Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Moj nažalost ne može. Svakako sam naručio dva rutera za mesh mrežu pa mi ne menja mnogo situaciju. 🤷

@zekica
Aj jedna zanimljivost. Pošto sam definitivno video pre neki dan da me nekoliko torrent trackera ne vidi, tih nekoliko koliko sam uzeo da proverim, nisam ništa hteo ni da skidam dok mi ne stigne ruter. Međutim, noćas mi se samo skinuo nešto što se automatski skida, i vidim ima i neki upload, i reko ajde da odem na tracker da vidim šta vidi. Moja ip adresa, i otvoren moj port koji sam bio otvorio još davno na starom modemu. Taj port mi stoji i sada u qbittorrentu, ali ne kapiram kako je otvoren. A ovo treće su WAN informacije trenutno iz modema.

Prilozi

• Screenshot_2.webp
    Screenshot_2.webp
    7 KB · Pregleda: 43
  • Screenshot_3.webp
    Screenshot_3.webp
    46 KB · Pregleda: 43
  • Screenshot_4.webp
    Screenshot_4.webp
    44.6 KB · Pregleda: 43
Mogli su na starim ONT da se izvuku, a za nove modele mislim da ti daju ako platiš statičku IP adresu.

Ovde je za stare modele

Ne može to na novim. Zvao sam ih, rekoše da će da me prebace u bridge i da mi pošalju podatke za login. 🤷‍♂️

Ти изгледа имаш суперновину оптику а ту не постоји пппое.

mts (GPON1) optika je povezana preko starog sistema koji koristi BRAS pristupne rutere još iz doba SMIN mreže, pa koristi PPPoE koji se koristio jer na ADSL-u nije drugačije moglo da se saobraćaj prosleđuje zakupcima.
supernova (GPON2) opitka je povezana preko novog sistema koji nema BRAS pristupne rutere. Kako Supernova ima i DOCSIS i GPON, odabrali su IPoE povezivanje (jer DOCSIS ne podržava PPPoE).

Što se CGNAT-a za IPv4 tiče, Telekom Srbija ima praktično jedinstven CGNAT i za mts i za supernova korisnike - ako si SN korisnik koji ne plaća statičku javnu IPv4 adresu ili si mts korisnik koji je segmentisan za CGNAT, sav saobraćaj se pakuje i ide u Beograd i prolazi kroz taj jedinstven telekomov CGNAT, a tek onda "izlazi" na internet.

Taj CGNAT koji je Telekom implementirao je najgora moguća varijanta CGNAT-a za korisnike - Symmetric NAT (endpoint dependent mapping) - što bukvalno znači da nikakve metode "bušenja" NAT-a ne rade. Tako da dolazne konekcije kroz IPv4 ka bilo čemu na tvojoj mreži nisu moguće.

Jedini način da ne budeš iza CGNAT-a je da platiš statičku javnu IPv4 adresu. A onda možeš da tražiš i bridge mode, ali moraćeš da im dostaviš MAC adresu svog rutera i kad budeš menjao ruter, moraćeš ili da ih obavestiš ili da kloniraš MAC trenutnog rutera.

Supernova koristi IPoE povezivanje i DHCPv4, DHCPv6 NA i DHCPv6 PD protokole.
mts koristi PPPoE povezivanje i IPCPv4, IPCPv6 i DHCPv6 PD protokole.

Sad sam tek video da je IPoE, zakleo bih se da sam video PPPoE. OK, to mi sada mnogo olakšava posao. 😀

Što se CG-NATa tiče, meni je potreban samo za kućni NAS server, ništa više, a za to ću da iskoristim IPV6, kad ih već daju.

Moraš da znaš jednu činjenicu:
IPv4 je stari internet protokol
IPv6 je novi internet protokol

Komunikacija između nije moguća.

U suštini, da bi preko IPv6 pristupio kućnom NAS-u, možeš samo ako i na drugoj lokaciji imaš IPv6 ili da imaš neki relay server.

Kako u Srbiji za sad jedino Telekom Srbija: supernova i mts* i BrzNet podržavaju IPv6, nećeš moći da pristupiš kućnom NAS-u sa bilo koje druge mreže.
*mts samo na PPPoE i to samo za dinamičke IP adrese i to samo ako je CPE podešen da traži IPv6.

Na mobilnom internet u ovom trenutku nemaš IPv6 ni kod jednog operatera u Srbiji.

Za pristup NAS-u sa mobilnog koristim cloudflared tunnels, i to već sada funkcioniše, bez obzira na cg-nat. To mi nije problem. Jedino zašto mi treba ipv6 je zbog torrenta, da bi me videli trackeri. Ovako ne mogu da otvorim port dok sam na ipv4.

После неколико година рада без грешке МТС оптика ме је данас издала. Већ од поднева на рутеру излази грешка - лош оптички сигнал. Да ли неко зна да ли је само до мене или има неки већи проблем - налазим се на Вождовцу.
Друго питање је како сада доћи у контакт са живом особом код оваквог проблема. Говорни аутомат евидентира сметњу и каже да ће се јавити и толико, без икакве информације о тако већ 12 сати.

После неколико година рада без грешке МТС оптика ме је данас издала. Већ од поднева на рутеру излази грешка - лош оптички сигнал. Да ли неко зна да ли је само до мене или има неки већи проблем - налазим се на Вождовцу.
Друго питање је како сада доћи у контакт са живом особом код оваквог проблема. Говорни аутомат евидентира сметњу и каже да ће се јавити и толико, без икакве информације о тако већ 12 сати.
Pozoves broj, automat prevaris tako sto mu kazes da je svrha poziva, kupovina novog aparata(tv a, telefona.....), i on te preusmeri odmah na operatera, ako. nezna, spoji te sa servisom, tako ja radim.

Nazad
Vrh Dno