Šta je novo?

Oppo Find X9/X9 pro

Svuda je isti. Ali ako nisi koristio neki baš kvalitetan amoled koji pod sitnim promenama ugla gledanja ne gubi kvalitet uopšte, onda ovo što pišem nećeš ni primetiti. Plus sam se ja navikao na pixel belu, koja je više nekako kremasta i deluje "profi."
Ovaj displej je klasični kineski tako da kažemo.

Ali ostavljam mali promil šanse da je to sve zbog fabričke nalepnice preko ekrana ( koju ću da skinem za nedelju ili dve i stavim tempered staklo ). Mada naravno sumnjam da je do toga.

Juče sam napokon dobio x9 pro😂

Ovo malo što sam stigao da ga podesavam i koristim mogu odmah minuse da izdvojim.. 🙂

Kao što sam mesecima pisao unazad( ne može telefon od preko 1000e da fura kinesku Tianmu), vidi se da je displej tianma, čim ne gledaš 100% pod pravim uglom u ekran bela boja se prebacuje veoma brzo u neku zelenu prljavu boju, van toga je relativno ok I ako je displej na pixel 6 pro za 2 klase bolji ( minus dosta slabiji max brajtnes ).
Zašto si ga onda kupovao ako si to znao?
Zbog kamere, UI-a?

Volim da menja telefone. 🙂 ima ovaj telefon i dobrih strana, ali to tek kada resim sve ove užasne .. glavno gboard koji ima mikrolag u odnosu na pixel.

Čak mi je lag progutao gore i jedno slovo 🙂 menja umesto menjam 🤣

Može li neko samo da napiše kako da podesim da Canta radi na kineskom colorOS romu? Navodno ako se obriše neka sistemska tastatura gboard neće lagovati.. da vidimo i to čudo 😂

Mislim da je klasika sa Shizuku, ali da bi Shizuku radio mora nesto u developer options da se uključi (ili isključi) da bi mogao da uspostaviš pairing. Svakako će ti Shizuku napisati link do tutoriala za svaki operativni sistem šta treba da odradiš u developer options.

Sve sam pokušao 🙂
Na kraju će možda biti da je do poslovnog Wi-Fi.. pokušaću kada dođem doma pa se nadam da će proraditi.
Ako i to ne uspe onda povezivanje za laptop i klasični adb preko terminala

Ma da, adb i rešiš sve.

Možda ti je defektan displej, moj nema problema sa tintovima i sa lošim uglovima, nije očekivano od AMOLED ekrana da se tako ponašaju, čak mi je dosta bolji u poređenju sa X200 Pro i X300 Pro, ti si beše imao X200 Pro, dosta su zasićenije boje i dosta ostaje vidljiviji, čitljiviji i konzistentniji sa bojama pod jakim osvetljenjem u u odnosu na X300 i X200 Pro. Nisam koristio skoro Pixel, upoređivali smo sa bratovim Pixel 8 Pro zimus X300 Pro i bili su tu negde bez dublje analize., ovaj je samo klasu iznad. Za mene je Tianma bio pozitivno iznenadjenje i na rivjuima je to podržano, tako da ne bi trebao da imaš takvih problema sa ekranom.

Shizuku i Canta rade bez problema, probaj da ukljucis disable system optimization u developer options, ali meni radi i bez toga

ne razumeš ti Loznicicu opsesiju Tianmom.

veruj mi, nije do ekrana, do Loznice je 🤣

Kao što rekoh navika.. tianma ne može da ide u mobove od 1000+ evra još uvek. Neka se drže budžet klase kao do sada.
Na x200 pro je ekran bio bolji nego ovde, o pixel 6 pro da ne pričam.

Sve sam bukvalno probao i Canta ne može nikako da se poveže sa shiziuku app. Na kraju sam ručno čistio preko adb komandi i cmd.

Tastatura sada mnogo bolje radi. Napokon mob može da se koristi i ako gmail notifikacije baš zezaju. Možda ću morati preko adb da whitelistujem tu app da ne ulazi u kineski agresivni dooze mode. ( Nije ni čudno što im baterija traje po 3 dana kada ubijaju sve u pozadini sem njihov mrtvi breno, baidu i WeChat)

Kineski rom je smećem i uvek će to i biti, ali rekoh da pokušam još jednom da se dodatno uverim u to 🙂 pošto ovde ima dosta korisnika koji imaju neku drugu priču.
Uz zaključak da je colorOS CN bolji za global usere od originOS CN.

@fkloznica ubi te hajp oko pixel 11 pro 😄😄
Kada god nađeš manu na x9 pro (a realno ih ima vrlo malo, a po meni i nema nikako), seti se koliko si ga platio i da za pixel moraš doadati još bar 400€ i to sa onim trade in koji je cimanje ako nisi u EU.
Mogu da smore ta početna podešavanja i brisanja kineskih sr..nja, ali to kad odradiš uživaj u svemu dobrom što ovaj telefon nudi (a nudi mnogo za uloženo).

Ја сам први рекао да је кинески софтвер преагресиван, ненормално убија процесе у позадини, али да се наместити и то. Пошто је кинески јефтинији од глобалне верзије бар једно 300 - 500е, нећу се претерано жалити.
Што се екрана тиче, на ултра је одличан екран, и немам никаквог дефекта под угловима, чак и са овом фолијом што долази из телефон.

Ultra koristi BOE ekran koji je u rangu Samsung ako ne i bolji. Tianma je uvek bila za budžet Kineze, no oppo je resio da ga gura i na uređaje od preko 1000e u EU. Kinezi klasični pilicari..

Mini review posle 5 dana.

Prvo mane.
1. Gboard koji radi makar 2 puta losije nego na pixelu. Da li cu se navići, to je pitanje..
2. Ekran pri minimalnom promenom ugla gledanja, tuga.
3. Kineski OS, tu ne bih ulazio u detalje, cenim da vecina zna koji je ovo pakao i smeće. ( I dalje bolji od originOS CN )

Osrednje stvari:
1. Vibracija cist prosek.
2. Zvucnik koji je poprilično dobar, uz dosta lošiji bas ili dubinu u odnosu na pixel. Ali i dalje dobar zvučnik realno gledano.
3. Kamera, niti tamo ni vamo. Zum i dalje bolji na pixel 6 pro. Prednost ovde je sto ima dosta predefinisanih profila, pa moze dosta kreativnosti da se izvuče.
4. Fluidnost u radu, gore dole kao pixel 6 pro, eventualno su bolje animacije kada se startuje neka app i to je to.
5. Zvucnik tokom razgovora slabiji nego kod pixela, čist prosek.

Dobre stvari:
1. Baterija.. prosto brutalno. Iako očekujem da se ubrza trošenje kada padne ispod 50%. Ovim tempom je realno i 11h sot, bukvalno duplo bolja nego na p6 pro.
2. SoC, i dalje brutalan i ako se vise greje nego starija verzija.
3. Dugme sa strane koje moze da se koristi npr za promenu profila zvuka, korisna stvar.
4. Izrada samog moba deluje poprilično dobro.
5. Čitač otiska prsta.

Verujem da cu izdržati na njemu do pixel11 oko nove godine. 🙂

Prilozi

• Screenshot_2026-08-24-15-25-45-38_0ba066473b79d6e213a1f6f52505e2ee.webp
    Screenshot_2026-08-24-15-25-45-38_0ba066473b79d6e213a1f6f52505e2ee.webp
    22.7 KB · Pregleda: 8
Bartee porediti x9 pro sa pixel iz 2021. godine... Je li to side by side poređenje ili čisto sećanje na pixel, ? Nisam koristio pixel ali stvarno ne mogu da poverujem da je u bilo čemu bolji od x9 pro.
I ja sam bio fan google uređaja ali realno zadnjih 10 godina definitivno ne nude dovoljno za uloženi novac, odnosno kinezi sa smeće os ih šiju samo tako.

Nazad
Vrh Dno