Zanimljivo je sto je 65C8L jeftiniji u radnjama nego na KP
Pogledajte prilog 550688
Dok je za 65C9K suprotno, jeftiniji je dosta na KP
Prosto, u normalnim zemljama normalno padaju cene kako vreme prolazi, samo kod nas mozes naci neki tv od pre 3 godine koji i dalje ima istu cenu...u sustini, normalno je da kako vreme prolazi, cena pada. Hvala Bogu, desava se i kod nas, samo ne uvek.
Zato se ne poredi aktuelna cena aktuelnog i proslogodisnjeg modela i zato su proslogodisnji najcesce kupovani televizori, jer su obicno razlike u generacijama mizerne, a cene vec pale i uredjaji daleko isplativiji.
Recimo, na Rtings kazu da je C8L bolji od C8K, ali preporucuju C8K(best mid range tv 2026), jer je pala cena i kosta fazon 300 dolara manje, a ovaj prosto ne vredi te razlike, isto zato nisu stavili ni 9k i ako im je bolji od oba.
Zato i kazem, jedno je koliko proizvodjaci predstavljaju razlike, a na kraju je totalno drugo koliko se zaista dobija iz godine u godinu i sta ces ti na kraju od toga imati u praksi.
Zato uvek treba pogledati sto vise testova koji postoje, pa zakljuciti sta je tebi bitno.
Na papiru 100% bt2020, a na testovima nijedan nije ni blizu toga. Nije ovo samo TCL fazon, svi to rade.
Svi reklamiraju ogromno osvetljenje, a onda dodjes kuci i skontas da je to u stvari jako kratko osvetljenje, svega do sekund, a vec na 2 ili 3 sekunde, recimo X11L na 2% povrsine pada sa 11.5k nita na 800, kao prosecan tv i 9K ili 8L ce da ti budu svetliji, sto je suludo. I oni tehnicki nisu slagali, ali nisu objasnili sta to zapravo znaci.
Pa Nvidia je reklamirala da se sa RTX 5070 dobijaju performanse RTX 4090 za 3x manje para...i po fps-u ti mozes to da postignes, ali to nema veze jedno sa drugim.
C8L ima novi chipset koji bi trebao da ima bolji processing, a bas je on problematican na C8L, jer to ne radi cip sam od sebe, vec mora imati i softver koji ce da se prilagodi hardveru.
Isto kao i 8k televizori, pitaj ljude koji su ih kupili za sta ih koriste. Sigurno je bolje, ali sta ti na kraju imas od toga? Vise bi imao da si za te pare kupio 4k premium oled.
Budzet televizori se okockavaju na osnovu proizvodjackih specifikacija i marketinga jer nemas izbora, a vec ovi mid, high-mid nema razloga, obicno postoje ljudi koji su ih ozbiljno testirali. Ima sve na dosta strana, Rtings-u najvise generalno verujem, kao i Vincentu HDTV(nazalost, on nije testirao mnogo TCL, samo X11).
Realno, u toj ceni je najbolji proslogodisnji Hisense U8Q, ali ima Vida softver, pa je na kraju bitno da svako za sebe izabere sta mu je bitno kod televizora.
Recimo, nekome ce 4x2.1 hdmi biti neophodno, ja nisam u mom zivotu koristio vise od jednog HDMI-a na tvu, a koristim tv 10 sati svaki dan...
Mogu i da obrazlozim zasto je DV2 glupost i mislim da ce proci 5 godina dok to bude moglo da radi kako treba i da neko pocne imati i koristi od istog, ali sam vec preterao sa pricom.