Šta je novo?

Banka Poštanska Štedionica (bivša MTS Banka) (2024 / 2025 / 2026)

Ma.. poznat mi je Orwell, i pesimizam i utopijski pogled na budućnost.. i sve to. Net je danas pun takvih priča, a i vesti o tome šta se u svetu dešava nisu dalje od toga.
Istorija nas uči da čovečanstvo nije prvi put u krizi, a da je posle svake krize sledilo blagostanje.
Sudeći po tome - i sada će tako biti.

Nego, telefoni. Većina stanovništva u našoj zemlji danas ima pametni telefon. I dosta njih koristi bankovne aplikacije.
Ne mali broj njih se kroz aplikacije kreće po sistemu "pritisnem ovde, pa ovde i.. i ovde".
Čak ni oni koji su pismeniji, mogu slučajno pristati na nešto u brzini i napraviti grešku.
Ja prvi volim da spavam bez brige, jer verujem da neko neće moći tako lako doći do mog bankovnog naloga.
Banci sam propustio da nalog osigura, a i ja gledam da sebe ne izneverim.

Tako je, kako je.
Neko je odlučio da je sada sigurnije nego kako je bilo.
Stvarno su me vaši problemi zaintrigirali da pogledam kako su druge banke u zemlji i svetu to uredile. To jest, da li BPŠ u neki ruku preteruje.
Mada, nisam još uvek smislio kako to istražiti..
dva scenarija
  • ili nisi shvatio Orvela
  • ili misliš da su svinje u pravu

svi rizici na koje se pozivaju i koji tebi mogu da padnu na pamet su debelo u zoni teorije. na kraju, i sam se vraćaš na socijalni inženjering kako jedini oblika hakovanja ovde primenljiv. ima drugi mehanizam. ljidi koji nisu u stanju da kontrolišu sebe i svoje poslovanje proglase se nesposobnim tj. orgraniči im se poslovna sposobnost. ne može da ima aplikaciju nego mora sa pratnjom da ode na šalter i stvar rešena.

mogli su da me upozore, da dva puta traže saglasnost da neki remote desktop postoji na telefonu npr. u razmaku od 24 sata. mogu na x načina da se obezbede od slučajnog aktiviranja neke potencijalno rizične opcije ne telefonu. mogli su da naprave pamflet pa da ljude malo edukuju o potencijalnim rizicima. svašta su mogli da urade ali oni su rešili da mi uskrate značajnu funkcionalnost mog telefona tobože da bi zaštitili nekoga. digitalno nepismene ljude upućuju kod nekog nepoznatog servisera mobilnog telefona da im on obezbedi da aplikacija proradi. ne da se nije dobilo na sigurnosti nego prave svinjariju samo takvu.

Ne znam.
Verujem. Ali, ja ne znam.
Ne razumem se u to kako sistemi funkcionišu.

Cenim da su aplikaciju radili ljudi koji znaju šta i kako rade. A moguće da grešim, jer ne poznajem njihov posao.
Verujem članovima koji i ako znaju više, da se moglo uraditi bolje.
Možda i hoće, ako su sada pogrešili.

Na nečiju žalost, a nečiju sreću, danas je trend ograničiti i sposobne, ograničavajući nesposobne.
Ne znam šta drugo reći sem - videćemo kako će sa stvari odvijati.

PS
Za ono slanje kod servisera.. ja sam to shvatio da čovek ode tamo da mu isključe aplikaciju ili servis koji pravi zastoj.
Suvišno bi bilo očekivati od bankarskog službenika da je osposobljen za takve stvari.

Jeste im se žalili?
Ja sam odmah napisao poruku za AnyDesk i predložio da stave opciju da se korisnik slaže da nastavi da koristi aplikaciju pod sigurnosnim rizikom.
Ako bude više takvih poruka, možda nešto i urade. Sumnjam da čitaju Benchmark.

Jeste im se žalili?
Ja sam odmah napisao poruku za AnyDesk i predložio da stave opciju da se korisnik slaže da nastavi da koristi aplikaciju pod sigurnosnim rizikom.
Ako bude više takvih poruka, možda nešto i urade. Sumnjam da čitaju Benchmark.
Ja sam se zalio prvi dan, odgovor koji sam dobio je. Поштовани, Откључан је телефон. Пробајте садада се логујете. Toliko o tome...

Što se tiče zaključavanja broja, broj u aplikaciji se automatski otključava nakon sat vremena. Kada je reč o remote aplikacijama, očekuje se da će sve banke uskoro uvesti isti princip (samo je pitanje vremena). Postoji mogućnost da će biti uvedena opcija potpisivanja izjave o preuzimanju bezbednosnog rizika, kako bi korisnici mogli istovremeno da koriste mobilne aplikacije i remote aplikacije.

Ne zanosite se ni jedna banka nece nuditi nikakvu saglasnost korisnika da prihvata sigurnosni rizik.
Prosto banke ne funkcionišu na taj način, ako je ovako sigurnije jednostavno neće praviti ustupke.

Oni to rade prvenstveno zbog njih, a posle zbog nas.

Ne zanosite se ni jedna banka nece nuditi nikakvu saglasnost korisnika da prihvata sigurnosni rizik.
Prosto banke ne funkcionišu na taj način, ako je ovako sigurnije jednostavno neće praviti ustupke.

Oni to rade prvenstveno zbog njih, a posle zbog nas.
Ovo. Na primeru Rajfajzena, kada su blokirali plaćanja ako telefon ima otključan bootloader, izgovor im je bio da im je to naloženo od strane Google-a i da moraju da prate njihove smernice. Nedavno sam kupio Xiaomi Watch 2, dodao kartice u Wallet, jedna od njih je Visa Internet PŠ i rešio problem.

I meni je aplikacija PŠ pravila problem, dok sam ga rešavala uspela sam da blokiram i elektronsko bankarstvo ali je web varijanta proradila sutradan (verovatno je proradila i ranije ali nisam imala živaca da proveravam).
Što se tiče mobilnog bankarstva, proradilo je kad sam deinstalirala AnyDesk i AirDroid pri čemu mi prva aplikacija povremeno treba za posao tako da baš i nisam srećna što sam morala da je skinem. Developer options mi je i dalje uključen i ne smeta aplikaciji, barem u mom slučaju.

otključan bootloader, root access nemaju nikakve veze sa developer options i remote desktop aplikacijama. Babe i žabe.

i to verovatno ista fora kao sa OTP da ne mogu da se koriste kuponi i kartični popust. Svakako, mazanje očiju gde oni kao pokriju carinske dažbine. Uzimala, davala, sa mačkama spavala.

Napisah podrsci prigovor:
Sadržina prigovora: "Pozdrav, molim da mi ukinete mogucnost da koristim web aplikaciju na Wndows11 racunaru sa Anydesk-om kao sto ste ukinuli na Android uredjaju. Hvala. ”

Dobih odgovor:
Poštovani,
protekcija za anydesk je samo za mob, nije za pc.
Pazite sta instalirate, deinstalirajte sumnjive app
Koristite dobar malware i virus detector

Na kraju sam anydesk prebacio u "parallel space" i resio se budala

Vrlo "pismen" odgovor...

...meni se "minus" na zaostalom deviznom računu od Visa Internet devizne kartice svakodnevno povećava za 0,01 do 0,02 EUR. Poslao sam im zvaničan prigovor u ponedeljak sa zahtevom da to svedu na 0 i ugase račun, pošto u ekspozituri ne umeju to da urade.

Kakav otirač od banke. Ne možeš normalno ni račun da zatvoriš...

Nazad
Vrh Dno