!), ni u aplikaciji banke, ni u aplikaciji Yettel-a, kažu to nije moguće?! WTF? Da li je neko u sklopu prelaska na postpaid otvorio Bank Max, kakva su iskustva?

Lepo je što su ti naveli koji učestvuju, ali smešno je što ti ne rekoše koji je tvoj... Svakako možeš da ih dopitaš ako te zanima. Sve je, moguće, inače, ne treba zaboraviti da i sa pumpama postoji utapanje lokalnih trgovaca u franšize. Silom prilika sam baš sinoć bio na jednoj MOL-ovoj u prolazu (gorivo sipam na NIS-u, imao sam ga, a ovo svraćanje je bilo iz drugih razloga), kojoj se kasa i POS terminal vode ni manje ni više nego na lokalnu auto-kuću. Jasno je da se ta transakcija, da je bila u inostrastvu, ne bi kvalifovala za ovaj povrat, jer im je sigurno MCC neki koji odgovara auto-kućama, a ne pumpama. Donekle je glupo, ali tako je kako je. Yettel je jedino mogao to bolje da opiše tako što je odmah ta tri koda stavio u opis akcije.
Reklamiraju cashback za sipanje goriva u inostranstvu a nigde ni ne pomenu da je uslov odredjeni MCC.
Ovo je klasican primer netransparentnog odnosa prema korisniku.
Potpuno je legitimno da postave uslov al da je jasno naznacen.
I naravno svi vozaci prvo sto pa pumpadziju je koji MCC koristite 🤣🤣🤣

Bas cu ih pitati za MCC za 4-5 transakcija u 3 razlicite zemlje na 2-3 razlicita velika lanca pumpi.
Pre dve godine secam da su mi npr uplatili cashback za transakciju na Shell pumpi u Puli u roku od par dana.

Nema drugi način na koji mogu da provere da nije benzinska pumpa u pitanju osim MCC-a. Greška je banke čiji pumpa ima pos terminal što nije stavljen mcc koji odgovara delatnosti.

Nema drugi način na koji mogu da provere da nije benzinska pumpa u pitanju osim MCC-a. Greška je banke čiji pumpa ima pos terminal što nije stavljen mcc koji odgovara delatnosti.
Jasno je da matchuju prema ispravno definisanom MCCu i ne verujem da je greska banke sto trgovci prijave tipa restoran il nesto drugo a korsite na pumpi terminal, bankari sigurno ne idu licno da provere..
Ali je greska banke sto jasno i transparentno makar i sitnim slovima ne prikazu uslove.
To onda potpada pod netransparentno poslovanje i fine obmane

Da li je neko u sklopu prelaska na postpaid otvorio Bank Max, kakva su iskustva?
Pisao sam dosta o tome, mogao bi proći kroz moje poruke i videti šta te zanima. Ali ukratko, istina je da to nećeš videti nigde u aplikaciji niti na papirima. Ipak, ako je sve na mestu, trebalo bi da ti stigne mejl koji potvrđuje da ti je održavaje besplatno, a čiji sam sadržaj kačio pre neki dan. To je jedini pokazatelj, a tebi svakako dovoljan kao potvrda ako negde zapne.

Ali je greska banke sto jasno i transparentno makar i sitnim slovima ne prikazu uslove.
To sam u suštini i napisao u poslednjoj rečenici, ali ne bih se ipak složio da je reč o obmani. Mislim da je i tebi samom jasno da je to što nisu naveli MCC-jeve koji učestvuju najpre uprošćavanje informacije ili najviše propust, a ne lažno predstavljanje. Naravno, po želji i potrebi uvek može da se piše prigovor tim povodom, pod uslovom da je potkrepljen dokazima da se stvarno bilo na pumpi, poput računa i slipa. Pod tim okolnostima i ne bi bila loša šansa da vrate propisani deo, a i ako ne, ima argumenata za pritužbu NBS.

Koliko ljudi zna za MCC? Ako reklama za promociju kaže "sipaj gorivo ili se opremi na pumpi", kupac uopšte ne treba da se bavi pozadinom rada kartičarskih organizacija.

Ako ne prođe automatski, trebalo bi bar da uvaže svaku žalbu. Mali novac je u pitanju da prave sebi antireklamu.

Posedujem POS terminal na prodajnom mestu i ideju nemam koji je MCC. Niti znam kako da ga proverim.
Znam da smo popunjavali neke obrasce za to, pre 13 godina, kada smo ubacili POS terminal, ali nakon toga sam mogao više puta da promenim delatnost, nisam siguran da bih posebno obaveštavao banku o tome. Tj Assecco je u mom slučaju podrška za takve stvari.

I da dodam. Iako su mi saopštili da MCC nije jedan od tri potrebna da bi se ostvario kešbek, prodajno mesto ima reč PETROL u svom nazivu. 😅

U obrascu se popunjava vrsta delatnosti i na osnovu toga dodeljuju MCC. Da li se shodno tome određuju provizije ili su promet i cena najskupljeg artikla glavni faktori, to već ne mogu da tvrdim. Uglavnom, sa te strane usvojen je predlog zakona da se naknada za prihvatanje debitnih ograniči na 0.2% i kreditnih na 0.3% kao u EU, ali kvaka je što bi to važilo samo za Classic/Standard varijante, dok bi Gold/Business i višeg ranga bile isto, ako ne i gore tretirane. Zato mi Grci uglavnom nisu pravili problem oko prihvatanja, pošto sam koristio Visa Classic Debit, dok bi na par mesta kupce sa jačim karticama zamolili da plate kešom. Suma summarum, smatram da bi Yettel banka trebalo u okviru aplikacije da obezbedi pružanje informacije o MCC kodu prihvatioca, jer ako su UniCredit i OTP bile u mogućnosti, onda pretpostavljam da nije kvantna fizika to isprogramirati i dopuniti, ako već postoji takav problem.

Nivo kartice classic/Standard/Gold/Platinum ne utiče na nivo provizije.

Business kartice skoro uvek imaju nešto veću proviziju za primaoca, opet bez obzira na vrstu kartice.

Veća je provizija i na kartice čiji su izdavaoci strane banke.

nije kvantna fizika

Za YB jeste kvantna fizika. Posle 2 godine nisu uspeli da u novu aplikaciju implementiraju određene usluge koje su postojale u staroj aplikaciji, a koje pritom i dalje postoje u novom tarifniku koji će važiti od 1. novembra.

Mnoge banke su već uvele potvrdu online plaćanja kroz aplikaciju, umesto SMS koda. Gotovo sam uveren da YB ima problem sa implementacijom istog u novu aplikaciju.

Pisao sam dosta o tome, mogao bi proći kroz moje poruke i videti šta te zanima. Ali ukratko, istina je da to nećeš videti nigde u aplikaciji niti na papirima. Ipak, ako je sve na mestu, trebalo bi da ti stigne mejl koji potvrđuje da ti je održavaje besplatno, a čiji sam sadržaj kačio pre neki dan. To je jedini pokazatelj, a tebi svakako dovoljan kao potvrda ako negde zapne.
Hvala majstore! Zapravo sam tražio malo unazad, nekih šta znam, 5-6 stranica, ali zaista nisam video ništa na tu temu. Da li mi možeš reći kako mogu da brzo pronadjem tvoje poruke na tu temu? Nov sam prilično pa niasm baš eksprert sa snalazenjem. Hvala.

To sam u suštini i napisao u poslednjoj rečenici, ali ne bih se ipak složio da je reč o obmani. Mislim da je i tebi samom jasno da je to što nisu naveli MCC-jeve koji učestvuju najpre uprošćavanje informacije ili najviše propust, a ne lažno predstavljanje. Naravno, po želji i potrebi uvek može da se piše prigovor tim povodom, pod uslovom da je potkrepljen dokazima da se stvarno bilo na pumpi, poput računa i slipa. Pod tim okolnostima i ne bi bila loša šansa da vrate propisani deo, a i ako ne, ima argumenata za pritužbu NBS.
Nema potrebe, našao sam. Uglavnom, tek je početak akcije, koliko sam shvatio, te niko nema previše detalja.

Treći je već mesec (počelo je u junu), tako da je sve zapravo poznato. Ti si prijavu (preko programa Yettel sve) već odradio, pa te detalje ne moram da ponavljam, a o njima se dosad najviše pisalo. Trebalo bi sad da ti u nekom trenutku stigne pomenuti mejl dobrodošlice, i to je sve, očekuješ da ti 1. septembra (i nadalje) neće biti naplaćeno održavanje.

Dalje, početkom septembra (ako se dotad nešto ne promeni) očekuj i poziv u kom će ti reći da za potrošnju od 10k dobijaš 2k nazad. I to je trenutno standardna ponuda za sve nove klijente, keš-bek u mesecu nakon otvaranja računa. Pisalo se i o tome, a evo da iskoristim priliku da dodam još detalja. Dan nakon što se ispuni uslov, dakle kada brojač potrošnje na početnoj stranici dostigne 10k, šalju SMS iz priloga. Ipak, ne uplaćuju 2k odmah, to bude tek nakon što proknjiže sva plaćanja. Opis te uplate je Coffee CashBack, što nema mnogo smisla, ali pominjao je @nstelep da je imao jednu takvu od 600 dinara. Ko zna zašto ju je on dobio (on sam reče da ne zna, hahah), ali eto, to im je izgleda neki opšti naziv za slične povrate.

Jedna napomena, iako se u SMS-u pominje digitalna kartica, klijent čije iskustvo prenosim ne seća se da mu je rečeno da mora da se plaća digitalnim novčanikom. Svakako, on je to radio, tih prvih 10k upravo su bila plaćanja telefonom na prodajnim mestima. Pa sad, da li je tako moralo ili ne, stvarno ne bih znao. Mogao bi da prokomentariše još neko ko je dobio isto.

Prilozi

• coffee_cashback.webp
    coffee_cashback.webp
    49.1 KB · Pregleda: 35
Treći je već mesec (počelo je u junu), tako da je sve zapravo poznato. Ti si prijavu (preko programa Yettel sve) već odradio, pa te detalje ne moram da ponavljam, a o njima se dosad najviše pisalo. Trebalo bi sad da ti u nekom trenutku stigne pomenuti mejl dobrodošlice, i to je sve, očekuješ da ti 1. septembra (i nadalje) neće biti naplaćeno održavanje.

Dalje, početkom septembra (ako se dotad nešto ne promeni) očekuj i poziv u kom će ti reći da za potrošnju od 10k dobijaš 2k nazad. I to je trenutno standardna ponuda za sve nove klijente, keš-bek u mesecu nakon otvaranja računa. Pisalo se i o tome, a evo da iskoristim priliku da dodam još detalja. Dan nakon što se ispuni uslov, dakle kada brojač potrošnje na početnoj stranici dostigne 10k, šalju SMS iz priloga. Ipak, ne uplaćuju 2k odmah, to bude tek nakon što proknjiže sva plaćanja. Opis te uplate je Coffee CashBack, što nema mnogo smisla, ali pominjao je @nstelep da je imao jednu takvu od 600 dinara. Ko zna zašto ju je on dobio (on sam reče da ne zna, hahah), ali eto, to im je izgleda neki opšti naziv za slične povrate.

Jedna napomena, iako se u SMS-u pominje digitalna kartica, klijent čije iskustvo prenosim ne seća se da mu je rečeno da mora da se plaća digitalnim novčanikom. Svakako, on je to radio, tih prvih 10k upravo su bila plaćanja telefonom na prodajnim mestima. Pa sad, da li je tako moralo ili ne, stvarno ne bih znao. Mogao bi da prokomentariše još neko ko je dobio isto.
Hvala na detaljnom odgovoru. Zaboravio sam da napišem da sam i ja dobio tih 600 kofi dinara po kreiranju računa. 🙂 Zvali su i rekli ako otvoriš u naredna 3 dana dobijaš to. Otvroio sutra i prekosutra zaista poslali. Ono što me čudi je to što na apk i na mom profilu u browseru ne mozeš jasno da vidiš da nema troškova odrzavanja. Agent je rekao da će to samo od sebe da se automatski ispravi 1 septembra, od novog ciklusa. Ajde, videćemo naredne nedelje.

Stigla mi je ponuda za štednju po viđenju u dinarima 4% kamata. Otvorio sam račun "obične" štednje, gde stoji standardnih 2%. Uslov da primam deo plate ispunjavam. Kada će da se promeni na 4%? Da li ja treba nešto da uradim?

Promeni se iznos posle dan-dva.

Stigla mi je ponuda za štednju po viđenju u dinarima 4% kamata. Otvorio sam račun "obične" štednje, gde stoji standardnih 2%. Uslov da primam deo plate ispunjavam. Kada će da se promeni na 4%? Da li ja treba nešto da uradim?
Jel ovo ponuda za sve ili samo ko dobije mejl sa ponudom?

Ja sam dobio ponudu na mejl, u junu. I važi 6 meseci, to nisam napomenuo.

A mi koji već imamo zaradu kod njih za nas da li važi ili ne?

Ja odavno primam zaradu kod njih i 18. juna mi je stigao ovakav mail:
1787827029446.webp
Kada sam otvorio novi štedi račun, pisalo je da je kamata 2,01%, a sutradan se promenilo na 4,01%. Još uvek imam i stari štedni račun na kom je ostalo 2,01%. Pretpostavljam da će ovaj novi važiti 6 meseci, pa će se onda ugasiti (ili vratiti na 2,01%).

Ništa te ne košta da napraviš novi štedni račun po viđenju i da vidiš da li će se promeniti kamata za koji dan.

Nazad
Vrh Dno