- Učlanjen(a)
- 30.06.2000
- Poena
- 660
dva scenarijaMa.. poznat mi je Orwell, i pesimizam i utopijski pogled na budućnost.. i sve to. Net je danas pun takvih priča, a i vesti o tome šta se u svetu dešava nisu dalje od toga.
Istorija nas uči da čovečanstvo nije prvi put u krizi, a da je posle svake krize sledilo blagostanje.
Sudeći po tome - i sada će tako biti.
Nego, telefoni. Većina stanovništva u našoj zemlji danas ima pametni telefon. I dosta njih koristi bankovne aplikacije.
Ne mali broj njih se kroz aplikacije kreće po sistemu "pritisnem ovde, pa ovde i.. i ovde".
Čak ni oni koji su pismeniji, mogu slučajno pristati na nešto u brzini i napraviti grešku.
Ja prvi volim da spavam bez brige, jer verujem da neko neće moći tako lako doći do mog bankovnog naloga.
Banci sam propustio da nalog osigura, a i ja gledam da sebe ne izneverim.
Tako je, kako je.
Neko je odlučio da je sada sigurnije nego kako je bilo.
Stvarno su me vaši problemi zaintrigirali da pogledam kako su druge banke u zemlji i svetu to uredile. To jest, da li BPŠ u neki ruku preteruje.
Mada, nisam još uvek smislio kako to istražiti..
- ili nisi shvatio Orvela
- ili misliš da su svinje u pravu
svi rizici na koje se pozivaju i koji tebi mogu da padnu na pamet su debelo u zoni teorije. na kraju, i sam se vraćaš na socijalni inženjering kako jedini oblika hakovanja ovde primenljiv. ima drugi mehanizam. ljidi koji nisu u stanju da kontrolišu sebe i svoje poslovanje proglase se nesposobnim tj. orgraniči im se poslovna sposobnost. ne može da ima aplikaciju nego mora sa pratnjom da ode na šalter i stvar rešena.
mogli su da me upozore, da dva puta traže saglasnost da neki remote desktop postoji na telefonu npr. u razmaku od 24 sata. mogu na x načina da se obezbede od slučajnog aktiviranja neke potencijalno rizične opcije ne telefonu. mogli su da naprave pamflet pa da ljude malo edukuju o potencijalnim rizicima. svašta su mogli da urade ali oni su rešili da mi uskrate značajnu funkcionalnost mog telefona tobože da bi zaštitili nekoga. digitalno nepismene ljude upućuju kod nekog nepoznatog servisera mobilnog telefona da im on obezbedi da aplikacija proradi. ne da se nije dobilo na sigurnosti nego prave svinjariju samo takvu.