Šta je novo?

Hardver Графичка карта за стари рачунар

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

ironmanbg

Čuven
Učlanjen(a)
10.12.2004
Poena
935
Moja oprema  
Laptop
Thinkpad T440
Mobilni telefon
A55
Pristup internetu
  1. Optički internet
Које графичке карте би одговарале овој плочи?
GA-G41M-ES2L (Rev. 1.0) Motherboard - GIGABYTE Global https://share.google/7BvBi7CrhnF8UkdMc
Није за игрице, само за бацање слике.

A zašto ne utakneš monitor preko VGA konektora koji se već nalazi na ploči, pošto svi procesori koji idu na tu ploču imaju integrisanu grafiku?

A zašto ne utakneš monitor preko VGA konektora koji se već nalazi na ploči, pošto svi procesori koji idu na tu ploču imaju integrisanu grafiku?
Procesori na socketu 775 nisu imali u sebi integrisanu grafiku, u to vreme je još bila integrisana na samoj ploči sa pojedinim modelima chipsetova. Tek sa Core i serijom su krenuli da ubacuju grafiku u sam procesor.

Tada se nisu koristile integrisane na samom procesoru, vec NB, bilo je Intelovih i Nvidia pa i ATI integrisanih na ploci (I was there over 20 years ago), ova pomenuta ploca ima npr Intel GMA X4500 na sebi, pa moze da koristi preko VGA porta.
Ipak bi preporucio nesta tipa gt 1030, sa njom moze i 4k video/youtube bez problema na starijoj konfiguraciji.

Ploca ima integrisanu grafiku, ali samo analogni izlaz, i ne moze YouTube 1080p, mucim se sa njom vec godinama, a kako sam odustao od nove masine, bar ovu malo da nabudzim.

Ipak bi preporucio nesta tipa gt 1030, sa njom moze i 4k video/youtube bez problema na starijoj konfiguraciji.
I gledam nekog manjeg potrošača, našao sam jednu gt710, dok su 1030 dosta skuplje, uglavnom se prodaju kao nove, cene tipa 50,60+ eura.

RX 570 ne podržava VP9, a njega gura YouTube pored AV1. eventualno može da se desi da YouTube da sadržaj u H.264 (ima i ekstenzija za Chrome za takvu situaciju)

+ ovaj RX 570 traži dodatni kabl za napajanje a nisam siguran da ga ima napajanje u starom računaru
GT 1030 ne zahteva dodatni kabl

Poslednja izmena:
@uji već je bilo reči o tome. ne podržava video kodeke.
The difference between the GMA X4500 and the GMA X4500HD is that the GMA X4500HD is capable of "full 1080p high-definition video playback, including Blu-ray disc movies". Only GMA X4500HD, X4500MHD and X4700MHD has AVC HD decoding support.
izvor

• Like
Reagovanja: uji
Probao sam par ispravnih rx 470/570 na par s775 ploča, ni1 nije radila.

Onda sam probao na par s1155 ploča, neke su proradile nakon updatea biosa ploče, neke ni tad.

Vrv. matična iz 2009. ne ume da prepozna grafičku iz 2017-te, ili ja baš nisam imao sreće.

Fizički to odgovara - pci slot, ali šta vredi kad se samo zavrte ventovi i to je to, nit kreće boot nit baca sliku.

Pogledaj iz koje godine je najnoviji bios za tu ploču, pa shodno tome traži i grafiku.

Ili nek se javi neko ko je na s775 ploči poterao rx 470 grafu, možda je sa nvidiama bolje stanje.

Zar nije potreban UEFI za novije grafike?

@uji napisao je

tako da i jeste bitna podrška za video kodeke

@ironmanbg pored GT 1030, razmotri i GTX 1630 doduše neki koji ne zahteva dodatno napajanje
Напајање је релативно ок Корсеир од 400 вати, мада би свакако неког мањег потрошача.
Сад се двоумим између графичке у старом рачунару, ограниченом на 4гб ДДР 2 или да додам мало и узмем неки мини ПЦ за око 100 еур.

Nazad
Vrh Dno