Izgleda da sam izrod, ali toliko ne mogu da smislim čoveka da više ne pokušavam da gledam njegove filmove.Ne postoji niko ko može da kaže da ga nervira i da mu je antipatičan, pa da neće zbog njega da gleda film.
Glavni urednik Nikola Popević je dao otkaz pa su malo u haosu verovatno.Bože kakvi ludaci, RTS pušta Gladijator film dan za danom? 😂😂 Sinoć bio na RTS 1 od 21h a sad upravo ide na RTS 2.
Иако су остале да се заврше још неке административне процедуре, желим да најавим повлачење са места одговорног уредника филмског и страног серијског програма Радио-телевизије Србије. Јуче (петак, 14.8.2026.) сам предао све своје белешке и документацију, а још раније сам саставио програм до краја августа.
Одмах да рашчистимо две ствари. Нисам смењен. Нисам тужио РТС. Наглашавам ово да бих зауставио глупе гласине, будуће и садашње. Још од Видовдана када сам ставио тачку, тражио сам да будем премештен са функције уредника на свој титлерски занат.
Не слажем се са начином пословања, па ми се самим тим не допада програм који тако настаје и нисам желео ни формално да будем део тога. Из моје перспективе, уколико више људи одлучује о програму и терминима, за шта је уредник на све начине одговоран и именом стоји иза тога, онда то обесмишљава функцију уредника, али одговорности остају. Пошто се ја као (опет та реч) одговорни уредник филмског и страног серијског програма не уклапам у колектив, онда нема друге него да се склоним и бавим се нечим другим. Томе бих могао додати и замор после тринаест година овог посла и мањак жеље да сад јуришам на ветрењаче и истерујем своју вољу. Доста је било. И тако, руководство РТС-а ми је изашло у сусрет. Штавише, осим превођења/титловања, радићу још неке послове у оквиру Филмске редакције попут праћења лиценци, најава, итсл. Све документе у вези са редакцијом предао сам, по сопственом захтеву, главној и одговорној уредници Забавног програма Сандри Перовић. И то је то, дошло је време мотања каблова, а ко је очекивао сада актуелно кмечање над судбом клетом и упирање прстићем, од мене га неће ни чути ни видети. Додуше, у остатку текста на више места користим реч ,,нажалост"; али тако је како је, констатујем, не ламентујем, не фолирам се и не глумим жртву.
Дакле, драги народе Србије и ви ћаци,
Како то богови лепо уреде, сад у септембру мени су две годишњице – округло 40 година у медијима и пуних 13 година вођења Филмске редакције РТС-а. Funfact: Рале Зеленовић је такође био уредник 13 година и не знам сад ко је за колико месеци ту био дуже или краће, али то је рекордан период. Што се броја емитованих филмова тиче, ту сам апсолутни рекордер, ни броја им се не зна. Да подвучем црту.
Редакцију филмског и страног серијског програма преузео сам 2013. године, није претерано рећи, девастирану. Био је то веома тежак период за РТС, са залихама програма на минимуму с мало могућности да буде плаћен, чак су и плате касниле. Редакција је тај период премостила уговорима са дугачким грејс периодима, великим бројем рата и уз помоћ Маркетинга. Међутим, већ од 2018. куповине филмског програма више нису оптерећивале наредне године. Нажалост, због све мањег буџета, од око 2023, та пракса се вратила, мада – gotta give credit when credit is due, знам да се тренутно улажу озбиљни напори да се ово среди.
Увео сам премијере дигитално рестаурираних југословених филмова, третирајући их као стварне премијере, иако је реч о филмским класицима. Филмска редакција је прва или међу првима уводила технолошке иновације где је РТС заостајао (дигитализација, 16х9 формат, итд).
Увео сам велике циклусе славних режисера. Одступајући од дотад доминантног ,,best of" приступа, РТС је приказивао комплетне или скоро комплетне филмографије. На тај начин представљени су Емир Кустурица, Франсоа Трифо, Ингмар Бергман, Серђо Леоне, Андреј Тарковски, Сергеј Ајзенштајн, Аки Каурисмаки, Александар Сокуров, Андреј Звјагинцев, Кен Лоуч, Вим Вендерс, Кшиштоф Кишловски, Френк Капра, Вонг Кар-вај, Ларс фон Трир, Марио Бава, Ерик Ромер, Акира Куросава и Алфред Хичкок. Ајде де, за овог последњег је емитован ,,само" скоро читав амерички период, али је број мањих циклуса режисера и глумаца огроман, нисам их чак ни бележио.
Јединиственост филмског програма РТС-а јесте ,,погађање" Оскароваца приказивањем у данима око церемоније. Пошто је Јутјуб купио светска права за преносе доделе Оскара од 2029. године, толико о томе, нажалост.
Дуго је РТС, после Кинотеке, имао ,,под истом капом" највећи број ,,домаћих" (српских и југословенских) филмова на располагању. Имали смо под лиценцом читаве каталоге скоро свих југословенских студија. На моју велику жалост, дневни термин за ,,домаћи" филм је укинут и сада, пошто је каталог Авала филма продат другде, такво достигнуће више није могуће.
Вратио сам концепт филмских маратона, од којих су најистакнутији они новогодишњи, на РТС2, за гледаоце који не желе да гледају забавне новогодишње програме. Неко време су функционисали мини-маратони на РТС2, суботом страни, недељом ,,домаћи" филмови. Због горе наведеног недеља је укинута, а филмове су истискивали други садржаји.
Једно време Филмска редакција је редовним термином радним данима покривала сегмент програма који је од свих телевизија имао само РТС, а то су дугометражни ауторски документарни филмови. Постојао је и термин за такве српске документарце. Како се буџет смањивао, тако је и то (ето и последњег ,,нажалост") укинуто, мада термин и у другачијем облику постоји, али за документарне серије које не покрива Филмска редакција. Занимљиво, али најжешће негативне реакције највише су привлачили баш ти дугометражни документарци.
Термин класичног филма радним данима увече на РТС1 уведен је недавно и још увек је незаокружен. За класични филм је неко време постојао дневни термин, тамо где је потом ишао ,,домаћи". Ови потоњи имали су, разумљиво, веће рејтинге, али чврсто стојим иза става да би РТС требало да има стални термин за класике.
Без лажне скромности, радио сам овај посао у доба најснажније конкуренције. Кабловски канали доживели су свој зенит, а успон су направиле стриминг платформе. У таквим условима, са уобичајеним интерним саплитањима, ометањима, притисцима, претњама и отимањима, посао сам одрадио како сам одрадио, па нека прича ко шта хоће.
Добрих филмова има и биће, ево вечерас иде ,,Гладијатор", сутра Play Misty For Me, Клинт Иствуд из најславнијих дана, итд.
Молим лажне душебрижнике, а препознаће се, да ме не зивкају сад и смарају лажном бригом. Знали смо се и раније, сад се знамо још боље. Овде лежи мудрост. Рачвасти језик је сурогат за успешно преговарање. Лукавост је сурогат за интелигенцију. Сујета је сурогат за понос.
Amat victoria curam.
Ne deluje kao A produkcija, bar iz trejlera. A i gluma glavnih glumaca mi je neubedljiva.Пробила се Бранка Катићу у А филмове Холивудске продукције:
можда погледам ових дана, мада ми је тема тотално незанимљива („добри Реган и зли Горбачов”)
To je snimljeno 2003 godine, samo u naslovu imaju 2010Siroti Mali Hrcki
konkrentno gledao sam verziju iz 2010 godine. Mogu da kažem da je umetničko delo. OD mene beiliko 8,5
Нисам рекао да је врхунски филм, мада има добре глумце:Ne deluje kao A produkcija, bar iz trejlera. A i gluma glavnih glumaca mi je neubedljiva.
Ništa nemoj da te čudi. Ja sam sa tim filmom doživeo bolje iskustvo prvi put kad sam ga pogledao i kada sam bio puno zeleniji, nego pre par godina. Isti utisak sam imao kao i ti. Svakako će se spremiti za još jedno gledanje.Possession 1981 još nisam siguran šta sam odgledao film je nadrealno iskustvo. Gluma njih dvoje i režija 10. Melodija uvodne scene koja se čuje i na kraju fenomenalna. Neverovatno ne mogu uopšte da pojmim šta sam gledao a ipak je toliko dobro uradjeno.
Baš sinoć sam se iz nekog razloga setio filma Remember the titans koji mi je jedan od boljih na temu sporta i američkog fudbala i setim se scene gde je ona kao klinka rekla Denzel u koju taktiku da primeni...
Ne znam kako će uspeti da to ponove.Imacete jos iskustva jer se trenutno snima rimejk, jer nam rimejk tog filma totalno treba.

Ja je vise pamtim po Scream filmovaBaš sinoć sam se iz nekog razloga setio filma Remember the titans koji mi je jedan od boljih na temu sporta i američkog fudbala i setim se scene gde je ona kao klinka rekla Denzel u koju taktiku da primeni...
Ni slutio nisam da ću videti ovakvu vest...😥
Napravice neki alien invasion fazon, sto meni i film jeste bar sam ga tako pojednostavio.Ne znam kako će uspeti da to ponove.
Ovo nije film ovo je iskustvo, loš trip koji ne pušta i što je bliže kraju sve jače radi. Mislim da je to nekako najbliži opis iskustvo kao da si zabo esid i imao loš trip. Ostaneš zbunjen na kraju. Naravno kad se slegnu utisci počnu kockice da se slažu. Na kraj filma prisitna količina zbuna je neverovatna. Na prvo gledanje i bez povezivanja dešavanja posle polako legne.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari